josefinknave

Josefin Knave

Annons

Var handlar ni mat?

Alla familjer är ju olika men i vår familj är det verkligen så att vi ibland bara måste bort och iväg från hemmet för att få en härlig dag. Vi älskar verkligen vårt boende (om det hade gå att bygga ut och addera några extra rum hade jag kunnat bo kvar där hur länge som helst) men med en familj på fyra på 72 kvadrat blir det snabbt frustrerande rörigt och dessutom har vi ju en duracellkanin till son, så vissa dagar måste vi bara rasta oss. Precis så var det i alla fall den dagen då vi filmade vloggen här nedanför, och den dagens utflykt fick bli till Mall of Scandinavia. Det innebär ju nämligen både något som B tycker är väldigt roligt – att åka pendeltåg, och något som jag tycker är väldigt roligt – att äta gott och gå i affärer.

I vloggen visar jag även en annan typ av shopping som är viktig i vårt hem, nämligen matshoppingen. Vi handlar ju mestadels på nätet för att få maten hemkörd då det underlättar vår vardag SÅ mycket. Det där var dock kanske sista gången jag handlade på Coops nätbutik då det varit så mycket strul de senaste månaderna. På den beställningen vi gjorde i videon fick vi till exempel inte frysvarorna vi köpt, och det är inte första gången det är så. Tur att man har en blogg där man kan skriva lite skit för att bli av med frustrationen. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Var handlar ni andra som köper mat online? Jag vill alltså inte beställa färdiga matkassar utan klicka hem varor. Vilka tycker ni är mest prisväda och pålitliga? Tipsa mig!

Annons
Kommentera (17)

Kommentera

 1. Karin

  Vi kör på Mathem. När vi började näthandla mat för ett år sedan testade jag att lägga sakerna på handlarlistan i varukorgen i några olika butiker. Bara Coop och Mathem hade okej sortiment (då). Coop hade dyr frakt (då). Därför har det blivit Mathem. Tips: ange rabattkod GRAVID så får man ett leveranskort som ger gratis frakt ons-fre i 3 månader.

 2. Carin H Brander

  Vi handlar på Mathem och är nöjda. Någon gång har det saknats något men då har vi fått pengar tillbaka snabbt. Det händer att de varit lite sena, men då rör det sig om någon kvart efter utsatt tid, det kan vi leva med 🙂

 3. Mikaela

  Vi har en 8-månadersbebis och har handlat på Mathem sen hon föddes. Bästa nånsin. Mathem kommer alltid i tid och glömmer dom någon vara (vilket händer väldigt sällan) för du varans pris x2 tillgodo på ditt nästa köp. Super! Dom har dessutom ett jättebra utbud tycker jag. Grönsaker och frukt är alltid superfräscht. Och trevliga chaufförer som dessutom kan ta din pant med sig! Du ser ju. Bara fördelar 😊 Tack för världens mysigste blogg och youtube-kanal förresten!

 4. Ellen

  Hemköp! Frakten kostar 20 kronor och levereras inom ett spann på 2 timmar men brukar för mig komma 15 minuter efter utsatt tid (alltså om maten ska komma mellan 18-20 kommer den 18:15).

 5. Felicia

  Vi handlar på MatHem.se eftersom de är de enda jag känner till som kör med kylda bilar (både Coop och Willys kör med ex post-nordbilar vilka högst troligt inte är kylda). Priset ligger också rätt bra, framförallt om en kan vara flexibel med matleveranser eftersom vi då ofta får leveransen för 0kr (!!) toppen tycker vi! Och istället för att behöva sakna nån vara har vi istället flera gånger fått nån vara för mycket, ex två grönmögelost istället för en och fyra avokado istället för tre osv 👍

 6. Myh

  Vi handlar på MatHem. Billigare leveranser än hos många, bra utbud och riktigt bra service. De få gångerna vi fått något som kanske inte varit så färskt som utlovats har vi ringt och då fått superbra bemötande och generös kompensation. Man kan också se i realtid när leveransen närmar sig om de är tidiga eller några minuter sena. Vi är toppen-nöjda! Rekommenderas verkligen! 🙂

