Ninaetc

6 saker vi inte visste om snippan

snippan

Kan ni tänka er att bli bortgift? Eller att någon tycker sig ha rätt att klippa och skära i dina blygdläppar? Världen är så sjuk. Det här vill Svenska FN-förbundet och Apoteksgruppen få ett stopp på! Man startar tillsammans nu upp kampanjen Hej Snippan! – för livet och underlivet – för att synliggöra och stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen. Projektet Flicka (som också ingår i kampanjen) stärker flickors rättigheter genom att bland annat motverka kvinnlig könsstympning och att flickor gifts bort mot sin vilja. Snacka om viktiga ämnen och även något som jag tror att vi alla, framför allt kvinnor kan ta till oss.

Fick häromdagen ta del av en undersökning som Apoteksgruppen har gjort i samband med kampanjen och den var full av intressanta saker, som de här sex sakerna:

# Cirka 3% tvättar sitt underliv mer än 3 gånger om dagen. Men ca 53% gör den en gång om dagen.

# Över 20% har aldrig tittat på sitt underliv i en spegel. Och vet därmed inte hur en väldigt vital del av ens egen kropp ser ut.

# ca 27% låter håret på underlivet växa och frodas medan ca 60% använder rakhyvel för att tygla det. 13% använder sax.

# Hela 8% går aldrig på sina kallelser för att undersöka cellförändringar.

# Underliv (36%) är det vanligaste ordet vi använder för vaginan. Andra favoritord är ”där nere”, ”snippan”, ”mus”, ”fitta”, ”fiffi”, ”vagina”, ”mutta”, ”framstjärt”, ”punani”. 8% har svarat ”något annat” – vore spännande att veta vad…

# Hela 26% upplever att man har problem med underlivet efter förlossning.

1006 kvinnor mellan 15-74 år har svarat. 

Några saker jag tycker vi ska ta med oss av det här: gå ALLTID på kallelser från gyn! Sluta kalla ditt underliv för framstjärt! Titta på ditt underliv och bli kompis med den! Och – låt oss utrota barnäktenskap och könsstympning!

Apoteksgruppen har tagit fram en necessär, perfekt för förvaring av intimprodukter. Necessären som kostar 20 kr finns nu på kedjans apotek och hela summan går oavkortat till projekt Flicka. Från och med september kommer Apoteksgruppen att skänka 10 kr vid köp av två av Apoteksgruppens eget varumärke från intimhyllan, där finns bland annat bindor, tamponger och trosskydd men from oktober även graviditets- och ägglossningstest. Det kommer också att finnas möjlighet för Apoteksgruppens kunder att skänka 5 kr i kassan som går oavkortat till projektet. Läs mer här!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.