Jessica Lagergrens

Lär dig rädda livet på ditt barn!

Det här inlägget är ett samarbete med Trygg-Hansa

Vet du vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen? Det tål att upprepas gång på gång på gång. Jag har varit med om att Elsa har satt i halsen en enda gång och det var helt fruktansvärt. Allt gick bra, men jag drabbades tyvärr av panik och agerade inte alls som jag hade önskat. Nästa vecka, tisdagen den 17/5 kommer Trygg-Hansa till Loppikontoret i Stockholm och utbildar mig, Angelica och 10 av er läsare i en Hjärt- och lungräddningskurs för barn. Den som leder kursen är ingen mindre än Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa och Camilla Thurell, ambulanssjuksköterska och utbildare på Life in Mind. Kursen börjar vid 13 och håller på i cirka tre timmar och det bjuds på fika. Tävlingen avslutas på fredag den 13 maj kl. 18.00.

Nu har jag och Angelica fått möjligheten att bjuda in totalt 10 läsare som får gå kursen tillsammans med oss. Vi har bestämt oss för att göra det till en tävling så allt du behöver göra för att tävla är att kommentera det här inlägget och skriva varför just du vill komma. Ett krav är att du har ett barn som är under två år. Utifrån motiveringarna kommer jag och Angelica att välja ut vilka 10 det blir som går kursen med oss.

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

  • Ha uppsikt över barnet när de äter
  • Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter
  • Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta. 
  • Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter
  • Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen

Källa: Trygg-Hansa

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Alexandra

    Jag hoppas verkligen att jag kan få gå kursen med er <3
    Det är något jag velat göra så länge men inte kommit iväg på, så dumt. Jag har en dotter på snart 1 år och jag är rent ut sagt livrädd att hon ska sätta i halsen. (Hon bet på en kotte och satte bitar i halsen för några månader sen och jag är fortfarande skärrad av det trots att det gick bra) Jag är så rädd så jag är sen med att introducera matbitar till henne, vilket många runt oss kommenterar och påpekar. Detta gör mig stressad och ledsen då jag känner mig som en dålig mamma. Jag vill såklart att hon lär sig äta bitar och utvecklar matintresset men rädslan och ångesten över den tar tyvärr över. Grejen är den att min dotter har så bråttom och mosar in allt i munnen, såväl mat som leksaker, stenar, sand osv och även fast jag kollat på videor och övat på nallar här hemma så känner jag mig inte trygg i det. Därför vore det så himla skönt att få gå hlr kursen för barn så jag vet hur jag ska agera om det skulle hända något barn i min närhet något. Och förhoppningsvis skulle det göra mig tryggare i vardagen vilket gynnar både mig och min dotter 🙂 Plusset är såklart att få träffa dig och Angelica som verkar vara två superhärliga tjejer!
    Hoppas du har en fin helg och nu håller jag tummarna att vi ses på tisdag! Kramar

  2. Jenny

    Åh, jag vill! Känns som en väldigt viktig grej men svårt att hitta bra kurser tycker jag. Sonen är 3,5 månad och det är med andra ord snart dags att börja med lite mat, perfekt timing.

  3. Ninni

    Min lilla Lily, snart 1 år, förtjänar en mamma som min mamma!

    Jag minns att vi lekte i vardagsrummet, jag och en kompis. Det här är säkert 15 år sedan. Vi äter godis och leker när hon sätter en lakritspeng i halsen. Vi blev livrädda, men min mamma lyckades hjälpa henne. Jag vet inte vad hon gjorde, men det och mycket annat livsviktigt skulle jag gärna lära mig tillsammans med er på kursen.

  4. Ninni T

    Min lilla Lily, snart 1 år, förtjänar en mamma som min mamma!

    Jag minns att vi lekte i vardagsrummet, jag och en kompis. Det här är säkert 15 år sedan. Vi äter godis och leker när hon sätter en lakritspeng i halsen. Jag blev livrädd, men min mamma lyckas hjälpa henne. Jag minns inte vad hon gjorde, men det och mycket annat livsviktigt skulle jag gärna vilja lära mig på kursen tillsammans med er.

