Jessica Lagergrens

Fördelning av nätter

Jag börjar bli trött. Sådär riktigt riktigt trött. Jag tar alla nätter i veckorna och Ibbe tar fredag och lördag natt. Jag tror att Elsa är i en utvecklingsfas för hon vaknar flera gånger per natt och piper. Hon har gått från att sova hela nätter utan mat till att vakna minst en gång per natt för att äta. Inatt vaknade hon strax efter 02 och jag gick och la mig vid 23:30. Efter det sov hon dock till 06:30 vilket ju är väldigt många timmars sammanhängande sömn. Men nu undrar jag hur ni delar upp nätterna hemma hos er? Delar ni lika? Tar du alla nätter? Tar din partner alla nätter?

image

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. lisa

    Jag tar alla kvällar, nätter och morgnar själv. Och min tös kan vakna upp emot 5-6 ggr mellan 19 och 7.30 (oftast vill hon upp runt 6 dock) och min tös är strax över 6 månader och tutten är enda trösten på natten då hon vägrar napp.. det är tufft men samtidigt är hon mitt liv och är de så hon vill ha de så får de vara så. Jag lägger mig själv runt 8 så jag orkar dagen efter. (Min sambo jobbar kvällar)

  2. Fi

    Här hemma delar vi på det så gott det går. Ibland blir det automatiskt att jag tar lite mer, men oftast 50/50.
    För min man har det alltid varit en självklarhet att vi ska dela eftersom han vet att de är fullt ös här hemma hela dagarna. Pluss att våra tjejer ibland går om varandra i sömnen på dagarn och då blir det inte alls mycket vila tyvärr 😉 Våra barn är 18 och 5 månader (ja jag vet, de gick snabbt ;))
    Tycker ändå att vi som är hemma har det viktigaste ”jobbet” och borde därför också prioriteras inte bara den som jobbar. Sen om de är någon som är extra trött eller sjuk då tar den andra hela natten.

  3. Frida Svensson

    min bebis vaknar flera ggr om nätterna och oftast räcker det att stoppa in nappen så somnar hon om. eftersom jag inte har alls lätt för att somna om brukar min kille gå upp och stoppa in nappen för han kan somna direkt. vidare påverkar sömnbristen mig mycket mer än honom så därför har han tagit stort ansvar för nätterna. sen tar jag henne på morgonen och ger frukost så får han sova några timmar till.

  4. Therese

    Jag tar alla nätter eftersom jag är hemma. På helgerna tar pappan dom på morgonen om jag behöver sova, men oftast behöver jag inte de.
    När jag börjat jobba får vi samsas mer och när han går hem får han ta nätterna! 🙂

  5. Camilla

    Hos oss så tar den personen som är hemma mån-fredag så den som jobbar får sova. Det har funkat superbra under de 10 månaderna jag var mammaledig och funkar lika bra nu. På helgerna så tar en av oss ”natten” och den andra morgonen, nu vaknar inte alltid våran dotter varje natt. Men då brukar jag som jobbar ta morgonen så min sambo får ta igen lite sömn

  6. Emma

    Min son är nu 15 mån och sover hyffsat bra på nätterna. Jag delammade honom till han var 9 mån och då tog jag alla nätter. När jag la ner amningen slutade vi också med ”nattmål” och han får välling tidigast kl 5. Vaknar han innan dess så kör vi med bara napp. Jag tar fortfarande i princip alla nätter men min man hjälper till på helgerna…

  7. Johanna

    Sen vi fick börja med ersättning när bebis var två månader så är standard att vi tar varsin helgnatt och att min kille tar nätter i veckan om jag känner att jag behöver sova. Förra veckan var jag förkyld och då tog han två vardagsnätter T.ex. Har slutat tycka att det är synd om min kille om han får ta nätter i veckan när han jobbar. Att vakna en natt för matning två gånger är inte särskilt jobbigt att däremot ta natt efter natt utan att få sova kan knäcka vem som helst. Man måste inte orka hur mycket som helst och kan man dela och hjälpas åt så är väl det skitbra! Visst dör man inte av trötthet men vad jag vet gör inte män det heller så dom kan gott ta lite vardagsnätter om det funkar….båda jobbar ju på dagarna för fasiken!

