Mammaliv i Nashville

När olyckan är framme – Livsviktiga tips

Ibland är hemskt nog, en tragisk olycka framme. Här kommer lite tips på hur man kan vara förberedd och även förbereda barnen.
OBS! Att man aldrig bör skrämma barn med olycksinformation, men det är superviktigt att barn lär sig att hemskheter KAN hända och att de då har en liten humm om hur de ska försöka agera.

Om en bilolycka skett och något händer föraren, men barnen är helt okej.
Detta är en klurig situation, för om föraren inte kan prata och är den enda vuxna i bilen, kan barnen mest troligt inte göra vidare mycket. De är mest troligt i chock och kanske inte kan få ur sig viktig information eller ens sitt namn.
Skriv därför sådanahär lappar och tejpa fast på deras bilstolar.
På så vis vet personer på plats med en gång vad barnen heter, vad föräldrarna heter, vilket telefonnummer de kan och bör ringa och även vilken doktor de har. Otroligt hjälpsam information!

jennybenny livsviktiga tips när olyckan är framme

Lägg in ICE-kontakter i telefon och iPad.

Om en olycka är framme och första person på plats vill ringa anhörig, så är ICE det första de kollar efter i telefon/iPad.
Såhär kan en sådan kontakt se ut –

jennybenny livsviktiga tips när olyckan är framme

Det är TOPPEN att lära barnen hur ICE ser ut och VAD det är, så de kan ringa sin pappa/mormor/läkare vad det än må vara om en olycka är framme.

 

Lär barnen slå 112/911.

Det är otroligt viktigt att barn lär sig larma! Och att lära sig allvaret kring att aldrig någonsin busringa. Om en olycka är framme och ditt barn är den enda på plats att ringa larmcentralen kommer du tacka dig själv tusenfalt för att du tog dig tid att lära ut denna informationen.

Köp/Pärla mobilnummer-armband-

Om ni är ute någonstans, ha nummerarmband på barnen ifall dom kommer bort och lär dom att visa armbandet om de är vilse, så folk kan hjälpa dom att komma till rätta.

Övrigt tips!
Undvik ALLTID namn på ryggsäckar, mössor och andra typer av klädesplagg som är synligt för främlingar.
Ett barn brukar ofta bli osäker för främlingar som inte kan deras namn, men om någon kan namnet och utger sig för att vara en vän till förälder, känns det mer ”okej” för barn att kanske följa med en främling någonstans.
Undvik ALLTID namn på kläder. Däremot bör namn finnas på insidan kläderna med telefonnummer!

 

Har ni fler tips att dela med er av? Kommentera och berätta! Och dela om ni vill för att påminna/informera och hjälpa andra föräldrar ♡

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Jag har tidigt lärt mina barn hur man ringer till pappa, mormor, morfar osv.. Detta för att de är för små för att lära sig ringa 112.. Men de vet att de ska ringa tills nån svarar!
    Jag har oxå tränat mina barn i vad de ska göra om det börjar brinna här hemma. Vi har en bestämd mötesplats som de inte får lämna även om inte mamma eller pappa kommer. Jätteviktigt då det har hänt att barn lämnat mötesplatsen för att hämta mamma och sedan brunnit inne…

  2. Paula

    I nya uppdateringen för iPhone går det att lägga till sina ICE-kontakter så dom syns även när telefonen är låst och om du har kod för att komma in på själva telefonen. Gå in på Hälsa-appen (den med ett litet hjärta och lägg till ditt medicinska ID) då går det även att lägga till hur mycket man väger, hur lång man är och ifall man är organdonator. Det går också att lägga till sin blodtyp, födelsedag, ifall en äter några mediciner, ifall en är allergisk eller andra medicinska grejer. Skitsmart!
    Sen kommer den fram om du trycker på nödsituation på telefonen när den är låst och sedan trycker en bara på medicinskt ID.

  3. Cissi

    Om du har lösen på mobil så är ice obrukbart. Personen ifrågasätta som hittar din mobil kommer ej in.
    På iPhone kan du lägga in medicinskt ID. Detta kommer åt om mobilen har ett lösen.

    Det finns en app som heter Hälsa och i denna app lägger man till information, ålder, namn, hälsotillstånd, Allergier, mediciner, blodgrupp mm om sig själv.
    Kontakt person, vad personen har för relation till en själv ex: man Johan Andersson 0707-123456

    Hur man kommer åt infon, när mobilen är lösenord skyddad:

    När man ska knappa in sitt lösenord, nere till vänster tycker man på nödsituation. När man har tryckt där så ser man Medicinskt ID, där finns all info man själv har valt att lägga till.

    1. Sandra

      Isf gäller detta iPhone för på Android kommer en åt ICE via låsskärmen även om mobilen är låst. Till vänster om kodlåset finns knappen nödsamtal och lägger en till ICE kommer den knappen till höger om knapplåset och ingen app behövs.

  4. Charlotte

    Jättehemskt och absolut inte PK men jag har lärt mina barn att om de behöver hjälp så ska de i första hand be en kvinna/mamma om hjälp…. Väldigt generaliserat så känns det ”säkrare” att be en kvinna om hjälp- eller?

    Sen fattar nog inte barnen varför de ska be en ”mamma” om hjälp men de har förstått att de ska göra det!

    1. Annso

      Ovärderliga tips. Jag tänker på om det börjar brinna. Att det är viktigast barnen har en plats de ska springa till. Att man bestämmer det inom familjen och ÖVAR.

      1. Annso

        Nu svarade jag helt tokigt.
        Men till kommentaren ovan.: Det gör inget att om man hellre ser att en kvinna hjälper barnen än en man. Förståeligt i många situationer.

  5. Jo

    Läste någonstans att man kan använda sig av ett ”lösenord” om en för barnen okänd person av någon anledning behöver hämta dem. Barnet frågar helt enkelt främlingen om lösenordet som enbart föräldrar och barn känner till annars.

  6. Linda

    Till iPhone finns en app som heter ’hälsa’. Där kan man fylla i sina uppgifter, allergier, mediciner osv. Det bästa är att det går att komma åt den infon även om mobilen har kod/lösen. Det är bara att klicka på ’nödsituation’ när begäran om lösen kommer upp. Himla bra eftersom många har kod.
    Tipset om personuppgifter på bilstolen var himla bra! Det ska jag fixa! Kramis

    1. Sandra

      För Android finns ICE i mobilen där detta kan fyllas i, och om en har lås finns en knapp på låsskärmen att trycka på för att få fram infon trots lås. Borde finnas i iPhone också, kolla där en ställer in ifall mobilen ska ha lås eller inte. Appar kan krångla mer än inställningar som finns i mobilen.