Mammaliv i Nashville

Vad kostar en förlossning i USA?

Det har strömmat in frågor & funderingar ang. förlossning här i USA, men den vanligaste frågan är-

Hur mycket kostar det? 

Det finns inget direkt svar på den frågan då det kan variera otroligt kraftigt beroende på vart du bor, hur snabb förlossningen är, om det uppstår komplikationer, om det är igångsättning, om du får smärtstillande/värkstimulerande/epidural, om det utförs kejsarsnitt etc.
Jag har en vän som fick åka in då förlossningen startade tidigt. Det var massa komplikationer, dagar av att försöka stoppa allt & det slutade med akut-snitt. Hon fick grava komplikationer efteråt & stanna i en hel vecka med hjälp, medicin & ingrepp.
Hennes räkning landade på 280 TUSEN DOLLAR. TVÅHUNDRAÅTTIOTUSEN! Sjuk summa.
Hon hade givetvis försäkring & efter den blev det bara 3000 dollar att betala, vilket är en ganska stor skillnad. Ganska..haha.
Men ändå!
Det är den mest galna räkningen jag sett i hela mitt liv.
(JA jag bad om att få se den för jag trodde väl inte det var sant, ha!)

Lustigt nog fick jag häromdagen min räkning från sjukhusvistelsen för 3 veckor sedan (då jag åkte in pga. värkar & tidig förlossning) & såhär såg den lilla slutsumman ut –
IMG_2865
Vi betalade givetvis kontant med en gång. Bahahahha! NOT!

Nej det är svindyrt med sjukvård här. MEN! Har man försäkring så betalar man ofta bara en pluttig liten del av den där läskiga summan man får hem på papper.
Nu varierar andelen man betalar beroende på vilken försäkring man har, så jag kan inte svara på hur mycket som täcks av försäkringsbolaget.
Vi är lyckligt lottade som jag sagt förr & betalar en väldigt liten andel. Då August föddes betalade vi 20 pluttiga dollar från det att jag skrevs in hos min läkare för graviditetstest, till att han fötts. LYX deluxe var det.

Betalar ni något där ni bor?
Ni som har fött i USA- Vad hamnade er sluträkning på?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annika

    Har fått 5 barn i Sverige
    Barn 1 : Född v 28+4 vaginal förlossning. Betalade för 4 dgr för mig, inget för barnet., hon stannade kvar 5 veckor på sjukhus, och sen hemsjukvård 5 veckor.

    Barn 2: v 37+5 3 nätter plus en övernattning pga gulsot.

    Barn 3, prematur v 34+0 betalade för 5 dgr. kejsarsnitt

    Barn 4 .38+6 kejsarsnitt 3 nätter.

    Barn 5 kejsarsnitt 1 natt på sjukhus.

    Summan av kardemumman … Billigast för mig , sista då jag ens betalade för 1 natt.

    Men de priser som finns i många länder är sjuka bara för att de redovisas.
    Här i Sverige redovisas INTE sådant.
    Men de skulle väl egentligen oxå va sjuka priser om vi inte hade vårt skattesystem där vi slipper se dem.

    Googlade lite o fann siffror som 25.000 sek för en vaginal förlossning utan svårighet.
    Kejsarsnitt 40-60 tusen sek.
    Problematisk förlossning från 60.000 sek.

    1. jennybenny

      Antingen beror det på vilken försäkring man väljer att köpa eller, som i vårt fall, vart man jobbar. Vi har försäkring genom Andrews jobb & har en väldig tur att de har fina avtal. KRAM

  2. Johanna

    Vår förlossning, samt 6 veckor på nicu, (nano/neo?) gick på, håll i hatten 355 720$. Med en deductible på 7000$.
    Jag är på min mans försäkring och hans jobb hade precis bytt till denna plan innan vi fick reda på att jag var gravid.
    Svinmycket och jag hatar att få hem alla räkningarna, speciellt de i min sons namn. Så absurt att ens bebis blir adresserad Mr. XXX och får egna räkningar, hate it.
    Skulle vara intressant att se hur mycket en förlossning kostar i Sverige faktiskt. Om vi ligger lika i kostnader?

