Mammaliv i Nashville

Sluta med napp?

Vi har under en längre period ”försökt” plocka undan nappen för August ganska ofta, då han hemskt gärna skulle använda den exakt 24/7.
Vill dock inte pressa honom alltför mycket då det är mycket nytt i livet.
Lillasyster, börja föris, ha napp mindre & bli blöjfri.
Det är mycket för en 2.5åring!
Men så började vi plantera fröet att kanske han ville ge napparna till djuren på Zoo & det vill han jättegärna.
Faktum är att han blev riktigt arg att det inte hände i Söndags då vi var där.
Men jag kände att det var lite väl tidigt?
Jag menar.. han är fortfarande helt napp-tokig.
Min plan var mer att göra oss av med dom om ett par månader.
Men kanske är han redo?!
På föris har han ingen napp på hela dagen & det har jag tyckt är ett stort steg i sig, därför vill jag inte pressa alltför mycket hemma.
Ååhhh jag vet inte jag. Blir lite smått tokig på alla dessa små beslut som är riktigt stora i ett litet barns liv.
Och som sedan verkligen påverkar övriga familjen (främst den redan trötta mamman i detta fallet), om det inte blir ett bra sådant.

Så jag behöver lite hjälp & expertis! (som vanligt, I know! Men ni vet ju ca ALLT)
Berätta hur det var när ni slutade med napp!
Hur gammal var ert barn?
Hur ”tvärt” slutade ni?
Hur lång tid tog det innan barnet accepterade faktumet att nappen var borta?
DSC_7846 Nappälskarn ♡

Follow my blog with Bloglovin

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Hej!
    Har läst din blogg länge men har aldrig kommenterat så nu kommer första. 🙂
    Min son är ungefär lika gammal som August, skiljer bara några dagar. Vi har också funderat på det med nappen.. Här har vi haft en tuff sommar då jag blev gravid med nr 2 i april och illamående from hell kom, blev inlagd med dropp osv. Vilket gjorde att jag var väldigt snäll med nappen. Sonen är lite som du beskriver nappälskare och kan nog ha nappen jämt, men på förskolan har han bara haft den när han sover. Denna helg hade jag och sambon bestämt att nu tar vi nappfighten, inatt första natten utan napp. Var lite kämpigt igårkväll men han sov sedan jättebra!
    Lycka till!
    Kram Johanna

    1. jennybenny

      Heja heja er!! Och grattis till graviditeten. Hoppas verkligen du mår bättre nu. Smart att ta fighten innan stora omställningen med syskon. Så smarta var inte vi 😉
      Nu blev jag pepp på att ta bort den snart!
      KRAM

  2. Annica

    Jag var också väldigt orolig för hur det skulle bli eftersom min lille absolut ÄLSKADE sina nappar (hrm..vi behöver inte gå in på hur många han hade)! Men eftersom jag väntar nästa bebis kände jag att det var bäst att åtminstone försöka innan den kommer till världen, min lille kille är känslig av sig och vill inte att det ska bli för mycket som sker samtidigt.

    Han var 2 år och 9 månader när jag till slut testade. Då hade jag tänkt prova förut men ändrat mig. Förberedd på att det skulle bli några jobbiga nätter så hade jag tänkt säga en kväll att jag inte kunde hitta någon napp. Han frågade inte ens efter någon! Efter en vecka kom han plötsligt på att han inte hade någon napp och frågade efter dem och jag svarade då, som planerat, att jag inte kunde hitta någon. Han gnällde i någon minut (grät inte) och la sig sedan tillrätta och har inte sagt något mer om det.

    Jag var helt chockad. Det gick SÅ lätt. Jag tror verkligen på att när barnet är redo så kommer det (förhoppningsvis) gå hyfsat lätt. Antar givetvis inte att detta är normen på något vis, men alla barn är redo för olika saker vid olika tidpunkter och när de är redo så går det mesta åtminstone lite enklare. Ingen poäng att stressa!

    Vi hade lagt undan napparna dagtid under några veckor, så mycket det bara gått, och ingen napp på förskolan. Han sov även dagtid på förskolan utan napp så någonstans hade han väl påbörjat ”avvänjningen”.

    Jag var orolig att det skulle bli flera sömnlösa veckor eftersom han var så otroligt fäst vid sina nappar..

