Mammaliv i Nashville

Videoblogg – Skillnader mellan människor i Sverige & USA

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0REtr6JZZP4

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Jag håller faktiskt inte med om att svenskar är mer öppna när det gäller vissa ämnen. Jag har upplevt så många gånger att svenska kvinnor fryser ut mig för att jag INTE är feminist. Svenskar tjatar så mycket om att de är så accepterar och tycker att ”annorlunda” är coolt, men det är verkligen långt ifrån sanningen…för min del.

    Men du verkar vara en hel-go människa, det måste jag ändå säga. 🙂

    1. jennybenny

      Jo men så kan det absolut vara!! Visst har jag stött på svenskar som har principer som är så fasta att man knappt kan säga hej 😉

  2. Maddo - Bebis i vår:)

    Hej!
    Jag gillar dina videobloggar, och speciellt när du pratar om sånna här ämnen 🙂
    Jag har varit au pair i ett år i usa, och jag jag känner igen det du berättar. Jag fick upplevelsen av att det är lätt att lära känna många bekanta i usa, men svårt att få en nära vän.
    Sen när man träffade någon som blev eld och lågor över att ses, och sa att vi måste ju höras och hitta på nått, så visste man att det kanske inte riktigt stämde. 😛

    Jag ska ha barn nu i mars, och jag skulle uppskatta massor om du ville skriva inlägg om EKO (mat och kläder) med koppling till barn.
    Efter att jag blev gravid har jag blivit mer medveten gällande dessa saker. Men jag har inte så mkt kunskap som du verkar ha 🙂

    Ha en fin dag!

    1. Anna

      Jag är ju inte Jenny, men har en liten och såhär gör vi: vi köper all mat eko MEN är även noga med att variera märken osv, för att sprida riskerna (tungmetaller som kan finnas i grödor är ju där oavsett om det är eko eller ej då dessa ämnen finns i marken). Väljer frukter som kan skalas och varierar oss även där. Kläder tvättar vi FLERA ggr (minst 5) om de är nya, köper gärna begagnat. Väljer gärna GOTS- eller Svanenmärkta kläder (Duns, More than a fling och Mini Rodini är alla Gotsmärkta, samma med PoP och deras klassiska randiga kläder). Sen städar vi ALDRIG med kemikalier, det starkaste vi har hemma är såpa.

    2. jennybenny

      haha ja ibland kan det ju vara lite falskt också 😉 Men det märker man ganska snart! haha.

      GRATTIS till bebis! Så spännande! Jag ska försöka knåpa ihop lite mer eko-inlägg!
      KRAM

  3. Annica

    Jag lever också med en man från ett annat land och vi har haft olika uppväxt osv. Numera tänker jag inte på det, men vissa saker har man så klart behövt jobba på. Han har lärt mig en massa saker och jag har blivit annorlunda på ett positivt sätt, känner mig ibland väldigt osvensk pga det, samtidigt som han har tagit sig an vissa positiva saker med Sverige.
    Ang spontanitet så förstår jag vad du menar, min man saknar det jättemycket. Men samtidigt tänker jag, hur hittar amerikaner (och även andra kulturer så klart) tiden mitt i veckan?? Jag slutar 16:30 från jobbet och många slutar kl 17. Hem, hämta barn, göra läxor, skjutsa på aktiviteter, laga mat och övrigt hushåll, sen tjoff är klockan 20 och barnen ska i säng!! Var finns tiden att gå ut och ta en öl eller hitta på en massa? Eller har folk i USA hemhjälp som fixar allt annat och en nanny som tar hand om barnen?? Haha, jag skulle gärna vilja veta var folk hittar tiden, för tiden är det enda som saknas, inte viljan eller lusten att vara spontan i vardagen.
    Jag själv försöker så gott jag kan att inte leva alltför inrutat, just för att känna att vardagen inte blir tråkig utan också är dagar som man kan sätta guldkant på!
    Härlig videoblogg förresten!

    Kram!

    1. jennybenny

      haha ja hur hinner vi? Andrew slutar inte förrän efter klockan 6, ibland 7, men vi gör saker ändå 😉 Vi kanske inte är så himla hårda på rutiner? Tycker inte att klockan 7 är sent? Man får det liksom att funka på något vänster 🙂 De flesta jag känner har inte hemhjälp!
      KRAM

      1. Carina

        Och här i Spanien slutar folk jobba kring 18,19 eller t.o.m. 20 och ändå har de tid och ork att ibland under veckan och alltid under veckoslutet hitta på något 🙂 Fast man lägger inte varken sig själv eller barnen vid kl.20…Tror spanjorerna sover väldigt lite faktiskt. Känns om att man måste sova mer i Norden, med allt mörker. En del har hemhjälp, men lönerna är så låga så de flesta har inte råd.