  5. Camilla

    Vilken chans!
    Vilka hjältar ni e som fixar denna grymma tävling. Vår son är snart 10 månader. Jag tänker mycket på vilken mat jag kan ge honom och känner att jag tvekar ofta. Det känns som jag i min rädsla och osäkerhet hemmar sonens utveckling. Jag vill ju att han ska kunna äta allt.
    Jag vill därför jättegärna följa med er på utbildningen i HLR.

  6. Therése

    Min stora skräck att det ska hända ngt hemskt! Min dotter är 6 mån och får bara puréer än så länge.. Vet inte när man Skavsta ge större bitar. Skrämmer mig verkligen eftersom jag känner att jag inte vet hur man ska agera om hon tex sätteri halsen! Hjälp. Så jag vill jättegärna vinna en plats! 🙂

  7. Elin

    Så viktig!!
    Jag är mammaledig med min lilla Lilly, 8 månader. Nu när hon blivit äldre och ska äta mer mat i form av bitar vore det en stor trygghet att veta vad jag ska göra om något skulle hända henne.
    Håller alla mina tummar att jag får vara med vid detta tillfälle, har tidigare planerat att gå en kurs men hade tyvärr ingen barnvakt då.

  8. Josefin

    Vi bor lite avsides, min sambo, jag och vår snart 1,5 år gamla tjej. Hon älskar mat och vill gärna smaka på allt (inkl sanden i sandlådan, varje dag). Tanken slår mig ibland, vad gör vi om vi behöver hjälp? Att få hit en ambulans skulle kräva en ganska lång väntan och tiden är verkligen kritisk. Vilken ynnest det vore att faktiskt ta sig iväg på den kurs som man tänkt tanken att gå flera gånger men aldrig tagit sig till!

  9. Lina

    Tråkigt att man måste ha barn för att vara med och tävla, skulle bli fruktansvärt glad att få gå kursen då jag är färdigutbildad förskollärare den 7 juni och börjar jobba på förskola den 1 augusti och det skulle vara fruktansvärt bra att kunna rädda liv på kanske era barn på förskolan.

  10. Anna Björling

    Hej! Min son är nu 3 månader och allt har gått bra.
    Men, jag är så himla himla orolig över vad som ska hända när han väl börjar äta!! Jag har försökt se massa videos o program om vad man ska göra när man sätter i halsen, men det är som att det inte fastnar i hjärnan. Skulle få panik om han sätter i halsen.
    Och man kan ju ogärna ge rinnande mat till sin bebis hela livet liksom ?
    Har tänkt 1000 ggr att jag ska anmäla mig till en sån här kurs, men kommer aldrig loss!
    Skulle därför bli så jäkla jäkla glad om jag fick följa med er på detta !
    Kram

  11. Malin Hedman

    Vilket grymt intiativ!! Så himla viktigt.
    Jag har en dotter på 8 månader som fick andningsuppehåll när hon var 4 månader… Jag har nog aldrig varit så rädd! Minuterna fram till dess att ambulansen kom var de längsta i mitt liv, (även om hon kom igång och började skrika under tiden)! Som tur är gick allt bra och det var troligtvis ”bara” det där locket små bebisar har som gått igen när hon hostat upp lite slem eller liknande 🙂 Men den paniken och maktlösheten var fruktansvärd…
    Nu hade ju inte hon ätit något som gick att sätta i halsen, men händelsen sitter kvar och jag känner mig som världens hönsmamma på en gång hon äter något som skulle kunna fastna, och spelar upp scenen i huvudet och får typ panik.
    Efter det har jag verkligen velat gå en riktig kurs där man får möjlighet att öva i praktiken, samt få råd och hjälp av nån som verkligen vet hur man ska göra!
    Även om jag tittat på youtube klipp känner jag mig osäker på tex hur hårt man törs slå, exakt hur man ska hålla mm, så det skulle verkligen vara guld att få gå denna kurs 🙂
    Älskar tvillingpodden så skulle vara grymt kul att träffa er också såklart?