    1. jennybenny

      ÅHHH FYYYY! Hua. Där slog du min vän med hästlängder.. Är sjukt tacksam över vår låga deductable.
      Vilken stat födde du i?
      Och jag håller med om att de där räkningarna i kiddots namn är helt knäppa.
      Så himla dumt att så fort de är ute, så får de egna räkningar då de är en egen person.. Zzz..

      Är också jättenyfiken på vad en förlossning i Sverige egentligen kostar. Man får väl aldrig se den summan överhuvudtaget?

      1. Johanna

        Men alltså den svettläppen när vi öppnade den räkningen. Nu blev deductible dubbla (hade varit 3500$ annars) för jag är på min mans försäkring. Vi bor i Florida.
        När vår son blev utskriven fick vi åka en gång i månaden i 6 månader för att få en spruta mot rsv-viruset och mäta hans syresättning och lite sånt. Alltså den sprutan kostade 2000$! Det var inget jag ens tänkte på eftersom vår försäkring tog det. Tills det nya året kom och deductiblen började om, yiiikes!
        Så himla mycket om och kring med hur det fungerar med in networks, olika försäkringar osv. Jag måste erkänna att jag blev galet stressad av det i början, men vill inte att det ska stjäla en massa fina minnen från vår sons första år.
        Hur som helst, så himla skönt att du nästan är vid målsnöret och det ska bli så spännande att se när er lilla flicka kommer!!

        1. jennybenny

          ååhhh nej när det där jäkla nya deductable året kickar in alltså.. hatar det! Vi har nått våran max på familjen i år & kommer göra ca ALLT man kan genom sjukvården för att verkligen mjölka pengarna, haha. Så tråkigt att ni fick en sådan stressig start på lillemans liv :/ KRAM!!

  3. Malin

    Jösses, vilka summor! Hur är det för pappan i USA? Får dom stanna kvar? Får man eget rum eller delar man efter födseln?
    Min förlossning och BB vistelse gick på 80 :- totalt, tämligen simpel och snabb med enbart lustgas visserligen, men 3 nätter på BB. Sambon fick dock en räkning på 750 :-, för 3 nätter inkluderat frukost och kvällsmat. Lite komiskt :-p

    1. jennybenny

      Ja det är inga småsummor inte.
      Papporna får stanna kvar här i Nashville, men i NYC fick Andrew inte stanna kvar & det var så fruktansvärt hemskt att han lämnade mig & August på kvällen då han precis fötts. Hua.. Vill inte tänka på det! OM pappan skulle stannat skulle det kostat 800 dollar för ett rum. Helt sjukt.

  4. Emilia - Mitt liv i Sydney

    Hjälp vad dyrt! Tur att försäkring verkar täcka det mesta. Jag har inte så bra koll på vad som gäller här i Australien. Dagen det är aktuellt är det ju verkligen viktigt att se till att ha rätt försäkring. Australien har gratis allmän sjukvård om jag förstått det hela rätt men då kan väntetider och kvalitén av vård vara sämre så de flesta väljer att ha privat sjukförsäkring och går till privata sjukhus för vård speciellt när man ska föda barn. Planeringsfreak som jag är har jag redan börjat tänka att jag vill föda framtida barn i Sverige men nu när jag hör historier om den varierande kvalitén av vård i Sverige så börjar jag undra om den ändå inte är bättre här iom att det är privata sjukhus. Tur att jag har lite tid på mig att fundera ut detta haha! Tack för en härlig blogg! Alltid kul att läsa om en annan utlandssvensk. Kram

    1. jennybenny

      Det skulle vara jättekul att höra lite om systemet i Australien. Fill me in om du hittar info 🙂 Jag hade nog inte velat föda i Sverige faktiskt. Även om jag tycker att de är lite för trångsynta & bestämda här, så känns det som man får mycket mer uppmärksamhet & vård här. Jag vet inte. Jag kan ha fel! Man vänjer sig nog vid hur det är där man bor liksom. KRAM på dig!

      1. Annica

        Jag bor i Australien sedan många år och och födde första på public hospital. Kostade inte en cent. Då blev jag igångsatt och fick komplikationer med epiduralen, däremot stannade jag bara i ca 36 timmar från det att vattnet gått. Det var mitt val, avskyr sjukhus och fick gå hem efter ”första delen” av igångsättningen samt åkte hem drygt 14timmar efter att ha fött lillen. De flesta stannar väl i minst 48 timmar efter förlossningen, om den har varit komplikations-fri.