  8. Sophie

    Dela upp! En trött och grinig mamma är fan värre för ALLA än att pappan är lite trött när han ska jobba. Han överlever.

  9. Lina

    Ammar man så är det ju inget val. Jag tog alla nätter, vår kille vaknade 1 gång i timmen, varje natt, fram till 7 månaders ålder. Va tacksam för ett enda uppvak på natten.

  10. Anna

    Jag ammar och har tagit alla nätter sen sonen som idag är 7 månader föddes. Men vi har hittills haft rätt lätta nätter så det är inget problem. Totalt sover han ca 21-08:30 med 2-3 uppvak då jag ammar. Efter gång två som brukar inträffa vid 3-4 på morgonen lyfter jag över honom i vår säng. Funkar bra och jag är med få undantag utvilad på morgonen.

    Att få honom att sova dagtid är däremot en annan historia! Men man kan ju inte få allt 😉

  11. Hanna

    Hemma hos oss är det min Sambo som tar nätterna.. nu vaknar Lillan ca en gång per natt (15månader) men sambon har somnat om innan huvudet landat på kudden medan jag ligger och vrider på mig i någon timma innan jag själv somnar om..

    Jag sover så pass dåligt ändå om nätterna utav allt liv i sovrummet ( deras andetag ) att det även är han som går upp på morgonen och låter mig sova till 08-09

    Och ja han jobbar 12:45-21:00 varje vardag..
    Så han är verkligen en superdad! Jag hade inte klarat mig utan honom..

  12. E

    Jag har tagit varje natt i 5,5 månader nu. Minst 3 uppvak med amning varje natt. Trött? JA verkligen. Jag skulle vara överlycklig om någon annan kunde ta över EN enda natt. Så enligt mig har du det väldigt bra som får 2 ”lediga” nätter varje vecka.

  13. Johanna

    Min man tar alla nätter, både vardagar och helger. Vår tjej blir snart ett år och han har gjort det sen augusti/sept ungefär. När hon var jätteliten så tog jag alla nätter iom amningen, men när hon blev kanske 3 månader så pumpade jag och min man fick ta nattmatningen (om det var en gång, var det två så tog han den första och jag den andra).
    Sen i somras jobbar jag och han ör föräldraledig så är nog därför han tar nätterna, men också för att jag har större behov av sömn än vad han har. Plus att vår tjej föredrar honom över mig så det ör smidigast för alla om har tar henne. I början av nästa år kommer bebis nummer 2 och då får vi se hur vi gör.

  14. Karin

    När jag hade slutat amma på nätterna (runt fyra månader pga problem med amningen) så började vi dela lika på nätterna. Jag klarade helt enkelt inte av att gå upp mellan tre och tio ggr varje natt på vardagarna. Vissa nätter tog vi varannat uppvak och vissa nätter tog man hand om själv. Beroende på vår ork helt enkelt.. Man får nog hitta det som funkar bäst för alla parter 🙂

  15. Marie

    Har tagit alla nätter, vår dotter är 19 månader, kommer fortsätta med att ta alla nätter även när lillasyster kommer i februari. Har aldrig diskuterat det med min man, han jobbar mycket och har flera företag och anställda,han måste vara pigg på jobbet. Jag kan ju välja att vara hemna i mysbyxor hela dagen om jag haft en dålig natt. Kram

  16. Sara

    Jag tar alla nätter och när min kille är hemma tar han morgonen så jag får sova några timmar till. Hon är 4,5 månad, somnar vid 19 oftast, vaknar vid 02 eller 03 och käkar, ibland piper hon vid 05 eller 06 och då petar jag in nappen och hon somnar oftast om. Sen vid 07 brukar hon vilja gå upp. Upplever att jag är tröttare nu än innan… Kan vara vädret eller att alla hormoner från graviditeten är helt borta?

  17. Emelie

    jag har alltid tagit nätterna, med alla 3 barnen, eftersom pappan jobbat måndag-fredag. Helgerna har vi samsats om, då jag ändå vaknar när barnen har skrikit eller kommit in och väckt mig.

