Mammaliv i Nashville

Föda barn i USA

Att föda barn här i USA är uppenbarligen väldigt olikt att föda barn i Sverige.
Iallafall om man väljer att föda på ett sjukhus.
Man kan även välja att föda på ett birthing center eller hemma & ha en Doula stället för en läkare (OB GYN, som jag har).
Mycket av mina uppfattningar är givetvis taget från egna erfarenheter & från vänner som berättat om sina förlossningar.

När värkarna börjar komma med ca 5 minuters mellanrum & är 1 minut långa, ringer man förlossningen eller personliga läkaren & utvärderar situationen.
Den som sitter i andra sidan luren kan antingen be en att komma in för att bli undersökt eller så kan man bli ombedd att stanna hemma en stund till. De lyssnar ofta efter hur man ”tar en värk” & försöker utvärdera därifrån.

Beroende på situationen så blir man inskriven om man är 4 cm öppen.

Väl på sjukhuset så blir man uppkopplad för att hålla koll på bebis hjärtrytm, sammandragningar, mammans puls & man får dropp inkopplat.
Som jag förstått så får man alltid dropp då man landar på förlossningen, i förebyggande syfte. Utifall något händer & man behöver värkstimulerande, smärtstillande, ett kejsarsnitt, eller vad det än nu må vara & för att se till att mamman får i sig tillräckligt med vätska samt näring.
Man kan neka dropp, men det är inte populärt. Här vill läkarna ligga steget före & vill alltid förebygga de värsta möjliga scenarierna. ”Better safe than sorry” typ.
Då man är uppkopplad till en himla massa apparater, så blir man inte särksillt uppmuntrad till att röra på sig & då man har dropp ”behöver” man inte dricka vatten eller äta. Det där med maten försöker de undvika då de är oroliga att mat som inte smälts ska ställa till det vid en akutsituation. Men detta kan dock variera väldigt från olika sjukhus! I NYC var jag helt förbjuden att röra mig & äta/dricka då jag hade ”Cervadil” för att bli igångsatt. Efter 12 timmar fick jag äta frukost, duscha & efter det inte äta något mer förrän efter kiddot var ute.
Jag tror att OM man är tillåten att äta, så är det mest flytande föda, glass etc.

Lustgas har varit & är fortfarande väldigt sällsynt här i USA, så därför tror jag att en epidural är mer vanlig mot smärta, då det inte finns något annat val.
Varför lustgas varit förbjudet/ej tillgängligt, vet jag inte. Men jag vet att det enbart fanns på två sjukhus i hela USA för inte länge sedan.
Nu finns det faktiskt på det sjukhuset där jag ska föda, så vi får se om jag testar eller inte.

Epidural är som sagt mer vanligt & det är en sådan som ”förlamar” hela vägen ner till benen. När man får en epidural så förblir man sängliggandes hela förlossningen med kateter & kan röra sig först efter.

Att bli igångsatt här är också vanligare & ofta brukar läkare ”varna” att det är farligt att gå över 41 veckor. Läkare tycker om att ha igångsättningar i kalendern då de kan planera sina dagar lite enklare. Detta har det varit & är väldigt mycket diskussioner kring då det inte finns tillräckligt med fakta som faktiskt stödjer teorin.

Ja det är vad jag kan komma på just nu om hur en förlossning kan gå till här.
Vi får ta hur det är efter en förlossning i eget inlägg för det är en historia i sig.
Och vi ska inte tala om kostnaden! Hej & hå!
Man vill inte föda ett barn utan försäkring i detta landet alltså.
Hej jag är bankrutt för resten av livet typ, haha.

Fråga hemskt gärna frågor om ni undrar över något så ska jag svara så gott jag kan.
Rätta mig om jag skrivit något fel eller fyll i med egna erfarenheter om du fött barn i USA.
Så kul med diskussion & att utbyta erfarenheter tycker jag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Patricia -finlandssvensk bloggare

