Hälsa och familj

Varför gör jag ont i ryggen? Vanligt problem – enkla lösningar

De flesta lider av ryggsmärtor av varierande intensitet och lokalisering. Smärta i livmoderhalsen, bröstkorgen och ländryggen kan orsakas av olika orsaker, men den vanligaste av dem är osteokondros i ryggraden . Dessutom uppstår symtomen på ryggsmärta på grund av skador, i mer sällsynta fall är de ett tecken på en tumör, en infektionssjukdom eller autoimmun sjukdom.

Oftast klagar personer som leder en stillasittande livsstil, som är överviktiga (vilket är en extra riskfaktor för att utveckla osteokondros), såväl som de som ständigt har betydande fysisk aktivitet i samband med till exempel viktlyft, över ryggsmärtor. Dessa är de främsta orsakerna till ryggsmärtor.

Svår ryggsmärta: exakt vad är smärtan?

  • Ryggen kan göra ont på olika sätt. Med osteokondros ökar måttlig dragsmärta med fysisk ansträngning, hosta, nysningar, kan ge till benet, efterlikna smärta i hjärtat. I sådana fall är det viktigt att konsultera en läkare för att inte förväxla osteokondros med angina pectoris och få rätt behandling.
  • I närvaro av ett intervertebralt bråck kan ont i ryggen göra ont när du böjer eller vrider kroppen, rör sig, går. I sådana fall kan skarpa smärtor i ryggen uppstå. Smärtan kan stråla ut till benen, ibland orsaka domningar i de nedre extremiteterna.
  • Med ischias kan det också förekomma klagomål av domningar i benen, en känsla av klåda eller sveda, smärta kan stråla ut i skinkan, låret och även intensifieras vid promenader och andra rörelser.
  • Ryggen kan göra ont på grund av myosit – inflammation i ländmusklerna, som uppstår efter kraftig överansträngning eller hypotermi.
  • En annan vanlig orsak till ryggsmärtor är ischias. I det här fallet uppstår ofta smärta i korsbenet, nedre delen av ryggen, skinkorna och ibland i ben och fötter.

Om ryggen ständigt gör ont, styrkan av smärtan inte förändras med rörelse, inte försvinner med en förändring i kroppsställning eller intensifieras, är det nödvändigt att konsultera en läkare och ta reda på orsaken till smärtan, eftersom den kan orsakas av inflammatoriska och infektionssjukdomar, samt tumörer i de inre organen.

Hur blir man av med ryggsmärtor?

Beroende på orsaken till problemet utförs behandlingen av ryggsmärta med olika metoder. De mest effektiva och vanliga av dem är sjukgymnastik, sjukgymnastikövningar, simning, samt användning av läkemedelsterapi som syftar till att lindra inflammation och smärta.

I många fall rekommenderas ett integrerat tillvägagångssätt för behandling av ryggsmärtor. Att ta läkemedel som minskar smärta gör att du snabbt kan bli av med muskelspasmer som uppstår vid kompression eller kränkning av nervrötterna, normalisera blodcirkulationen och påskynda återhämtningsprocesser. Vid behandling av ryggsmärtor ordineras också läkemedel som innehåller B-vitaminer , särskilt B1 (benfotiamin) och B6 (pyridoxin). De låter dig minska dosen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, främja snabbare återhämtning, förbättra metaboliska processer i nervrötterna och normalisera funktionen för passage av nervimpulser.

Att lindra ryggsmärtor med användning av mediciner gör att du kan minska stress och spänningar, samt snabbt återgå till din normala livsstil. Det är viktigt att komma ihåg att reducering av muskelspänningsnivån genom till exempel massage också är ett av tillvägagångssätten i terapin, eftersom det också hjälper mot ryggsmärtor till viss del på grund av den avslappnande effekten.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.