Jessica Lagergrens

Antal vilostunder på en dag – hur gör ni?

Nu har jag äntligen fått Elsa att sova en stund. Ibland märker jag försent att hon är trött och när hon är övertrött är det supersvårt att få henne att somna. Imorse vaknade E vid 06:30, åt, låg och snicksnackade bredvid mig i sängen en stund sen somnade hon och jag om till 08. Efter frukosten och lite lek gick vi en promenad och jag var helt säker på att hon skulle sova sin första vila i vagnen. Istället somnade hon när det var 4 minuter kvar hem. Hon vaknade direkt när vi kom in och jag la henne i hennes säng, men då ville hon absolut inte sova. Hon fick leka ett tag till innan jag provade lägga henne igen. Sen sov hon i över en timme, och nu vilar hon igen. Hur många ggr per dag vilar/vilade era barn när de var runt 8 månader? När börjar de ha bara en vila? Ibland har Elsa 3 eller 4 vilostunder per dag, ibland 2 längre. Det beror på lite vad vi gör.
FullSizeRender-27Vi har varit över hos kusin Alice och ätit frukt och majsringar. Apelsin var en succé tyckte Elsa! Jag också för den delen. Det ska jag köpa hem, jag äter bara bananer hela dagarna och det börjar bli lite tröttsamt. Jag har inte vågat ge Elsa någon mer majskrok efter att hon satte i halsen. Dock fick hon hålla i Alices hela äpple och gnaga lite på och det tyckte hon var superkul. Jag önskar att jag var lite mindre orolig…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Vi har ganska tydliga rutiner för mat och sömn för vår kille som är 8 månader. Han har natt 19-06 och sover sen 8.30-9.00 och 13-15. Han somnar aldrig av sig själv utan behöver bli sövd innan han blir övertrött och då fungerar det bäst för oss alla om han har tydliga rutiner 🙂

  2. Elin Ö

    Hej!
    Ville bara dela med mig av ett tips! Till mina barn hade jag en umami-napp för att slippa oroa mig för stora bitar. Den är perfekt att lägga frukt i och barnet kan själv hålla i den! Googla Umami napp så förstår du säkert hur jag menar
    Kram!

  3. Mp

    Vår lilla kille fyller 9mån på måndag, han vaknar vid 06.00 får välling, somnar om och vagnar vid 08.00. Tar en pw napp vid 10.00 ca 30-40min sen sover han 30-60min mellan någon gång mellan 14-16. Somnar sedan 19.00 och sover till 06.00. Ett bra tips är att ”ställa om” era rutiner mer och mer efter förskolans rutiner, så de blir enklare efter sommaren om hon skall börja på föris!

  4. Therese

    Min dotter på 10 månader sover två gånger/dag. En på förmiddagen och en på eftermiddagen . Är olika vilka tider. De börjar hon med när hon var 8 månader ungefär.

  5. Emma

    Vår lilla Hugo som nu är 17 mån sov 3ggr per dag till ca8 månaders ålder. (Då somna han dock först vid 21 på kvällen). Sedan sov han 2ggr per dag till han var 15 mån och nu sover han en gång!

  6. Emelie

    Min 8 månaders har 2-3 vilostunder. En mellan 9.30-10.30 sen en 14-15 ungefär beror lite på vad vi gör är vi ute och går brukar hon somna i vagnen. Sen ibland vill hon vila en stund till runt halv 5 men det är oftast bara en kortis jag brukar försöka hoppa över den och hålla henne till 2 vilor.

  7. Caroline

    Hej! Vår son på 9 månader sover två gånger per dag (har gjort det sedan han var 8 månader), ungefär en timme innan lunch och ca 45-60 minuter runt kl 14. Sen kan det såklart vara annorlunda beroende på aktivitet under dagen/när han vaknar på morgonen/bilåkning mm. Men man märker att han är pigg och glad om han får dom sovstunderna och han är då redo för nattning vid 19:30-20:00 🙂

    GRYMT BRA POD btw! Kramkram!

