Idag har vi haft utbildning på jobbet. Vår köttleverantör Hälsingestintan har vart hos oss och utbildat i deras köttproduktion samt massa runt omkring. Gud vad man blir inspirerad. Anna som var hos oss var så fascinerande, hon pratade så härligt på dialekt från Dalarna, vet inte vad den kallas;) jag älskar dialekter. Roligt att gissa vad folk kommer ifrån och det kan bli så mysigt att lyssna på någon med en speciellt dialekt som berättar någon historia eller så.
I vårt hem äter vi bara svenskt kött. Jag köper aldrig kött från något annat land. Och efter idag kommer jag försöka förmedla detta vidare ännu mer. För att nämna en sak så hittar Hälsingestintan något djur som är sjukt på något sätt behandlar dom enbart det djuret på det stället där det behöver antibiotika, fast ute i världen tar dom in hela kullen och behandlar. Hur sjukt är inte det? Man bryr sig inte ens att kolla djur för djur.
Dom kommer också att vara först i världen med ett mobilt slakteri så djuren slipper transporteras i stress till slakteriet. Detta tycker jag är jättebra. Hela eftermiddagen har vi suttit och förundrats och blivit mer och mer medvetna om vad det egentligen är vi säljer och som vi själva stoppar i munnen. För många familjer förstår jag att ekonomin styr mycket vad det är för mat man köper och kanske då hellre väljer en köttfärs från Irland som kostar halva priset mot svensk köttfärs. Men just detta är något vi inte har dragit in på sen vi fick barn. Kanske har det också med mitt jobb att göra, jag jobbar med färskvaror varje dag och får olika varor framför mig där skillnaderna är påtagliga, inte bara priset. Jag skulle nog säga att vi äter mer ekologiskt nu än vad vi gjorde innan, köper mer närproducerat än innan och framför allt enbart svenskt kött. Vi är långt ifrån där jag vill att vi ska vara men jag vill jobba på det. Jag vill ge mina barn den bästa maten, och samtidigt försöka göra det bästa för djur, natur och svensk matproduktion.
Gå gärna in på Hälsingestintan och läs lite:)
Utbildning
Kommentarer
Lämna ett svar
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag köper också alltid svensk kött, tycker att det är viktigt. Har varit uppvuxen med det mer eller mindre då det där med antibiotikavarit ett stort problem, min mamma är allergisk..
Blev nyfiken på vad du jobbar med. Du kanske har skrivit det någonstans, men i så fall har jag missat det. 😉
Härligt med folk som är medvetna:) det verkar som att det är lite av en generation fråga också. Nu vet man mer, man vill mer och man känner nog att man kan göra mer. Kolla bara på eko-trenden, underbart att se:)
Jag jobbar i en matbutik, jag har nog nämt det men kan även ha missat;) haha
Klokt skrivet. Vi köper Alltid svenskt kött. Jag läser ursprung på allt korv, pålägg mm. Jag har jobbat som djur skötare så jag brinner extra mycket för närproducerat.
Jag kan köpa en utländsk salami eller Parma om jag blir riktigt sugen. Men du har inget tips på någon god svensk salami?:)