        Vad gäller allmänna systemet annars så är det problematiska väntetider om man inte är allvarligt sjuk, men som gravid tycker jag att man blir väldigt väl omhändertagen och bra eftervård!
        Och man får äta under förlossningen berorende på ens individuella omständigheter 😉

  5. Beatrice

    Oj vilka summor! Det gäller alltså att ha råd med försäkringar! Jag behövde opereras akut några dagar efter förlossningen med mitt fjärde barn, och stanna på avdelning ett tag. Minns inte vad det kostade, mer än att det var någon ynka hundralapp, precis som för tre dagars BB-vistelse. Känner mig väldigt tacksam för det! Stort lycka till inför din förlossning, det ska bli så spännande att följa! Och hatten av för en superhärlig blogg! Kram från Bea i Lund

    1. jennybenny

      Först – TACK för fina ord!! <3

      Härligt att inte behöva betala en himla massa pengar! Det känns som allt det där slitet borde vara gratis liksom 😉

  6. Hells

    Här i Storbritannien är all sjukvård, medicin (recept belagda) och tadläkarbesök gratis när man är gravid och tills att baret fyller 1 år.
    Läkarbesök och sjukhusbesök/vistelser är iof alltd gratis här och för barn är medicin, tadläkare och glasögon gratis tills de fyllt 16 el 18.

  7. Marie

    Konstigt, sista delen av min kommentar kom inte med, så här kommer den

    Sophias förlossning gick loss på 7000 dollar, 48 tim på sjukhuset och epidural. Vår kanon försäkring täckte hela kostnaden. Vi betalar aldrig någon avgift, eller sk deductible

    1. jennybenny

      Nej det är verkligen inte ett vidrigt land på något vis. Det är ju bara olika hur försäkringssystemet funkar liksom. Och lite kul är det allt att de skickar ut monsterräkningarna även om de inte ska betalas 😉 Och det finns ju hjälp för de allra flesta som inte har råd eller är försäkrade. Inte någon 100% deductable kanske, men hjälp! 🙂 Jag älskade att håva in räkningar & bara sätta in dom i en pärm då vi inte behövde betaöa en krona, hehe.

  8. Marie

    När jag bodde i Sverige så hade jag aldrig en tanke på hur dyr sjukvården är. Här i Minnesota kan man föda barn utan att betala för förlossningen. Finns hjälp. USA är inte så vidrigt som vissa tror

  9. Frida - Vita villan

    Ojojoj vilka summor! Tur det finns försäkringar som täcker stor del! Minns inte riktigt vad det kostade när jag födde mina barn, men det var nog bara några hundralappar per gång. Blev kontaktad efteråt av mitt försäkringsbolag som ville betala mig ersättning för att jag varit inlagd på sjukhus. Men vaddå sa jag, jag har åkt in frivilligt för att föda barn inte ska väl ni betala en del av min räkning? Jodå, det är den servicen vi har. Så det var ju bara att tacka å ta emot. Så jag betalade nog inte ens hundra spänn i slutänden. 🙂

    1. jennybenny

      Härligt att slippa betala en enda krona! Precis så som vi hade det med August 🙂 Perfekt tycker jag!

  10. ann-sofie

    Vi var ute på äventyr inatt, du och jag! Det skulle ta alldeles för lång tid att berätta om allt vad vi gjorde. Det var kul att lära dig!! 🙂

  11. Aida

    Men gud! Så sjukt!! Har man inte råd med försäkring kan man ju faktiskt inte skaffa barn typ?! Är det vanligare med hemma-förlossningar i USA för att människor inte ”vill” åka in till sjukhuset?

    Måste vara en enorm trygghet för er med en sån bra försäkring. Jag tror faktiskt att sjukvården hos er är bättre än här i Sverige. Så hade jag fått välja (om jag hade råd) så skulle jag nog hellre vilja föda i USA.

    1. jennybenny

      Nä många har inte råd & många föder absolut hemma. Men det finns många olika sätt att få hjälp med kostnader såklart. Olika samhälls-hjälpsprogram (ord?! haha) som man kan luta sig tillbaka på.