 7. Therese

  Vi har haft bil nu i ett år och därför inte känt att vi kan motivera att få maten hemkörd (även om det är fantastiskt skönt och smidigt!) Men innan dess beställde vi från ICA Maxi och det upplevde jag aldrig som krångligt eller besvärligt 😊 någon vara kunde va utbytt i enstaka fall om det varit slut, men det fattades aldrig nått osv 😃

 8. Josefin

  Vi handlar varje vecka från mathem.se – SÅ nöjd! Typ två missar med varor på över ett år, och då satte de in dubbla summan tillgodo 🙂

 9. Mia

  Vi körde Mathem i ca ett år, men de senaste månaderna har de strulat något fruktansvärt. Droppen var när de missade väldigt mycket varor vår dagen- före julafton, då sa vi tack och hej till dem!
  Har nu kört med Coop senaste tiden och varit väldigt nöjda. Trist att höra att att ni inte är så nöjda, hoppas det bara är tillfälligt och inte smittar!

 10. Kim

  Vi har provat Ica flera gånger och alltid blivit nöjda och fått det vi beställt!
  Nu bor vi iofs i Halmstad, vet inte hur Ica funkar i Stockholm 🙂

 11. Tessan

  Mat.se använder vi och har gjort säkert i 2 år från och till! Vi har haft ett par ggr problem med varor vi inte fått eller att de inte kommit på bestämd tid! Både före och efter bestämd tid! Men de flesta ggr har det funkat väldigt bra!

 12. Elin

  Mat.se. Funkar jättebra. Fri frakt över 700 kr och man kan få maten levererad med 1 timmes spann. Alltså inte ”maten kommer mellan 14-20” vilket inte funkar med jobb och barn.

Se fler...

Allt vi behöver ryms i vagnen

IMG_0017 IMG_0026

Hej på er! Har ni haft en mysig helg? Jag tror att vi alla i familjen haft en rätt bra helg även om B’s min på översta bilden kanske får en att tvivla. Efter en hemmakväll i fredags packade vi ihop hela lilla cirkusen på lördag förmiddag och åkte ut till min mamma som bor på andra sidan stan. Lördagen bjöd ju på finväder och som lägenhetsfamilj är det lyxigt att ha mor- och farföräldrar med hus att besöka just fina dagar. Och ja, annars också såklart. På dagen gjorde vi varm choklad och fika som vi åt samtidigt som vi tittade på alla som vågade åka skridskor på isen (alltså ej undertecknad, jag får svindel av att tänka på hur djupt vattnet är där under och vill helst att isen ska vara en meter tjock innan jag vågar mig ut på den). Fikat varade i ganska exakt tre minuter innan det blev lite för kallt för att sitta still, så då gick vi och kastade is istället innan det var dags för en liten promenad.

Alltså jag njuter SÅ MYCKET när det är såna här fina dagar, mitt humör styrs helt orimligt mycket av det. Tänk vad ljuvligt om det bara kunde vara fint väder jämt? Jaja, tills jag kommer på ett sätt att lyckas bli gud på får jag väl passa på att njuta när det är fint. 🙂

Vi körde faktiskt en sleepover hemma hos mamma så vi blev kvar ända till igår. Det är lite häftigt ändå att allt vi behöver, alla fyra, går att packa på vagnen. Ändå lite frihetskänsla att få upptäcka det och framför allt en sjukt bra lärdom för oss som reser mycket med tåg. Snart kan vi titulera oss packproffs!

Nu kickar vi igång den här veckan, som både kommer innehålla en hel del kul och en hel del mys OM vi bara får vara friska hela veckan – något som ännu inte skett sen mitten på januari (!). Låtom oss hålla tummarna för att vabruari stannar vid vabruari och inte fortsätter till vabars.

Annons
Kommentera (4)

Kommentera

Se fler...

Jag kan bara göra en sorts bebisar?!

Ursäkta mig, men titta på det här:

syskon

Två bilder på K? Två bilder på B? HUR LIKA ÄR INTE MINA BARN? Till vänster är alltså B som mini och till höger har ni K nu… Exakt samma frisyr också, haha. <3 Det ska bli så spännande att se om likheten blir mer extrem eller om de blir mer olika allt eftersom de växer.. 🙂 Gullungar!

Annons
Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...

