Mammaliv i Nashville

Fake it till you make it?

Jag fick för någon månad sedan upp ögonen för fusk i blogg och instagram-världen.

Det finns bloggare och instagrammare som KÖPER läsare och följare.
Och det känns så himla ledsamt.
Jag har kämpat och kämpat med att få bloggen att växa och så finns det dom som går om mig, genom att BETALA för läsare?
Fan vad surt alltså..
Det är som att någon pluggat i flera veckor inför ett prov och någon annan fuskar med alla provsvar och får bättre betyg.
Eller som att någon tränat varje dag i ett år för att tävla i längdhopp och någon som dopat sig vinner.
Fusk är det!

Och dessa bloggare och instagrammare har siffror som är väldigt lockande för företag. Givetvis kontaktar dom ofta de med fler följare/läsare och därför kanske ”stjäl” en chans till samarbeten från oss som är ärliga.
Är inte det bedrägeri?

Jag känner mig så matt, att jag som helt 100% ärligt har tragglat mig fram, skapat en trogen läsarskara och arbetar hårt för de pengar jag tjänar – blir omsprungen av personer som köpt sig vägen dit.

Jag har suttit några dagar i rad med instagramkonton som sakta och stadigt växer och ser hur många spök-konto-följare som helst!? Jag får absolut spökföljare, men inte varje dag i veckan. Och inte 30 om dagen.

Vad kan man göra åt detta? Hur kan folk ha sånt här fusk på sina samveten?
Är det dessa människo som också lägger till fejkade erfarenheter och meriter på sitt CV för att få drömjobbet?

Näe jag blir så less!
Fortsätter tro på att ärlighet varar längst och att det en dag kommer löna sig rejält att inte fuska sig fram.

Hur känner ni inför detta? Har ni varit lika blåögda som jag? Eller har ni synat bluffen?

jennybenny
Mvh hon som köpt noll komma noll bloggläsare och tror på ärlighet

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Fast de flesta köper inte alls LÄSARE, utan det är oftast ip-nummer som visserligen ökar statistiken men är värdelösa för både dig och företagen. Jag skulle lätt kunna köpa 100,000 ”läsare”, men inte en enda av dem lommer att faktiskt läsa min blogg för inga av dem 100,000 är riktiga människor. Vilket även innebär att utav dessa 100,000 läsare så kommer inte en enda att köpa ett företags produkt. Det är superlätt att upptäcka sånt här fusk hos bloggare/instagrammare etc. Det är alltså inget som du förlorar några sammarbeten på eftersom majoriteten av de seriösa företagen kan se igenom det.

    1. jennybenny

      Fast njae det har precis upptäckts två fuskare och de har hållt på LÄNGE och varit jäkligt sponsrade från MASSOR av företag. Tydligen är det inte alls så enkelt att syna bluffen om han är ”halvstor” redan. Väldigt intressant ämne tycker jag!

  2. Annika

    Har också sett det på instagram, tom fått förfrågningar om jag vill köpa följare. Lätt att avslöja de som köpt sina följare dock. Det finns ju de som har tusentals följare och knappt likes. Hur kul är det? Tar bort precis hela poängen med insta. Visste INTE att det går att köpa följare till en blogg…Jag bloggar för dem som följer mig, och kommenterar. Skulle jag börja köpa följare kan jag lika gärna lägga ner. Direkt.

    1. jennybenny

      Har du fått förfrågningar? hur får man det? Typ som en kommentar från ett underligt konto?

      Ja jag har börjat syna bluffen genom att kika på de senaste konton som följer och även på hur många likes de har i jämförelse med hur många följare. Så himla genomskinligt? fattar inte att jag inte förstått tidigare? Suck.

  3. Helena

    Varför är det så viktigt med en stor blogg?! Om man bloggar gör man väl det för att man älskar själva skrivandet och att dela med sig. Om det enbart är för att bli störst och bäst så känns inte det särskilt ärligt heller. Oavsett om man köper läsare… eller ber människor att rösta på en blogg för att fiska mer läsare.

    1. Jenny

      +1 Varför så viktigt att vara störst? Detta med att rösta, be folk dela ens blogg (ingen kritik mot dig, vill minnas du bett om ngt sådant om jag inte blandar ihop), why? Men om man skriver bra inlägg så läser ju folk och kommer tbx.

      1. Milo

        Jag förstår inte heller varför man vill vara men topp bloggare..känns som att det borde finnas härligare saker att lägga sin tid på.

        Bedrägeri att köpa till sig läsare? Nej men det är lika töntigt att köpa till sig följare med fysiska pengar som det är att fjäska till sig dem genom såna här plus andra inlägg du gjort på sista tiden.
        🙂

        1. jennybenny

          Varför är det töntigt att försöka sprida sin blogg och få mer läsare? Vill hemskt gärna veta det.

          Och är även supernyfiken på HUR jag fjäskat till mig läsare genom inlägg? Genom att skriva om personliga tankar och åsikter? Förklara gärna mer.

    2. jennybenny

      Det är ju inte superviktigt, men som bloggare som är upp-plockad av ett företag, där man har möjlighet att växa och där man ofta får en besöksbaserad lön, så är det såklart lockande att växa. Däremot vill jag bara växa med läsare som VILL stanna här för att dom tycker om mig, inte tom trafik. Förstår du? Det är liksom en kick att ha en härlig skara med människor som läser och bryr sig. Svårt att förklara. Jag tycker inte det är fel att sprida sin blogg, för det är ju så man når ut till nya personer som kanske genuint fastnar. men att KÖPA tomma besök som inte ens är ”en person” är ju fel??

