Jessica Lagergrens

6 tips för att slippa kräksjukan

Redan nu har kräksjukan börjat gå på vår förskola. Jag tog till mig ett av mina egna tips i listan nedan och håller Elsa hemma idag. Vi ska bo på hotell hela helgen och en kräkkaskad på just hotell känns sådär. Att ha kräkfest är såklart inte kul var man än har den, så här kommer 6 tips för att slippa kräksjukan.

  1. Tvätta händerna – hela tiden

    Var supernoga med handhygienen, och hygienen överlag. Tvätta händerna länge och noga. Tillfällen när du ska tvätta händerna är: när du kommer hem, när du har gått på toaletten, innan du lagar mat och innan du äter.
  2. Undvik kontakt med smittade
    Åk gärna hem till en sjuk för att hjälpa, men lämna förnödenheter utanför dörren. Kräksjuka är otroligt smittsamt.
  3. Håll dig hemma

    Har du fått meddelande från förskolan att någon har kräkts? Om du har möjlighet, håll dig och barnen hemma.
  4. Handsprit hjälper inte

    Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta influensa- och förkylningsvirus, men det finns virus där det är helt verkningslöst. Det gäller till exempel de virus som sprider vinterkräksjuka (calicivirus).
  5. Chansa inte!
    Det är 48 timmar från senaste spyan som gäller – helst 72 timmar. Chansa inte med den tiden. Låt tiden gå så slipper fler bli smittade.
  6. Tvätta ytor och handdukar
    Tvätta av alla ytor och tvätta handdukar och sängkläder. Låt den kräksjuka i familjen använda en separat toalett om möjlighet finns.

    Källa: 1177 och mig själv. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Emma

      Det säger hon ju inte heller? 🙂 utan att har man möjlighet att stanna hemma så gör det. Jessica har ett fritt jobb så hon har den möjligheten, vissa har barn på förskola när de är arbetssökande eller föräldralediga med syskon, de har också möjligheten att stanna hemma i förebyggande syfte.

      1. M

        Nej, men lite ”tokigt tips” tyckte jag, just eftersom man inte får vabba i förebyggande, o är man bara hemma o det blir ett ”hål” i dagarna tappar man SGI:n

  1. Åsa

    Eller så vaccinerar man sig med Dulcoral.

    Ett drickvaccin som funkar även mot maginfluensor.

    I Finland vaccineras alla barn med det för att man upptäckt att det fungerar mot mer än Dysenteri.

    Jag upptäckte det när mina döttrar var små och vi reste en del och därför vaccinerade dem. Nu är de tonåringar och har än i dag inte haft en maginfluensa. Inte jag heller. Pappa som inte vaccinerade sig har däremot drabbats av dagissmittorna.

    Vi har fyllt på under åren.

  2. Petra J

    48h från symtomfri, inte senaste diarré/kräkning! Dvs 48h från att aptiten är tillbaka och maten stannar ”där den ska vara”.

  3. Julia

    Egentligen ska barnet vara hemma tills det har aptit igen, alltså att det äter nästan som vanligt. Sen fattar jag att det är skitsvårt, jag har själv förskolebarn. Men precis som ovan skriver, stanna hemma tills barnets avföring är normal. Diarré smittar också!
    På sjukhuset där jag jobbar får vi inte ha kräksjukeprover (calici) på just kräk, för det går över snabbare. Utan vi tar på avföring. Och så länge du har det i avföringen så smittar du. Det tar längre tid än man tror att bli frisk.

  4. Anna

    Och 48 timmar efter senaste diarré, vilket oftast håller i sig längre och de flesta lämnar sina barn i förskolan innan dessa timmar.
    Ha en fin helg!! ?♥️

  5. Hanna

    Det är 48 timmar efter sista symptom. Alltså inte bara sen senaste kräkning. Utan 48 timmar efter att barnet börjat äta normalt och/eller efter att avföringen är normal.

  6. Petra

    För att vara lite kinkig sådär så är det 48 h från sista symptom. Alltså ska man inte bara vara spyfri man ska även kunna äta etc.