  8. anna

    Jag har två pojkar på 8 månader och dom sover ganska korta vilor på dagarna vilket innebär att det blir ca 2-4 vilor/dag. Dottern på 4 år sov 2 timmar/2 ggr om dagen i samma ålder. Runt 1 år brukar de allra flesta barn sova en gång om dagen.

  9. Magdalena

    Vår dotter sov ingenting på dagen mellan hon var 2-10månader. När hon var 10månader lärde hon sig gå och nu sover hon 1h/dag vid lunch och sedan ca 20:00-08:00.

  10. Anna

    Min pojke är 8,5 månad och vi har precis dragit ner på antalet sovstunder. Lilleman vaknar oftast vid 7.00 ca. Vid 8 är det frukost. Vid 9-tiden brukar han sova en kortare lur på ca 45 min. När han vaknar får han lite frukt-mellis. Lunch brukar serveras strax efter 11. Sedan sover han oftast ett längre pass från ca 12-14. Gröt och smörgås vid 14.30 samt någon frukt. Middag vid 17-17.30 tiden samt gröt precis innan läggdags kl. 19. Vi ger gröt istället för välling då han tyvärr inte tar flaska. Mellan kl. 19.30-20.00 sover han för natten.

  11. Tania

    När min son var 8 månader (är ett år nu) sov han 1 timme på förmiddagen (kl 10-11:00) och en timme på eftermiddagen (14-15:00). Sen sov han för natten 19-07:00. Sov han Max 2 timmar per dag sov han hela natten utan uppvak. Jag googlade en gång på sömn för barn och hittade en sida där det stod sömnbehov för barn i olika åldrar. Och runt 7-11 (om jag minns rätt) månader behöver de 14 timmars sömn. Men man måste nog testa sig fram vad som funkar på sitt eget barn. En del sover jättemycket medan en del sover mindre 🙂 men rätt så fasta rutiner brukar göra susen för sömnen för oss ialla fall:)

  12. Emma

    När min son var i Elsas ålder sov han två ggr per dag. Inför förskolestarten kan ni övergå till en gång per dag efter lunch.

  13. Louise

    Vår dotter har sovit 1 gång om dagen sen hon var runt 9-10 månader, nu är hom 15 månader. Ibland sover hon 40 min, ibland 2 timmar. Nattar henne vid 19-20 och hon vaknar runt 8 just nu. Sömn och nattning ändras ju så ofta tycker jag 🙂 Tror det är så himla olika från barn till barn det där med sömn, som allt annat 🙂 Vi provade oss fram och kände av vad som funkade för Ellie.

    Ni känner Elsa bäst så gör/prova det som känns rätt och som verkar funka för henne 🙂

    1. Johanna

      Min 9 månaders sover också 1 gång om dagen runt lunch ungefär. Tills nyligen sov han 2 ggr om dagen. En på förmiddagen å en på eftermiddagen. Nu sover han från 19-07 varje natt! 🙂 tror som du, helt individuellt å hur man lägger upp sina dagar.

  14. Jenny

    Min lilla loppa (snart 9 mån) sover en gång på fm 1-1,5h och en gång på em, ungefär samma. OM vi är hemma. Åker vi bil lite hit och dit blir det lite sömn här och lite där

  15. Johanna

    Det var nån gång då, kanske lite senare, som vi gick från 3 sovstunder till 2. Då sov hon upp till 1-2,5 h per gång och la sig sen för natten vid 18:30-19. Vi började med att sova en gång om dagen när hon var knappt 13 månader.

  16. Sandra

    På tal om att vara orolig, måste bara säga att jag grät sååå mycket av igenkänning när jag hörde senaste podden. När min dotter var några månader hade jag mardrömmar varje natt om att jag letade efter henne men inte kunde hitta henne, ville knappt sova för att det var så jobbigt. Och så vaknade jag helt avdonnad i armarna, antar att det är för att man spänner sig? Det var fint i alla fall på nåt sätt att höra, även om det såklart är jättejobbigt att oroa sig så mycket för sina små

  17. Maria Lysegård

    Vid nån gång efter halvåret så sov vår tjej 2 gånger per dag. Oftast inte mer än en timme per gång. Då sov hon dock hela nätter 19-8. Runt året blev det en gång per dag o då 1-2,5 timmar. Fortfarande samma nu vid 20 mån:-)

  18. AM

    Min pojke är 8.5 mnd, vaknar ca 7-7:30. Dagssömnen beror ju på vad man gör och så men en bra dag sover han frukost vid 10 i ca 1.5 h, sover igen vid 14 ca 1-1.5 h. Somnar för natten 18:45! Sista passet är i längsta laget och ibland hinner han bli övertrött..