  12. Malin

    Jag har en dotter på ett år och jag skulle önska att jag fick chansen att få gå denna utbildning med er. Min oro för att min dotter ska sätta i halsen är ständigt närvarande. Hon får till exempel inte äta ett helt smörgåsrån själv pga min rädsla. Hjälp mig bli trygg i mig själv i hur jag ska agera om olyckan är framme så att mina rädslor inte hämmar min dotters utveckling.

  13. Hilda

    Jag skulle bli så glad om jag fick gå kursen jag jag har en son på 5 månader och känner att det skulle kännas så bra att ha tränat på hur man ska agera om han sätter i halsen, INNAN han börjar äta mat med bitar. kram

  14. Caroline

    Jag skulle så hemskt gärna vilja gå den här kursen med er! Jag fick mitt tredje barn i februari förra året och har sen hon föddes blivit sjuk med ångest och depression samt tvångstankar. Mycket av min ångest och tvångstankarna kretsar kring just att något ska hända våra barn något. Jag klarade inte av att introducera mat själv till henne utan det fick min fru ta ansvar för. Jag får sån panik när hon äter hårda saker som frukt och liknande att jag domnar bort i händer, fötter och läppar och kan inte stanna kvar i närheten. Jag har gått en hlr-kurs för många år sen men sånt här ska uppdateras och trots att jag velat gå nu så har jag inte klarat av att anmäla mig. Håller tummarna nu!

  15. Alexa

    Från en som själv sätter i halsen varannan måltid (pga har världens roligaste man och kan inte sluta skratta åt honom vid måltiderna) är jag i princip inne på att purémata min unge tills han börjar högstadiet…typ. Jag älskar mat, det är det bästa i livet men har nu blivit livrädd för det sedan jag blev mamma. Skulle hemskt gärna gå en HLR-kurs så jag kan komma över min rädsla och lära min son att älska mat lika mycket som jag egentligen gör!

  16. Camilla

    Är mammaledig med våran lilla Ebba tre och en halv månad. Ska snart börja ge henne små smakportioner och är livrädd för att hon ska sätta i halsen när det börjas med lite riktig mat. Missade den gången det pratades om mat på föräldragruppen och med en HLRkurs genomförd skulle jag känna mig mycket lugnare i sommar. Är först ut i kompisgänget att skaffa barn så också kul att träffa lite andra föräldrar och barn?

  17. Sara

    Jag skulle vilja gå kursen då jag är väldigt rädd att min dotter som snart blir sju månader ska sätta i halsen, har kollat på filmer hur man ska göra men känner mig intw trygg. På BVC kan dom erbjuda en hlr-kurs i Oktober…….

  18. Sandra Nordén

    Jag har en dotter på 4 1/2 månad som har börjat med lite smakportioner. Jag skulle verkliga vilja lära mig hur jag ska göra om hon sätter i halsen. Jag antar att det är oundvikligt och att hon kommer att göra det någon gång, mitt hjärta kommer att bli till is och jag hoppas att jag kommer agera rätt i sådana situationer. Puss och kram /Sandra

  19. Michaela jonsson

    Dags för vår lilla Levi att snart börja äta
    Kan vara bra om hans mor vet vad som är rätt och fel
    Finns så mycket som är bra att veta
    En kurs där man får lära sig en hel del.
    Skulle vara jäkligt nice och kul!
    Man måste inte kunna rimma för att vinna va? 😉

  20. Denise

    Ååh, Jag skulle jätte gärna vilja gå den kursen för att jag har 3 barn , en på 3,5 år en på 1,5år och en på 4 månader och har aldrig gått på en sådan kurs. Skulle ju va guld värt att vinna. ?

