Jessica Lagergrens

Barnmat – hemgjord

Nu behöver jag era tips igen! Elsa tycker inte om burkmat (ja, hör och häpna, jag har gett henne köpt burkmat.) Så nu har jag bestämt mig för att göra egen mat till henne. Hon gillar allt som vi äter, hon har fått smaka lite potatis här och lite soppa där. Men jag vet ju att små barn inte ska äta så mkt salt som vi har i vuxenmaten så nu ska jag alltså göra egen mat till henne. Hon är 7 månader (fyller 8 mån den 22 jan) och jag undrar vad jag ska laga. Hur har ni gjort med mat till era barn? Vad har ni för recept? Jag skulle bli så glad om ni gav mig alla era bästa recept! Idag kokade jag potatis och broccoli och mixade med mixerstav. Det gick hem och hon åt upp nästan en hel portion.
IMG_7460 IMG_7462

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej!
    Vi gjorde så att vi lagade vår egen mat och la bort en eller två portioner innan vi saltade till lillen. Sen saltade vi vår egen mat och lät det tillagas lite till så att det fick smak Ett tag lagade vi egna puréer men vår lilla kille gillade vår mat mer och dessutom kändes det så omständigt att alltid laga dubbelt.

  2. Jenny W

    Min Signe gillar inte heller burkmat! Så bra att du efterfrågade tips, nu fick jag också inspiration till att laga egen mat!

  3. Mia

    Nu är min dotter strax över året.. men hon har ätit samma mat som oss några månader nu… hon ratade också barnmatsburkarna, men gillar sempers spagetti och köttfärssås, så den äter hon när vi är ute på vift! Prova den, om ni inte redan gjort de!

    Vid typ 8 månader älskade hon torsk, äggsås och potatis, Grytor, all slags kyckling. Lax. Blodpudding och lingonsylt (skär blodpuddingen i skivor, frys in, ta fram en skiva och stek, eller koka i mjölk om du vill vara en supermamma)! Dottern älskar blodpudding!
    Men jag tänkte såhär, salta ingenting (vi saltade på tallriken) ingen välstekt mat. Och ingen grönsallad eller spenat.
    Risk för att vara en dålig mamma nu, men jag tror att de där är de enda barn inte får äta.

    Men de är inte så jädra svårt egentligen, när man väl kommer in i det! Låt hon äta maten ni lagar, hon ska ju lära sig att gilla den, den ska hon ju äta av lääänge!
    Ibörjan vågade jag knappt krydda, men tydligen så älskar dottern stark mat..

    Ett sista tips, Barilla har nån pasta som ser ut som ris, smidigt att ha när man gör spagetti och köttfärssås!! Då slipper man mixra! 😉

    1. Mia

      Gör ingen stor grej av det. Ibörjan var jag en supermamma som lagade mat till henne nån kväll i veckan. Men hur kul är det egentligen? Och vem har egentligen den tiden?
      Igår åt vi tacos här hemma.. de är väl kanske inte så mycket ”mat” för dottern egentligen, då bland jag ihop lite köttfärs,gräddfil och majs till dottern och kokade ris till.
      Inget jag skulle vilja äta… men men! Haha.

      Dottern älskat nudlar också, de har hon gjort länge… och typ små korvbitar till!
      Dottern har älskat tomtegröt ett tag å.. vet inte hur bra de är egentligen, men super lämplig lunch. Bara värma och klaaart!

      Alltså fan vad jag skriver.. men ibland käkar vi 2 middagar hör hemma nu, först typ torsk och potatis med dottern och sen när godare (läs vuxenvänligare) på kvällen…

      Jag tror att det är viktigt att sitta tillsammans och äta! Dottern äter nästa ingenting när endast hon äter.
      Ja nu är jag klar.
      Men för guds skull gör de inte så svårt!

  4. Anna

    Kyckling, blomkål och sötpotatis som du ångar och sedan mixar till puré, det älskade min lilla. Nu när han är lite äldre älskar man ravioli och tortellinin som man kan köpa färdig bland färskpastan och koka snabbt. Rostmacka med mjukost är också en favorit eller lammkotletter där man bara lämnar lite kött kvar på benet är roligt att tugga på:)

  5. Jenny

    Jag har lagat mycket separat mat till vår dotter därför att vi så ofta äter mat som inte passar bebis. Jag gjorde en ”normalstor” (typ köttfärsås på 400-500 gram köttfärs) sats mat och frös in i mindre bitar. Efter ett tag har man jobbat upp ett litet förråd i frysen och behöver bara laga någon eller några gånger i veckan. Och det är så skönt att bara kunna ta fram ur frysen och värma på typ 5 min när tiden är knapp. Min dotters favoriträtter var lax+potatis+grädde+dill, köttfärsås+rissoni och kyckling+grädde+curry+squash. Nu när hon är äldre har hon dille på mat i bullform så jag gör köttbullar, kycklingbullar, fiskbullar, kikärtbullar och har i frysen för tillfällen så hon inte kan/vill äta samma som oss.