Flaskmatning – mina bästa tips

Så, med nu två ungar som vi flaskmatat/-r känner jag att jag faktiskt samlat på mig ett gäng tips när det kommer till flaskmatning. Därför kommer här det stora, efterfrågade flaskmatningsinlägget!

Varför ska man flaskmata, kanske man undrar? Jo, det finns såklart en massa anledningar. Ibland funkar inte amningen fysiskt, ibland funkar inte amningen psykiskt. Ibland behöver eller vill man blanda upp amningen med ersättning. Ibland vet man redan innan barnet föds att man helt enkelt inte vill amma, och ibland får man inte amma av medicinska skäl. Det finns säkert fler anledningar men kontentan är väl att alla anledningar är bra anledningar så länge föräldrarna känner att det är rätt sak att göra och man tar sig an uppdraget som flaskmatare seriöst. Jag tror verkligen helt och fullt att barnet kan må lika bra oavsett amning eller flaskmatning.

Hur som helst, vi börjar med det praktiska.

När man ska flaskmata bebisar under halvåret tar man till modersmjölksersättning som idag finns att köpa från flertalet olika barnmatsmärken. Vilket märke och vilken sort (finns olika specialare för känsliga och/eller intoleranta små magar) som är bäst beror nog mest på bebisens mage, man får snällt testa sig fram. Oftast går det att köpa både i pulverform och färdigblandad på tetra, och det mest ekonomiska är att köpa i pulverform. Tetra kan dock vara smidigt om man är på språng och har en bebis som känner att det är ok att dricka ersättningen kall eller om man vet att det finns en mikro dit man ska.

Att servera färdigblandad ersättning på tetra kräver inte så mycket mer instruktioner än att man ska ha en ren flaska, hälla upp lagom mängd och eventuellt värma till lagom temperatur (sen brukar det stå på förpackningen hur länge man kan spara rester, om det blir såna i tetran, i kyl) – så därför går vi direkt på mina tips när det kommer till ersättning i pulverform.

flaskmata nappflaska

Tre saker till flaskmatad bebis, en sak till flaskmatande förälder. 😉

För att göra flaskmatningslife så lätt och trevligt det bara går är det smart att skaffa sig lite utrustning. Köp med fördel:

1-2 pulverdoserare

1 bra termos

1 vattenkokare

Ett gäng nappflaskor som funkar för spädbarn (just nu har vi 5-6 flaskor och K äter cirka var tredje timme)

En bra och diskbar burk att förvara ersättningen i så man slipper bli galen på kartongen den kommer i (obs viktigt att byta ut måttet man skopar upp ersättningen med för varje ny förpackning man öppnar. Man ska alltid använda aktuell skopa, ibland byter de nämligen storlek och man vill ha exakt rätta måtten när man gör ersättning för att inte riskera att ersättningen blir för tjock = förstoppningsrisk eller för tunn = näringsbristsrisk)

Men hur GÖR man då? Hur du tillreder själva ersättningen står oftast på paketet, och kan variera beroende på ersättningssort. Vi använder hur som haver alltid kokat vatten de första tre månaderna trots att vi absolut inte har en egen brunn, men ibland gillar man bara att vara på säkra sidan. Vi kokar en kanna vatten varje dag som sen får stå i kylen. När det är dags att mata häller vi upp rätt mängd vatten, blandar i färdigt uppmätt antal skopor ersättningspulver från pulverdoseraren, skakar om och mikrar sen till rätt temperatur. Vissa menar att man ska blanda ersättning och vatten med sked men jag har aldrig upplevt att ersättningen tagit in luft av att skakas, snarare att jag repar flaskorna om jag härjar runt med saker där i…

När vi ska iväg tar vi vår lilla termos och blandar kokhett vatten med det kylskåpskalla, kokade vattnet till lagom ättemp där i. När det ska matas häller vi upp vatten från termosen i en flaska, häller i pulver från pulverdoseraren, skakar om och matar. Det är även så jag gör på natten för att slippa lämna sängen när det är matdags. 🙂

Som alltid när det handlar om små, små bebisar är det superviktigt att tänka på hygienen. Tvätta händerna inför varje matning och se till att flaskorna är helt rena innan de används. Koka dem även så ofta som det behövs, och släng flaskor som blivit repade (för i reporna kan smuts flytta in). Använd bara vatten du vet är safe, servera inte ersättning som har fått stå för länge och var som sagt noga med att blanda med rätt mängd vatten och pulver enligt tabellerna på paketet.