    Tänkte bjuda på en finländsk variant av förlossning. Ganska likadant som i Sverige men just vid det sjukhus jag fött mina barn så tjatades det inte om att man måste upp och röra på sig utan man får välja själv. Däremot efter att man fått epidural vill de gärna att man går på toaletten en stund efteråt för att röra på kroppen och för att inte ha så fylld blåsa sen när bebis ska ut. Här får man en påfyllningsnål som lämnar i ryggen, men om man behöver en till dos så kommer läkare och sprutar in den. Först föderskor får epidural, sen omföderskor får vanligtvis spinalbedövning som är typ samma men lite lättare bedövning och bara en engångsdos. Sen får man också väla t.ex. PCB bedövning som är en bedövning i livmoderhalsväggen. Aldrig prövat själv men har vänner som tycker den är jättebra! Lustgas används hejvilt och den tyckte jag själv var min räddning. Viktigt med lustgasen för att den ska ha effekt är att du andas in och UT i masken. Annars noll funktion med den 🙂 Sen är det mycket svårare att få igångsättningar och kejsarsnitt här än i sverige efter vad jag läst då jag följt svenska forum. Här ska det verkligen finnas medicinska skäl och en önskan räcker inte. Har man förlossningsskräck måste man gå via psykologer och få dem att ge ett utlåtande. Sen får man äta här också men vid min första förlossning ville de inte att jag skulle äta efter epidural för att den lätt gör en illamående och det är ju bara ännu jobbigare då liksom 🙂 En barnmorska tar hand om en under förlossningen, en till assisterar vid krystningsskedet och läkare tillkallas endast vid komplikationer. Under tiden man är gravid så besöker vi ”mödrarådgivningen” och ”hälsovårdare” följer en under graviditeten. Vi får tre ultraljud. Ett vid ca. 12 veckor. Ett tidigare om man är osäker på när barnet blivit till. Sen vid 21 gångna veckor och sen kring vecka 33 fås ett sista ultraljud. Fler kan fåa om något behöver följas upp men annars bara hjärtljud som följs med på mödrarådgivningen. Är man omföderska vill de gärna att man åker hem redan nästa dag efter förlossningen om barn och mamma mär bra men då måste man komma tillbaka för en snabb undersökning 4-5 dagar senare då de kollar saturation och vikt. Hoppas jag fick med det mesta nu 🙂 det var lite om hur det skiljer sig en aning från sverige och USA… Lycka till när det blir din tur Jenny! 🙂

    1. jennybenny

      Åh vad KUL att du tog dig tid att skriva så utförligt! Jättekul & intressant att läsa. Det känns som att Finland är lite mixat Sverige/USA? Fast kanske lutar lite mer åt det svenska iofs. Så himla intressant! Tack igen för en jättebra kommentar! <3

  2. Anna

    Vad tycker du om Otto välling / smoothie som ska vara ekologisk av mjölk och havre? Ekologisk mjölk tycker du inte om va? 🙂

    1. jennybenny

      Jag vet inte vad Otto välling är faktiskt.. Får googla! 😉 Eller berätta mer! Jag använder helt inte mejeriprodukter alls men OM jag skulle göra det skulle det absolut vara EKO 🙂

  3. annatotti

    Använd gärna lustgas, men lär dig hur först! Annars blir det knas. Jag födde både med lustgas, på knä mot britsens upphöjda rygg. Funkade finemang!

  4. Martina

    Hej! Lycka till med förlossningen! Och tack för en rolig blogg. Snubblade in på den via Facebook där du är kompis med min svägerska, Caroline Nilsson från Karlstad:-) Superkul att läsa om en mamma i USA! Jag har fött två barn i Stockholm och älskade lustgasen.. Klarade mig långt in i förlossningen med den men tog sedan epidural. Var nöjd med det! Och upp och hoppa var det mest hela tiden, inte ligga och lata sig utan fara runt (ööööh, vagga runt mer..) så ungen skulle komma ut! Tänk så olika de tänker Sverige-USA.
    Kram
    Martina

    1. jennybenny

      Tack snälla för dina fina ord!! <3 Så glad jag blir!
      Så kul att höra hur ni har det "där hemma" & hur era förlossningar såg ut.
      KRAM

  5. Elin

    Här hemma sätter de alltid en kanyl utifall det skulle behövas nån sorts medicin längre fram men man får inte dropp i förebyggande syfte utan det går ju fort att fixa när de redan satt en infart!

    1. jennybenny

      Ja det tycker jag ju är jättebra! Så önskar jag de kunde göra här med. Men att få dropp sekunden man kommer in känns så himla överdrivet liksom..?

  6. F

    Anledningen till att det inte används lustgas är läkemedelsindustrins lobbyister – det låg inte i deras intresse helt enkelt.

  7. Eva

    Jag åt pannkaka under första förlossningen 🙂 De trugar verkligen i en mat alltså, så länge du inte befinner dig i slutskedet. Jag har alltid undrat varför de bara ligger i sängen på alla amerikanska filmer, här är det ju mer så att de vill att du ska gå omkring och testa olika positioner för att få igång värkarna bättre. Undrar om förlossningarna blir mer långdragna när mammorna måste ligga ner genom hela värkarbetet? Eller är värkstimulerande dropp typ standard? Intressant inlägg!