        1. Annica

          Hej Carina, jag förstår vad du menar. Jag har själv bott i Spanien i ca 4 år och vet att barnen är uppe till 22, 23 och midnatt. Men i mitt liv skulle det inte fungera. Efter en lång dag i skolan, sen aktiviteter, läxor och kompisar, så är det dödströtta och ska upp kl 06 varje dag. De behöver sömnen.
          Tror också att vädret spelar in, mörker och kallt och regn och blåst lockar inte direkt till att ge sig ut. Sommaren är så klart annorlunda, som Jenny säger, då lever man upp!
          Dock hittar vi självklart på saker ibland mitt i veckan och absolut på helgen också! 😉

      2. Annica

        Jag tycker heller inte 7 är sent, jag själv lägger ju mig närmre midnatt. Men jag har barn som ska i skolan och vi är uppe kl 06 och de ska prestera och lära sig, då behövs rutinerna. Små barn är nog lättare på så sätt. De kan hänga med och sova i vagnen om det behövs och de behöver inte vara ”skärpta” på det sättet dagen efter. Barnens skolgång är superviktig för mig och jag vill att de ska vara utvilade och pigga.
        Det är nog olika vid olika faser i livet också antar jag. Sen självklart spelar vädret in. När det blåser halvstorm och regnet piskar, så njae, då känner vi inte för att ge oss ut och göra nåt i mörkret 🙂 Då är det skönare inne i soffan framför en brasa, haha! Dock träffar jag mina vänner lite då och då mitt i veckan, antingen för fika eller yoga eller promenader ihop.
        Sorry för min uppsats, ett ämne som kan diskuteras i evighet 🙂

  4. Annica

    Så mitt i prick. Nu bor inte jag i USA men detsamma gäller nog oavsett vart man flyttat. Det blir kulturkrockar och att få ett äktenskap att fungera blir en extra stor utmaning… Har haft liknande erfarenhet med svärföräldrarna då det har varit oerhört svårt i den relationen då jag också är annorlunda än mammor/kvinnor överlag är här. Är mer frispråkig och gör ofta annorlunda, och det uppskattas inte alltid när det krockar med synen på barn, föräldraskap, manligt och kvinnligt osv osv.

    1. jennybenny

      Precis! Det spelar nog ingen roll vart man är från, det krockar ändå! Ett himla jobb är det. haha. PJUH!

  5. Sara

    Vilket roligt inlägg 🙂 mer videos!
    Jag kan förstå dina kulturskillnader, bodde i Usa som aupair i 1,5 år och kommer troligtvis att flytta tillbaka detta år, inte som aupair utan för att min pojkvän har flyttat pga jobb så för att vi ska kunna leva som en familj så lämnar jag Sverige. Lite bittersweet ja, för jag ser alla fördelar med att ha barn i Sverige o Sverige i allmänhet. Hatar att man inte kan gå överallt i Usa, man blir så låst utan bil :/
    Inte meningen att skriva en novell utan ville bara kommentera lite 😉
    Kram på dig

  6. K - lär mig sy, sticka och virka

    Jag förstår precis vad du menar med spontanititen. För ett tag sedan var jag ute på en löptur och när jag var ganska långt hemifrån ringde jag spontant på hos en vän för att be om ett glas vatten. Jag fick visserligen mitt vatten men såg att jag verkligen skrämde livet ur stackaren när jag bara ringde på hux flux utan att ens ha förvarnat innan jag stack hemifrån… 🙂 Måste dock fråga dig om du har märkt stor skillnad när det gäller open mindness och att inte riktigt kunna prata om vissa frågor mellan Nashville och New York? Jag inbillar mig att alla i New York är väldigt öppensinnade men det kanske bara är för att min vän som är därifrån råkar vara det? 🙂

    1. jennybenny

      hahaha, ja de flesta svenskar skulle väl få panik av ett oväntat besök 😉 haha
      Och det är verkligen skillnad mellan NYC & Nashville!

  7. Victoria B

    Love it! Super kul med videoblogg!
    Synd att Niagara falls och Nashville ligger så långt ifrån varandra! Jag saknar också att kunna prata feminism och politik med någon som är av typ samma åsikt som jag själv. Vi hade kunnat gotta ner oss totalt lol
    Kram!

  8. Johanna

    Jättekul med videoblogg och jag kunde inte hålla med dig mer! Du verkligen nailed it. Kunde inte sagt det bättre myself. Efter att ha bott 8år i USA tog jag ju mannen med mig till Sverige och nåt jag verkligen saknar är denna spontanitet!! När man bodde i USA hittade man på saker lite nu och då, oavsett vilken dag det var eller vilken tid på dynget… typ. Man kunde bestämma nåt kvällen innan, flera timmar innan eller pang bom just där och då. Här är det som sagt annat har jag fått veta… känns som man måste boka månader i förväg om man vill hitta på nåt. Spontanitet-vad är det liksom? Det saknar jag riktigt mycket…

    Sen det här med att man kommer från olika länder och kulturer… än en gång, you nailed it. Det är verkligen inte lätt alla gånger och det är mycket jobb. Samtidigt är det ju även spännande och man lär sig verkligen mycket av varandra. Man får försöka ta det bästa ur bådas världar helt enkelt..;)

    1. jennybenny

      Ja det förstår jag att du saknar!! När vi är hemma på semester är det alltid lite sådär ”jahopp, vad ska vi hitta på nu då?” 😉
      Hur tycker mannen det är i Sverige?

  9. Hanna

    Kul med en videoblogg! Intressant att höra om skillnader och vad som kan vara svårt i ”mixförhållanden”. Fascinerande ändå att folk kan vara så olika i olika länder. Man tänker ju att alla är lika innan man faktiskt ser skillnaderna. På samma vis tänker jag att alla pratar rikssvenska tills jag hör något annat