    3. Annica

      @Helena: men varför är det viktigt att ”göra karriär” för en del personer. Varför är vissa saker viktiga för dig men inte för mig? Förmodligen för att folk har olika intressen.
      Angående att fiska läsare så handlar väl det mer om att sprida bloggen för att förhoppningsvis få nya permanenta läsare? Även om en tiondel av alla som kikar in pga att ett inlägg delas så är det ju fortfarande en tiondel fler läsare än tidigare?
      Det kanske är så att du tillhör gruppen som anser att folk som jobbar inom sociala medier inte har ett riktigt jobb men det får stå för dig. Givetvis är det lika viktigt för de som jobbar inom sociala medier att bli bättre och nå ut till fler, precis som det är för tidningar, författaren av böcker osv osv.

  4. Annso

    Jodå det har jag förstått att folk pysslat med. Sorgligt att vara så talanglös att man måste fuska sig fram tycker jag.

  5. Lisa från Skåne

    Sjukt! men man ska aldrig sluta förvåna sig, ärlighet vara längst. Tycker om att läsa din blogg och skillnaden mellan två olika världsdelar i att ha barn.
    Trevlig helg!

    1. jennybenny

      TACK så glad jag blir! Himla glad att faktiskt ha äkta läsare som bryr sig och inte bara massa tom trafik!

  6. hejhejvardag

    Jag började fatta detta via Instagram… Men hade inte förstått att det hände i bloggvärlden. Och som någon skrev ovan – hur sjutton går det till?!
    Oavsett om det är bedrägeri eller ej (rent rättsligt då) så borde det iaf vara avtalsbrott? Dessutom går det ju i flera led om man bloggar för nån annan och får betalt per besökare, och de man bloggar för får annonsintäkter etc byggt på antal besökare…
    Nä, jag håller med dig om att ärlighet varar längst. Måste ju ändå kännas skönast att veta att man har de följare man har för att man gör det man gör, inte för att man betalat för det.

    Heja dig!
    ps: hur vet man om man har spökföljare på Insta??

    1. jennybenny

      Ja det måste verkligen vara avtalsbrott?? Fatta vad sjukt att de ens sätter sig själv i den sitsen där man riskerar det? Fy..

      Jag har precis googlat fram en app som ska kunna avslöja spökisar! Jag ska köra den någon dag/ikväll? och se hur den går.

  7. angelica

    Visste inte ens om att det existerade.. Men håller helt med dig, nu är ju inte jag någon toppbloggare som lägger super mycket tid på min blogg men kan förstå hur det känns för alla er som verkligen engagerar sig! Och så fick jag en förklaring på hur många trista bloggar kan ligga i topp
    Fortsätt du som du gör så ska du se att det lönar sig! Läser här inne minst en gång om dagen

    1. jennybenny

      Ja jag fick också en förklaring. FY vad tråkigt!? Suck. Hoppas alla blir avslöjare förr eller senare. Ju snarare desto bättre <3 KRAM

  8. Caroline

    Hur funkar det? Hur koper de foljare via bloggen?
    Det maste ju stamma, for nagra av Sveriges toppbloggare ar ju helt otroligt daliga (nu menar jag inte ”kandisar” som Blondinbella som anda varit med lange, mer de helt ”vanliga” tjejerna som skriver om ingenting och ar i topp 20?).

    1. jennybenny

      Jag har googlat en himla massa och det verkar som man betalar för en tjänst där folk sitter och skickar falska ip-adressbesök från utvalt land?? Jävligt komplicerat?? Och ledsamt! Så himla ledsamt. Måste undersöka mer! Har sett att det finns en app man kan avslöja Instagrammare med?

  9. En chic mammas bekännelser

    Jag är främst märkt detta inom instagram, jag minns för ett år sedan eller kanske ett halvår sedan när instagram tog bort massa spökföljare, vissa tappa flera tusen. Supertråkiga att det försiggår, men jag tror som du på ärlighet vara längst 🙂

    Kram

  10. Jossan

    Hej härliga Jenny!

    Det är länge sen jag synade denna bluffen. Jag har bloggat sen februari 2014 och jag fattade rätt snabbt galoppen hur det går till i denna världen.
    Jag blir liksom du riktigt less och även ledsen att det är så. Jag kämpar mig fram och skriver för att jag tycker om det.
    Det finns INTE på min karta att jag skulle köpa mig sk spökföljare. Känns bara så fel och oärligt men jag är ju polis så jag vill ju att saker och ting ska gå rätt till väga.

    Jag säger som Emelie ovan att ärlighet varar längst. Och de som håller på som de gör blir snabbt genomskådade. Tro mig jag vet.
    Tycker om din blogg ja:) Önskar dig en fin helg.
    Kram Jossan

    1. jennybenny

      Känner mig så blåögd att jag inte fattat förut?? Helt galet! Hur kunde jag inte veta??

      Ja ärlighet varar verkligen längst och jag HOPPAS att folk börjar syna bluffen? Särskilt företag som personer bloggar för och som skickar dyra fina sponsrade produkter i utbyte mot reklam.

      Och tack för fina ord! <3 KRAM!

  11. Emelie Holst

    Så sjukt tråkigt!! Jag tror också att ärlighet vara längst!! Och att man skriver saker som faktiskt är intressanta , så man slipper att köpa lösare/följare! Det är mest fair! Kram

    1. jennybenny

      Eller hur? Känner också så! Det är absolut okej att vilja vara större/störst och sträva efter att växa, men inte att KÖPA sig dit?? Suck :/
      KRAM! <3