9a7bed8e-8542-48a2-bd39-c4608c275ff0.jpg

Kvällsmatning i sängen när vi hade gäster, för att ta matstunden enskilt i lugn och ro.

”Men hallå, om man flaskmatar går ju barnet miste om en massa närhet som det får vid amning! För att inte tala om ANKNYTNINGEN!”, kanske du tänker. Nja, tänker jag, så behöver det ju faktiskt inte vara. Visst, barnet suger på en napp och inte på en bröstvårta, men det går verkligen att anpassa flaskmatningen för att få allt det där man får med amning. Det här kan man fixa, till exempel:

 • Ha alltid barnet nära när du matar. Hud mot hud är supermysigt om man är hemma och då får dessutom både förälder och bebis en rush av det där härliga lugnhormonet oxytocin.
 • Titta barnet i ögonen och småprata lite under flaskmatningen om hen söker ögonkontakt.
 • Lämna inte små bebisar själva med flaskan. Bara för att man flaskmatar betyder inte det att man ”slipper” lägga tid på matningarna, ta matstunderna på allvar och ge det tid!
 • Har du en bebis som är lite extra förtjust i att både snutta och tanka närhet? Självklart kan en bebis få vara en ”snuttbebis” även om hen inte ammas! Lösningen stavas napp och en trygg famn. Snutt snutt och mys mys.
 • Bara för att vem som helst KAN mata en flaskmatad bebis betyder inte det att man MÅSTE låta vem som helst mata. För att underlätta anknytningen kan man till exempel bestämma rätt upp och ner att bara föräldrarna får mata de första månaderna. Så gör vi! Storebror är den ende som får hjälpa till, om han vill, såhär i början. 🙂
 • Sen kan det vara skönt att tänka på att det där med anknytningen som alla pratar om så mycket faktiskt handlar mest om FÖRÄLDRARNAS anknytning till barnet. Bebisar knyter an automatiskt till vuxna som tar hand om dem, oavsett hur, de lägger liksom ingen värdering i det och är överlag väldigt förlåtande (med det menar jag inte att man ska bete sig hur som helst men det illustrerar liksom vidden av det). Det där med hud mot hud och allt förespråkas främst för att föräldrarna ska knyta an till barnet. Går man till exempel miste om den där första hud mot hud-tiden på grund av komplikationer efter förlossningen är det liksom inte kört. Och bara för att man flaskmatar betyder inte det att barnet kommer tycka om en mindre. Eller om man adopterar och får barnet när det inte ens är spädis. Jag hade sparat mig själv massor med magknip första tiden om jag hade fattat tidigare att jag inte påverkade relationen till mitt barn på grund av flaskmatning (och obs, känner man att man har svårt att knyta an till sitt barn finns det hjälp att få, kontakta i så fall bvc).

”Hahahahahahaha! ‘Få allt det där man får med amning’, lugna dig. Vet du inte att barn som ammas får mycket bättre immunförsvar än barn som flaskmatas?”, kan man också tänka. Dock har det visat sig vara lite av en seglivad halvsanning som kanske inte ska prisas för mycket. Bebisar får visst skydd av amning, men det upphör så fort man slutar med amningen. Förr eller senare måste barnet utveckla sitt eget immunförsvar ändå.

Jaha, okej, men vilken ersättning är bäst då? Det beror som sagt på barnets behov, och eventuellt på föräldrarnas relation till olika barnmatsmärken. Min uppfattning är att man får börja prova med en ”vanlig” sort och sen ta hjälp av BVC för att prova sig fram till andra sorter om man misstänker känslig mage eller intolerans.

