kejsarinna

Astrid – föräldraskap, hållbarhet och allmänt tyckande

Annons

Smakäventyret – nästa bok av Ann Fernholm

framsida_smakaventyret_RGB-658x1024Det ska erkännas, jag har inte läst Det sötaste vi har, hennes bok om hur socker påverkar växande kroppar. Jag har köpt den för att ”sponsra” henne och hennes skrivande men jag vågar inte läsa. Min snart treåring äter troligen mindre socker än jag gjorde (för jag är övertygad om att trots att min mamma lagade mycket själv så var det mer accepterat med sockermat under 90-talet; o’boy, chokladpuffar och limpor var inte ett ovanligt mellis hos oss) men inte alls så lite som jag tror är hälsosamt. Så jag har läst Ett sötare blod, jag försöker göra bra val men jag vill inte veta mer just nu.

Däremot – Smakäventyret – verkar som en positivare bok! Den handlar om hur barn lär sig acceptera smaker och hur mycket vi föräldrar faktiskt visst kan vad gäller våra barns behov och smaklökar. Det är obehagligt hur mycket industrins lobbyism har letat sig in i våra hjärnor.

Det här är en bok som faller mig i smaken (haha) då den dels handlar om redig, hemmagjord mat och faktisk vetenskap i ämnet. Den verkar ge konkreta tips och råd vilket jag starkt gillar.

Det jag även tilltalas av är motståndet mot industrin. Jag är så evinnerligt trött på att vi föräldrar ses som en köpstark grupp, att allt vad gäller våra barn är konsumtion, att forskning kring barns matvanor oftast sponsras av företag som vill sälja på oss mat. När jag frågade en av mina BVC-sköterskor om hur jag bäst gjorde egen gröt till Kajan fick jag som svar att det skulle jag inte syssla med utan köpegröten hade det barnet behövde. Jo tack, och en hel del andra ingredienser också!

Ur Fernholms blogg
Min förhoppning är att boken ska hjälpa nyblivna föräldrar att stå emot industrins lobbying när det gäller barnmatsburkar, välling och pulvergröt. Fick höra från en redaktion att de hade blivit kontaktade av en industrirepresentant, som menade att deras burkar skulle vara bättre för bebisar än vanlig mat eftersom de har sett till att råvarorna innehåller mindre tungmetaller. Det är så livsmedelsföretagen jobbar. De hittar argument som skrämmer föräldrar att använda deras mat. Annars får barnet i sig för mycket salt… Annars får barnet i sig för lite näring… Annars…

Så jäkla obehagligt, usch och blä! Så fram för mer stärkande information till föräldrar, fram för mer praktiska råd om hur du själv kan stötta ditt barn i det roliga med mat och fram för fler böcker till min bokhylla och hårda paket under granen!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

30-årskris?

Är det det jag har? Såhär 10 år in i arbetslivet, 3 år in i föräldraskapet och typ 2,75 år in i husägandet och boende i nytt område.

Jag känner att jag söker väldigt mycket just nu. Reder ut vad jag vill, hoppar fram och tillbaka och undrar vad fasen allt ska leda till. Vad är poängen med att jobba där jag jobbar? Ger huset mig det boende och det liv jag vill ha? Blir jag lyckligare om jag skaffar höns? Vill jag bli lycklig? Vad tusan är ens lycka?

Jag orkar nästan inte ens svara på frågan hur jag mår för då kommer typ ovanstående harang ur mig. Inte helt bra att haspla ur sig i mataffären när nån gammal bekant mest vill vara artig.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Börjar om..?

Ska nog börja blogga lite igen. Här. Känns ok. Tror dock att jag kommer att ta bort en massa gamla inlägg, kanske. Ska i alla fall gå igenom alla mina kategorier. Har lite för många.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Opepp på barn

Aurgh. Tvååring livskrisar och slåss(!) och lillfis är sådär tråkig som bebisar är mellan 4-8 månader. Så jag stänger ner mentalt, roar mig med renoveringen och plugget. Vi har varit hemma i två dagar pga förkylning men ikväll packar jag bilen och imorn drar vi till min mormor! Sån kärlek på den! Lovar bildspam sen för ååååh, så jag längtar! God mat, finmysigt sällskap och miljöombyte. Sen är det hem och slipa och spackla järnet. Har någon sorts dröm om att kunna grundmåla i slutet av nästa vecka…

Puss!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Livet, hösten, barn!

Hjälp jävlar, nu rullar det igång. Ingen kurslitteratur har dykt upp i brevlådan men på torsdag ska jag ha skrivit inlägg i nån forumtråd på Lunds nätbaseradetjotahejsan om en massa saker (som tur är fanns tydligen det vi skulle läsa utlagt där). Jag har spacklat ett halvt rum, Kajan går på förskolan och lill-fis och jag hänger på öppna förskolan. Fast jag får nog dra igång något sorts veckoschema om jag ska hinna med både renovering och studier. Vill göra allt! Men så kommer dagar som idag när yngsta ynglet inte alls ska sova och jag aldrig fick dricka kaffe i lugn och ro i morse och då känns det som att jag tagit mig vatten över huvudet.

Fast samtidigt så har jag bara en tenta denna termin så biter jag ihop och renoverar+pluggar nu i höst så kommer jag endast ha plugg till våren. Ja, och så två barn då. Och en trädgård som ska börja blomma. Och så kommer jag säkert på något annat jag vill göra. Så är karusellen igång igen..

Fyllde år igår! Roligt! Kalas och vänner och fest. Jag såg fräsch ut men var dödstrött. Maken var än tröttare men såg fräsch ut han med. Kajan är världens roligaste unge men jag är inte alltid världens bästa mamma. Ankan drar sig framåt och kryper nog snart (blev 4 månader för 11 dar sen).

Livet, hösten och barnen helt enkelt. 

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera