Mammaliv i Nashville

Sverige Vs. USA – Förlossning

Jag har legat vaken sedan klockan 3 i natt med småvärkar som kommit & gått samt kliat ihjäl mig.
Försökte att underhålla mig med att läsa bloggar (men ingen uppdaterar juu!??!) & var himla glad över att ha missat Josefin Knaves förlossningsberättelse, så jag kunde döda åtminstone 10 minuter.
Men vad var det jag läste?!!

Får ni ÄTA när ni håller på att föda unge i Sverige?!
Och får ni kliva upp ur sängen trots att ni har epidural? HUR kliver man ens upp ur sängen?! haha

Jag är lite i chock.

Här checkar man in, blir underökt, får genast monitorer & massa jox fastkopplat samt dropp. Och då är man ju ”fast” liksom. Man får knappt dricka något, bara tugga is eller kanske isglass.
Äta kan man glömma innan kiddot är ute.
Har man epidural kan man fetglömma att komma ur sängen. In med en sån där kateter & sen ligger man där man ligger.

Jag vet att jag fick många frågor ang. att föda barn här i USA då jag hade min frågestund som jag inte svarat på än, så det kanske är dags att göra en liten utredning av hur det kan gå till här då vi uppenbarligen har det väldigt olikt Sverige.
Får jobba på det idag!IMG_3631
Uppkopplad deluxe! Minns hur jobbigt det var att ens gå & kissa med de där jäkla sladdarna & nålarna överallt. Hua..

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Här vill de att man är uppe och rör på sig så mycket man bara kan! Men förr fick man ju ligga stilla i sängen från det att man kom in, så det här med att USA skulle vara väldigt konservativt kanske inte är så fel ändå? Och de vill att man äter och dricker mycket så man ska orka. Jag har ju inte fött barn än men det var så de förklarade för mig när jag var på ”förlossnings kurs/information” ^^

    1. jennybenny

      Så himla bra att rörelse uppmuntras! Det är svårt att ligga still med den smärtan när kroppen skriker efter att röra sig!
      USA är minst sagt konservativt! ohhh jaa!

  2. Maria

    Jag har fött barn i Frankrike och det låter som att det är mer likt USA än Sverige. Fick absolut inte äta något under tiden och som någon skrev här uppe så blev jag helt förlamad från midjan och neråt av epiduralen, hade inte kunnat resa mig även om jag velat. Fick köras i rullstol från förlossningssalen..!

  3. Daniella

    Har du läst ina may Gaskin böcker? Om the farm i usa? Fins på amazon som e böcker där kan du döda några timmar med naturliga birth storrys 🙂

  4. Frida-mor till fyra

    För nio år sedan med min första fick jag inte äta nåt och jag kommer ihåg att jag var skithungrig och fantiserade om McDonalds och pizzor! Men med de andra har jag haft mån matlust och inte haft nån barnmorska som tjatat om mat! Fjärde gick så fort att det var inte tid för mat

    1. jennybenny

      Berätta mer! Varför fick du inte äta? Nyfiken i en strut 😉 Sorry att kommentarerna försvinner ibland. SÅ trist :/

      1. Frida-mor till fyra

        Jag kommer faktiskt inte ihåg..så dumt! Jag tog en EDA med de två äldsta men inte med de två minsta och hade en HELT naturlig förlossning ser var helt underbart å göra det! Hur ser din förlossning ut om du blir igångsatt, kejsarsnitt?

        1. jennybenny

          Jag kan tänka mig att det måste kännas väldigt häftigt att gå igenom en helt naturlig förlossning! <3
          Jag blir igångsatt med Cervadil som förra gången & hoppas på vaginal förlossning 🙂

  5. Ann

    Oj då.. Verkar som om det är mer strikt i USA(?) Läste ju din berättelse förut.. Jo min erfarenhet är att vi ska äta:) jag åt pannkisar med blåbärssylt under de första värkarna- blev i gångsatt då vattnet gick o de drog i gång efter nån timme.. Sen pallade jag inte äta. Jag kunde inte äta o knappt dricka … Annars hade jag nog ätit;) Var så inne i mitt värkarbete.. Och Eda funka ej:( men för dem dom tagit Eda o det funkat dom har ätit o kollat på film o sovit innan krystning kommer i gång… Här i Sverige upplever jag att det uppmuntras att äta o dricka.. Alla jag vet packar ner colaZero o choklad, nötter mm till förlossning … Sen äter väl knappt hälften de som de packat haha då det gör så j-a ont o man är inne i sina värkar…. Skriv gärna mer – jättespännande att höra olikheterna:) lycka till nu snart är lillan här<3 kram

    1. jennybenny

      Ja det är verkligen mer strikt här! Nu ligger mitt nya inlägg ute så du kan läsa & jag välkomnar verkligen kommentarer & jämförelser 🙂 Så BRA att äta & dricka om man kan & orkar!

  6. ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

    Åh, trodde först att lillasyster hade tittat ut när jag läste rubriken!

    Vad jag har förstått så ser man en förlossning mer ”klinisk” i USA, mer som en operation medans här i Sverige ses det som en ”naturlig” grej. Stämmer det?