  6. Linn

    Jag har lagat egen mat till sonen som är i samma ålder som din Elsa.
    Det är ju olika och självklart har barnen olika smak. Men det vi provat hemma har varit:

    Sötpotatis hackat i bitar (ca 2st) blandat med vanlig potatis (1-2st) lägg i liten kastrull och koka. Spara spadet .
    Mixa allt och i med lite becel flytande. Ta i lite av spadet tills du fått en fin konsistens på purén.
    Jag har sedan klickat ut på en plåt där jag lagt bakplåtspapper och lagt in i frysen. Låtit det stelna och lagt alla klumpar som blivit i större burkar (smidigt att bara ta och Tina en klump i taget och inte behöva trycka ut från iskuber)

    Smakerna har jag varierat med:
    Morot/sötpotatis
    Morot/palsternacka
    Palsternacka/blomkål
    Blomkål/potatis
    Broccoli/potatis
    Gröna ärtor/potatis
    Jag har tagit och kryddat med vitpeppar.

    Sedan när han vant sig så har jag även provat på :
    Lax/potatis/färsk persilja (tagit och kokat med persiljan men tagit bort den innan mixning)
    Sötpotatis/kyckling/basilika (likadant där har jag tagit bort basilikan innan mix)
    Torsk/palsternacka

    Både fisken och kycklingen har en annan sorts konsistens är endast grönsakerna och det har tagit lite längre tid innan han vant sig.

    Hoppas du hittar något som passar er!
    Kram

  7. Maria

    Jag brukade koka kyckling,purjo och paprika med buljong. Det är en särskild buljong dom man kan köpa i hälsokostaffärer som är utan salt. Sen mixade jag det med en stavmixer och blandade med med mosad potatis eller mixade morötter (tog också en skvätt rapsolja i)

  8. Anna

    Kyckling, sötpotatis, lök, lite kryddor som kokas i vatten, sila bort om det är för mycket vatten kvar, mixa sen till lagom konsistens.

    Kyckling/kött som kokas i kokosmjölk tillsammans med tex lök och paprika. Krydda med curry.

    Linser kokas med vatten och krossade tomater, lite morötter och andra grönsaker.

    Jag brukar klicka ut lagom stora portioner på en plåt, sen i i frysen, och när de är frysta så lägger jag allt i en påse.

  9. Caroline

    Mitt bästa tips som min nu 10 månaders älskat från 6 mån är röda linser kokta i kokosmjölk med tex ingefärspulver, lite lök, morot! Med typ ris eller risoni till och sen mixat. Så bra!

  10. Louise

    Om det går enkelt med maten vi äter så ger jag också den till min 6-månaders (t ex Spagetti köttfärssås, då mixar jag ihop lite till honom innan jag kryddar. Annars är favoriterna kyckling/potatis/paprika/schalottenlök, Ryggbiff (eller annat kött)/potatis/morot/rosmarin och kyckling/majs/sötpotatis.
    Kokar allt tillsammans och sen kör med stavmixer!

  11. Klara

    Tips 1: Potatis + morot, krydda med vitpeppar och dill + en klick smör o en skvätt grädde.
    Tips 2: Potatis + butternutpumpa, krydda med timjan + en klick smör o en skvätt grädde.
    (Båda kokas mjuka o mixas)
    Viktigt o krydda även om man inte saltar tycker jag – ingen gillar ju smaklös mat!
    Poppis hos min lilla

  12. Mia

    Mitt bästa tips (och enklaste..!) är att laga ”vuxenmat” eller det ni ska ätamen vänta med att krydda, eller plocka bort en del och krydda sen. Mixa lätt eller skär i små bitar, blanda i smör/olja/grädde så det blir lite sås. Annars är mitt bästa tips att köpa fint kött-kalv,kyckling, köttfärs. Hacka grönsaker i mindre bitar, koka tillsammans. Mixa, blanda i ris eller risoni.
    Titta på vad som är i barnmatsburkarna – gör samma blandning fast hemma!!