  18. Lova

    Vår dotter på 5 månader sover från 23-10 ungefär, jag matar henne nån gång mellan 6-7 och efter det somnar hon om direkt. Dock har hon börjat bli väldigt bökig vid läggning och jag har planer på att försöka vända hennes dygn lite. Jag har ansvar på nätterna men inget vi diskuterat eftersom att hon sover.

    Men vi ska börja med varannan nattning och att pappa tar tidiga morgonmålet ibland 🙂

  19. Carina H

    Har inte direkt haft detta bekymmer, men finns annat som kan störa dom smås nätter, vi gjorde så att jag gick upp på vardagarna, eftresom mannen jobbade, men helgerna fick jag sova ut, men så klart så beror ju allt på hur familjens sammansättning så att säga.

  20. Sandra

    Min och sambons lille kille kommer i april och hans tanke är att han vill ta en del vakennätter på vardagn oxå.
    Just för att även jag som mamam behöver min sömn och den tanken gillar jag, sen får vi väl se i praktiken 😉
    Men han missade typ ALLT med sitt första barn då mamman lämnade honom i v 20…
    Sen var han där mycket det första året men inget blev ju som han hade önskat och längtat efter så nu längtar han megamycket och vill även ta dom ”jobbiga” faserna <3
    Såklart så kommer väl största ansvaret bli mitt på nätterna om amningen går som den ska men behövs det bara tröst så kan ju faktiskt han lika väl som jag. Sen har jag grymt svårt att somna om, om man jämför med han 🙂

  21. Pia

    Min son är nu 6 månader och jag tar alla nätter och han har aldrig sovit en hel natt utan vaknar för att äta 2-3 gånger per natt. Börjar slita på mig och känner mig konstant som en levande zombie!

  22. Lina

    Nu ha jag tagit nätterna då min sambo är iväg men innan ha vi tagit halva nätterna, så kör vi typ att min sambo får ta Vår son fram till 01.00 eller 02.00 och jag tar efter de !! rätt skönt att veta dock är de helvetes nätter så delar vi ännu mer 🙂 sedan bruka vi försöka tala med varandra och behöver man verkligen sova någon gång så får man sova en hel natt och andra ta vår son.

    Min sambo / vi resonera så att alla behöver sin vila och även om man är hemma med ett barn så måste Man får sova och de är ju inte precis så att man kan vila när barnet vila hela tiden! Man är ju faktiskt oftast två om att skaffa barn

  23. Helena

    Jag tar alla nätter med vår fyra månader gamla kille. Han har sedan födseln ätit två, tre, fyra mål varje natt och eftersom jag helammar och min sambo jobbar heltid om veckorna tar jag alla nätter oavsett vardag eller helg. Det fungerar för oss även om jag är trött.

  24. Anki

    Våran pojke är 6 månader och jag är också så himla trött!! Helammar och tar därför alla nätter, uppvak 2-6 ggr på natt mellan 22-07.. ZzZ! Senaste nytt är att han vill vara vaken några timmar mitt i natten.. Sovmorgon när jag vill men har oftast svårt att somna om och går hellre upp och äter frukost!

  25. Frida

    Jag tar alla nätter. Alltid. Får dock sova hur länge jag vill på helgerna. Min man e helt borta/slut på nätterna och jag klarar mig bra på 3 h sammanhängande sömn. Min man skulle ta en natt en gång och jag har aldrig sovit så dåligt så det är ett gemensamt beslut 🙂

    1. Frida

      Han är 5 månader glömde jag skriva 🙂 Sov 19-07 oavbrutet tills han var 3 månader. Sen kom tänder å faser å just nu vaknar han 8 ggr / natt ..Det går väl över..

  26. Jennie

    Har en 3 åring och en 6 månaders som måste vara i någon fas. Vaknar en gång varje natt för att äta ca 2-3. Jag tar alla nätter i och med att jag ammar men får sovmorgon lördag och söndag.