    Mitt råd är nog att känna efter och lyssna av. En dag känns det bara rätt (trots oro) och då tror jag att det är värt att göra ett försök. Varesig det handlar om att ge bort napparna eller dylikt. Du känner ditt barn allra bäst och känner när det är rätt tidpunkt 🙂

  3. Lina

    Vi slutade med napp i början av sommaren, vi började med att Ella fick ha dom när hon somnade (en i munnen och några i händerna), när hon hade somnat gick vi in och tog dom och hon sov vidare hela nätterna utan napp och sen glömde vi dom hemma hos farmor och farfar och då slutade hon tvärt inget tjatande om nappen. Lillasysters napp har hon bara varit på i början några gånger men inget nu.

  4. Jennie T

    Hej! Vi slutade några dagar efter dottern fyllt 3 och då hade vi pratat med henne innan o berättat vad som skulle hända. Vi läste en bok om en tjej som lämnade sina nappar o fick en gosanka. Så när hon slutat med napp åkte vi till affären och hon fick välja en grej hon ville ha. Det blev en docka. Hon pratar fortfarande om att hon fick den när hon slutade med napp.
    Hon hade också sin napp jättemycket o ofta, men det gick bra. Hon var lite ledsen en kväll sen var det borta. Hon har fortfarande sin snuttis (en filt hon fick när hon föddes) kvar på nätter, när hon är ledsen eller trött. Hon är 5 år idag.

    1. jennybenny

      Smart att byta mot present!! Det gör vi med känner jag! Lämnar hos djuren på Zoo & sedan får han en present från Zoo.shopen! Hurra vad bra ide! Tack <3

  5. Eva

    Stella slutade på julafton när hon var nästan 3 år. Hon fick göra ett paket till tomtebarnen som vi la under granen och då fick hon ju en massa julklappar i utbyte. Kan säga att det var svårt att somna i 2 nätter, sen hade hon glömt nappen. Hon har aldrig försökt ta lillebrors napp. Kan rekommendera julgrejen!

    1. jennybenny

      Den där tomten verkar himla poppis i Sverige. August vet inte ens vad tomten är, haha. Vi har nog aldrig pratat om honom? oops.. hehe

        1. jennybenny

          haha ja jo det är det kanske, men vi har nog aldrig nämnt honom för August. Har inte ens tänkt på det! Oops.. Kanske dags att börja preppa för jul?!

  6. Tina

    Det bästa är nog att sluta när man själv har orken att ta kampen 😉 Min dotter ville aldrig ha napp utan valde sin tumme tillsammans med en mjuk Pippidocka istället. Dockan blev trasigare och trasigare men var med henne överallt och var en stor trygghet för henne. Vi funderade på hur vi skulle få henne att liksom släppa taget om dockan och få henne att sluta med tummen men vi lyckades liksom varken få henne till att börja lämna dockan hemma eller att sluta med tummen utan att panik uppstod varje gång vi försökte. Sen en dag i somras när vi åkte båt så hände det vi trodde var det värsta tänkbara, hon TAPPADE sin trasiga älskade Pippi överbord! Paniken i hennes ögon, usch hon var förkrossad och jag med, hur skulle det liksom gå utan?! Hon var ledsen under kvällen men somnade tack och lov utan vid läggning och var sen SÅ stolt dagen efter över att hon klarade sig utan den. Vips så slutade hon även med tummen! Några timmars ledsenhet över en docka som hängt med dygnet runt i nästan fyra år 🙂 Med det sagt menar jag att det säkert är bäst att bara tvärt sluta, att liksom ”dra av plåstret snabbt”. 🙂

    1. jennybenny

      Ja det där med att sluta när JAG orkar är ju det jag tänkt på mest 😉 hehe.
      Och vi känner också tt vi måste sluta tvärt. Det där med att ha napp olika tillfällen funkar tyvärr inte för vår August.
      Nu är jag sååå PEPP på att köra! ..när jag väl orkar.. 😉 hehe

  7. Sara

    Vi slutade vid ca 3 år med båda barnen. Förberedde länge innan och planerade tillsammans med barnen. Den äldstas skickade vi till bamse i kolmården och fick ett brev tillbaka, jättekul! Den mellerstas nappar gav vi till påskharen som lämnade en biljett i ett ägg. Biljetten gällde ett gosedjur i leksaksaffären som han fick välja ut alldeles själv.
    Yngsta är 7 mån så han får ha napp ett tag till 🙂 Men har alltid varit noga meD NÄR de får ha sin napp: på natten, morgonen, i bilen på långa åkturer och ibland när vi handlade. De har vetat vad som har gällt o accepterat det. Napparna har fått bo i spjälsängen där de inte kunnat nå dem 🙂

  8. Lina

    Hailey har bara haft napp när hon sover eller sitter i soffan på kvällen innan läggdags. Förra sommaren bestämde vi att tomten skulle få nappen när hen kom på julafton. Pratade om det då och då under hösten. På julafton slog Hailey glatt in napparna och gav sedan till tomten på kvällen. Ett par nätter va det lite svårt att somna efteråt. Inte så att hon grät efter napparna men det tog betydligt längre tid. Hailey va 3 år, 3,5 mån när hon lämnade napparna till tomten.

