Malin Gramer

Vem är pappan till barnet? 

Men alltså förlåt men hur gammalmodigt är inte detta? Bara för att min kille och jag inte är gifta, MEN vi är SAMBOS (vilket tydligen inte räknas) så måste vi sätta oss på ett kontor och skriva på ett papper och erkänna min sambo som far till vårt barn!? Är inte det här helt sjukt!? Som att det är större ”risk” att jag skulle ha legat med en annan kille bara för att vi inte är gifta,  ELLER? Och varför behöver man göra det här besöket när det inte ens handlar om att göra ett faderskapstest utan bara ett skriftligt ”godkännande” från fadern. Jag tycker att det hela luktar stenåldern, eller har jag fel? Varför inte bara skriva på det här papper hemma? 

Så om jag fattar det här rätt, så är man ett mer ”seriöst” par om man blev gravida på första dejten och sen gifte sig än ett par som varit tillsammans i 12 år men inte är gifta, Eller? Borde det inte vara samma för alla par? Är det bara jag som tycker att det här är sjukt? Vad säger ni? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Moa

    Samboskap registreras inte hos någon myndighet så som ett äktenskap görs. Därför finns det inget sätt för ”big brother” att veta om du är sambo eller ej, det enda dom kan veta är att du föder ett barn. Rent juridiskt, vilket är det egentliga syftet med äktenskap, så är det väldigt stor skillnad att vara sambo vs att vara gift. Du nämnde i er podd att ni träffat en jurist- bra! Men ännu bättre vore om ni gifter er och skriver ett testamente. (Jobbar som jurist med familjerätt)

  2. Emma

    Ett par anses inte mer ”seriöst” för att de är gifta när barnet föds- men de anses vara en juridisk enhet just för att de har ingått äktenskap- därför blir pappan juridisk far.
    Samboavtal ger minsta möjliga juridiska skydd, den ger inte arvsrätt till partnern och inte heller gör den per automatik mannen till pappa. Samboavtalet är inte tänkt att vara ett substitut till äktenskap. Om du ger samboavtalet samma juridiska ställning som äktenskap så har du gjort det till… ett äktenskap.
    Vill du ha de juridiska fördelarna med att vara gift får du gifta dig. Det kanske inte ”gör skillnad i ert förhållande” osv, men för att dra en parallell; det ÄR skillnad på fosterbarn och adoptivbarn. Du kan ta hand om ett fosterbarn i tio år, men barnet kommer ändå inte att vara ditt juridiskt, det kommer inte att ärva dig eller få ta ditt namn.

    Att ett besök krävs för underskrivandes är väl inte helt galet med tanke på konsekvenserna för underskriften? Det är ju sånt som vi tog i ett svep när vi gifte oss- och du kan inte gifta dig utan vittnen och en vigselförrättare.

  3. Anna

    Jag jobbar med att bekräfta faderskap i en kommun i Sverige och har själv ställt mig samma fråga. Jag första tänket att när man är gifta så finns det en registrerad relation som inte finns när man ”enbart” är sambo. Men att behöva komma till Socialtjänsten för att skriva under bekräftelsen tycker jag känns konstigt. Varför kan man inte göra detta i samband med ett besök på mvc tex? Det borde kunna gå att göra detta så betydligt mycket enklare i dagens samhälle!

  4. Ida

    Håller med dig, det känns väldigt gammeldags. Varför skulle det vara större risk att någon annan är pappa om man är sambo än om man är gifta? Låter väldigt konstigt. Det borde ju räcka med att bara skriva under, löjligt att man måste boka tid. Nej, det där får de ta och ändra på.

    1. Elin

      Jag håller med dig! Tyckte de va så löjligt. Tog typ 2 min och allt kändes så ifrågasatt på nåt vis.. Hon satt där som nåt ”vittne” och tog in sin kollega att bevittna att vi va vi. Så jag håller helt med dig