    1. jennybenny

      Ohh fyy för att äta i slutskedet, haha. Men bra ändå att de vill få i en energi. Jag minns att jag var väldigt trött i kroppen på slutet. Värkstimulerande dropp är ofta inblandat! Tråkigt tycker jag att de inte uppmuntrar en naturlig väg som kanske går snabbare & blir mer problemfri liksom.

  8. Nathalie

    Ja här var dom väldigt för att man ska vara uppe å röra sig så mycket som möjligt.. Och lustgasen tyckte jag jätte mycket om, men där verka de va väldigt olika åsikter 🙂 vad kostar en förlossning då?:o

    1. jennybenny

      Jättebra att det uppmuntras!! Hoppas de är lite ”snällare” här i Nashville när det är dags för mig.

      En förlossning kan kosta väldigt olika beroende på hur den artar sig. Om man behöver medicin, om man får kejsarsnitt eller smärtstillande. hur lång tid den tar, hur många läkare som behövs & bla bla bla.. MASSOR spelar in. Måste skriva mer om detta snart!

  9. Akka-mamma till Gustav

    Hjälp vad hemskt det låter att bli ”förlamad”. Undrar också hur det funkar att krysta. Hur kan man och vet man hur mycket man kan ta i? Min EDA stängdes av ett tag före krystvärkarna just för att man inte ska ta i helt obehindrat och riskera att spricka okontrollerat. Hua! Inte en förlossning utan lustgas alltså. Vet att de vill ta bort det i Sverige och vissa sjukhus gjort det eftersom läckaget påverkar barnmorskorna och undersköterskorna, så kanske därför ni ligger steget före och redan slutat!

    1. jennybenny

      Jag måste ju erkänna att sekunden jag blev ”förlamad” så älskade jag väl ihjäl epiduralen då jag hade så ont att jag svimmade.
      MEN. Den liksom går ur hela tiden så man måste fylla på. Man får inte en megados utan får en knapp som man trycker på & då fylls det på med lite hela tiden. Man har dock en max-dos per timme. Då man börjar känna krystvärkar stängs den av & för mig var det inga problem att krysta alls 🙂

      Intressant att höra om det där med läckage.. Kan tänka mig att det inte är så hälsosamt att arbeta i den miljön dag ut & dag in.

  10. Matilda

    Spännande att läsa. Här hemma fick iaf jag känslan av att de inte vill att man ligger ner under förlossningen. Jag har fått varit uppe och stå med första, men då var värkarbetet så intensivt att jag bara vill ligga ner (och lustgasen fungerade inte), med min tvåa fick jag sitta i någon toastol för att ungen skulle ”komma ner” snabbare. Det fungerade nog för efter en stund blev värkarna SÅ JÄVLA JOBBIGA. och lustgasen tjatade de om hela tiden fast jag inte ville ha, och sen sterila kvaddar och morfin. Men klarade mig utan smärtlindring helt med nr två. Och jag tror att det där med dropp kan vara smart att få innan det blir tufft med värkarna. På mig har de satt dropp mitt i värkar var 30 SEK och det var inte att rekommendera, speciellt inte när man är som jag, oerhört svår att sticka.

    1. jennybenny

      Så BRA att ni får röra er & uppmuntras till det tycker jag. toppen!! Jag var så himla upprörd över det där stillaliggandet & ville SÅÅÅ gärna upp & GÅ liksom..

      Jag tycker nog det är bra att få en kanyl insatt, men att gå runt med fullt dropp hela tiden, en ställning och hela faderullan, det var bara sjukt irriterande, haha.

  11. Carro

    Shit. Det känns nästan skrämmande med hur dyrt det verkar som det kan bli. Hur oskyddad man är på något sätt? Hur är det med försäkringar då? Kan man ta det hur som helst eller är dom också superdyra? Jag var uppe efter min epidural, men sen när jag vart akutsnittad ”fyllde dom på” epiduralen o så vart ja helförlamad! Kunde inte ens andas typ, hemskt! Kunde inte röra en fena. Usch. Orkar inte ens tänka på att någonsin gå igenom en förlossning igen. Det kommer jag iofs inte eftersom jag har bäckenträngsel men vill inte gå igenom ks heller..:p tur att det är värt det i slutändan;)

    1. jennybenny

      Ja det är minst sagt svindyrt! Lovar att skriva mer om kostnader, försäkring osv snart! Det är ett himla virrvarr av fakta. Men jag kan säga att om man inte har försäkring så sitter man nog inte i en väldigt kul sits ekonomiskt efter att ha fött ett barn..
      Jag har en vän som fick en sluträkning på 280 TUSEN DOLLAR. Sjuka pengar. Efter försäkringen blev det dock ”bara” 3000. Men ändå.. 280 TUSEN. Så mycket pengar..

