Sverige Dagligen

Så planerar du en lyckad spelkväll med familjen

Att spela spel med familjen är både socialt och gemytligt. Det är inte ofta idag som hela familjen träffas utan att ha skärmar av olika slag inblandade. Här hjälper vi dig att planera en lyckad spelkväll för hela familjen!

Välj spel

Börja såklart med att hitta en bra dag och tid att spela på, då träningar eller andra veckorutiner inte äger rum för någon familjemedlem. Därefter är det dags att välja vilket spel som skulle kunna passa hela familjen. Här bör man givetvis ta hänsyn till framförallt barnens ålder. Är barnen under fem år kan det vara lämpligt att spela ett spel som är 100% inriktat mot barn. Vi tänker oss dock i detta inlägg att barnen är något större, så att spelen kan passa hela familjen. I kommande stycke berättar vi lite kort om två olika spelalternativ som är roliga att spela för alla, stora som små!

 

Yatzy – tärningsspelet som aldrig blir tråkigt!

Att spela Yatzy blir aldrig tråkigt. Detta roliga tärningsspel har funnits i alla tider och går ut på att samla olika kombinationer genom att kasta de fem tärningarna maximalt tre gånger. Man samlar alltifrån par till stege, kåk och slutligen Yatzy (alla tärningar i samma värde, exempelvis 5st sexor). Kombinationen av tärningar är faktiskt de samma som i kortspelet Poker, så har man spelat det är det lättare att förstå. I Övrigt är Yatzy regler väldigt enkla!

 

Alla resultat skrivs in i ett yatzy protokoll där man skriver själva poängen man fått under sin runda. Varje ”prick” på tärningen motsvarar ett poäng, bortsett från kombinationen Yatzy där man alltid får 50p. Detta spel kan spelas i timmar utan att det blir tråkigt, och fungerar bra för barn som är fem år eller äldre. En runda Yatzy tar uppskattningsvis 30min om man är fyra spelare.

 

Tecken – kortspelet där man spelar i lag

Detta kortspel är superkul om man är 4 i familjen, man spelar två och två. Innan spelet börjar kommer respektive lag överens om ett tecken (därav namnet). Detta hemliga tecken signalerar man när man har ett fyrtal av klädda kort på hand. När din medspelare ser tecknet slår båda sina händer på korten på bordet, och vinner omgången. Vill man spetsa till det har man även låtsas tecken, där man helt enkelt bluffar sin motståndare om att man har fyrtal, skulle motståndarlaget slå sina händer på korten när man bluffar, vinner den som bluffat. I detta kortspel bör deltagarna vara något äldre, barn på omkring 8 år är lagom.

 

Toppa spelkvällen med godis, snacks och annat trevligt

Så klart behöver man ha lite snacks till spelkvällen. Antingen går man på det onyttiga spåret och köper chips, dip, läsk, lösviktsgodis osv. Barnen kommer älska detta, men det kan vara ett fullgott alternativ att göra grönsaksstavar av olika slag, till exempel av gurka, morot eller zucchini. Kombinera med en god relativt nyttig yoghurtdip så är du hemma! Istället för läsk är det uppfriskande med isvatten med skivad gurka i, eller varför inte citroner. Utöver att ha något gott att äta blir spelkvällen väldigt mycket mer mysig om man köper hem lite värmeljus eller blockljus, och har lite bakgrundsmusik på låg volym i bakgrunden. Sist av allt bör man i familjen komma överens om att lägga ifrån sig mobilerna, detta är statistiskt bevisat att man mår bättre av att lägga ifrån sig sin telefon en stund, framförallt om man är barn. Tittar dina barn förmycket i paddan eller i telefonen finns det bra tipps att hämta i denna artikel.

 

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.