  21. Malin Larsson

    Har länge tänkt anmäla mig till kursen men det blir aldrig av (skäms lite)! Min dotter av 7månader och har precis börjat smaka bitar av mackor m.m. Varje gång sitter jag med hjärtat i halsgropen och med panik i blicken. Och snart börjar hon säkert krypa, hur ska man någonsin kunna koppla av då?! Vore oerhört tacksam om jag fick en chans att gå kursen nu så jag slipper känna denna panik (iaf lite mindre panik). Tack för en toppen blogg och podd!

  22. Jessica

    Jag har en dotter på 7 månader och jag är livrädd när hon äter själv eller äter något som inte är helt slätt just för risken att hon sätter i halsen och att jag Inte skulle kunna göra någonting för att hjälpa henne. För 5 år sen fick jag ett väldigt sent missfall/för tidigt född son i v 22+2 som varken jag eller läkarna kunde göra någonting för att han skulle överleva. Känslan av att inte kunna göra någonting för sitt barn är fruktansvärd och det är en känsla som jag aldrig mer vill känna. Rädslan för att mista min dotter hänger över mig hela tiden och är någonting jag jobbar med dagligen för att komma över. Att få möjligheten att gå en HLR-kurs som jag tyvärr inte har råd med skulle med all säkerhet göra mig till en lite tryggare mamma och att inte hennes måltider är en enda stor klump av ångest för mig.

    Det är helt fantastiskt att ni får möjligheten att gå kursen och även kan erbjuda 10 till att gå den! Heja Trygg Hansa och heja er! ?

  23. Nicki

    Jag och min sambo har tillsammans en liten son som heter Valter, han är 10 månader. Vi har länge pratat om att gå en HLR-utbildning och när jag nu ”snubblade” in på din blogg tar jag mig självklart chansen att tävla.

    Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte hur jag skulle reagera om min son (eller andra barn för den delen) skulle sätta i halsen, trots att jag sett videoklipp på hur man ska agera så hade jag nog gripits av panik. Jag vill känna mig säker och kunna agera rätt, jag vill kunna rädda liv. Därför håller jag mina tummar och tår att få vinna denna livsviktiga kurs.

  24. Hilda

    Jag skulle så gärna vilja vinna. Har en kille på 10 mån som vägrar burkmat. Han vill bara äta bitar. Så jobbigt att vara nervös hela tiden. Jobbar även på förskola med de yngsta barnen. Har alltid önskat att gå en kurs, men ni vet hur det är med pengar i förskolan. Nu fixade de äntligen en kurs med då hade jag precis fött barn. Snälla hjälp mig att få utvecklas och sluta vara så nervös.

  25. Angelica

    Skulle gärna vilja gå kursen har son som är 1 år och 8 månader. är super nervös varje gång han ska äta tomater som han älskar att äta, ofta sätter han i halsen men får alltid upp det själv men hjärtar hinner ju hoppa upp till halsen innan dom få sekunder det är. Men har ju blivit extra nervös när tjejen skrev om sitt barn som åt popcorne?

  26. Hanna

    Åh, jag skulle så gärna vilja gå på en HLR-utbildning! Vår bebis är 7 månader och håller precis på att introduceras för mat. Vi har tänkt att vi ska köra BLW men vi båda två är så extremt rädda och fegar ut i sista stund och river i panik ut vad hon nu har i handen/munnen och sitter och mumsar på. Så det har inte blivit så mycket mat hittills… Framförallt min kille är så extremt orolig och kör en säkerhetskontroll på allt, och då menar jag ALLT som kommer i hennes närhet. Det skulle minst sagt vara bra för hans nerver att veta vad man gör om olyckan skulle vara framme!

  27. Angelica

    jag är så rädd för att min lilla son ska sätta i halsen. Trots att han än bara får bröstmjölk, ersättning, sedan har vi börjat med fruktpuré. Han hostar ibland när han dricker ersättning, varje gång blir jag lika rädd. Satte han det i fel stupe ? Tanken på att ge honom barnmat där det ändå är lite småbitar i känns så långt borta. För vad gör man om han får i halsen ? Denna kurs skulle verkligen stilla min oro. Önskade att dem skulle ge denna kurs på BVC till alla nyblivna föräldrar. För det är så viktigt.

