Retromania

Veckans design: Bokhyllan Billy

I Veckans design den här veckan tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på en riktig klassiker …

Han är möbeljätten IKEAS stora stolthet och finns i nästan varenda svenskt hem. Med över 41 miljoner sålda exemplar världen över är det få svenskar som inte vet vem Billy är.

Samma år som Margaret Thatcher blev premiärminister i Storbritannien, barnaga förbjöds i Sverige och Ingemar Stenmark vann sin tionde raka världskuppseger i storslalom skissade en kreativ formgivare ner en plötslig idé om en enkel bokhylla på en servett. Den skissen kom att bli början på IKEAS framgångssaga Billy. Formgivaren som höll i pennan heter Gillis Lundgren, och var den fjärde personen som anställdes på Ingvar Kamprads nya möbelföretag IKEA, 1953. Han började som ansvarig för katalogen, men gick snart över till att designa möbler, vilket han uppskattade mer.

Förutom att vara den som kom på konceptet med platta paket, som blivit IKEAS sigill, har Gillis Lundgren under sin långa karriär på IKEA blivit pappa till ett hundratal möbler, däribland klassiker som hurtsen Tore, stolen Ögla – och så Billy förstås. Ingen kunde väl ana att skissen av den enkla bokhyllan med flyttbara hyllplan, som Gillis Lundgren gjorde den där dagen, skulle komma att utvecklas till en av Ikeas mest populära möbler. Men faktum är att Billy, över trettio år senare har sålts i mer 41 miljoner exemplar över hela världen och nu också, precis som Big Macen, används som ett köpkraftsindex.

Från början fanns Billy bara i färgerna ek och furu och bredden 60 och 90 centimeter, men under de över tre decennier som gått sedan Billy för första gången såg dagens ljus har hyllan utökats med en mängd färger och fått helt andra mått. Hyllan har dessutom fått en lillebror för CD-skivor; Benno och en storebror för stora böcker; Bergsbo.

Priset då? Jo tack vare effektivare produktionsmetoder och större volymer har det knappt ändrats någonting sedan 1979. Då kostade hyllan från 288 kronor mot dagens 295.

billy 3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.