– Om ett barn har napp i munnen när hen faller och slår munnen, finns det ytterligare en hård sak som kan skada tänderna och mjukvävnaden, förutom det man slår i. Utan napp fungerar läpparna ibland som ”stötdämpare” och skyddar tänderna. Mjukvävnaden läker ju till skillnad från tänderna så det bästa är om läpparna får ta smällen, säger Jennie Nydemark, tandläkare.
Vilken är den värsta skadan du har varit med om?
– Skadorna kan vara alltifrån en liten sårskada och lätt rörliga tänder till djupare sår som behöver sys och flera utslagna tänder. Den vanligaste behandligen är utdragning av skadade mjölktänder. I de flesta fall måste barnen få lugnande medicinering innan detta görs, eftersom de är så små, säger Jennie.
Hur mycket påverkar användandet av napp tänderna/bettet?
– Nappen påverkar inte bara själva tänderna utan även formen på själva käken när man växer. Det vanligaste är att man får öppet bett i fronten, dvs man kan inte bita ihop med framtänderna.Det är så klart bättre ju mindre tid man har sin napp, men även hur man suger på den, påverkar bettet. Om man slutar i 3-4 års åldern, brukar felställningen på framtänderna gå tillbaka av sig själv, säger Jennie.
Vilket är ditt bästa tips för att få barn att sluta med napp?
– Tyvärr finns det ingen universallösning för att få barn att sluta med napp, men jag har haft 3-åriga patienter som har slutat med napp efter att jag har berättat för dem att nappen trycker på tänderna och att de är bra om de kan sluta. Nappen går trots allt att lägga undan (till skillnad från tumme) så det är egentligen upp till föräldrarna att bestämma om och när nappen tillåts. Det smidigaste brukar vara att trappa ner användandet till bara i samband med att man ska sova. Ju äldre barnet är, desto mer kan man resonera och förklara. Trygghet kan man ge på många andra sätt, säger Jennie.
Vår son gillar inte napp men har den ibland om han är väldigt hungrig/ledsen men spottar ut den när han somnar. Vill inte ha ett nappberoende barn ? som nanny till många barn har många föräldrar sagt att de vill att man tar ut nappen direkt när de somnar samt att de aldrig får ha den utanför sovtid. Må låta hårt men anser som förälder själv att det är bättre att ha en snutte/gosedjur eller helt enkelt vara trygg i sig själv än att behöva ha en napp
Så bra du lyfter det här! Napp bara vid sömn!
Ett bra ämne. sen kan jag tycka att napp behöver man inte under lek. mest vid nattning,
Så bra tips!
För oss var det avgörande att tandläkaren faktiskt var hård och berättade för vår treåring att han behövde sluta med napp för att tänderna skulle växa rätt.
Herregud som vi hade tjafsat och tjatat om att det var dags att sluta med napp. Sen den dagen vi klev ut från tandläkaren har vi inte fått en enda fråga om napp.
(Med lillebror slapp vi problemet över huvud taget då han vägrade napp helt)
Tackar också! 🙂 Har du några bra tips när det gäller att sluta med tumme? Det gör min snart 4-åring oavsett hur mkt vi påminner om att det inte är bra för tänderna…
Jättebra! Vi valde att sluta med nappen till vår yngsta son när han var 1 år och 9 månader. Gick superbra och på tre dagar, vi var rädda att de skulle bli skrik och panik men de gick superbra!! Ingen pekpinne utan bara pepp att det går att sluta innan barn blir 3 år som anses ”normalt” och vi fick höra från BVC var bästa tiden att sluta? Undrar om dom inte hört talas om tre års trotsen ?
Bra ämne och tack för informationen!! 🙂