Malin Gramer

Vad alla föräldrar bör veta!

Idag har jag varit på ett supertrevligt och framförallt superVIKTIGT event som Loppi hade tillsammans med Volvo och Renée Voltaire. Jag känner mig helt upplyft samtidigt som det känns läskigt att jag inte har haft bättre koll. Det hela handlade om barns säkerhet i bilen (självklara grejer kanske ni tänker, läs vidare säger jag). Vilket just nu känns väldigt aktuellt för oss med tanke på att vi får en bebis i vår och jag känner att jag har lite dålig koll på babyskydd mm. MEN jag visste tydligen ingenting. 


Vi var ett gäng bloggare/småbarnsföräldrar som träffades på Volvos showroom i Kungsträdgården och fick fantastiskt god lunch, en massa härlig rawfood av Renée Voltaire medans Lotta från Volvo informerade oss om säkerhet samt om bilbarnstolens uppkomst och hur viktigt det är att ha barn upp till fyra år bakåtvända i bilen (vi i Sverige är tydligen bäst på bilbarnsäkerhet med minst dödlighet i världen) vi fick se filmer på simulerade krockar med dockor som satt både framåtvända och bakåtvända i bilen. Läskigt att se men så BRA att få sig en inblick i hur illa det kan gå.

 Snacka om att det här blev en ögonöppnare för mig även gällande de stora barnens säkerhet. Tex så hade jag ingen aning om att det är lag på att barn under 135 cm ska sitta på bilkudde (nu sitter ju alltid mitt barn på kudde men visste inte att det var LAG på det). Jag fick också lära mig av Lotta att det är LIVSviktigt att bältet sitter på barnets höft och inte på magen (vid krock skadar det mjukdelar i kroppen) sitter barnet på en kudde så kommer barnet högre upp och då hamnar bältet på höften automatiskt OCH det är jätteviktigt att bältet INTE sitter under armen för vid en krock så skadas även här en massa mjukdelar inne i kroppen (logiskt när man tänker på det men jag har aldrig gjort det).

 En annan viktig grej som jag inte hade en aaaaaning om är att om barnet har tjock jacka/overall så ska man öppna upp den så att bältet sitter tajtare mot kroppen. Jag visste heller inte att barn upp till 4-5 år ska sitta på en stol med sidostöd för nacken. På riktigt så känner jag mig helt upprymd av all nyttig information och vill typ att alla föräldrar ska veta om allt det här (kanske alla föräldrar utom jag redan gör??? Bra isåfall) Jag är iallafall så glad att jag gick på det här eventet. TACK Volvo och TACK Loppi och TACK Renée Voltaire för en GRYM dag. 

Volvo tävlade också ut olika bilbarnstolar (de drar vinnarna på måndag) jag vill ju såklart helst vinna en bilbarnstol, den som man har efter babyskyddet. 

Med oss hem förutom all ny fantastisk information fick vi alla goodiebags från Volvo och Renée Voltaire samt åkpåse från Vinter & Bloom, en skötväska från Skip Hop. 


Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Jag blir alltid lika fascinerand över hur lite föräldrar vet om ”barn i trafik”. BVC är uppenbarligen usel på att ge information. Synd att event som dessa bara är för utvalda.
    Sen måste jag vara fråga. Stol från ca 1.5 år? Hur menar du? Babyskydd ska man inte ha till barnet är 1.5 år om det var så du tänkte. Babyskydd byter man när barnet kan sitta. Alltså runt 6-8 mån. Barnen sitter säkrare i en bakåtvända stol än i babyskydd när de kan sitta själv.

    1. Malin Gramer

      TACK du ser jag har ju knappt någon koll alls, jag ändrar det genast. Håller med dig att alla borde få en sådan här ”utbildning”. Ta hand om dig. /Malin

  2. Sara

    Jag blir alltid lika fascinerand över hur lite föräldrar vet om ”barn i trafik”. BVC är uppenbarligen usel på att ge information. Synd att event som dessa bara är för utvalda. Bra att ni utvalda skriver om detta ☺
    Sen måste jag vara fråga. Stol från ca 1.5 år? Hur menar du? Babyskydd ska man inte ha till barnet är 1.5 år om det var så du tänkte. Babyskydd byter man när barnet kan sitta. Alltså runt 6-8 mån. Barnen sitter säkrare i en bakåtvända stol än i babyskydd när de kan sitta själv.