Vilken flaska är bäst? Det här är också en smaksak! Vi har använt två sorter. De första månaderna körde vi på Mam anti cholic till storebror och därför gör vi så även med lillasyster, eftersom de funkade bra för oss. Dock är flaskorna lite ”dimmade” vilket gör att i alla fall jag har svårt att se hur mycket vatten jag häller i flaskan när det är lite mörkt och består de av en himla massa delar så efter tre månader (=värsta kolikrisktiden) gick vi över till Philips Avent som vi också gillade mycket och som också har anti-kolik-funktion.

flaskmata

Flaskmatning i bilen när B var liten mini. <3

Har ni något mer ni undrar om flaskmatning och modersmjölksersättning? I så fall är det fritt fram att ställa frågor i kommentarsfältet, eller att mejla dem till mig på josefin.knave@loppi.se. I och med mitt samarbete med HiPP har jag fått möjlighet att nyttja deras dietist så om det är något jag inte kan svara kan jag skicka vidare till henne så att vi alla får riktiga proffssvar! 🙂

Här kan ni läsa mitt inlägg om att amma bara första dygnen, och hur jag gjorde för att stoppa mjölkproduktionen.

Annons
Kommentera (27)

Kommentera

 1. Camilla

  Sjukt bra inlägg ♥️ Jag själv flaskmatar lillsyrran här hemma och hade gärna läst det här när det blev så knasigt med amningen här hemma. Jag tar med mig tipset om att redan i termosen blanda i färdig tempererat vatten (har kört med kokat varmt vatten i termos och en flaska med kallt vatten innan) det här tipset sparar massa av tid på nätterna Samt att det blir mindre saker att packa i väskan 🙂

 2. Maja

  Anknytningen sker inte per automatik för ett barn. Ett barn behöver närhet, känna doft och ljud (med det menar jag INTE att amning är enda sättet!!) men det är lite vanskligt att påpeka att anknytningen är till för föräldrarna och att det för barnen kommer automatiskt då man kan se väldigt tydligt på barn som har en störd anknytning till sina föräldrar. Den störda anknytningen beror då oftast på att föräldrarna inte förstår vikten av närhet och TID med sitt spädbarn och lilla barn! Ville bara lyft det då sådana fall dyker upp då och då när man jobbar inom socialtjänsten med barnutredning.

  Tack för en fin blogg 🙂

  1. Kristin

   Absolut, men jag tycker Josefin ändå gjorde en bra poäng. Många är så himla oroliga över just det där med anknytningen men är man som förälder på den nivån att man oroar sig så visar ju oron i sig att föräldrarna faktiskt bryr sig och tar hand om sitt barn och då finns ingenting att oroa sig över : ) Och det går inte att se på ett spädbarn om det har dålig anknytning, det framgår år senare (om det inte är helt negligerat barn som inte får mat och närhet när det visar det såklart). Och har föräldrarna inte förstått vikten av närhet och tid med barnet så är det ju även deras anknytning till barnet som är problemet i första hand, medan barnets problem kommer senare.

 3. Karin

  Bra inlägg! Angående närheten vid matning – jag har varit supernoga med att _alltid_ ha barnet i famnen vid matning. Har sett en del stoppa ner en flaska till barnet i vagnen och palla upp flaskan med något så man slipper hålla i den. Jag kan förstå att nöden kan kräva specialtilltag ibland men i mina ögon ser det tokigt ut. Det återstår att se om jag släpper på mina principer nu när tvåan kommer 😛

 4. Alicia

  Vad jag minns av min utbildning, orkar inte leta källor och liknande, men så är det väl också så att tex who förespråkar amning just pga att många inte har tillgång till friskt vatten i världen, alltså inte länder som vårt, men tex Indien, bangladesh och liknande länder och att man där efter gjort en generalisering över hela världen gällande amning. Så, det finns säkert för o nackdelar med båda som jag inte kan svara på alls, men jag tror att det bidragit till diskussionen om just amning.. *helt orelevant kanske från en person med noll barnkoll* – men som ändå älskar din blogg trots att det är mkt bebisar 🙂 så himla mysigt att få följa med o lära sig!