  28. Viktoria Alvarsson

    Skulle vilja ge kursen till min dotter som själv har fått sitt första barn. En liten Isabelle som är 9 månader. Och då skulle jag få barnvakt oxå när hon är på kursen 🙂

  29. Annie

    Jag skulle gärna gå hlr-kursen ihop med er. Så viktigt!! Vill kunna för min skruttis skull, men även om det händer någon annan och man är i närheten! Har en liten tjej på nästan 9 månader.

  30. Elin

    Hej! Elin heter jag och är 20 snart 21 år gammal. När jag gick på gymnasiet så fick vi möjligheten att lära oss HLR men jag valde att inte gå på den utbildningen (ung och dum). . Nu några år senare så har jag fått en dotter som föddes 14/6 2015. Jag ångrar så fruktansvärt mycket att jag inte tog chansen att lära mig HLR. Hon har satt i halsen några gånger och jag får panik och jag känner att det är mitt ansvar att gå en sådan kurs ! Om något riktigt illa skulle hända när hon sätter i halsen så skulle jag aldrig förlåta mig själv.. + att jag inte har ekonomin till att gå HLR-utbildning.

  31. Mikaela

    Jag har tvillingpojkar som precis fyllt ett år. Dom är mer vilda än tama just nu. Far överallt och allt ska upptäckas. Det är inte helt lätt för mig som är själv hemma med dom att alltid hinna med allt förutse dom hittar på. Att få gå en hlr kurs skulle göra mig iaf lite lugnare om det skulle bli så att jag skulle missa att de stoppade något i munnen som de inte borde. Håller en tumme!

  32. Cat

    Min dotter är under två, är allergisk mot vissa livsmedel och har därför EPI pen (adrenalin). Jag är så oerhört rädd att jag eller någon i vår dotters närhet, tex våra underbara förskolepedagoger, skall misstolka en matbit/sak i halsen för en allergisk reaktion och inte först kontrollera att att luftvägar är fria. Pedagogerna har frivilligt anmält sig till demonstration för epi pen för att kunna hantera den om det behövs. Jag skulle vilja gå utbildningen för att även kunna visa dem på förskolan som inte vet hur man gör vid situationer där någon får något i halsen, både föräldrar och pedagoger. Så mycket enklare om man ser det utövat i praktiken och tex övar på en docka så det sitter i muskelminnet.

  33. Nettan

    Vi har sagt att vi bara måste gå en sån kurs! Helt sjukt att det inte blir av. Tisdagen 17/5 i Sthlm kan det bli bättre? Flirt flirt!!! Vill så gärna vinna! Kram mamma till L 11 månader

  34. Victoria

    Åh jag har så länge sagt att jag borde gå en sådan kurs men så kommer jag bara inte iväg. Så dumt! Nu när jag är hemma med två stycken barn: 20 månader och 2 månader känns det viktigare än någonsin! Trots att jag läst hur man ska göra och sett filmer på hur man gör så tror jag verkligen att man behöver öva öva öva för att verkligen göra rätt när situationen uppstår. Håller tummarna för att få gå kursen med er 🙂

  35. Emilia

    Hej! Jag har en dotter som är född 4/6-2015 och jag har sedan hon började äta vanlig mat varit livrädd för att hon ska sätta i halsen. Har försökt att googla och kolla youtube men känner mig inte alls trygg i vad jag skulle göra. Då min sambo oftast är borta sent på kvällarna så är jag alltid ensam när hon äter så det vore så skönt att känna mig lugn om något skulle hända. Tack för en läsvärd och rolig blogg och podd, är extra kul när vi har döttrar i nästan samma ålder? Ta hand om dig! Kram