Mammaliv i Nashville

Att vila eller icke vila?

Vi är just nu i det där jobbiga mellanläget.
Ni vet då barnet ändrar sovrutiner på dagen.
Just nu är vi på det där sista steget från att sova ett par timmar mitt på dagen, till att inte sova alls.
Man vet liksom inte alls hur dagen kommer se ut.
Om det blir en liten sovstund, så kommer kiddot vara uppe till det är läggdags för samtliga familjemedlemmar.
Sover kiddot inte, är det gnäll från klockan 4 & läggdags strax innan 6.
Vi älskar att ha familjefilmkväll & det är jättehärligt att även få långa seriekvällar med Andrew i soffan, men det är ändå ganska jobbigt att inte veta helt säkert vad som komma skall liksom.
Jag älskar någorlunda fasta rutiner.

Hur länge tog det för ert/era barn att vänja sig vid att inte sova på dagen?

Det har varit ungefär en månad nu som August skippat vila de flesta dagarna i veckan & det är fortfarande en kamp med humör & energi varje dag han inte sluter ögonen en sväng.
Och stänger han de där vackra blå för 10 minuter, så vaknar han som ett litet monster som sedan är helt omöjlig att få i säng innan klockan 9 (minst!) på kvällen

Oj vad svamligt det blev. Jag är så himla trött alltså.
Hoppas på lite bättre sömn än de senaste nätterna.
Zzzz..IMG_3656Detta var klockan 17:45 idag. Älskade hjärtat <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Den där övergångstiden är så jobbig!
    Om du frågar mig så tar jag hellre några gnälliga trötta eftermiddagstimmar än har en pigg och klarvaken 2.5 åring till sent på kvällen. De där timmarna man får på kvällen är heliga för mig.
    Men lilla L sover alltid då hon är på dagis, då behöver hon vilan och somnar runt 19-20. Helger och andra lediga dagar då vill hon inte vila och somnar vid 19-20 då också.
    Med andra ord så sover hon endast middag då hon är på förskolan och det är väl för att då behöver hon verkligen det.. ett helt annat tempo och så många fler intryck gör väl sitt.
    Vi gör allt för att hålla henne vaken på våra lediga dagar, åker vi bil så får alltid någon i familjen i uppgift att hålla henne vaken 😉 Det blir gnälligt och tråkigt men men.. Det blir ännu värre om hon somnar och sedan inte får sova färdigt.
    Allt för de där tankabatterierna- timmarna på kvällen 🙂

    Det går över vännen! Det där gnälliga blir kortare och kortare stunder och han kommer vänja sig.. Sen kan det ju iofs bli så att han behöver vilan de dagarna han är på förskolan, men det löser sig nog av sig själv 🙂

    Puss och kram på er!!!

  2. Marlene

    Min upplevelse av att ta bort dagvill (vi gjorde det för att det påverkade nattsömnen) är att det tar 1-2 veckor då man måste vara stenhård, liksom avvänjning. Sen sitter det. Man vänjer ju om dem till ett nytt livsmönster. När Nelli haft sin vecka så blev hon mycket trevligare och sov så mycket bättre på natten! Lycka till!

    1. jennybenny

      Så skönt för er!! August har ju ”hållt på” såhär i 5 veckor & vi har varit så stränga vi bara kan. Han sov inte en enda dag på 2 veckor, sedan däckade han sittandes ett par dagar i rad & när han var väckt 5 min senare, var det kört liksom, haha. Knäppa unge 😉 Tur vi älskar sena familjekvällar & soffmys 🙂

  3. Senja

    Våran dotter är 2 år 2 månader gammal och hon sover kl 12 – 13:30 och sen blir hon trött kl 5 igen och gnällig och vi lägger henne kl 7/7.30.

    Men ibland är hon så uppe i varv att hon inte kan somna alls. Då lägger vi henne kl 6/6.30 och då är hon riktigt trött.

    För henne gäller det att hon inte sover längre än till kl 2, annars somnar hon inte kl 7.30.. Kanske kan han ha sin lur tidigare?

    Det är inte lätt med sömnen. Men jag rekommenderar boken ”The Baby Whisperer solves all your problems by asking the right questions”. Den älskar jag!! 🙂

    1. jennybenny

      Precis så sov August upp till ca 5 veckor sedan. Då slutade det funka liksom. Så segt, haha. Han somnar absolut inte innan 12. Det finns inte på kartan att han är trött då, hehe 😉

  4. Nathalie

    Vilan försvann av sig själv för oss, vi tog inte bort den medvetet utan dagarna på semester gick och Melina somnade aldrig på dagen, så nu sover hon helt enkelt inte längre på dagen. Visst kan hon somna om vi åker bil en längre stund men generellt går det bra.
    Hon får en liten dipp vid 5 tiden, men då får man aktivera henne lite så piggar hon på sig så står hon sig till 19:00 då hon somnar som en stock 🙂