  13. AM

    Våran kille gillar tomatsås:
    1 burk krossade tomater
    1 vitlöksklyfta
    1 gullök
    1 paprika
    Timjan
    Hacka lök + paprika, låt det koka med tomtkrossen (ju längre desto lenare tomatsmak) mixa!
    Blanda med typ kokt/mixad lax/kött/lax och valfri kolhydrat

  14. jessica

    Jag gör inte så komplicerade saker för de gör jag inte till oss heller. Lax couscous och sparris i ugn med rosépeppar. Kyckling med wokgrönsaker från frysdisken med äggnudlar. Köttfärssås med morot. Bönor i burk med morot, palsternacka och rödlöken smaksatt med persilja. Köttbiffar med peppar och mandel med broccoli och potatis i havregräddsås.
    Det är så kul att laga mat tycker jag. Min son sitter bredvid och blir så glad att provsmaka. Tror han tror att mixerljudet betyder mat!
    Lycka till!

  15. Isabel

    Måste slå ett slag för blw! Finns en toppengrupp på Facebook där du kan få råd!
    Kort sagt plockmat för bebisar. Nu är ju Elsa stor nog att mata sig själv
    Min dotter älskar zucchini-plättar och gröt-pinnar<3

    1. Erica

      Tänkte också tipsa om BLW. Är supertaggad på det inför mat-start med vår 4 månaders. Känns som en sund inställning till mat!

  16. Emma

    Vi tyckte det var smidigt att ta från vår egen mat (tog bort innan maten skulle saltas) Sen mixade vi var sak för sig. Såg lite roligare ut på tallriken 🙂 Ju fler tänder som kom och ju äldre han blev gjordes bitarna större.
    Potatis är tacksamt att mosa, sen är couscous, bulgur och risoni pasta bra bas tillbehör till det mesta

  17. Hanna

    Jag har lagat ungefär samma mat till mitt barn som den vi vuxna äter. Enda skillnaden är att jag har kokat allt och sedan mixat. I takt med att hon blivit äldre har bitarna blivit större. Jag har kryddat med olika örtkryddor. Tänk på att det är bra att tillsätta fett, typ smör, grädde eller olja.

  18. Lina

    De månader vår dotter åt puré (från smakportioner vid 4 mån till vägran att bli matad vid 8 mån) så gjorde jag massa olika puréer och hade i allt möjligt, fantasin sätter gränserna! 🙂 Jag försökte bara tänka utifrån att de olika satserna jag gjorde skulle innehålla kött fisk och fågel. Lättast tyckte jag var att använda färs, köttfärs, kycklingfärs, göra färs av lax el annan fisk. Blanda med potatis, ris, bulgur, couscous, rotsaker, och massa örter och annan smaksättning typ torkade kryddor (curry till kyckling tex, timjan till kött mm). Koka alltihopa! Häll i olja och ev lite grädde/mjölk och spara kokspadet att späda till rätt konsistens när du mixar det till puré. Ju äldre hon blir, mindre mixa mer mosa så bitarna blir större.

    Sen när ni vill börja he henne plockmat (eller om hon som min flicka börjar vägra att bli matad och man tvingas tänka om helt!) så kan jag rekommendera att göra små köttbullar (i ugnen, bra att göra stora mängder samt undvika stekt mat) av köttfärs kycklingfärs och fiskfärs, smaksätt med olika kryddor. Körde jag med tills Elise blev ca 1 år och började äta mer av vår mat. Lycka till 🙂

    1. Lina

      Och till köttbullarna ge typ kokt pasta potatis rotfrukter broccoli mm och färska grönsaker. Perfekt att äta själv med händerna!

  19. Emelie

    Jag lagar enbart hemlagat till min snart 8 månaders för hon gillar inte heller burkar! Hennes favoriter är kokt torsk med potatis och ärtor och dill. Koka allt och sedan mixa. Sen har jag gjort potatis, köttfärs, morot och majs med lite svartpeppar och persilja. Du kan i princip koka det mesta och mixa låt bara bli att salta. Tillsätt smör eller rapsolja när du mixat. Finns en grupp på Facebook som heter vi som gör egen barnmat. Där får man massa tips! Jag köpte även johanna Westmans bok som heter barnmat den tycker jag är bra! Bara att prova dig fram och se vad Elsa gillar! Vissa saker tar ju tid innan dom börjar gilla!

  20. Therese

    Enda tips jag har som funkade här är att göra precis som ni gör er egen mat, men lägg lite åt sidan eller gör eget till Elsa som inte saltas så mycket. Salt är inte farligt, det är extrasalta man inte ska göra. Sen mosar/mixar du till konsistensen du vill ha eller om hon hellre vill ha lite bitar så ger du det. 🙂 Lycka till!