Retromania

Låt mig få presentera …

— min nya älskling. En bumling! Jag kunde knappt tro min lycka när min man kom hem med den här i veckan. Och ännu mer chockad blev jag när han berättade att han FÅTT den! En kompis kollega hade tyckt att han kunde ta ”den där fula, gamla lampan”! Kan ni begripa det?! Folk är verkligen inte kloka! Men ingen är lyckligare än jag över det. Nu ska jag bara hitta den perfekta platsen för den här skönheten. Under tiden kan ni få veta lite historia om Bumlingen.

Det var formgivaren K. Anders Pehrson som stod bakom Bumlingen. Han föddes 1912. Efter sin ingenjörsexamen 1952, blev han anställd som designchef vid AB Philips, där han arbetade fram till 1964 då han blev chef, ägare och konstnärlig ledare för belysningsföretaget Ateljé Lyktan i Åhus, som inriktade sig mot lamptillverkning för offentliga miljöer, kyrkor och designmedvetna hem. Under Anders Pehrsons ledning fick det gamla företaget från 1934 ett rejält uppsving med en mer storskalig och internationell inriktning än tidigare, bland annat genom designklassikern Bumling som han formgav 1968.

Den stora och då ännu odöpta pendellampan fick sitt namn under belysningsmässan i Göteborg 1968, då en vän till Anders Pehrson utbrast: ”Det var mig en stor bumling!”

Lampan lanserades i en mängd olika färger och sex olika storlekar: 190, 250, 300, 400, 485 och 600 mm och den blev en omedelbar och stor succé både i Sverige och utomlands. Så stor att Ateljé Lyktan snart fick ta hjälp med tillverkningen av externa producenter för att hålla nere väntetiderna på de beställda lamporna.

Under 70-talet utvecklades Bumlingen till en hel produktfamilj med bords-, vägg-, golv- och olika typer av pendelbumlingar som i dag är populära objekt på andrahandsmarknaden. Flera andra modeller som formgavs av Anders Pehrsons under hans tid på Ateljé Lyktan har också blivit designklassiker. Knubbling och Tuben är två av de mest välkända exemplen.

Fortfarande tillverkar Ateljé Lyktan sin designikon i 400 och 600-modellen med skärm i borstad aluminium, röd eller vit lack. Dessutom kommer varje år en limited edition i årets färg. En nyproducerad Bumling kostar mellan 4 500 – 5 000 kronor medan du på Blocket kan få en gammal designikon från tiden då det begav sig för mellan 1 500 – 2 000 kronor. Eller så kan du få en helt gratis av någon kompis kollega, om du har en jävla tur!

IMG_0322

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.