  27. Sofia

    Vår unge är 10 månader och har aldrig sovit hela nätter. Hon vaknar 3-5 ggr per natt och får ofta efter 3 uppvaket sova hos oss då hon blir hysteriskt. Jag tar alla nätterna men på helgen delar vi så att man antingen får en sovmorgon eller slipper en natt. Det funkar men längtar på de sättet till jag börjar jobba så jag också kan sova mer!

  28. Jennifer B

    Min son är 8 månader. Jag tar alla nätter och har alltid gjort. Och min son äter 23,02,05 och sen vill han upp 08. Man är trött men jag har blivit beviset på att man inte dör av det.. Bara att ånga på…

  29. Amanda

    Jag tar alla nätter eftersom jag ammar, men på helgerna brukar min sambo gå upp vid 6 med Lukas när han vill gå upp och då får jag sova till 9,10. Vi får ännu inte sova hela nätter men det har blivit betydligt bättre sen vi flyttade ut honom från vårat sovrum (han vaknade av att täckena prasslade) och att han har fått somna av sig själv istället för att vaggas till sömns. När vi vaggade till sömns vaknade han en gång i timmen/varannan timme hela nätterna.

  30. caroline

    Hej!
    Tror också på utvecklingsfas, mini lille på 8 månader har också börjat vakna oftare på natten, även svårare för att somna på kvällen. Jag har typ tagit alla läggningar och nätter med våra två barn som bebisar, nu 8 månader och stora 4 år. De har alltid varit väldigt ”mammiga”. Dock har bara jag varit föräldraledig o pappan är borta 11 h dygnet så kanske inte så konstigt… När vi bara hade ett barn fick vi varsin sovmorgon på helgen. Nu med två barn tar jag minstingen och pappan den stora på nätterna. Tycker att det låter som att ni har en bra ”uppdelning” 🙂 hoppas lillan sover bättre snart igen,

    Kram Caroline

  31. Therese

    Jag är också TRÖTT! Vår son är 5 månader han hel ammas därav har jag tagit alla nätter sedan han kom. Ska tillägga att han är en pipig snutits på nätterna och helst av allt vill snutta/äta 5-10 gånger om natten. Men sambon tar dem flesta helg morgnar så jag får sova någon minut/timma till vet inte hur andra gör som ammar? Lite svårt att lämna över den biten till sambon.

  32. Isabel

    Jag tar alla nätter, min man brukar ibland ta tidiga uppvaken på lördag och söndag så att jag får vila ut, där turas vi om.

    Men sen så har vi en tös som sover bra, annars hade det knappast varit hållbart i längden.
    Jag nattar Alva vid 18:30, vid ca.22-23 när jag lägger mig ammar jag henne i sömnen och sen sover hon till 06-06:30ish. Ska inte klaga med andra ord!

  33. Lillasyster Frank

    Jag har tyvärr inget att dela med mig av, jag ville mest bara säga att bebislivet verkar så himla mysigt! ..konstig kommentar i just det här inlägget kanske, haha, jag har bara blivit så bebisförtjust den senaste tiden! Ha en bra dag, hoppas du får vila ut dig snarast! Kram

  34. Line

    Vi delar 50/50 och har gjort sedan vår lille började strula vid 5 månader, han är 8 månader nu. Innan sov han hela nätterna. Min sambo har kontorsjobb = inte så krävande medan jag är sjuksköterska så när jag jobbar tidigt (dvs klockan 6) så kommer ju pappan som är hemma ta lite mer ansvar på nätterna. Han skall vara hemma om 2 månader 🙂 Men det har ju med patienternas säkerhet att göra och inte min bekvämlighet. Pappan i hemmet blir inte så påverkad av dålig sömn alls, medan jag blir näst intill döende och om jag skulle behöva ta hela nätterna så hade jag nog inte överlevt. På helgerna har vi varsin sovmorgon och på vardagarna tar jag lillen när han går upp, mellan 6-7 och pappan sover till 7.

