Mammaliv i Nashville

Ta ett glas vin (eller två!) om du känner för det!

Debatten om barn & alkohol lyfts alltid runt högtider & på sommaren.
Alla har rätt att säga sitt, givetvis, men jag tycker det har gått lite.. överstyr?
Det är liksom som att säga att Jesus inte existerar till en grupp djupt religiösa människor här i Nashville, om man säger emot #vitjul-ligan. Man trampar folk på tårna. De blir upprörda, förbannade & det skapar en hejdundrande debatt.

Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kunnat bli en sån stor snackis.
Jag förstår att det finns många barn/vuxna som farit illa av alkohol & droger, att man vill hjälpa andra & ta upp problem till ytan. Det är jättebra!
Men jag tror att långt från ALLA har ett problem.

Det är så mycket moralpredikan & tjat om “barnens högtid”, ”tänk på barnen” osv osv in i oändligheten.

Jag tycker absolut att julen är barnens högtid, men jag tänker absolut aldrig INTE dricka ett glas vin för det.
Vi kan ha den absolut härligaste familjejulen, med ett par glas vin & lyckliga barn.
Och jag tycker man kan dricka öl & rose på sommaren om man vill & vara en exemplarisk förälder.

MEN! “Tänk om du måste köra till sjukhuset mitt i natten?!”

Dom som inte har körkort då? Dom som inte kan/får köra bil? Det är ju samma sak. Man löser nog situationen där & då. Herregud. Tänk att alltid leva med tanken “Något akut kan hända exakt när som helst & jag måste alltid kunna köra bil samt vara vid mitt sinnesfulla bruk”. Snacka om att behöva en virre. Nä men skämtåsido – det är väl lite tråkigt att gå runt med de tankarna?

I många länder är alkohol en del av kulturen. Det handlar inte om dyngfyllor om helgerna som det tyvärr ofta gör i Sverige, utan det är en sund del av vardagen. Det handlar inte ens om att bli berusad. Det är gott med vin & öl, man slappnar av lite & ah.. det är allt.
Jag har många vänner “hemma” som inte vågar berätta att dom tar ett par glas vin till middagen eller en öl när de kommer hem efter jobbet för att varva ner lite, för då kommer pekpinnarna fram snabbare än dom gör i bilstol-debatten.

Jag stöttar inte alkoholism & jag tycker det är förjävligt med missbruk.
Det handlar inte om att romantisera alkohol & ständigt vara smålullig heller. Eller att det ska vara det enda sättet att slappna av – att alkohol alltid behövs för att ta sig igenom vardagen eller ha kul. Det är INTE det jag förespråkar.

MEN!
Jag tror på att slappna av lite & sluta göra en sådan stor grej av det där fullt normala vardagsglaset. Att sluta höja på ögonbrynen & kritisera dom som dricker ett glas skumpa när barnen hoppar studsmatta.

Om man känner att det är nolltolerans för ens egna del, så är det 100% okej, absolut! Men jag tycker inte att man ska hålla på och predika för andra om hur dom ska/bör göra.

Vill man ta ett eller två glas (eller tre med för den delen), vilken dag i veckan det än är, så tycker jag man ska göra det. Sommar som höst, Julafton som midsommar, Måndag som Fredag.

Vad tycker ni?

jennybenny blogg nashville LOPPI
Visste att denna bilden skulle få frågor ang. vinglaset! 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma - På Smällen!!

    Jag håller helt med dig! Jag kommer från en familj där mamma och pappa i princip aldrig drack alkohol. Första gången som jag minns dom dricka något var det en flaska till maten när vi var utomlands när jag var 10 år. Efter det minns jag att dom drack en flaska ibland när vi grillade på sommaren. Jag har aldrig sett mina föräldrar fulla och jag har aldrig lidit av deras vin till maten. Jag tycker inte det är ok att både föräldrarna dricker sig fulla framför sitt barn så att barnet känner sig ensam och otrygg, men jag tycker inte det är ett problem med ett eller ett par glad vin då och då. Var och en får jag anpassa mängden efter sig själv. Grymt att du vågade ta upp detta på din blogg! Läskig debatt att ge sig in i!! 😛