      Och jag måste med handen på hjärtat säga att jag tycker om sjukvården 100000 gånger mer här. Behöver man hjälp NU får man hjälp NU. Ingen himla väntan i flera veckor på vård liksom. Eller 5 timmar i väntrum.

  12. storasyrran

    Jag betalade 80 kr för ett dygns vistelse på bb samt vad bränslet i bilen kostade fram och tillbaka till sjukhuset (några mil) nu i höstas när vi fick vårt tredje barn.

    Kunde blivit en lite dyrare historia då sambon körde för fort förbi en fartkamera på väg till förlossningen. Böter var 1500 kr men efter att ha bestridit den och angett anledning så slapp vi betala!

    1. jennybenny

      Som en lunch på stan då 😉 haha.

      Lite kul med fartkameran tycker jag, hehe. Tur att dom förstod!

  13. Sarasdiary - Mamma till Tilde och William

    Helt galet vad pengar! Toppen med försäkring så ni bara behöver betala en liten slant.

    Min sambo är fortfarande tveksam på bärsele ( han tycker det inte är nödvändigt, vad vet han som inte är hemma med båda barnen själv. HAHAHA!!!!) , så om det är någon mer som är intresserad så sälj den 🙂

    Stor kram!!!

  14. Sofia

    Fy vad mycket pengar! Skönt att du har en bra försäkring som täcker det mesta.
    Här i England betalar man ingenting , inte en endaste liten krona. Plus att man får all medicin och tandläkarvård gratis från det att man är gravid tills barnet är ett år gammalt 🙂

  15. Malin - mamma till Isabella och Melissa

    Oj! Det var mycket pengar. 200 kr betalade jag med Isabella (stannade 2 nätter) och 100 kronor betalade jag efter Melissa(stannade 1 natt).. Lite skillnad 🙂

  16. Nathalie

    200kr betalade jag här i Norrland, ganska utdragen förlossning som slutade med sugklocka. Sov över två nätter, tror det var det prisetbaserades på!

  17. Maria Nw

    Mäh, halva inlägget försvann, morr!
    Jag hoppas att du under sjukhusvistelsen fick bara kobebeef, hummer, pommes duchesse i en tryfferad kolabönsås, chokladdoppade jordgubbar och tårta, sett till kostnaden för ”room&board”. 😉
    Pusskram! /Maria

    1. jennybenny

      hahhaa kul att någon reagerade på det! 😉 Jag fick världens äckligaste mat alltså. Hade kunnat åka på en veckas lyxsemester i karibien för den lilla summan, ha. Så dumt!!
      KRAM & tack för pepp!

  18. Eleonor

    Min slutnota med kejsarsnitt + 2 dagar på sjukhus landade på $13,000. Innan försäkring var det ca $48,000. Och tänk vad man betalar i Sverige. Fickpengar!

    1. jennybenny

      Wow det var mycket pengar ändå!! Puh vad trist :/
      Ja folk betalar tydligen ett par hundra högst. STOR skillnad! haha

  19. Annso

    Vad fan. Nästan 3 mille. Sinnessjukt dyrt. Då ska man vara lyckligt lottad och ha en bra försäkring.
    Stackars alla människor därborta som inte har råd med bra försäkringar. :/

    1. jennybenny

      Helt knäppt är det. Man kan köpa ett hus liksom 😉 Det finns mycket hjälp att få om man inte är försäkrad men visst sitter även många i skiten! Vi har ju ett annat system här liksom.

  20. Linda

    Det är otroligt dyrt med sjukvården om man inte har försäkring. Så tacksam varje gång som en räkning kommer att vi också har en bra försäkring. En helt annan fråga dock… När jag läste på räkningen så såg jag ditt efternamn. Valde du att behålla ditt efternamn efter att ni gifte er eller är det bara försäkringen som är i ditt efternamn? Bara nyfiken eftersom att det är väldigt vanligt i USA att ta mannens efternamn.

    1. jennybenny

      Ja det är det verkligen! Sjukt tacksam är man över sin försäkring.
      Jag behöll Lönnstam, svensk som jag är 😉