    1. jennybenny

      Åh nej det tänkte jag inte på!! haha. Sorry!

      Det stämmer verkligen som du säger. Att det är mer naturligt i Sverige medan det här är mer kontrollerat. MYCKET mer kontrollerat!

  7. Nathalie

    Men hur gör de som har en väldigt långdragen förlossning?! Och jag tror att ryggmärgsbedövningen som ni får måste likna mer den man får här vid kejsarsnitt. Då blir man bedövad ända till tårna.
    Snart dags! 🙂

    1. jennybenny

      Jaa dom är mest troligt utan mat.. Så himla knäppt! De kan få isglass och flytande föda om det liksom ”krisar” tror jag. Men jag har en vän som inte åt på över 48 timmar! HUA!

  8. Trees, mamma i London

    Go du är!! haha,
    Vaaaa vad konstigt?? Men kan inte mannen din( eller någon som är med dig på sjukhuset) ge dig mat? Eller får man inte?
    Jag låg i badet och blev matad med choklad och sportydryck haha. Det hjälpte verkligen, så att jag kunde krysta! förstår INTE hur man lyckas krysta med bara IS? haha 😀
    hoppas din förlossning går sådär jättesmidigt <3

    1. jennybenny

      Nej jag var rent ut sagt förbjuden! Förutom lätt frukost efter 12 timmar utan mat. Men efter att ha kräkts upp den fick jag inte äta något mer förrän August var ute. SÅ himla annorlunda från hur ni har det.
      Födde du i England eller Sverige? berätta mer!! <3

  9. Mammida

    Vi uppmuntras att äta, dricka och vara uppe och gå så mycket som möjligt. Kalorierna behövs för att kroppen ska orka med förlossningen, och uppegående så att bebis kan tränga ner i förlossningskanalen på rätt sätt. Stillasittande gör det svårare för bebis att ta sig ner och göra sina rotationer, dvs längre förlossning och risk för sugklocka. Epidural kan ges med olika läkemedel. Här i Sverige ges epidural med ett läkemedel som INTE begränsar rörligheten, tvärtom uppmuntras man att vara uppe och röra på sig extra mkt med en epidural eftersom epidural ofta försämrar värkarna lite. Dropp kopplas aldrig (som enbart vätska). Däremot får man värkstimulerande dropp när det behövs (t.ex. vid långsamgående förlossning, svaga värkar, eventuellt vid epidural). Det är dessutom barnmorskor som har hand om förlossningen, inte läkare eller assisterande sjuksköterskor/nurses. Läkare kommer bara in om förlossningen blir komplicerad/akut/när något är fel. Barnmorskor har även hand om mödravården. Man gör endast 1-2 ultraljud beroende på vart i sverige man bor, och då enbart för att bestämma beräknad födelse eller uppföljning av något problem. Man uppmuntras att föda i en sittande ställning (krystfasen) med benen uppdragna, men man kan lika gärna föda på huk eller på alla fyra.
    Förlossningen sätts igång när man gått 2 veckor över beräknad förlossning plus/minus någon enstaka dag beroende på hälsa och bemanning på sjukhuset (alltså v40+0). Man åker in till förlossningen när man är minst 3cm öppen, typ när värkarna kommer 3 stycken på 10 minuter. Är man mindre än 3cm får man oftast åka hem igen och vänta på starkare värkar.

    Jaa, jag tror jag fick med det mesta av en generell bild av förlossningsvården i Sverige 🙂

  10. Elin

    Tror det varierar i USA. På Vanderbilt fick jag dricka (vatten, Juice, glass, buljong) samt äta soppa under förlossningen. Jag tror att Epidural som man får i USA och ryggmärgsbedövning som man får i Sverige är två olika saker.

    1. jennybenny

      Ja jag har förstått att det kan variera lite från olika sjukhus ang. mat osv. Men det är flytande föda som gäller OM man får äta va? Skulle vara spännande att höra mer om din upplevelse! Fyll gärna i mitt nya inlägg.

  11. Boosse

    En väninna från Slovenien var livrädd för EDAn och när hon väl fått den trodde hon inte att den funkat. Epidural i hennes hemland gör dig helt förlamad från midjan och nedåt. Verkligen skillnad!

  12. Akka-mamma till Gustav

    Så det är därför man alltid ser folk tugga is i amerikanska filmer! Vilken Aha-upplevelse!!! Här trugas man i mat för att hålla energin uppe och så vill de ju verkligen att man rör sig så mycket det bara går 🙂 men visst är det bökigt med sladdar överallt värst var skalpelektroden som verkligen var i vägen där den hängde ut 😉 men ”grejerna” till ryggmärgsbedövningen fick jag upp och fasttejpade på bröstet så det var lugnt. Äta är det ju bra att man får men var är aptiten efter X antal timmar med värkar och lustgas?
    Så JA berätta mer om hur det är att föda i USA!

    1. jennybenny

      Nu har jag berättat mer! 🙂
      Och Yes det är därför de tuggar is, haha. För att det är så det är helt enkelt 😉 Knäppt tycker jag!