  2. Tess

    Jag är kluven i frågan. Jag har sett min pappa dyngfull, mina föräldrar drack när jag var liten. Min morfar var alkolist vilket jag inte fick veta förrän jag var vuxen. När jag var yngre drack jag rätt friskt, sen började jag dyka och slutade helt pga att jag var under vattnet oftast. 😉
    Nu har jag lärt mig mer om alkohol och bruk av alkohol. Nästan alla har tidvis ett riskbruk av alkohol och de flesta klarar av det utan att det blir missbruk. Man kan aldrig veta vem som drabbas av missbruk och därför ger jag aldrig bort alkohol, har alltid alkoholfria alternativ hemma så att man kan välja. Vi pratar mycket om alkohol vilket jag tycker är viktigt. Men mest av allt är det viktigt att fundera över sitt eget bruk och varför man väljer att dricka eller inte. Samt hur man hanterar andras drickande.

  3. Jennifer

    Tack det bästa jag har läst på länge. Jag älskar att ta ett glas vin ibland. Just nu nyss så hällde jag upp ett halvt glas just för att det är gott. Det händer ibland, och som du skrev i texten, de utan körkort? Jag är en utan körkort och vi har klarat oss hittills.
    Dotterns pappa dog för 1 år sen nu i missbruk. Men jag unnar mig ett glas vin då och då fast hon är med! För här hemma dricker vi med måtta och inga fyllefester

  4. Frida

    Jag tycker du har helt rätt i det du skriver! Jag kommer själv från ett alkoholiserat hem men det var först när min egen dotter trodde att alla drack som hennes morfar som jag insåg att den bilden behövde ändras. Idag vet hon skillnaden på normalt och onormalt drickande och det om något är minst lika viktigt att barnen lär sig.

  5. carolina

    Snygg bild! Tror som många andra är inne på att det har lite med kulturen att göra. Sen tänker jag att det kanske är lite samma som det inlägget du skrev om lördagsgodis. I Sverige är fullt fokus på helgen vilket jag kan tycka är rätt trist!

    Kram

  6. Annica

    Haha jag såg inte ens vinglaset! Modigt av dig att ta denna diskussion och jag håller med precis varje ord du skrev i detta sammanhang.
    Undrar ibland vad som hänt i Sverige för ibland verkar det verkligen ha blivit en extrem moralpanik.

    Jag noterade att en yngre tjej kommenterat ovan om hennes erfarenhet av stt hennes föräldrar druckit framför henne samt låtit henne smaka och att hon är den som inte behöver bli fyngrak på fester. Det är precis min erfarenhet också och bland mitt umgänge, när jag var yngre, så var det ungdomarna vars föräldrar var hysteriska angående alkohol, som drack mest. Jag själv och de vänner vars föräldrar drack ett glas eller två inför sina barn och tidigt lät oss smaka, vi var de som började dricka senast och dessutom i minst mängder. Jag har t ex aldrig varit så pass full att jag kräkts.
    Jag dricker alltid måttligt om det är festliga tillfällen även när barnen är någon annanstans. Behovet att hälla i mig har aldrig funnits.

    Detta är ju högst ovetenskapligt förstås 😉 men min erfarenhet är just ju större grej föräldrarna gör av alkohol desto mer vill deras barn sedan ha det.

    Mina föräldrar kunde ta ett glas eller två och jag kände aldrig något obehag av det. DÄREMOT så hade vi en familjevän som tyvärr var alkoholist och som mina föräldrar förgäves försökte hjälpa, och de få gånger jag råkade få se honom full DÅ kände jag obehag.
    Jag har då aldrig sett vuxna som tar ett par glas förändras så pass i sitt beteende att det märks. Då har nog personerna ifråga snarare druckit mer än vad man tror, tror jag.

    1. Anna

      Forskning visar dock att barn som får dricka hemma tidigt dricker mer ute, samt att barn ”ärver” föräldrars syn på alkohol.

  7. Fröken M

    Jag håller med dig och man måste kunna se helheten. Det är när man dricker okontrollerade mängder varje dag och så fort tillfälle ges som man har problem! Ett glad då och då har knappast någon dött av 🙂

  8. Linda

    Hej! så himla kul, jag såg din nya header igår och hade inte en tanke på att du hade ett vinglas i handen utan fokuserade mer på att det va en superfin bild på dig och din familj. du har helt rätt i det du skriver om alkohol i vardagen. take a chill pill till alla som kommer med pekpinnen. det finns värre saker att oroa sig för. kram från stockholm o ha en fortsatt fin sommar!

