Mammaliv i Nashville

Sluta låtsas vara så jävla lycklig!

Choose Happiness, står det på Instagram i en dov, rosa, bild med lite suddiga stjärnor och hjärtan.
Jag förstår vad folk menar med budskapet. Se det fina, välj det glada, var positiv.
Men för mig är det i 90% av fallen jag ser citatet, inte uppmuntrande. Inte alls.
Jag vet att det finns genuint glada och positiva människor, som ÄLSKAR att se livets glada 24/7 365 dagar om året, men vet också att det inte är verkligheten för alla.
Det är toppen att vara positiv & att bli uppmuntrad till positivitet. Men det är minst 10 personer som postar “pepp-bilder” varje dag i min instagram feed och jag känner att det blir för mycket?

I grund och botten är jag en väldigt glad person. Jag är ofta positiv och älskar livet.
Men jag är också en person som har väldigt nära till mina känslor. ALLA känslor.
Och jag måste alltid bejaka mina känslor. Jag måste verkligen få KÄNNA dom.
Om jag skulle “choose happiness” när jag känner att det är jävligt tufft, så skulle jag enbart skjuta på det jobbiga till nästa dag. Och sedan skulle det byggas upp till ett stort berg av förträngd surhet som skulle blomma ut i någon galen ilska.

Att tillåta sig själv att verkligen leva ut det jobbiga är så viktigt.
Och att inte försöka “lura” sig själv och andra till att man är så jävla glad & ser det positiva, när man egentligen inte känner att något är vidare kul.
Det blir fel!

Varför har vi ett sånt starkt behov av att ses som lyckliga?
Varför är det fel att ha en dålig dag?
Varför måste vi måla över vårt välmående med vackra citat som ska ”peppa”?
Varför ses det som något fult och fel att posta en skitbild på instagram ibland?

Om jag lägger ut en bild med en text när jag är lite sur, kanske jag får en fjärdedel av likes jag skulle få till ett rosafluffigt peppande citat.

Känns det läskigt när allt inte är bra?
Är det svårt att bemöta?
Får/bör vi bara sprida vår positiva energi?
Ska vi spara det negativa till våra partners, föräldrar, syskon och vänner?
Ska sociala medier vara en oas av de rosapluttiga, vitsuddiga, bilder där allt är som i en dröm?

Jag skulle själv gilla en bild där det stod- “Idag var jävligt jobbig, ta ett glas vin, ett djupt andetag, ät något gott och hoppas i morgon blir bättre”.
Det skulle kännas 1000 gånger härligare att läsa.

Choose Happiness. Choose Joy. Be The Good. Be Happy. A Simple Life Is a Beautiful Life. Things Are Beautiful If You Love Them. The Happiest Girls Are The Prettiest. There Are So Many Reasons To Be Happy.

Fuck it.

Var glad när du är glad.
Men lyssna också på dina andra känslor. Gråt ut. Var arg. Sura en stund och strunta i att vara en solstråle för en dag.
Man behöver inte alltid “rycka upp sig” eller “choose happiness” – ibland måste man bara få tycka allt är skit. Grotta inte ner dig i sorgen, men känn ingen press på att man aldrig få vara ledsen. Att det är något fult.
Det betyder inte att man är en olycklig otacksam jävel, bara att man är mänsklig och faktiskt inte är rädd för hur det känns innerst inne.

Jennybenny sluta vara så lycklig

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Noone

    Tack!! Jag letade och letade efter en enda blog som inte hetsar en att vara superpositiv HELA tiden. Sökte efter ”cynical blog”, ”miserable blog” etc. Fick BARA ”How to stop being cynical” resultat. Tänk om jag inte VILL vara jätteglad idag? Tänk om jag behöver veta att jag inte är ensam om att inte ha det perfekt? Oftast är jag ganska positiv trots att livet är skit, och visst, folk som är negativa HELA tiden drar ner en, men ibland är man inte på topp och det känns som om det nästan är förbjudet. Som om hela internet och alla sökmotorer uppmanar att utrota alla negativa känslor. Det hela gjorde mig bara argare och argare och jag kände mig ÄNNU sämre. Tills jag hittade detta inlägg och du hade skrivit precis det jag kände mer välformulerat än jag själv kunde. Tack! Du räddade kvällen genom att INTE vara ”110%positiv”. Tack tack tack! Du spred mer glädje än en happy clappy titta vad glad jag är blog nånsin kunnat!

  2. Helena

    Åååå vad bra!!!!! Blir oxå så irriterad på såna citat! Det är därför jag gillar din blogg så mycket, du skriver om hur det är på riktigt o inte hur fantastiskt livet är. För ärligt talat allt kan väl inte vara toppen jämt.

  3. Sofia

    Andra citat jag absolut skulle likea om de poppade upp någonstans (obs möjligtvis bara passande för folk med barn) :

    You’re sleep-deprived – eat chocolate

    Both kids take turns screaming their lungs out – cry with them

    Pee in peace – close the bathroom door.

    Choose YouTube to keep sane busy days.