  1. Hanna

   Det stämmer inte. Bröstmjölk har hälsofördelar även i höginkomstländer. Förebygger ex barnfetma, diabetes mm. Detta är på populationsnivå såklart, betyder inte att alla barn som äter formula får diabetes eller att inga ammade barn får det. Sedan får man skilja på bröstmjölk och amning. Bröstmjölk är den optimala födan för ett spädbarn men amning passar inte alla kvinnor (av olika anledningar) och då är formula ett bra alternativ 🙂

   1. Alicia

    Givetvis finns det positiva faktorer som gör att det förespråkas på befolkningsnivåer. Men ville mest poängtera vattnets påverkan, att föroreningar i vattnet spelar stor roll och att det därför är bättre att amma än att använda pulver. 🙂

    1. Hanna

     Absolut, i de länderna är det ju rent livsavgörande! Hemskt att tänka på egentligen, vilken tur vi har som bor i Sverige och har rent vatten 🙂

    2. Sandra

     Man har inte lyckats bevisa att det beror på amning/bröstmjök, det är en myt att det ska skydda mot diabetes, allergier och fetma. Så länge man fortsätter sprida myter om att amning skyddar mot en massa sjukdomar kommer det alltid finnas de som inte vågar slutar amma och de som tycker det är helt fritt att kritisera de som flaskmatar eftersom man inte ser till barnets bästa 🙁

     1. Kristin

      Allergier är en myt. Men fetma och diabetes finns det studier på, det görs en sammanfattning i USA vart femte år har jag för mig. Men som med all forskning är det ju svårt att veta vad som beror på vad. Och som Hanna skriver är det på populationsnivå och inte på individnivå. Att folk ska lägga sig i hur andra matar sitt barn tycker jag är sjukt och att dessutom hävda att de som flaskmatar inte vill barnets bästa: suck alltså. Finns ju sjukt många fler faktorer att ta hänsyn till än ett EVENTUELLT skydd mot diabetes. Blir så trött.

 5. Alicia

  Vad jag minns av min utbildning, orkar inte leta källor och liknande, men så är det väl också så att tex who förespråkar amning just pga att många inte har tillgång till friskt vatten i världen, alltså inte länder som vårt, men tex Indien, bangladesh och liknande länder och att man där efter gjort en generalisering över hela världen gällande amning. Så, det finns säkert för o nackdelar med båda som jag inte kan svara på alls, men jag tror att det bidragit till diskussionen om just amning.. *helt orelevant kanske från en person med noll barnkoll*

 6. Kajsa

  Vilka supertips! Min lilla fick vara kvar på sjukhuset i ca 2 veckor och jag kunde pumpa under tiden, för oss har det funkar bra med amningen, men vi fick med oss så mycket pumpad mjölk hem från neo att vi fortsatte ge pumpad mjölk på flaska en gång om dagen (resterande tid ammar jag, har fortsatt pumpa så det finns ett litet lager hemma). Då får pappan mysig matstund och chans att knyta an mer än om bara jag stod för maten. Vi tycker också det är hur bra som helst att båda föräldrarna (eller ännu fler om barnet har det) är lika mycket tröst och trygghet för barnet, att alla står för maten och tryggheten och allt vad det innebär. Min dotter är bara tre månader ännu så det finns ingen direkt rutin, men tycker det är värt att redan nu inte likställa sömn med bröst i mun (inte heller med mat öht). Så där tycker jag flaskan har en fördel över brösten, att det blir så naturligt att båda föräldrarna kommer med maten (och alla släpper ju inte till pump). Kram

  1. josefinknave
   josefinknave

   Skönt att ni har kunnat lösa det så! 🙂 Med K har det varit lätt att inte förknippa sömn=flaska, men med B var det verkligen omöjligt. Han somnade aldrig så bra som med flaskan! Att bebisar kan vara så olika.. 🙂

 7. Ulrika

  Toppeninlägg! Vill bidra i flaskdjungeln efter att till största del ha flaskmatat båda mina barn och provat ett 10-tal sorter. Bästa flaskan (utan konkurrens) är ”Comotomo” som dessvärre bara verkar finnas på babyland.se, aldrig sett den i en fysisk butik. Flaskans öppning är oerhört bred, man får lätt ned hela handen om man så vill när man diskar. Flaskan är gjord i mjuk silikon vilket är väldigt behagligt att hålla i (och dessutom är den lite ”ruggad” på utsidan så den sitter stadigt i handen). Flaskkitet består endast av själva flaskan, nappen samt en ring för att hålla fast denna, och man behöver alltså inte diska en miljon olika delar. Jag tror att den marknadsförs som ”anti-colic” (finns det någon flaska som inte gör det?), men ärligt talat tror jag mest det där är substanslösa försäljningsargument. Jag har inte märkt någon skillnad i eventuell kolik, utan antingen har du en bebis som skriker eller inte, oavsett flaskval!