  35. Karin

    Jag HOPPAS ju att när bebisen kommer att vi kan dela upp lite (om det inte ska typ ammas, då får jag väl ta honom). Men jag tänker ta nätterna de veckor som sambon går upp 04:40 så får han ta de nätter då han jobbar e.m

  36. Alexandra

    Vi delar varje natt 🙂 pappas eget förslag. Han tar henne till ungefär 2 (kan bli senare om hon sover såklart). Då sover jag i annat rum tills då, sen tar jag över! Jag höll på att gå under tidigare då jag tog allt! Kan nämna att vår dotter sovit extremt dåligt med upp till vak varje timme sen hon var mini, nu e hon 10 mån 🙂 börjar bli lite bättre efter vi slutat ge mat på natten!!

  37. Rebecka

    Måste bara få säga vilka bra nätter ni har 🙂 min son började sova hela nätter och utan mat först vid 13 månader. Jag tog alla nätter eftersom att jag har lätt för att somna om. Min man ligger vaken ibland i timmar om han varit uppe med sonen på nätterna. I sin tur kom vi då överens att jag alltid fick sovmorgon när mannen var ledig. Det passade oss jättebra eftersom jag är nattmänniska och han morgonmänniska.
    Gör vad ni tycker passar er och försök att tänka bort hur alla andra barn sover, hur föreställningen om hur ett barn i elsas ålder borde eller inte borde sova. Var här och nu och hitta lösning som passar nu och uppdatera er vid behov. Kramar i massor älskar er podd 🙂

  38. Ellinor

    Min sambo tar alla nätter med den lilla på 10 mån och jag den stora på 3 år. Båda sover oftast hela nätter men kan bli något uppvak då och då eller någon mardröm eller kissnödig hos den stora, och vid utvecklingsfaser vaknar den lilla lite mer. Vi har gjort så att sambon tar nätterna för att jag har en sköldkörtelsjukdom som gör att jag inte fungerar riktigt som jag borde just nu tills medicineringen är helt okej. Annars hade vi nog delat. Jag skulle inte vara en bra mamma om jag gick och var super trött varje dag. Kram.

  39. Natta

    Här är det jag som tar nätterna med båda barnen (2,5 åroch 5 månader) mannen jobbar natt så har inget val haha. Nej men det funkar jättebra tycker jag visst är man lite trött ibland men inte så farligt 🙂 tar även helgerna och morgonen också. Sen så är han med oss från att vi hämtar storebror på förskolan vid 14 så vi har hela eftermiddagen/kvällen tillsammans där vi hjälps åt med läggning/dusch/mat och allt annat.

  40. Lea

    Fram till vår son var 4 månader tog jag alla nätterna eftersom jag ammade, sedan började vi ge välling på kvällen och slutade nattmata så då tog mannen också nätter trots att han jobbade, jag tog de flesta nätterna ändå dock men aldrig helger. Man måste få återhämta sig ibland annars blir man ju knäpp!

  41. Caroline

    Jag försöker ta lite mer på nätterna men vi turas om rätt bra hela veckorna. Oftast kommer vår dotter till oss tidigt på natten och det är svårt att dela upp natten då eftersom båda två får stryk av henne när hon kör i gång sina kickboxningspass. Oftast sover jag på den sidan där hennes säng står på vardagar men jag är så fruktansvärt trött och uppskruvad just nu att jag inte kan somna när vi går och lägger oss för jag bara väntar på att hon ska vakna och härja så då byter vi plats. På helgerna ser det ungefär lika ut men vi tar en natt närmast henne och turas om att gå upp på helgen men med två stora barn som har aktiviteter å sånt på helgerna blir det inte alltid nån sovmorgon direkt. Att man jobbar ger inte automatiskt fripass till att slippa nätter hemma hos oss. Jag blir på riktigt förbannad när jag läser om mammor som går på knäna hemma med små bebisar. Så länge man är två så ska ingen behöva må som en röv!

  42. Angelica

    Det är jag som ammar på nätterna så jag tar nätterna men när min fästman är hemma och inte jobbar brukar jag droppa henne hos honom på morgonen så jag får 1-2h extra sömn då UTAN en bebis i armhålan. Brukar göra underverk!