  9. Fatima

    Alkohol och barn handlar för mig och T om att att barnen aldrig ska behöva uppleva oss som fulla och lulliga. Där emot dricker vi när de är med och det har alltid varit självklart för oss. Att dricka ett glas vin behöver inte betyda att en tappar omdöme eller ”måste” ha fem glas till. Jag håller med om att det är lite moralpanik ang detta från många håll, men jag tror att vi måste hitta andra sätt att hjälpa dem som har en osund relation till alkohol än att förbjuda allt för alla. Som BVC tex som frågar ”Hur ser ni på alkohol och barn?” emellanåt och nöjer sig svaret ”Vi tar ett glas vin ibland men dricker oss aldrig berusade”. Men hallå, hade jag haft problem så hade jag ändå ljugit och gett exakt samma svar. De borde utrustas med metoder att få föräldrar att öppna sig och berätta vad som sker och hur det är där hemma istället för att rynka näsan och visa sitt tysta missnöje om det inte är nolltolerans. Gaaah! Lite svamlig kommentar känner jag men känner igen mig i ditt inlägg. Min egen uppväxt var med föräldrar som drack måttligt och jag kände ALDRIG obehag i samband med alkohol och jag upplevde dem aldrig berusade.

    PS. Älskar nya headern (särskilt vinglaset). DS

  10. Hilmasmamma

    Allt är bra med måtta! Jag kan absolut ta mig ett par glas vin hemma även om kiddot e hemma. Däremot tror jag inte ja skulle dricka om ja visste att min tonåring var ute på vift någonstans. Det ska alltid vara så pretto jämt! Har känslan av att det inte riktigt levs efter hur det lärs (inte korrekt svenska där tror ja, haha!). Man måste som sagt slappna av lite också. Det handlar ju inte om att dricka sig stupfull, kan inte för mitt liv förstå hur det kan ha blivit så extremt duktigt i samhället. Inget är ju svart eller vitt liksom. Kan man bara hantera alkoholen på ett bra sätt så why not?

  11. Erika

    vi tar sällan nåt hemma men det är inte för nån moral – grej utan för vi är jämt så trötta att vi inte hinner få fram vinet , ha ha, men jag tror inte på att gömma el smussla, jag vet en del mammor dom vägrar låta mannen el dem själva ta ett glas till maten när barnen är vakna … Det är lite väl nojjigt, ett gott vin till maten är ju så trevlig , äh jag är rätt soft men har inte några ” dåliga” erfarenheter .. <3

  12. Charlotte

    Sen tror jag väl iofs att det inte ”oftast handlar om dyngfyllor pp helgerna i Sverige”? Eller? Jag kanske har fel och att det bara är i min umgängeskrets som vi dricker lite vin och har det trevligt? Inga dyngfyllor iaf….

  13. Sandra.P

    Wow Jenny, jag har inte varit inne på ett par dagar då jag haft mkt för mig och inte haft så mycket ork. Men gud vad jag älskar den nya headern TROTS vinglaset. Kan bara tänka mig vilka kommenterar du har fått angående den. Men skit snygg header verkligen 😀

    1. Sandra.P

      Var lite snabb, men har du någon kontaktmejl som jag kan skicka till? Jag vill berätta en sak men jag vill inte berätta den öppet i bloggen riktigt! =(

  14. Saga

    Här kommer tonårsperspektiv. Mina föräldrar har så länge jag minns druckit ett glas rödvin till kvällen. Alltså, det har alltid varit så. Jag tyckte aldrig det var konstigt. Fick också smaka rätt så tidigt, tyckte det va skitäckligt. Nu är jag snart 18 och det att jag går på fest och dricker alkohol har _aldrig_ påverkats av dessa glas av vin mina föräldrar alltid druckit. Tvärtom – jag har sett att alkohol inte behöver göra en stupfull. Har haft två förebilder som jag aldrig sett fulla (eller ens förändrade i beteendet) men som alltid druckit vin inför mig och låtit mig smaka. Så skönt, tycker jag. Aldrig behövt vara rädd för alkohol (som tex en vän till mig vars föräldrar inte dricker alkohol inför henne elr syskonen). Aldrig känt obehag inför vin, bubbel eller sider. Detta alltså tack vare att mina föräldrar var öppna, ansvarsfulla och ALDRIG fulla inför mig. Så såhär kan det också gå – allt beror ju förstås på föräldrarna.