  Nåväl, ett sista tips är att bara införskaffa en flaska i taget och pröva sig fram, då bebisar tenderar att ha rätt starka åsikter själva kring vilken flaska som fungerar bäst.

  1. josefinknave
   josefinknave

   Ja, det känns ju verkligen som att var och varannan flaska är ”anti cholic” nu för tiden.. 🙂 Tack för flasktips!

 8. L

  Jag ammade vår bebis till 8 mån ungefär men mot slutet var det bara på nätterna. Sen började han bitas och fick inte till greppet längre = sjukt frustrerad bebis och ingen mat. Höll ut i två nätter sedan började vi med ersättning istället. Hade ursprungligen tänkt undvika det för det kändes så meckigt att behöva fixa med sånt på natten för jag har sånt stort sömnbehov och det var därför lättsammare att amma. Men nu känns det verkligen som vi har knäckt koden! Vi har också de där dimmade flaskorna så det är omöjligt att se vattenmängd i mörkret. Och tänder jag så blir ungen vaken. Så mitt bästa tips om bebis inte äter så ofta på natten är att förbereda pulver i flaskan och rätt mängd vatten i en termos. Då är det bara hälla i allt vatten! Det går snabbt och kräver minimal ansträngning. Men funkar ju bara om bebis äter sällan eller man har en uppsjö av termosar. Vår äter två gånger per natt och första gången brukar vara innan min sambo lagt sig, så den omgången förbereder vi och ställer i kylen så micrar han när ungen vaknar. Och ja, jag är medveten om att bebisar över 6 mån inte behöver äta på nätterna men så länge han vill det och vi kan hantera det så får det vara så!

 9. Anna

  Åh, det här inlägget hade jag gärna läst förra våren, när jag delammade min lilla bäbis och var så osäker på allt!
  Jag vill verkligen säga tack för att du tar dig tid att skriva så grundligt, välformulerat, tydligt och liksom… nyanserat! Det känns som att du tar oss läsare på allvar och det är så himla fint 🙂 som en lugn och trygg kompis som man litar på pga rimlig och klok! Kram

 10. Therése

  Tusen tack för toppentips! Väntar mitt andra barn med bf i juni och hoppas kunna få in lite flaskmatning den här gången. Som du skriver finns det många anledningar till att en vill/behöver flaskmata. Förra gången ammade jag bara. Gick ”okej” men mådde pga svåra komplikationer från förlossningen väldigt dåligt och eftersom bebisen bara ammade pga ”bäst för bebisen” kunde inte pappan avlasta vid matning eller nattning (vilket känns som typ det enda en gör med en spädis i början?). Har med den erfarenheten lite panik inför att helamma så den här gången har vi bestämt att blanda upp amningen (om den funkar) med ersättning oavsett vad folk säger. Så himla fint att dels få konkreta tips och också lite pepp kring flaskning 💛✨

  1. josefinknave
   josefinknave

   Håller tummarna för att allt ska ordna sig smidigare den här gången. <3 Vad som är bäst för bebisen handlar ju dessutom inte bara om huruvida den får i sig bröstmjölk eller ersättning – utan också om hur hens föräldrar mår. Om DU mår bättre av att blanda upp amningen med lite flaskningen bidrar det ju till en gladare mamma, och därmed gladare bebis. 🙂 KRAM!

  2. Sandra

   Man har inte lyckats bevisa att det beror på amning/bröstmjök, det är en myt att det ska skydda mot diabetes, allergier och fetma. Så länge man fortsätter sprida myter om att amning skyddar mot en massa sjukdomar kommer det alltid finnas de som inte vågar slutar amma och de som tycker det är helt fritt att kritisera de som flaskmatar eftersom man inte ser till barnets bästa 🙁

  3. Sandra

   Man har inte lyckats bevisa att det beror på amning/bröstmjök, det är en myt att det ska skydda mot diabetes, allergier och fetma. Så länge man fortsätter sprida myter om att amning skyddar mot en massa sjukdomar kommer det alltid finnas de som inte vågar slutar amma och de som tycker det är helt fritt att kritisera de som flaskmatar eftersom man inte ser till barnets bästa 🙁

Se fler...

