Malin Gramer

Människor!!!

Fan va bra skrivet LÄS Therese blogg ang våra Svenska jultraditioner och vår julvärd Gina Dirawi i SVT. 

Människor alltså! 

  
Bild lånad från nätet foto: Johannes Hansen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Simon

    Fast Malin Gramer, så strålande var faktiskt inte texten. Den var aggressiv, arrogant och onödigt hård i tonen. Särskilt de avslutande orden var ju bedrövliga:

    ”Tummen ner – Till alla er tröga och trötta människor som känner er träffade av denna text. Jag skäms över er.”

    Främjar man ett gott och sunt debattklimat genom den typen av formuleringar anser du, Malin? Genom att kalla personer för tröga och trötta? Genom sådana angrepp och genom texter där man själv anser sig som förmer så stöter man endast bort personer så att de kanske söker sig till mer extrema grupperingar.

    Så, nej. NEJ. Det var inte, INTE ALLS, en bra text.

    Sedan förstår jag om du tycker det, eftersom du håller med i sak, delar åsikten som framförs. Men det går att formulera sig bättre, med mindre upprörda känslor och angrepp, samt med ett större mått av saklighet. Med mer förnuft.

    Dessutom så missade texten i inledningen mycket av kritiken som funnits från visst håll. För oavsett vilket land som vissa jultraditioner har hämtats från så har det inte i sig förändrat jultraditionens roll och position. Och ingen har väl heller kritiserat just Ginas förmågor som programledare?

    ”När hon var sidekick Sveriges största produktion – Melodifesitvalen tyckte ni att hon var GENIALISK. Hon var en ung, frisk Norrländsk fläkt som tog sig in i era svenska hjärtan.

    MEN nu är hon tydligen inte tillräckligt svensk för att vara er julvärd?! Hur fan ska ni ha det?”

    Går kritiken verkligen ut på att hon inte är tillräckligt svensk? Så har jag inte uppfattat det hela. Det har väl inte handlat någonting om nationalitet, eller? Det handlar väl snarare om att vissa anser att det är olämpligt att hon är julvärd mot bakgrund av att hon har en annan religiös bakgrund. Förstår inte varför din bloggande kollega gör det till en fråga om etnicitet eller nationalitet. Förstår hon i hennes upprörda tillstånd (texten känns lite lätt upprörd) inte det?

    Jag menar att det faktiskt i vissa fall kan finnas vissa uppdrag, i vissa fall, där en person kan vara olämplig just på grund av vem han eller hon är. En svart passar inte att spela Abraham Lincoln, en man passar inte att vara Lucia. Inte enligt mig. Det har inte något med personens kompetens att göra. Det har med en viss respekt och värdighet inför uppdraget att göra. Respekt inför källmaterialet, så att säga. Det här är väldigt speciella undantag dock. Normalt sett är jag emot kvotering, emot att till exempel skriva att man söker en person av ett visst kön eller i en viss ålder till ett arbete. Jag tycker att det är lite respektlöst mot julen och julens bakgrund att ge uppdraget som julvärd till en person som har en religion som historiskt sett stått på kollisionskurs med julens religion.

    Ännu mer respektlöst är det att skrika och gapa som en tonåring om att personer är trötta och tröga.

    Bloggeliten och folk i mediesvängen i 08-land behöver överlag kliva ner från sina höga hästar lite och inse att de inte är så speciella intellektuellt sett endast på grund av att de är välkända, klär sig rätt och har införskaffat ”rätt” åsikter, som de antagligen byter lika lättvindigt som en moderiktig handväska, om trenderna till äventyrs skulle skifta i mode- och åsiktslandskapet.

    Delvis får de som älskar att förminska personer och kalla dem ”tröga och trötta” ta på sig en del av skulden själva för att dessa personer inte kan argumentera särskilt trevligt. De känner sig ju nedtryckta av en självutnämnd elit som saknar kompetens och meriter för att bära upp och vara berättigade till sitt självpåtagna elitskap.

    Och jag tror att om Gina istället varit programledare för nationaldagsfirandet så skulle det inte protesterats alls lika mycket från olika håll.

    En person som däremot förstod poängen helt och hållet och kom med en relevant invändning var Johanna Kuniholm, en ung KTH-student. Visserligen var hon fortfarande föraktfull, men hon riktade åtminstone in sig på diskussionens kärna: Hon skrev med anledning av SVT:s val av julvärd följande:

    ”Tips till er som känner att ”våra svenska kristna traditioner” nu är hotade: istället för att ni bara slentrianläser julevangeliet varje julafton med familjen kan ni ju engagera hela släkten i att spela upp historien om Jesu födelse för att verkligen hylla att vår Frälsare kom till jorden.”

    Hon har en poäng. Att julen i praktiken är en ganska sekulär högtid för många numera (som mer handlar om värme och gemenskap med släkten, samt om kommers) och att julvärldens religiösa bakgrund därmed också inte borde spela så stor roll. Sedan uttryckte hon poängen på ett retsamt provocerande sätt förvisso, vilket jag inte direkt hyllar henne för. Men hon har åtminstone förstått vad diskussionen handlar om.

    Men som sagt, försök förstå varför vissa personer uttrycker sig så grovt och häver ur sig kommentarer som kan uppfattas som hatande. De är ju antagligen rätt frustrerade över hur man provocerar och driver med dem, och det leder till att de tappar fattningen, likt din bloggkollega också gjorde, och inte kan vara sakliga. Är det något som jag verkligen är trött på, som står mig upp i halsen i Sverige idag, år 2015, så är det folkförakt och elitism. Sådant ger grogrund för extremism. Så om ni gillar att stöta bort personer och få dem att dras mot extrema grupperingar, fortsätt håna och förlöjliga dem (nu menar jag inte främst dig Malin Gramer, men det finns de som likt din bloggkollega går för långt emellanåt). Visa istället lite sympati med dem och försök förstå deras argument och utgångspunkter, även om de inte förmår att uttrycka dem så väl. Sedan behöver man inte alltid hålla med, men man kan försöka respektera att det finns skilda åsikter och föra en diskussion på en vuxen och respektfull nivå istället för att tävla i vem som kan hata och fördöma de med ”fel” åsikter hårdast.