Jessica Lagergrens

När man riskerar sitt barns liv

Idag när jag och Elsa var ute på vår dagliga promenad såg jag något som gjorde mig fruktansvärt upprörd. En kvinna körde förbi oss med sin bil. I vindrutan lutade sig ett barn fram, jag skulle gissa att barnet var ca 4-5 år, UTAN bälte. Hon var helt lös och stod upp. (Det var en stor byggbil med tre säten i fram.) Dessutom satt kvinnan och pratade i telefon. Jag undrar HUR man tänker när man kör bil utan att ha barnet i bälte? Det är en vuxen människas förbannade skyldighet att se till att barnet är så säkert som det bara går när man är ute i trafiken.

Jag tänker ofta på vad som skulle kunna hända med Elsa om någon körde in i vår bil. Och då sitter hon alltid i sitt babyskydd, med bälte. Det kan bli helt katastrofala följder av en krock trots bälte. Hur blir det inte då om barnet inte har bälte? Jag försökte fånga kvinnans uppmärksamhet men hon var helt uppe i sitt samtal. Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan utsätta ett barn för den faran. Det är en enorm chansning för barnets liv. Det kan lika gärna komma någon i hög hastighet och köra rakt in i deras bil och då är det ju kört. Hur skulle hon kunna leva med sig själv om det hände barnet något?
Skärmavbild 2016-02-05 kl. 16.49.07Barns säkerhet är ingenting som man kan tumma på. Det kan hända tusen saker under ett barns liv som man inte kan påverka, men att köra bil utan att sätta bälte på barnet är inte ok. Inte någonstans.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Fy, obehagligt! Man utsätts för faror hela tiden egentligen, hjälp orkar inte tänka på det.

    Har ni kvar babyskyddet till Elsa? Byt snart till bilbarnstol så blir det säkrare iaf.

  2. Therese

    Håller helt med! ser det allt för ofta! Gör mig lika vansinnig varje gång! Man skulle anmält det så att familjen fick ”övervakning” av nån myndighet! Stackars små barn!!

  3. Johanna

    Men Gud! Visst är det kanske lite besvärligt med babyskydd och bilbarnstolar men jag skulle aldrig ens komma på tanken att skippa det. Vad som skulle hända när man krockar vill jag inte ens tänka på, men sen känns det ju väldigt trafikfarligt att ha barnet löst och lekandes i bilen. Bara det kan ju orsaka en olycka.

    Angående ditt babyskydd till Elsa så gissar jag på att hon är för stor för det. Enligt NTF ska man byta till bakåtvänd bilbarnstol så fort barnet är hyfsat stadig i kroppen… Behöver alltså inte kunna sitta själv för att byta utan redan innan det. Just för att det är så mkt säkrare än babyskyddet. Vi bytte inte förrän vid 6 månader och det ansågs som för sent egentligen. Känner mig som värsta besserwissern, men vill bara väl… Särskilt när du skriver att du är så mån om elsas säkerhet. Vi har en Mazi-Cosi stol. Kan varmt rekommendera dem!

  4. Jeanette

    Elli! tråkigt att va mamma och helt tappat greppet och respekten. Lär ju handla om nåt annat än just bältet när ett barn vägrar så… Man har ju ett val som vuxen att köra vidare dessutom.

  5. Emelie

    Usch förstår inte heller hur man kan låt sitt barn stå upp i bilen och dessutom prata i telefon samtidigt. Livsfarligt.
    Barnen är ju det käraste man har. Jag brukar också få tankar att om vad händer om någon kör in i oss när vår dotter sitter i bilen? Är ju skräcken..
    En annan fråga får Elsa fortfarande plats i sitt babyskydd? Vår dotter är lika gammal som Elsa och vi bytte till stol nr två när hon var 6 månader. Nu åker hon mycket bättre hon hade dock fått plats i babyskyddet ett tag till men man ska ju helst byta så fort dom kan sitta själva.

  6. Elli

    Innan man spinner vidare och tycker detta är vidrigt så måste man ibland förstå att det inte alltid är i ens egna händer. Vad jag menar är detta: min systers dotter var runt den åldern som flickan du beskriver och släppte själv loss sig från bältet, ALLTID samma visa och totalvägrade. En dag blir min syster stoppad av en polisbil som uppmärksammar detta och då ber min syster att poliskvinnan ska själv fråga dottern hur det står till egentligen.
    Polis: du måste ha bälte på dig när du åker
    Dottern: jag vet men vill inte ha på den
    Polis: spände mamma fast dig när ni satte er i bilen
    Dottern: ja men jag tog bort den
    Polis: har mamma sagt till dig att du måste sitta kvar med bältet på
    Dottern: ja och hon har varit arg många gånger men jag tar bort den ändå
    Polis: det är förbjudet att sitta utan bälte, och om din mamma skulle bli ledsen ifall något hände dig i bilen OCH hon skulle få polisen på sig igen
    Dottern funderar en stund och säger att det vill hon inte så klart men förklarar för polisen att bältet trycker på magen (hon var rund å go) därför ville hon inte ha på den, men lovade att ha på den framöver för att hon inte ville att polisen skulle straffa mamma…
    Så inga pekpinnar men sen är det ju förbjudet med telefonpratande också…

  7. Karoline

    Har sett mycket värre exempel, en gång såg jag en familj där det ena barnet satt i pappans knä när han rökandes körde, mamman satt brevid och i baksätet sprang två typ 3 åringar omkring och klängde fram på sätena! Man bara skakar på huvet..