  9. Charlotte

    Här slutade vi tvärt och samtidigt…ena tjejen var då 3år och den andra 2år men det hade aldrig funkat att 3 åringen slutade men inte lillasyster…
    Vi lämnade mapparna ute på trappen i en skål med en lapp till tomten och när de sedan kikade ut hade tomten minsann lämnat en lapp och varsin liten julklapp (detta var dock i oktober men julklappar är ju alltid kul att få 🙂 ) och sen var det gnäll på ena tjejen första kvällen, men inte alls mkt och sedan var det som de glömt bort dom…och de var superberoende av nappen innan så jag hade förberett mig på gallskrik i flera veckor! Men jag pratade med dom om att vi gett dom till nissarna (våra tjejer är tokiga i tomten) och att de fått en extra julklapp osv så kanske var det för att inte göra tomten arg som det funkade 🙂
    Iaf, det gick hur bra som helst och jag tror att det är sämre att dra ut på det för vet de att nappen finns så kommer de tjata och vilja ha den men vet de att den är borta så blir det mer konkret- möjligen om man kör med ngn typ av struktur typ ”enbart napp när du ska sova” eller liknande men att ge den lite när som helst men bara ibland tror jag blir förvirrande för de små! Men som sagt, alla är olika och det kanske är dumt att göra det nu när det ändå är så mkt nytt och med en trött mamma- avvakta ett tag och ta det när Ni känner att Ni har ork för det….2.5år är ju inte så himla gammalt att ha napp ju…på tjejernas dagis är det många 4 åringar som fortfarande har napp! <3

    1. jennybenny

      TACK snälla för pepp & tips! <3
      Jag tror dom ryker ganska snart. Det är ju bara min ork som står i vägen just nu, precis som du nämnde.
      Vi ska försöka att inte ha dom framme hela helgen & se hur det går först bara! 😉

  10. Malin - mamma till Isabella & Melissa

    Isabella slutade alldeles nyligen, för 2 veckor sen. Hon är 2 år och 8 månader. Hon var också beroende av sin napp så vi valde att trappa ner stegvis. Bara napp när hon sov, åkte vagn/bil eller såg på Bolibompa morgon/kväll. Sista månaderna fick hon bara ha på natten. Sen förberedde vi henne länge på att hon skulle sluta. Berättade att kaninerna på Liseberg skulle få dem. Å när dagen väl kom och hon skulle lämna dem gick det jättebra. Hon visste precis vad som skulle hända och har inte frågat efter nappen efter det. 🙂

  11. Matilda

    Jag tror att ni kanske ska börja med att bara låta honom ha nappen när han sover och när han vilar. Alltså aldrig på dagen. Så gjorde vi här, och ska snart börja med lillebror som är 15 månader, så hade vi från 1,5 tills E var 3. Då hade vi pratat mycket om att sluta med napp under sommaren pch att när man fyller tre då är det dags att sluta.
    Och när E var 3 år och två veckor åkte vi till mariebergsskogen och lämnade napparna till grisarna.
    Sen var det ca två rätt jobbiga nattningar som väntade. Men efter det, ingenting. Och som bonus började han sova hela nätter!
    Jag skulle nog säga att börja lugnt. Låt honom komma in i allt nytt nu. Är ju en jättebra början att han är nappfri på föris. Tänker att du måste tänka på dig själv med, hur många fighter orkar man med? Du har ju en massa nya saker att anpassa dig till med.
    Och som parentes, E hade då under sommaren blivit storebror, slutat med blöja både dag och natt, och så tog vi bort nappen. Det var mycket, och nappen var det som blev värst.

    Lycka till!!

    1. jennybenny

      Tack för fina tips & goda råd! <3
      Ja det är ju det där med "hur mycket JAG orkar" som varit mitt största problem.
      Jag är väldigt pepp nu när jag hör att det gått så enkelt för många, men väntar nog en vecka till iaf. Vi använder väääldigt lite napp just denna veckan så det är ju toppen!!

  12. Annika

    Min flicka är född jan 12, vi slutade med napp dagtid när hon var knappt 2 år. Det var skrik och gnäll i en vecka i sträck men vi var fast beslutna att bara ge henne den nattetid och under siestan. För tänderna & talets skull. Nu skulle vi önska att hon gav den till tomten i jul och jag tror att det blir bra 🙂 så gjorde vi, rätt eller fel vet jag inte men det funkade för oss. Kram

    Förresten! Går det att ordna så att ens namn & mailadress kommer upp automatiskt när man redan har kommenterat en gång? Vet vissa bloggare som har det så och det blir mkt enklare då!