  15. Annika

    I min familj skulle jag aldrig nånsin vilja att vi drack alkohol bland barnen. Alls. Men det är vi. Och jag dömer ingen annan 🙂

  16. Annso

    Jag vet inte jag.. Har inte barn så jag har inte rätt att uttala mig. Men jag kan berätta att när jag tog ett glas vin framför min 12åriga släkting så kände jag mig som världens sämsta person. :/ fick så dåligt samvete och kände jag mig som världens sämsta vuxna person.

    Detta är Antagligen för att min bästa vän hade en alkoholist styvpappa när vi var små och mamman fick stryk så fort ha drack.

  17. Charlotte

    Helt ärligt så har jag inte mkt åsikter om det alls- alla gör som de vill och hur andra gör bekommer mig inte det minsta! Så länge det inte handlar om missbruk som gör att barn far illa….

    1. Charlotte

      Det jag menar är att varför ska man säga till en religiös grupp att Gud inte finns eller till några vit-jul-person att man är emot det? Nu fattar jag att det är en metafor men jag tycker att det är alla diskussioner som har spårat ur….man behöver ju inte tala om för folk vad man själv tycker om ingen bett om det… Ibland tycker jag att folk ska diskutera alltför mkt- bättre låta folk vara/göra som de vill….

  18. Maria

    Jag är väldigt kluven när det gäller detta…växte upp med en alkoholist som förälder. Vilket har satt sina spår men sen tycker jag väl att man ska kunna ta ett glas då och då om man så vill, vardag som helg om det inte är så att man blir berusad. Men sen gör ju folk som dom vill. Fin ny header btw! 🙂

  19. Louise

    Mina föräldrar har inte alkoholproblem utan kunde ta ett glas vin till maten eller tre vid högtider så som julafton, och jag tyckte det var SÅ obehagligt! De blev aldrig fulla men pratade lite högre, skrattade lite högre och ja, så som man gör när man har druckit två/tre glas vin. Men jag tyckte att det var så obehagligt att se dem förändras, även om det aldrig gick överstyr. Så även om man som vuxen tycker det är okej och har kontroll så kan ju barnen tycka annorlunda. Nu menar jag inte att alla barn reagerar så, men kände att jag ville ändå dela med mig av ett annat perspektiv.
    Kram

    1. Frida

      Jag tror det är vääääldigt vanligt att barn känner så men jag tror också att väldigt få vuxna vill tillstå detta (då måste man ju sluta vilket man ju inte är villig att göra) och kommer tyvärr heller inte att göra det..

  20. cajsa

    Som vanligt håller jag med dig!
    Än en gång kloka och sunda (om man ens vågar yttra de ordet i denna kommentar? 😉 ) värderingar.
    Jag som aldrig dricker ngt när barnen är med får ofta frågan varför jag är en sån torris. Det är bannemig illtrökigt till Slut det med. Men jag vill kunna vara redo om ngt händer. Tydligen är det många som har svårt att förstå det med här borta i sverige 😉
    Fler borde vara lite layed back precis som du. (Har inte den blekaste hur de stavas så jag hoppas du förstår vad det står!)

  21. Anna

    Vi dricker inte alls kring T, mest för att vi som inte drack innan heller. Och det för att vi inte tycker det är så gott. Så det är inte ett moraliskt ställningstagande, mest att alkohol inte är något för oss – på det sättet. MEN med det sagt så mera jag absolut inte att det är fel att välja annorlunda 🙂

  22. Eleonor

    Jag haller med. Visst kan man ta sig ett glas da och da nar man vill utan att bli berusad. Jag har valt att inte gora det framfor mina barn eftersom min pappa var alkoholist och var relation var nastan obefintlig pga det. Nu finns han inte langre och jag vet nu som vuxen att jag inte kunde fixa honom. Alla kommer inte ifran en san bakgrund sa jag tycker absolut man kan dricka framfor sina barn om det inte sparar ut!