    And so on…. 🙂

  4. Jennyja

    Ja pep-citat är väl si så där. Men jag håller med som någon skrev ovan, stör mig inte så mkt på de,, de passerar mest utan att jag ser dem. Fast jag tycker det är värre när 2 av 4 (inlägg på insta, fb eller blogg) är ”vardagsgnäll”. Håller visserligen med att man hellre ska visa verkligheten än bara 4 timmars långkok, glada barn, champsen på fredaågen osv och att man gärna kan/får visa alla sina känslor. Men dessa små vardagsgnäll inlägg ger mig ofta en fad smak i munnen. Det finns så mkt elände i världen, man är trött själv osv och inte mår man då bättre av att läsa om andras vardagsgnäll? Tycker vi alla har ett ansvar mot vår omgivning, vårt humör smittar även över nötet och ibland tycker jag det är bättre att ta tre djupa andetag, räkna till tio, vänta med att trycka submitt och fundera över om det ör någon som kommer må bra av att läsa om allt vardagsgnäll. Men det är bara vad jag tycker.

    1. jennybenny

      Så himla svårt med balansen. Jag förstår verkligen hur du menar! Men tycker att det måste finnas någon slags balans som är mer nyttig än CHOOSE HAPPINESS, liksom. Svårt!

  5. Antonia

    Håller helt med dig!! Har man en skit dag så har man liksom… Behöver inte vara glad jämt. Man KAN INTE vara glad jämt o det får man jämt skit för… Fan vad du är sur får man höra då liksom… Det suger!!! Kram på dig!!

  6. Sara

    Hahaha bästa på länge
    Den där jävla inställningen kan någon köra upp…!! Är så trött på detta med att alltid vara tacksam! Eller snarare att man alltid ska knipa ihop och le utåt. Säga till allt och alla att man är tacksam.
    Som det här med att ha en tuff graviditet, råkar jag på att gnälla över det. Så kommer det någon som säger ”men tänk på de som inte kan få barn”
    Det finns alltid någon som har det värre, men det gör inte mindre ont i min tå för att en man i Tanzania amputerade sitt ben?!
    Är trött på alla dessa låtsas fasader, när man vet att sorgen river i dem. Att allt är piss. Men på sociala medier är det ALLTID glada minen utåt.
    Det känns som att det finns ett team negativ och en positiv. Varför inte en helt
    Normal balans? Godkänna alla känslor som dom är. Det ser ju helt knasigt ut när en scrollar sig igenom instagram med alla dessa lyckliga själar dag in och dag ut.
    Men så har jag problem med inställningen också❤️❤️

  7. Eleonor

    Jag gillar att se bade och. Men nagot jag alskar ar nar foraldrar skriver om den riktiga vardagen. Hur forjavla jobbigt det kan vara. Och sen far man den dar pussen eller kramen av sitt barn sa blir allt helt plotsligt bra igen. Jag alskar att lasa om nya foraldrar som ar helt nerkarade i sina bebisar och sen far en strale med kiss i ansiktet.. Haha. For det ar ju vardagen. Vi som manniskor kan ju relatera till den sanningen mer an bara rosa moln.

    1. jennybenny

      Ja alltså. Det är ju inte alltid jag tycker det är ”fel” att posta ett fint citat. Men vet att många ”målar över” sitt allmänna mående med fluffiga texter för att.. ah jag vet inte.. lura sig själv? och andra? Blir så arg!?

  8. Cornelia

    Tack!! Så känner jag också, är en känslomänniska ut i fingerspetsarna och blir ofta kallad ”känslig” eller att jag överreagerar, kan jag inte bara slappna av och se lite positivt på det hela? Ryck upp dig! Blir så less… jag är också glad, positiv överlag men INTE hela tiden! Tack för att du satte ord på mina känslor.

  9. Annika

    Älskar din blogg just för att den är ganska unik i att även skriva om de stunder då allt inte är så himla supergulligt och glittrande kul. Tack för det <3

  10. Louise

    SÅ himla bra inlägg Jenny! Det är så jäkla tufft att höra/läsa sånna här cheesy citat dagarna i ända, speciellt när man är deprimerad och inte mår så bra. Det är klart jag (och alla andra som mår dåligt!) skulle ”välja happiness” om vi bara kunde, men det är ju inte så lätt när man mår dåligt, och att då få höra ”Ryck upp dig” eller ”Man är sin egen lyckas smed” osv osv är så himla vidrigt just då. Så tack <3

  11. jenny

    Jag håller helt med dig! Det är också det som gör att jag gillar din blogg så mycket, du skriver som det är inte bara happy happy hela tiden. Du är ärlig, vilket gör att man känner igen sig. Har svårt för bloggar där allt bara är gulligull och bra hela tiden, för man vet att det inte är hela sanningen.

  12. Helena

    Jättebra skrivet!! Jag fick nästan tårar i ögonen när jag läste detta…. Det är likadant med att ”Man väljer sin egen lycka”. Det är inte alltid så. Lycka är ju så mycket men när man kämpar med olika saker varje dag och inte hittar någon lösning så känns det där med att man väljer sin egen lycka inte riktigt sant. Jag är inte en avundsjuk människa men blir bitter över min situation. Det är som att springa runt i ett ekorrhjul. Jag märker att det är många som tar sin lycka för givet, det gör mig sur också. Lycka kan vända till olycka, liksom det ju kan vända åt andra hållet också.

