Jessica Lagergrens

Saffransbullar med socker

Igår bakade jag saftiga saffransbullar med socker på. Receptet hittade jag på Alltommat, men jag skriver ut det här också. Det stod läääängst ner i deras recept att det skulle vara ytterligare 9 dl mjöl, och snabb som jag är läser jag ju inte längst ner… Jag fick ha i resten av mjölet i steg två och det blev bra ändå. Det står också ca 50 bullar i deras recept, jag gjorde 30. Men här är deras recept, jag skrev totala mjölmängden på en gång.

Bullarna: 
150 g smör
6 dl mjölk
1 g saffran
1 msk strösocker
50 g jäst
1 ägg
1/5 tsk salt
20 dl vetemjöl
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma stött
1 ägg till pensling

Garnering:
75 g smält smör
2 dl strösocker

Gör så här: 
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
2. Stöt saffranet med 1 msk strösocker och blanda ner i degvätskan.
3. Finfördela jästen i en bunke och häll över den fingerljumma degvätskan över. Tillsätt 1 ägg.
4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
5. Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar.
6. Ta upp degen och baka ut den till bullar.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 20 min.
8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
9. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.
IMG_6078Skärmavbild 2015-12-17 kl. 08.50.07
M som i mums!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. F

    Åh vad gott. Det ska jag baka till helgen.
    Är loppi bara till för exklusiva bloggare eller kan vem som helst regga sig? Ser inget på hemsidan nämligen.

  2. Janine

    Hej tack för ett bra recept och en bra blogg.
    Hade du special mjöl som det står i det andra receptet?!
    God jul. // janine

  3. Malin

    Hej! Jag vill först tacka för att du fick mig att börja med VV! Äntligen går jag ner i vikt! Och jag följde dina råd att väga, väga, väga! Allt! Vågen visar -2 kg på två veckor och då helammar jag och därmed får äta mer också.

    2 frågar har jag 🙂
    1. Vad tycker du om nya systemet på VV?
    2. Hur många points är det i saffransbullarna? 🙂

    Kram M

    1. jessicalagergren

      Hej!! Åh, vad kul att jag inspirerade dig till att börja! 😀 Och grymt bra jobbat med -2kg!

      Svar på dina frågor:
      1. Jag älskar det nya systemet. Först fick jag panik och tänkte ”hur ska jag klara mig nu när lösgodis är det dubbla i sp?” Men jag upplever att jag får äta mer mat (vilket säkert stämmer) och jag blir därmed mindre sötsugen. 🙂
      2. Jag vägde min saffransbulle igår och slog in den som saffransbulle, den vägde 80 gram och blev 8 sp. Lätt värt! 😀

      Kram J