Retromania

Test: Minns du ditt 70-tal?

Minns du ditt 70-tal? Vi lyssnade på Bee Gees och tittade på Familjen Macahan, åt kyckling i lergryta och konserverade päron med After Eight till efterrätt. Men hur såg det egentligen ut därhemma? Minns du, eller har du förträngt ditt ljuva 70-talshem? Testa!

1. Badrummen var murriga med blommigt kakel och färgat porslin. En annan detalj som var given i 70-talsbadrummet var …
1. Bidén
X. Jacuzzin
2. Ångduschen

2. Skulle du bo riktigt hett skulle du ha ett hus med …
1. Brutet tak
X. Fönsterspröjs
2. Mexitegel

3. Mycket trä var tillåtet, på väggar, tak, golv, soffor och lampfötter. Men det fick inte vara vilket trä som helst. Det som gällde var …
1. Mahogny
X. Furu
2. Teak

4. Vi lade ofta samma golv i trappan ner till gillestugan som i själva gillestugan. Det fanns flera populära sorters golv, men något vi INTE lade var …
1. Heltäckningsmatta
X. Vitpigmenterat trägolv
2. Storblommig plastmatta

5. Soffan i tv-rummen fick gärna vara brun, orange eller grön. Men material som vi INTE ville ha var …
1. Manchester
X. Plysch
2. Linne

6. Ville du vara helt rätt på 70-talet vale du en tapet i …
1. Vitt
X. Grön väv
2. Chockrosa

7. I köket hade vi blommigt kakel och furubord. Vitvarorna fick gärna vara annat än vita, men vitvaror du INTE valde till ditt 70-talskök var …
1. Röda
X. Rostfria
2. Gröna

8. Blommor fick gärna pryda fönsterbrädet. Men en blomma som ALDRIG fanns i 70-talshemmet var …
1. Palm
X. Ormbunke
2. Orkidé

9. På bordet i hallen stod ofta en …
1. Mobilladdare
X. En Kobra
2. En Dialogtelefon med nummerskiva

10. Gillestugan var vårt umgängesrum. Här fanns förutom soffa och tv ofta …
1. En brunbetsad bar
X. Ett tv-spel
2. Ett piano

Rätt svar: 1, 2, X, X, 2, X, X, 2, 2, 1

 

…och här är svaret – så mycket 70-tal är du

0–3 rätt

Du är antagligen född på 80- eller 90-talet. 70-talet är ett decennium som du har noll koll på. Du har bara sett den fula inredningen på någon dålig film någon gång och har svårt att skilja den från den fula inredningen som fanns på 50- och 60-talet. Stenålder som stenålder liksom.

4–6 rätt

Kanske är du född i slutet på 70-talet så dina minnesbilder är lite för svaga, eller så har du förträngt ditt murriga, mysiga 70-talshem av andra orsaker. Laga dig lite Hawaiikassler, sätt på ABBA på Spotify, blunda och se om det kommer tillbaka till dig.

7–10 rätt

Du minns och du sörjer ditt 70-tal! Antagligen har du kvar din gamla skivspelare och brassar gärna loss på Björn Skifs, Baccara eller Sex Pistols samtidigt som du förbereder för kvällens fondue. Kanske har du rotat fram din gamla Bumling från förrådet också och låter Ikeas Skopan-fåtöljer pryda ditt vardagsrum. Kolla ordentligt i garderober så kanske du hittar din gamla t-shirt också. Du vet, den med texten: ”Atomkraft? nej tack!”

 

Limpa

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Krister Lund

    De flesta av frågorna är ju för dom som hade det gott ställt och bodde i villa,
    Vi som växte upp i betongförorten hade knappast sånt som bide och gillestuga.

  2. Calle Svensson

    Hade 7 rätt och är född 1979, mycket av det här hängde ju med en bit in på 80-talet.

    1. Helen Bjurberg

      Det har du rätt i. Och ibland längre än så … Jag har en kompis vars föräldrahem fortfarande ser ut som hämtat ur IKEA-katalogen 1972.

    1. Helen Bjurberg

      Det är du verkligen inte ensam om! Men det bästa är att mycket går att återuppleva genom musik, kläder, mat och filmer. Själv har jag på mig ett par gamla V-jeans idag och igår slängde vi på Baccara på skivspelaren;)

      1. Tyranade Pentifex

        Jag har inrett mitt sovrum i 70-tals stil, har till och med makens gamla överkast fran hans pojkrum på 70 talet – brunt med gula blommor! 🙂 Här i England kan man nu köpa lampskärmar i 70-tals stil for det har blivt lite poppis igen 😀 Någonting som jag minns med längtan ar platåträskor och cyckel med limpa sadel. Köpte ocksa helt nyligen Melitta kaffebryggare Aroma Boy fran Amazon i Tyskland, exakt samma model som 1974 tillverkas fortfarande och är brun ock krämgul precis som pa 70 talet haha 😀

        1. Helen Bjurberg

          Har du sett cykeln på bilden ovan? Den fyndade jag på loppis till min son. Ett av mina bästa loppisfynd! Min make och min bror hade båda två likadana när de var små:)