    1. Annica

      Du blir sur när andra tar sin lycka för givet? Alla har rätt till att ha dåliga dagar/perioder oavsett hur bra man än har det.
      Tittar man utifrån på någon annans liv så kan det alltid verka bra osv. Men verkligheten är ju att precis alla har sina svårigheter som de tampas med. Vissa värre än andra (vid allvarliga och/eller påfrestande sjukdomar t ex) men om man bortser från det så har alla saker som gör deras liv svåra från tid till annan, eller till och med hela tiden. Så att bli sur för att andra tar sin lycka för givet tycker jag känns lika illa som allt rosa fluff och ryck upp-dig grejer. Det är ju egentligen precis samma sak förutom att du antar att andra har det bättre än du och att det ger dig rätten att bli sur när de inte uppskattar sin lycka tillräcklig mycket…

    2. jennybenny

      Jag BLIR GALEN på ”man väljer sin egen lycka”. TOKIG! Tycker det är så dumt! Ibland stämmer det, JA. Men så himla ofta inte. Näe.. KRAM på dig fina! <3

  13. K - lär mig sy, sticka och virka

    Å vad bra skrivet! Inte 17 blir jag gladare en jobbig dag av att få höra att allt minsann ” handlar om inställning”. Jag förstår också precis som du tanken bakom men allt kan inte alltid vara rosa fluff och en del saker kan man inte påverka, oavsett inställning. Skal man då inte få känna något? Jo, det får man.

  14. Frida

    Jag håller iofs med dig men bryr mig inte så mkt. Tycker mest sådana där citat är töntiga om jag är helt ärlig. Men iaf – anledningen till att du förmodligen inte få lika antal likes på något som t ex gått snett är ju att folk helt enkelt inte vill ”gilla” din olycka! Like sätter man ju på något bra, inte typ jag har brutit benet.

    1. jennybenny

      Ja verkligen! Det förstår jag absolut! Men tänker även att kommentarerna ofta är helt uteblivande. Alltså folk kan inte ens skriva ”Kämpa på” liksom. Förstår du hur jag tänker? Så trist! Vi måste bli bättre på att verkligen peppa varandra PÅ RIKTIGT <3

  15. Annso

    Haha håller med dig.
    Jag har svårt för sådanahär peppcitat. Citat om gladhet och träning övht. ”Happiness-shit. Strong is The new skinny-shit. ”
    Klart att man får vara sur /arg/ledsen etc.. konstigt vore det annars.
    Är det inte sånt man lär sina barn? Att det är ok att känna känslor?

    Sen tror jag ibland man kan välja hur man vill må, men inte alltid. Det beror helt och hållet på omständigheterna och om/vad man har varit med om något. Det är lätt att säga till någon ”ryck upp dig” men man vet inte bakomliggande orsaker. Det kan vara depression, förlorat någon värdefull familjemedlem, cancer ets. Jag tycker man ska vara försiktig med att säga det till folk.

    Kram

    1. jennybenny

      Jo men ibland kan man verkligen rycka upp sig! Men när man liksom mår riktigt jobbigt och folk ba ”Välj att se det positiva” !?!???!??!!!! GAHHHHH! Då blir jag fan galen, haha.

  16. Annica

    Skriver under på hela ditt inlägg! Det verkar nästan finnas någon slags idé idag om att man är en bättre person om man är positiv jämt?! Jag kan tycka att ETT sådant där citat kan vara uppryckande när jag har en skitdag som egentligen inte är baserat på så mycket. Då kan jag ibland behöva påminnas om att jag egentligen har det förbannat bra MEN samtidigt känner jag att det måste vara ok att ha sådana dagar också. Allt rosa pluttinutt blir bara löjligt eftersom jag tror det egentligen är verkligheten för väldigt få. Åtminstone ingen jag känner!

  17. Hilmasmamma

    Huvudet på spiken! Är också en person som har nära till känslor och måste få leva ut dem. Kan inte bara sitta och le och vara lycklig för det blir jag inte då. Lite ironiskt bitter är ju min grej! Haha!älskar alla fantastiska ämnen du tar upp, krams

  18. Charlotte - Studiepeppen

    Nja, håller inte riktigt med dig- eller iaf så tänker vi olika 🙂

    Jag blir ärligt peppad av sånna citat (fast störd om det är typ 20 likadana)- jag tror på tankens kraft, jag tror på att man kan välja sin inställning eller jag kan iaf det (inte till 100% alltså man kan ju inte tänka bort ”riktiga känslor”….om typ min hund skulle dö kan jag ju inte ”choose happiness” liksom). Jag kan ha en rutten dag, se ngt som påminner mig om att välja lycka och då börja fokusera på det som är lyckligt i mitt liv och inse att det där ruttna var inte så farligt… Ja, typ så- man kan ändra fokus och fokusera på det vackra ist 🙂

    Världens flummigaste kommentar 🙂
    Kram på dig!
    Charlotte – Bloggar om livet som student med massa konkreta studietips & studiemotivation!