  19. Jossan

    Hur många gånger dom behöver sova beror helt på hur länge dom sover tycker jag. Min dotter går alltid upp kl 5 och har sovit 3-4 gånger per dag men då bara i 30 min. Nu är jag less på att gå upp 5 och har bestämt att hon bara får sova två gånger per dag. Så nu är hon vaken 3h sover 1,5h, vaken 3h och sover 1,5h (jag får söva om mint en gång under vilorna), hon somnar för natten så tidigt som 18-18.30 så det funkar bra än så länge. Tanken är att hon förhoppningsvis sover längre på morgonen och somnar lite senare på kvällen sen. Isabelle är 7månader 🙂

  20. F

    Barn runt 8 månader har ca 3 timmars vakenfönster. Alltså kan de vara vakna i 3 timmar och sen sover de. Men det är ju så olika. När de är runt 9-10 månader kan man gå ner till två vilor men det är en övergång till att få två vilor. Och ibland kan de då behöva en extra lur.

  21. Jennifer-s

    När mim tjej var 8 månader sov hon en ggn på förmiddagen och en på eftermiddagen. När hon bar ca 1 år så höll jag henne vaken till lunch och så fick hon sova bara en ggn, men då sov hon helt plötsligt 2 timmar istället för bara 20-30 min.

    Du kan riva äpple och ge henne. Då har du liten risk för kvävning pga små äppelbitar:) jag skulle ge henne ett rån att suga på eller kolla sempers roliga snacks! 🙂 min tjej satte i halsen säkert 5 ggr innan hon var 1 år. Vi undvek allt som kan lossna i hårda bitar o fastna, typ helt äpple, hårt bröd osv. Sen måste man ju veta hur man vänder henne och dunkar för att få loss bitar, men usch vad jobbigt det var varje gång!

  22. Emma

    Är också nyfiken! 🙂
    Min son på 8 1/2 månad vaknar runt 8:00 på mornarna och sover första napen (i runda släng) 11:00-12:00. Nästa 14:00-15:00. Sen kanske mellan 17:00-18:00 och 20:00-20:30/21:00.. Han sover väldigt sällan mer än en timme (eller ja, ibland 1h och 10 min men ibland bara 30-40 min också). Somnar för natten runt 23:00 men har sen nyfödd haft flera uppvak per natt. Han kan ibland orka 3-4 h mellan sovstunderna också så vissa dagar är det färre. 🙂

  23. Angelica

    Åh jag är också nyfiken på hur andra gör! Chloe är 9 månader och nu börjar vi komma in i rutiner med 2 sovstunder / dag. En vid 10/11 (ungefär en timme) och en vid 15/16 (en timme, aldrig längre än 17 då somnar hon aldrig på kvällen). Det funkar oftast bra, men som idag när hon blev trött redan vid 9.30 och vi båda somnade och sov nästan tre timmar är det omöjligt att lägga henne igen nu på eftermiddagen. Då får hon vara vaken och lägga sig tidigare istället! I vanliga fall lägger hon sig vid 20-tiden men ikväll blir det säkert närmare 18! Haha. Så himla luddigt svar! Men livet med småbarn är väl just det – luddigt.

  24. Lisa

    Julian är 8 månader nu och sover tre gånger varje dag.
    -Han vaknar oftast 06.30 på morgonen
    -Sover frukost ca kl.08.00 i ungefär en timme
    -Sover lunch ca kl.11.30 och brukar då sova i två timmar.
    -Sover mellis ca kl.15.30 i en timme
    -Somnar för natten kl.19.30-20.00

    Jag följer honom fortfarande så han får äta och sova när han berättar om det