  23. Bella

    Jag håller helt med dej. I Sverige finns en sån hets kring alkohol. Man ska skynda sig till Systemet och helst spendera en massa så man ”klarar sig” under helgen (för allt ska drickas då). Tycker verkligen just Systemet är en sån orsak till just hetsen kring alkohol i Sverige. Här i Frankrike är det en del av vardagen, som du skriver. Det finns ingen tjusning i det, det är bara en måltidsdryck och om det är festligheter kan man slå till med en flaska som kostar 20 euro. Folk dricker ett litet glas till jobblunchen, de har ett glas till middagen eller framför teven på kvällen.
    Sen så finns det väl problem i det med, man kan till exempel gissa orsaken till att franska ungdomar dras till weed mer än till alkohol just för att det är det förbjudna. Sen är det en helt annan debatt om dom två, vilket som är värst osv.

  24. Marie

    Håller helt med dig. Viktigt att visa sina barn att man kan dricka ett glas vin eller en öl utan att man ska bli full. Everything in moderation!
    Alkoholen är så styrd i Sverige med Systembolaget och jag kommer ihåg kompisar som drack sig asfulla på båten till Danmark eller nere i Alperna eller på beachen på Mallis. Det är liksom, finns det alkohol så ska man dricka järnet!
    Vi pratar om alkohol om barnen frågar. Jag har tonåringar och förstår visst att det kan vara ett intressant ämne och då är det bra för dem att se att mamma och pappa kan hantera det och man måste inte hinka i sig alkohol, utan man kan njuta av det med en god middag och i trevligt sällskap.
    De vet också om att de kan alltid ringa om det nu är så att de drack för mycket och de kan inte ta sig hem. Har inte fått något telefon samtal än, eftersom de tycker att öl och vin smakar för hemskt! Ha!

  25. Nettan

    Håller med dig till fullo, tycker ofta det görs en allt för stor grej av det. Tror ändå att de flesta har koll på vad en rimlig nivå är.
    Sen att tänka att man alltid måste vara redo att kunna åka till akuten m.m. vet jag tyvärr fler som gör det och dom om några borde nog ta sig ett glas för att kanske kunna koppla av 😉 Nej, men katastrofer/olyckor kan hända och som du skrev har man inget körkort så kan man ju inte heller köra utan får lösa situationen då.
    Sen om man ska ha en stor fest och vet att det blir mycket alkohol, ja då kan man nog passa på att fixa barnvakt 🙂

  26. Carina

    Jo men gud att folk orkar tjafsa om sådan där…. Bor själv i Spanien, och här är förhållandet till alkohol helt annorlunda än i Norden. Man kan dricka vin till maten och många gör det, oftast utspätt med sockerdricka. Men om de på lunchrestaurangen ställer fram en hel flaska vin åt en person (har sett detta flera gånger, vin brukar ingå i lunchpriset), så tar inte den personen och dricker upp hela flaskan, varför göra det liksom? flaskan ställs sen fram till nästa kund efter det. Alkoholen är inte så tabu här liksom, den är en naturlig del av livet. Man ser inte fulla människor på gatorna här (bara någon turist kanske…). Folk har inte om mål att supa sig fulla, och de lägger inte ner energi på att tänka på när de ska dricka vad eller postar en massa drink-bilder på facebook så fort de är på semester.

  27. Helena

    Var och en gör som man vill. Dock kan jag tycka att vin och öl inte ska vara en naturlig del av vardagen. Om man behöver alkohol för att bli lugnare och koppla av, så tror jag man kan fastna i en ond cirkel. Kroppen vänjer sig ju väldigt fort. Alkohol påverkar ju sinnet, reaktionsförmågan försämras även om man bara tagit ett glas vin. Jag är uppvuxen i en familj där öl dracks var och varannan dag. Som barn var det inget roligt även fast ingen blev full.

  28. Emelie Holst

    Tycker faktiskt att det är helt okej! Jag förstår dom som tycker att det är traumatiskt osv, jag har själv vuxit upp med en alkoholiserad förälder! Men att ta det till en nivå där man gör en SÅ stor grej av det, det handlar nog mer om föräldern än om barnet! Om vi ger barnet ett intryck om att det är något dåligt, då blir det ju så! Man ska absolut inte sitta framför sitt barn och kröka ner sig och sedan inte ha kontroll! Men att dricka vin på en härlig sommardag eller vilken dag som helst! Det ser jag inga problem med, sålänge det inte barnen skulle lida av det av något skäl!
    Puss och kram!