Jessica Lagergrens

Min matdagbok

Det är flera som har frågat exakt vad jag äter på en dag och hur jag fördelar mina smartpoints (jag kör Viktväktarna.) Jag ska beskriva hur min dag såg ut igår, vilket är en väldigt bra dag enligt mig om man inte ska äta vitt socker i veckorna. Jag har även bestämt mig för att middagen är dagens sista mål, så inget småätande framför tv:n även om det är något sockerfritt som tex kvarg eller proteinpudding. Det är en dålig vana jag vill bli av med, och hur gör man för att bli av med en dålig vana? Man slutar med den! Jag försöker även sluta med allt vad lightprodukter heter så jag har tex bytt ut mini lätta till Bregott. Det kostar mer i smartpoints men jag tänker att det är bättre att en mindre mängd ”riktigt” fett än en större mängd ”låtsasfett”. Rätta mig gärna om jag har fel. Undantaget är lättmjölk. Där vill jag ha en 1/2 dl i min kopp te. Smartpoints forkortas med SP. Jag har 30 SP per dag att äta, det där är individuellt och beräknas på ålder, längd och vikt.

Frukost, totalt: 6 SP
En kopp te, 0 SP
1/2 dl lättmjölk, 1 SP
2 Wasa husman knäckebröd, 2 SP
1 tsk bregott normalsaltat, 2 SP
3 skivor rökt kalkon, 1 SP
Några skivor gurka, 0 SP

Mellis: 
1 banan, 0 SP

Lunch, totalt: 10 SP
1 kycklingfilé, 1 SP
1 msk parmesanost, 1 SP
1 1/1 dl krutonger, 4 SP
1/2 dl caesardressing, 4 SP

Mellis: 
1-2 banan, 0 SP
(jag brukar äta en banan extra någon timme innan middagen.)

Middag, totalt: 14 SP
10 köttbullar, 10 SP
2 dl kokt couscous, 4 SP
Tomatsås gjord på krossade tomat, recept hittar ni här, 0 SP
Massor med broccoli, 0 SP
FullSizeRender-42

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Hej,
    Ramlade in på din blogg, trevlig!
    Läste att du räknat smartpoints och tänkte höra om du vill hjälpa mig ?
    Har du koll på formeln…
    Kvinna
    39 år
    66 kg
    I rörelse hela tiden

    Hur vet jag hur många veckopoints jag får?
    Mvh,
    Jessica

  2. Sara

    Håller med! Inga lightprodukter här heller 🙂 såg också sockerfilmen idag och fick PANIK! Ville rensa ut precis allt jag har i skåpen..

  3. Caroline

    Precis som någon skrev innan så är mättat fett inte särskilt nyttigt för kroppen, därför är det bättre att minska ner på det och fylla på med vegetabiliskt omättat fett! 🙂 vi behöver fett, rätt sorts fett!

  4. Anne

    Såg den här filmen i går och jag rekommenderar den verkligen till dig som ska försöka hålla dig ifrån socker i veckorna. Ger en bra bild av vad som händer med en människa som går från att lev ”sockerfritt” till att börja äta helt vanliga produkter som innehåller socker. Han går eg inte över till ett i USA ohälsosamt leverne utan äter bara som en vanlig amerikan. Dvs hans kost skall innehålla 40 tsk socker varje dag. Ja eg borde alla människor se denna film. Även CocaColan kommer med i fokus. http://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/

  5. Susanne

    Sen när det gäller lätt- eller lightprodukter så är min syn som utbildad i kost, att man bör undvika mättat fett så gott det går. Alltså äta lättprodukter när det gäller animaliska produkter t ex yoghurt, ost, mjölk m.m. Många blandar ihop dessa två begrepp men i lättmjölk t ex är det inget konstigt tillsatt, däremot i lightprodukter hittar du konstgjorda sötningsmedel m.m.

  6. Susanne

    Jag förstår inte heller hur bananer kan vara 0. Som sagt så är det mer kalorier i banan än ett äpple eller en apelsin, nästan dubbelt så många! Jag tror att Viktväktarna beräknar sina points på ”grad av mättnad” för vissa livsmedel. Förr, när jag var med i vv för kanske 12 år sedan ( jävlar vad gammal man börjar bli!) , så fick man äta hur mycket potatis man ville för 2 points. Potatis är ett jättebra livsmedel som innehåller många livsnödvändiga mineraler o vitaminer, men det är väldigt energirikt. Ställer mig därför tveksam till hur vv fördelar sina points och att de inte verkar ha något vetenskapligt stöd för detta. Målet för vvs kunder är ju att gå ner i vikt och det kanske man gör i början med denna metod, men fortsätter man att äta stora mängder av ett livsmedel som är energirikt kan det till slut göra att man får ett energiöverskott istället. Jag tror på en varierad kost med mycket färg!

  7. Malin

    Hej, jag är lite skeptisk till Viktväktarnas system. Jag förstår inte hur bananer kan vara 0 sp när en banan i själva verket innehåller över 100 kalorier. Äter man 3 bananer på en dag är det ju över 300 kalorier, vilket är en hel del. Jag kör själv med kaloriräkning just nu via viktklubb och där räknas alla kalorier man äter. Hur tänker du kring den biten av Viktväktarnas system? Jag kritiserar inte ditt sätt att äta, inte alls. Bananer är inget farligt att äta. Jag käkar också bananer som mellanmål. Men att de inte skulle vara värda några poäng känns konstigt. Eller har jag fått systemet från Viktväktarna om bakfoten helt?

    1. Anne

      Det här är inte svar på frågan eg men för många år sen när jag var VV-medlem så räknades bananerna, dvs de hade en poäng. De är en väldigt söt frukt. Min tro är att de har valt att nolla bananen för att det alltid är bättre att äta frukt än något annat sött.

  8. Nathalie

    Prova mandelmjölk i teet! Hur gott som helst. Den osötade är 2dl 1sp. Jag dricker den med lite sötning i, 1dl är 1sp.

    Och tips om du vill få ner middagen – kolla kycklingköttbullar. Asgott och kyckling brukar vara billigare än nötkött.