Jessica Lagergrens

Döden – hur pratar man om den?

Elsa pratar så mycket om döden nu. Vilka som är döda, vilka som ska dö. Att hon inte vill att jag ska dö innan hon dör. Att alla som är döda är uppe bland stjärnorna. Jag känner mig osäker på hur jag ska bemöta allt prat om döden. Jag vill ta henne på allvar men inte göra döden för allvarsam och tynga hennes lilla väsen med det. Hur pratar ni med era barn om döden?

Familjen som omkom i flygkraschen bodde i närheten av oss så deras hus går vi ofta förbi. Det står tända ljus på deras uppfart och Elsa frågade varför. Jag förklarade att den familjen inte finns mer och att alla är superledsna för det. Jag vet inte hur mycket man ska gå in i detalj i själva pratet om döden. Jag har försökt säga att alla tror olika med vad som händer när man dör, men att jag tror och hoppas att man kommer till himlen. Och att farfar är där. Och min hund Mimmi. När hon inte ställer frågor lyssnar jag mest, men jag vill heller inte undvika ämnet när hon ställer just frågor. Åh, det är så svårt tycker jag.

Älskade Elsa. Jag önskar så att jag kunde skydda dig från allt ont. Även döden.

Igår när jag nattade henne sa hon ”Mamma. Du har det finaste ansiktet jag någonsin sett!”

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Min son är lika gammal och pratar mycket om döden. Jag fick tips om boken ”Dödenboken” och har läst den nu. Den är både lättsam och information med inslag av barnslig knasighet!

  2. Jessica

    Vi har pratat mycket om döden här hemma med vår lilla Elsa som är 3,5 år då hennes pappas bästa kompis tyvärr gick bort innan hon kom. Hon har tusen frågor om vem pappas kompis är & vi har haft väldigt många & långa stunder där hon pratat om döden. Min filosofi har varit att bara svara väldigt ärligt på alla hennes frågor. Sen har jag bara lyssnat. Vid dem tillfällen hon sagt något som hon tror om döden som inte har stämt så har jag försökt förklara för henne. Tillslut hamnade vi dock i en situation där hon pratade för mkt om hennes pappas kompis att vi fick bryta de. Vi fick sluta prata om honom ett tag & återuppta honom när hennes tankar kring döden lagt sig. mitt tips är prata om de när hon ställer frågorna. Inte när vi vuxna vill ?. Men de är sjukt tuffa stunder att gå igenom har jag tyckt ?

  3. Hanna

    Bra att du vågar prata om döden. Jag tror att det är viktigt att barn utvecklar en relation till döden som inte är så laddad, döden är ju hemsk på många sätt men även en del av livet. ❤️ Rekommenderar boken vem är död av Stina Wirsén ☺️

  4. mammatankarmedpedagogerna

    Bra att du inte undviker frågan, ofta kan barn ta det mera naturligt bara man säger som det är. Finns flera barnböcker man också kan läsa åt barnen när de är inne i den där fasen fråga på ert bibliotek vilka böcker de har

  5. f

    Mitt barns morfar dog för snart 2 år sedan, och då hade vi nog aldrig riktigt pratat om döden.
    Och jag tyckte det var så svårt, han var bara 3 ½ år då. Så då beställde jag boken ”Alla dör” https://www.olika.nu/kop-vara-bocker/butik/alla-dor/. Vi har läst den många gånger, efter det. Den är så fin, och tar upp döden på ett barns nivå, och vi får så fina samtal med varandra när vi har läst den, på barnets villkor och funderingar för stunden. Den kan jag varmt rekommendera.