Mamma rara

Magisk sommar i trädgården med kompostering!

Med barn som gärna sitter vid sina skärmar så är jag alltid på jakt efter praktiska utomhusaktiviteter som inte bara håller dem engagerade utan också ger värdefulla kunskaper för livet.

För några månader sedan kom jag på tanken – varför inte börja kompostera som ett familjeprojekt? Då visste jag inte att detta projekt skulle leda till så många skratt, insikter och faktiskt en djupare känsla av tacksamhet för maten som vi får från jorden.

Vår komposteringsstart

Allt började med en enkel kompostbehållare vi ställde upp på bakgården. Först tittade jag lite på varmkomposter på rea men så blev jag inspirerad av en video på Youtube. Det var en gubbe som tog en soptunna av plast och gjorde hål i den för att få till en egen kompost.

Barnens första reaktion? ”Usch mamma, ska vi hålla på med sopor?” Åh, men vad snabbt det där ”uschet” förvandlades till ett ”wow”! När jag förklarade vetenskapen bakom nedbrytning av organiskt material och dess rika fördelar för vår trädgårdsjord, såg jag deras ögon lysa upp av nyfikenhet.

Regler för grönt och brunt

Vi satte upp några grundläggande spelregler och skapade en liten lista med vad som räknas som grönt (frukt- och grönsaksrester, äggskal, kaffesump) och vad som går under kategorin brunt (torra löv, kvistar, kartong).

Vi diskuterade vikten av att balansera dessa material i vår komposthög. Det blev en daglig ritual – att kontrollera våra köksrester, kategorisera dem och lägga dem i vår kompostbehållare. Vi lärde oss också lite mer om forskning om kompostering för att jobba på rätt sätt.

Mina komposthjältar

Ansvarskänslan som växte hos mina barn värmde mitt hjärta och jag blev så stolt. Jag såg ofta att de förklarade komposteringsprocessen för sina vänner eller stolt visade upp den förvandlande högen för gäster. Min dotter startade till och med en liten dagbok där hon skissade på förändringarna i vår komposthög och antecknade sina observationer.

Mitt i sommaren när vi kan sitta på skärmar fritt, helt fantastiskt!

Några utmaningar jag bör nämna

Naturligtvis var allt inte utan gnissel. Vi hade vår del av utmaningarna. Det fanns tillfällen då högen blev för blöt eller lockade till sig några oönskade skadedjur. Men istället för att ge upp förvandlade vi dessa till lärostunder.

Vi undersökte, anpassade och hittade lösningar tillsammans. Genom dessa utmaningar lärde sig barnen problemlösning och de fick förståelsen att misstag bara är språngbrädor till framgång.

Nu har vi skördat kompostfrukten

Förra veckan skördade vi vår första sats kompost. Den rika, jordnära aromen av det ”svarta guldet” var otroligt tillfredsställande. Min son utbrast: ”Titta, mamma! Bananskalen är borta!” Vi använde vår hemgjorda kompost till våra trädgårdsbäddar och barnen kunde knappt dölja sin stolthet när de strödde den näringsrika blandningen runt sina favoritväxter.

Lektioner bortom trädgården

Kompostering har lärt mina barn om miljön, värdet av återvinning och vikten av att ge tillbaka till jorden. Men det lärde dem också tålamod, hängivenhet och glädjen att bevittna frukterna av sitt arbete.

Jag kan bara rekommendera att du testar detta med dina barn. Detta oavsett deras åldrar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.