Retromania

Tänk om jag hade en liten, liten apa …

 

För några veckor sedan skrev jag om Bojesens populära apa i Härligt hemma. För er som missade det kommer här en kort repris om allas vår favvoapa.

Kaj Bojesen var en framgångsrik silversmed från Köpenhamn som på 30-talet upptäckte tjusningen i att arbeta i trä och då även började designa barnmöbler och leksaker. Den berömda djurserien med bland annat apan i teak och limbaträ, elefanten i ek och hunden i valnöt kom till mellan åren 1934 och 1957. Apan som kommit att bli den mest populära figuren i Bojesens djurserie designade han 1951 och den blev så populär att den ställdes ut på Victoria och Albert museum i London under början av 50-talet. Bojesen ville aldrig att hans djur skulle se ut som kopior av riktiga djur, utan han la vikten vid att de skulle vara sköna att hålla i. Som en konstnär var hans motto också att linjerna i hans produkter skulle le, vilket han sannerligen lyckades med i sin formgivning av apan.

År 1990 köpte Rosendahl upp produktionen, marknadsföringen och försäljningen av Bojesens apa och hans djurkompisar. Fortfarande tillverkas de för hand, i Danmark, enligt Bojesens ursprungliga instruktioner, och fortfarande är de populära både som leksaker och konst – och inredningsdetaljer.  För en nyproducerad, liten apa på 26,5 centimeter får du betala cirka 1 000 kronor, medan den större varianten kostar på 60 centimeter kostar runt 12 000 kronor.

Det finns gott om plagierade apor och vill du vara säker på att apan du står och håller på loppisen verkligen är äkta så kolla stämpeln under foten, att lederna och träet är mjukt, och att alla kroppsdelar har de rätta proportionerna. Stämmer allt detta och den är i fint skick så slå till!

ROS_39250_07

 

Bild: Rosendahl

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Katja Björklund

    Hej,

    hitta din blogg på besökstoppen och dina introduktionsord var så intressanta att jag trilla in här.
    Fin blogg du har och apan är nånting som jag har dreglat efter länge-länge.
    Linná

    1. Helen Bjurberg

      Hej! Vad kul att du gillar bloggen och tar dig tid att kommentera, det betyder mycket för mig!
      Jag har också suktat efter Bojesens apa ett bra tag nu. Kanske vi kan ge den till varandra i julklapp?
      /Helén