Jessica Lagergrens

Laxpaj recept

Vi har massor med rester från midsommar. Man är ju inte supersugen på att äta midsommarlunch hela veckan lång (inte vi iaf) så jag slängde ihop en paj. Eller ja, det var mer än bara slänga ihop…det är inte jättelätt att göra en pajdeg med en bebis som inte sover vid matlagningstillfället. Det blev en kladdig jävla röra i hela köket, men här är receptet. Som fyllning kan man ju bara slänga i det man har.

Du behöver: 
3 dl vetemjöl
150 smör el. margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning: 
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
1 purjolök
1/2 dl finhackad dill
1 bukett broccoli
2 avokado

Äggstanning: 
3 ägg
3 dl mjölk
1 1/2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Blanda mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll.
2. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225C.
4. Kavla eller tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
5. Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken, finhacka dillen, skala och kärna ut avokadfrukterna och skiva tunt. Bryt broccolin i små buketter. Fördela allt i det förgräddade pajskalet.
6. Blanda ägg, mjölk, riven ost och kryddor. Häll äggstanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

image

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.