  43. Emma

    Hos oss är det självklart att jag som är föräldraledig tar alla nätter eftersom jag ju har möjlighet att vila på dagen om natten har varit kass (vilket de är hos oss också nu!). Jag skriver att jag har möjlighet att vila, vilket absolut inte betyder att jag gör det. Nej jag kör på med mina aktiviteter, träning, öppna förskola mm trots att jag borde vila så mycket jag kan. Då kan jag ju inte skulle tröttheten på nån annan mig själv! Det har hänt att min sambo har försökt hjälpa till och jag har önskat stöttning på natten men lillan accepterar det inte alls, hon helammas fortfarande och det tror jag är stor skillnad mot er som matar med flaska. Då har det blivit naturligt att pappa också ”duger”. Vi hoppas också på mer sömn här hemma snart!

  44. Alexandra

    Vi gör som er men min sambo tar lörd-sön natt ”bara”. Hade nog velat han tog fredag-lördag också…men jag är så jävla snäll. Han säger inte emot heller…vilket jag tycker han borde. Blir faktiskt irriterad nu när jag skrivet. Michelle ovan har ju sååå sjukt rätt!

  45. Rebecca

    När vi vår stora var bebis sov han inte en längre än en timme i sträck på ETT HELT ÅR!! Då hade vi ingen strategi för vem som gick upp, den som vaknade först just den gången gjorde det. Nu när vi har en till tar jag alla nätter med lilla och pappan tar stora, som oftast vaknar en gång och vill komma in till oss. Så vi sover i varsina sängar, det får funka just nu!

  46. Sara

    Ska börja att säga TACK för en så bra blogg och podd! Du å syrran rockar ;D

    Hos oss tar faktiskt bara jag nätterna än så länge… Min sambo jobbar, så vill låta honom få sin sömn, men ja, jag känner mig också grymt trött… Men det har bara fallit sig så.. Haha, känner igen det där med pipen! (Jag har många reservnappar i sängen som är nära till hands).
    Det går liksom i skov. Tror också att det är tillväxtperioder..
    Vår son är snart 5 månader. Jag slutade amma för ca 1,5 månad sen, så det har bara blivit att jag tassar ner på natten och värmer hans ersättning. Jag har liksom rutinen inne. Han äter 1 gång/natt vid 02-draget, så det känns ändå okej för min del. Innan sambon går till jobbet brukar han ta med lilleman upp å byta blöja å ha lite morgonmys, så jag kan slumra vidare en stund till, innan det är dags att masa sig upp.
    Vi får se hur nätterna utvecklas vidare. Kanske lilleman sover hela nätter sen när det är dax att introducera välling.

    Lycka till med era nattrutiner hoppas dom faller sig bra för er alla tre! 🙂

  47. Emma

    Jag tar alla nätter, även på helgerna. Känner mig som en i walking dead, men mannen jobbar och blir på såååå dåligt humör och superturist om han inte får sina timmar..Så jag har valt att köra på detta. 🙂

  48. Rebecca

    Detta har jag funderat på hur man ska göra med uppdelningen med sömnen när vår pojk kommer i mars, så är intressant att läsa hur andra tänker. Min och min sambos tankar är att göra likadant som du och Ibbe gör, sen får man ju se om det funkar!
    Kram till er, och hoppas hon bara är i en fas ❤️

  49. Michelle

    Walter är ju bara en dag äldre än Elsa och han är likadan. Så en fas röstar jag på. Han ska äta 3-4 ggr per natt. Jag har börjat ge honom en portion gröt vid 15-tiden och det gör honom lite lugnare på natten. Så fas eller helt enkelt att kidsen börjar bli stora och behöver mer ”riktig” mat (om vi nu kan klassa gröt som mat).

    Jag tar alla nätter hos oss. Sen droppar jag av Walter hos pappan på morgonen så jag får 30-60 minuters vila innan jag går upp och tar tag i vardagen. På helgen tar jag fortfarande nätterna men kan sova till 9-10 på morgonen. Personligen tycker jag det är konstigt att de som jobbar ska få sova på nätterna. Det är ju vi som är hemma som har det viktigaste jobbet. Vi ska hålla ett (två i mitt fall) barn vid liv, underhålla och ha kolla koll på. Mer sömn till mammorna säger jag!!!!