Att amma bara första dygnen

Jag har fått lite frågor om hur det blev med amning vs flaskmatning den här gången då flera av er har koll på att vi flaskmatade B, men ändå sågs jag med tutten i vädret när K föddes. 😉 Bestämde jag mig för att amma ändå? Eller hur blev det?

Nej, vi flaskmatar även lillasyster. Anledningen är att jag går på medicinering för den magsjukdom jag har, Crohns, som visserligen var på uppehåll under slutet av graviditeten men som kändes viktig att påbörja igen efter förlossningen för att jag ska få vara frisk nu när jag absolut inte vill lägga någon tid på att vara sjuk. Det är liksom inte riktigt rätt tid i livet att experimentera och chansa.. I alla fall – medicinen går ut i bröstmjölken och i och med att medicinerna är så pass ”nya” (i medicinsammanhang) vet man helt enkelt inte hur/om barn som ammas av en medicinerad mamma påverkas, och vi har valt att ta det säkra före det osäkra. För oss känns flaskmatningen som ett bättre alternativ för barnen, helt enkelt.

MEN, jag fick grönt ljus från både läkare och barnmorskor att amma första dygnen för att ge råmjölken som finns i brösten redan under graviditeten. Den innehåller en massa nyttigheter som kändes fint att ge, och den lösningen gav mig också känslan av att få vara med på ”amningståget” åtminstone en liten, liten stund. För mig är det på sätt och vis lite av en sorg att inte ”kunna” amma helt problemfritt eftersom jag alltid haft en bild i huvudet av att jag ska amma, så därför känns det skönt och bra att ha fått prova om så bara för några dagar.

Hur som helst. Råmjölken är ju ingen bamseportion och det kan ju kännas som att bebisen inte får i sig nåt alls där de första dygnen, men det får de alltså. Efter två-tre dygn har vi gått på med flaska och fasat ut amningen och det har inte varit några problem för våra barn då de fortfarande är så ”nya”.

Jag har också fått frågor om det här inte gör att mjölkproduktionen kommer igång på mig i onödan, och jo, mjölkproduktionen kommer absolut igång. Jag har haft riktiga Dolly Parton-bröst ett par dagar efter båda förlossningarna och det har varit fruktansvärt obekvämt. Dock lägger det sig ju efter ett par dagar och har känts som ett bättre alternativ för mig än att ta de där tabletterna som stoppar mjölkproduktionen då de kan ge jobbiga biverkningar. Jag har stoppat min mjölkproduktion själv genom att undvika onödig beröring av brösten (när det spänt för mycket har jag ställt mig i duschen och sprutat varmt vatten med mjuk duschstråle på brösten för att tömma lite istället för att pumpa då det stimulerar mer produktion) och sen bära en tight sportbh och amningsinlägg dygnet runt i ett par veckor. Redan efter någon dag slutar det göra ont och sen minskar mjölken allt eftersom tills den försvinner helt efter ett par veckor.

Och ja – ett inlägg om flaskmatning och mina bästa tips till alla som ska flaskmata är på gång, håll ut! 🙂

amma första dygnen

En liten, nyfödd kaka vid bröstet. <3

Här kan ni läsa mitt inlägg om mina bästa tips för dig som ska flaskmata.

Annons
Kommentera (6)

Kommentera

 1. Lisa

  Vilken medicin tar du mot Crohns? Jag har också den sjukdomen och tar medicin dagligen men har än så länge haft det ganska skonsamt *peppar, peppar* kram

  1. josefinknave
   josefinknave

   Jag tar Azatioprin dagligen och Humira injektionspenna varannan vecka. Har funkat toppen för mig och jag har PEPPAR PEPPAR varit symtomfri sen min operation för snart fem år sen.. Hoppas att vi båda får hålla oss så! 😀 Kram!

 2. Malin

  gjort precis likadant den här gången. dock inte pga av medicinsk själ utan för att jag helt enkelt inte klarar av smärtan som amningen medför efter två dygn med bebis sugande konstant. med första bebis blev jag rejält sjuk efter två veckors amning med infektion i båda brösten o allt vad de innebar så de var skönt att denna gång veta att jag ”bara” ammar i två dygn för att sen ge de lilla livet flaskan. Och vad vi myser nu när jag slipper ha ont ! 🙂

Se fler...