  5. Matilda

    Den där perioden är så jobbig, när allt blir osäkert och man måste anpassa livet efter sömnen. Tror att det ändå gick rätt okej med min äldsta när det var dags att sluta sova på dagen. Han var nog runt 2,5 när vi såg till att han fick vara med på vilan och bara ligga ner ett tag och sen följa med ut. Det gick oftast bra. Somnade han märktes det, men kanske inte lila tydligt som hos er. Eller, jag minns faktiskt inte. Han var kanske ett monster med. På helgerna så brukade vi ta det lugnt en timme efter lunchen, typ tv, läsa bok, spela iPad… Och det gör vi fortfarande. Eller så fick man röra på sig. Åka bil eller vagn efter lunch blev ett stort nej! Men det gav med sig rätt fort. Han ville liksom inte sova och då gjorde han inte det.

    Fortsätt kämpa på och snart är era rutiner tillbaka igen. Det är jag säker på! Kramar!

    1. jennybenny

      Vi kör samma. TV i 90 min för att vila liksom. Och bil eller vagn går ju inte men det värsta är att vi måste åka bil överallt för att ta oss utanför vårt område. Zzzz.. Så vi är fast hemma & då bli humöret 10000 gånger värre, haha. ohh well. Det löser sig snart 😉

  6. michaela- mamma till två små ♥

    den där tiden på kvällen i lugn och ro är så himla viktig! när min stora blev två började de bli hopplöst att få honom i säng. så då var det slut på vila! ibland somnade han i soffan om han var väldigt trött på dagen men vi la honom alltså inte frivilligt. att väcka honom efter 20 minuter slutade i katastrof. han var helt förstörd! kanske är det bästa för er att ändå hålla honom vaken? snart kanske an inte längre är sådär megatrött om eftermiddagarna? svårt läge!

    1. jennybenny

      Vi försöker alltid hålla honom uppe men ibland somnar han liksom i farten, haha. Vi kämpar på & hoppas det blir enklare snart 😉

    1. jennybenny

      Hoppas! August var lugn som en filbunke till han var 2 månader & då blev han intensiv som bara den. PUH! 😉

  7. Tove

    Samma för mig men det 2.5 åriga barnet behöver ju sömnen så att somna i sin säng vid 18 är ju inget dåligt…. Filmkvällar hör mer enligt mig till äldre barn.

  8. Charlotte

    Usch, det är svårt det där med sova-på-dagen…jag försökte trappa ner men som du skriver så väcker man dom blir de små monster istället…och man vet ju själv hur man är om man blir väckt 🙂
    Och ja, jag vill också ha vuxentid på kvällen, man behöver de där timmarna tillsammans utan att vara bara ”mamma och pappa” och man behöver dom om man varit ensam med kidsen en hel dag!

    Hoppas det löser sig, jag tror ju han kommer in i det efter ett tag såklart…men jobbigt innan dess…Kämpa! <3

  9. Tina

    Det där var jättesvårt tyckte jag, speciellt då vår dotter när hon var två tvingades klara sig utan vilan när hon bytte avdelning på förskolan. Hon var då helt slut när hon kom hem och däckade ofta på soffan vilket resulterade i att hon somnade sent på kvällen. Tack och lov vande hon sig vid att vara utan vilan men än idag(snart fyra år) somnar hon på soffan(eller golvet, lite varstans 🙂 vissa dagar och då är det bara att lägga ner eventuella filmplaner för oss 😉 Oftast försöker vi hålla henne vaken men det räcker med att man går iväg ett par minuter för att hon ska slockna..

  10. TH

    Är i samma sits med min snart 2.5 åring. Sover hon inte så gnäller hon sig igenom exakt hela kvällen och allt blir otrevligt. Tiden på kvällen är guld värd och nästan ett måste för att överleva. Resten av dagen är så mycket att man måste kunna släppa allt i några timmar. Jag tänker faktiskt inte på det så mycket. Sover hon så gör hon och visst är det skit ibland men jag tänker att det förmodligen kommer av sig själv. Min tjej sover gärna middag i 3 timmar när hon väl sover och väcker man henne så blir hon ett monster. Haha! Jag har hört att barn sover om dom behöver. Inte som vi vuxna som kan tycka att det är lite mysigt med en nap . Ungefär lika svamligt som ditt inlägg men jag har barn i exakt samma ålder så du kanske förstår. Lycka till

  11. Alexandra

    Samma här med Nellie. Hon är precis i gränslandet med att inte sova längre på dagen. Har hållt på i 2 månader nu. Nu äntligen börjar det bli bättre men inte riktigt där än. Jättesvårt, och som du skriver, man blir rätt trött själv också.