Julia Mjörnstedt Karlsten

LUSSEKATTSMUNKAR

Häromdagen såg jag på Pinterest någon som gjort munkar (donuts) med lussekattsdeg och kände genast att jag ville prova. Dessutom var det dagen innan luciafirandet på förskolan dit vi skulle ta med fika, så det passade extra bra.

Jag antar att det går att göra på vilket recept man än brukar använda men om ni vill veta exakt vilket jag använde så kommer receptet här!

Lussekattsmunkar ca 25 st små

1 paket saffran
1/2 paket jäst
100 gram smör
2,5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 ägg
8 dl vetemjöl
Lite salt

Rapsolja till fritering

Börja med att smälta smöret, häll sedan i mjölken och värm upp till 37 grader.

Smula jästen i en bunke. Häll mjölk över jästen och rör om tills den löses upp. Mortla saffran tillsammans med lite strösocker.

Lägg i bunken. Lägg i ägg, socker och salt. Rör om. Tillsätt mjölet och knåda till en deg.

Låt jäsa i en timma. Kavla ut till en platta, ca 1,5 cm tjock. Tryck ut i önskade former, vi gjorde små runda då det var den formen vi hade hemma.

Värm oljan i en kastrull (svårt att veta exakt temperatur men man får prova sig lite fram. Blanda en skål med socker och kanel.

Fritera munkarna i olja, även här får man prova sig fram för att se till att de inte blir för degiga inuti. Direkt från oljan ner i sockerblandningen, rulla runt.

Ät och njut!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.