      Epiduralen här avtar hela tiden & man kan bara fylla på den i små små doser med en max-påfyllning per timme, så får inte en stor dos & blir liggandes där till den avtar liksom. Turligt nog! Jag förstår att det måste varit väldigt obehagligt!!

  12. Aida

    Kanske en svår fråga, men hur ”lätt” är det att få kejsarsnitt i USA? Jag tänker om man är rädd för en vaginal förlossning. I Sverige har jag hört att det kan vara svårt, då de vill att så många som möjligt ska föda vaginalt (kostnadsfråga tror jag). Tror du det är lättare eller svårare i USA att få kejsarsnitt beviljat?

    Jag kan tänka mig att man har större valmöjligheter hos er för att man betalar för sjukvården på ett annat sätt..?

    1. jennybenny

      Mycket enklare än i USA! Precis som du säger så betalar man för tjänsten & kan välja mer fritt här. Läkare tycker om att ha ingrepp inplanerde. Dock finns det många som givetvis försöker övertala till ett försök för naturlig förlossning, men vill man inte, behöver man inte. Här är det viktigt att man får bestämma själv över sin egen kropp liksom.

  13. Frida-mor till fyra

    Vad används för smärtlindring förutom epidural? Jag provade lustgasen med första och aldrig igen! Jag fick ångest och blev bara dålig. Är kejsarsnitt väldigt vanligt i USA? Min syster har fått gjort alla sina fyra med KS pga att hon fick göra ett med första..(ursäkta min konstiga svenska, kan ju inte skriva ordentligt längre

    1. jennybenny

      Jag vet faktiskt inte om det finns någon annan smärtlindring! Inte vad jag hört talas om faktiskt. Eller jo! ”Demorol” som man kan få via dropp men det är inte rekommenderat. Och kejsarsnitt är mycket vanligare här än i Sverige!

    1. jennybenny

      Det beror på om man föder vaginalt eller via kejsarsnitt. Om man får medicin/smärtstillande etc. Om man behöver extravård eller inte. Hur många dagar man ligger kvar efter förlossningen. Ja det är jättemånga faktorer som spelar in. Jag har en vän som fick en räkning på- håll i dig!- 280 TUSEN DOLLAR. Hon behövde dock bara betala 3000 efter försäkring. Men ändå!! 280 TUSEN! helt jäkla sjukt.

  14. TH

    En undran, hur i hela friden kan man krysta när man är totalt förlamad? Det känns himla himla märkligt.
    Jag kan själv inte tänka mig att jag hade kunnat göra det. När dom vad mig att rulla när jag skulle över i en annan säng så tittade jag mest på dom som om dom vore helt från vettet. Rulla? Haha. Ja visst!

  15. TH

    Blev själv snittad för snart 3 veckor sedan. Alltså va? Har man spinal (den sortens bedövning) när man föder vaginalt? Jesus. Jag har aldrig varit med om något mer obehagligt i hela mitt liv. Att vilja vicka på fötterna men inte kan, andningen ska vi inte tala om. Ja, nu blir man väl förmodligen bedövad högre upp vid kejsarsnitt men usch, denna kvinna höll på att svimma. Att andas utan magen (eller hur man ska förklara) var det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv. Hehe.. Jag brydde mig inte det minsta om att de grävde och hade sig bakom skynket, det där med att vara förlamad var det värsta.
    Lycka till med din förlossning som snart är nära

    1. jennybenny

      Först – GRATTIS till bebis! <3
      Och visst är det sådan bedövning att man blir "förlamad". Dock att man reglerar den själv via en knapp så den avtar hela tiden & behöver ständigt "fyllas på" liksom. Så man känner ändå en del! Och när det närmar sig krystvärkar, stänger de av den så man kan krysta. Inte lika enkelt som då man varit helt utan kan jag tänka mig, men ofta kan man trycka på riktigt bra 🙂 Och jag kunde faktiskt gå 1 timme efter utan problem & kände benen med en gång. Häftigt det där. Trist att du hade det så jobbigt med den dock :/