Till Lille Skutts baby shower gjorde jag en tårta som jag täckte med smörkräm i olika blå nyanser. Här kommer receptet och steg för steg-guide hur man gör. Jag köper alltid färdiga tårtbottnar. Att baka sockerkaka är inte min kopp te, om det inte är mix. Jag tycker helt enkelt inte att det är kul och nöjer mig med färdiga bottnar i mina tårtor.
Recept fyllningar:
Hallongrädde
5 dl vispgrädde
250 gram frysta hallon (eller så mkt man känner för)
Gör såhär: Vispa grädden, tillsätt hallonen. Klart! Mycket enkel och god fyllning.
Glasskräm (recept för ett lager)
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1 krm vaniljpulver
2,5 dl grädde
Gör såhär: Blanda mjölk, marsanpulver och vaniljpulver och låt smeten tjockna i ca 15 minuter. Vispa sedan grädden lätt och blanda försiktigt med smeten till en jämn fyllning.
Smörkräm (Som jag har täckt hela tårtan med)
500 gram smör
10 dl florsocker
10 tsk vaniljsocker
5 äggulor
Gör såhär: Vispa smör och florsocker med elvisp tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt sedan vaniljsocker och rör ner äggulorna. Dela sedan upp smörkrämen i 4-5 olika små skålar och färga med karamellfärg i olika nyanser. Jag färgade även mina fyllningar i olika nyanser.
1. Lägg ihop bottnarna och fyll varje lager med valfri fyllning. Jag tar rätt mycket fyllning för att få höjd på tårtan. Ett tips är att hälla lite sockerdricka på varje sockerkaksbotten för att inte riskera att bottnarna blir torra.
2. Täck hela kakan med ett lager glasskräm. Detta är för att inte fyllningarna ska ”lysa igenom” täcket.
3. Bred ut ett tjockt lager smörkräm på toppen och gör ett överhäng av den. Se till att den är lagom kall. Den får inte vara för kall och hård, då går det inte att breda ut den utan att förstöra botten.
4. Spritsa den färgade smörkrämen från botten till toppen. Du väljer själv hur mörka/ljusa de olika lagren ska vara. Jag gjorde mina spritsar i fem nyanser.
5. Använd en spatel (finns i hobbyaffärer) för att smeta ut smörkrämen. Ett tips är att dra ett drag, rengör spateln och dra nästa drag. Det här momentet tar lite tid. Jag höll spateln vertikalt längs tårtan och drog försiktigt. Man vill inte mixa de olika färgerna för mycket.
Skylten har jag designat själv i InDesign, skrivit ut på tjockt papper och skurit ut bokstäverna med kniv och sedan tejpat fast grillpinnar på baksidan. 🙂
Sååååå fantastisk fin Jessica 🙂 tänkte mig på att göra en till syrran! Vart hittade du den fina It’s a boy?
<3
Tack! 🙂 Jag har gjort den själv i InDesign, skrivit ut på hårt papper och skurit 🙂 Kram
Superfin tårta! Nästa gång du får krämer över så lägg de i frysen. Toppen att ha om man lite snabbt vill piffa till några muffins eller liknande någon annan gång 🙂
Fin tårta! Tänk bara på att om man inte använder svenska frysta hallon så måste man koka dem först så att alla bakterier försvinner! Kram!
Gud så fin! Riktigt bra gjort! Ser väldigt god ut 🙂
så duktig du är, vilken lycka att ha dig som syrra ( eller vän hehe) tänkte försöka mig på tårtan till min lille sons 1 års dag nästa vecka 🙂 det är bara det att jag ALDRIG bakar för att jag är sämst haha! Var ärlig, ska jag våga mig på att baka din tårta? (Och för hur många personer är tårtan?) kram A
Jaaaaa våga!! Det är kul! 🙂 Den är för HUR många personer som helst. Om man gör den så hög som jag gjorde den räcker en smalsmal bit och då räcker den till 20 personer – lätt! 🙂 Lycka till! Kram
SJUKT fint och ambitiöst av dig Jessica! Bra jobbat 😀
Tack snälla! 🙂
så snygg!! Hur många tårtbottnar hade du? Och hur mkt av varje kräm?
Tack! Jag hade 7 bottnar. Jag minns inte exakt hur mkt av varje kräm, men jag är expert på att överdriva…hehe. Jag gör hellre för mkt än för lite. Fick tyvärr slänga massa fyllning för det blev för mkt.
Så snygg! Men hur färgade du fyllningen och smörkrämen? Karamellfärg?
Tack! 🙂 Ja, med vanlig karamellfärg. 🙂