    1. jennybenny

      Åh jag trodde jag hade den funktionen.. Hmm.. måste kika på det! Klart det ska vara enkelt att kommentera!! Tack för feedback!

      Tack för att du delade med dig av er napp-historia. SÅ pepp nu! <3

  13. Marie

    Vi slutade tvärt. Bästa sättet. Har August nu visat intresse att ge dem till djuren, så lyssna på honom. Barn är smarta. Han blir ok utan napparna

    1. loise

      Tror samma sak. Min son ville lämna till sälarna på Skansen (inte kattungarna som de flesta gör). Han har inte nämnt napparna sen dess. Han var också napptokig.

    2. jennybenny

      Ihhhh! haha. Jag tror JAG har svårast för detta 😉 Men är sjukt pepp & vi tänker köra på efter alla bra historier här! <3

  14. Alexandra

    Nellie gav bort sina nappar till kaninerna på liseberg i somras. Gick kanon. Vi förbredde henne innan och sa att hon skulle ge bort dom. Gick jättebra och hon frågade bara efter dom 2-3 gånger men inget gråt. När hon frågade efter dom sa vi att hon ju lämnat dom till kaninerna och då var de lungt. Så rekommenderar verkligen det, trodde verkligen inte det skulle gå så bra som det gjorde. Hon var 2,5 år då. 🙂

    1. jennybenny

      Åååhh gud vad härligt! Blir så pepp av att det gått så himla bra för de flesta! Tack för att du delade med dig

  15. Lina

    Min äldsta slutade när hon var två då hon bet sönder napparna på en dag. Innan hade vi begränsat att hon bara fick ha nappen i sängen. Ville hon ha den på dagen fick hon ligga i spjälsängen med den, och då var det inte lika kul. Minstingen slutade innan hon var 2,5 år. Några kvällars prat om napp, sedan ingenting. Lycka till med nappavvänjandet!

  16. Elinen

    Storebror började tugga på sina nappar så de gick sönder. Tror han var ungefär 2,5 år? Kanske lite mer? Vi sa helt enkelt till honom att vi inte kunde köpa nya nappar hela tiden så att när han tuggat sönder de han hade blev det inga fler(efter att ha laddat upp med ett gäng nya). De flesta gick sönder på några dagar, en i bilen var han väldigt försiktig om så den höll kanske en månad. Men inte mycket gnäll alls när de försvann en efter en. Han slängde dem själv i soptunnan när de var trasiga. 🙂

    Lillasyster trillade på dagis och slog i tänderna för någon månad sen. Då sa tandläkaren INGA nappar på en vecka. Hon var ju helt oförberedd på att napparna skulle försvinna så hon var rätt ledsen i ett par tre nätter. Men innan veckan var slut var napparna glömda så de kom inte tillbaka igen. :)) Hon är lite knappt 2,5 år.

    Lycka till med nappslutandet. =)

  17. Helena O

    Båda barnen slutade när de var 2,5 år. Då lämnades napparna till kaninerna i parken i mormor och morfars stad. Storasyster grät hela första natten men sedan var nappen glömd. När det var lillebrors tur två år senare väntade vi det värsta för han var ännu mer fäst vid sin napp. Och det gick hur bra som helst inte ett ord eller gråt efter nappen.

    Vill även tacka för en bra blogg. Har läst ett tag men aldrig kommenterat. Är gift med en man från Uganda/USA och bor i Sverige så känner lite samhörighet med dej:).

  18. Helena

    Min dotter var 2,5 och lämnade nappen till tomten på julafton förra året. Hon var väldigt bestämd och sa att de små nissarna skulle ha nappen. Även hon napptokig innan men efter tomtens besök var nappen glömd. Hon nämnde den aldrig mer. Jag blev chockad över hur lätt det gick.
    Samma sak med pottan i somras. Vi ville att hon skulle börja sitta på toaletten. Frågade om nissarna skulle få pottan och det gick hon med på. Den där tomten är bra till mycket! Vad ska man ta till när de är äldre sen och inte tror på honom?!!

    1. jennybenny

      Men oj vad härligt & smidigt! Heja tomten!! haha. Vi kör på djur här istället 😉 Hoppas att det kanske går lite smidigt för oss! Tack för att du delar med dig!!

  19. elin

    hej! vi slutade tvärt, och det gick bättre än förväntat. försökte trappa ner men det gick inte så bra. jag tror att han gnällde två kvällar när det var dags att lägga sig.