Mammaliv i Nashville

Spara till barnen?

Har ni ett sparkonto till era barn?

Vi diskuterar ofta hur mycket pengar vi ”bör” spara i månaden/om året till August & kommande Grynet.
Det är jättesvårt att bestämma sig för vad som är rimligt liksom.
För givetvis vill man hjälpa till att ge en ekonomisk start i vuxenlivet.
Jag tycker dock verkligen inte det är något fel i att inte spara alls. Har man inte förutsättningarna till att spara, så är det bättre att man har det bra i vardagen istället för att kämpa på & ha ett tjockt sparkonto.

Här i USA har vi ju den härliga pressen att College ska betalas, vilket vi såklart vill ge till våra barn. Men det är mycket pengar vi pratar om. Väldigt mycket pengar. Man kan ju hoppas på ett stipendie eller att kiddot vill studera i Sverige, haha, men det kan man ju inte räkna med!

Och vi pratar även mycket om HUR vi ska spara pengarna. Det är en djungel där ute & en bra, men säker, ränta är A & O.
Hur gör ni? Hur tänker ni?

Inlägg är skrivet tillsammans med Sevenday.se

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Aida Lazarian

    Alltså jag visste att skola var dyrt i USA, men när jag läser kommentarerna här så blir jag väldigt förvånad ändå!! Alltså, hur dyrt är det egentligen??? Hur har människor råd med det?? Det är ju helt galet! :O

    1. Marie

      College kan kosta allt från 3500 dollar och då är det kommunalt typ college och vissa skolor kostar 20-30-40-50-60 000 dollar om året! Beror helt på vilken skola man väljer, top skolorna är hutlöst dyra!

        1. Marie

          Du måste ha bra betyg, skriva en hejdundrande uppsats, visa att du har varit med i olika föreningar, gärna volontär arbete, sånt hjälper när man söker in. Man köper inte bara en plats

  2. Anna

    Har turen att barnets morfar sparar till alla barnbarnen. Tänker att det blir kökortspengar och en liten start i vuxenlivet. Här känns ju just körkort dyrt men jämfört med att skicka ungarna till amerikanskt college är det ju växelpengar! Vore ju drömmen att kunna se till att sonen kunde plugga utan att ta lån här men den ekonomin kommer vi troligen aldrig ha innan han är vuxen. Vi ”sparar” även någon tusenlapp själva på ett särskillt konto men det är mer en buffert för dyrare saker, ex ny cykel, mycket vinterkläder på en gång osv. Resonerar nog mer kring pengar att vi ska kunna klara oss även om oförutsedda saker händer. Om en av oss går bort ska vi inte bo dyrare än att den andre har råd att bo kvar själv tex.

    En personlig fråga om du vill svara, hur resonerar ni när du tar hand om barnen mest och liten egen inkomst när det kommer till att spara pension etc. Vi är i den klassiska föräldraledighetsfällan med att jag har varit och kommer vara hemma mest och förlorar inkomst/intjänad pension osv och funderar på hur maken ska kompensera. Sjukt jag vet, men ingen av oss är mindre realistiska än att ekonomi och kärlek är två skilda saker. Maken uttrycker det själv som att han inte vill att jag ska vara fattig om vi får för oss att separera.

    1. jennybenny

      Körkort jämfört med college är verkligen växelpengar 😉
      Här snackar vi över 10.000 dollar om året- MINST, hehe. (30.000 – 40.000 för finare out of state) Så man känner ju pressen.
      Underbart ändå att ni kan spara till sådana ”vardags-saker” i livet. Det kommer hjälpa mycket!!
      Och att ha en ”hus buffert” är jätteviktigt. Vårt mål är att ha en på 10.000 dollar som bara ligger där ”utifall” liksom. En kris-budget.

      Eftersom jag inte tjänar pengar så sparar vi till båda. Andrews pengar är mina pengar. Vi delar allt! 🙂

  3. Helena

    Jag lägger undan 100 kronor var till mina två barn i månaden. Jag är arbetslös och kan inte ens pensionsspara.

    1. jennybenny

      Fint av dig <3 Jag tycker att en stressfri vardag är 1000 gånger viktigare än pengar på sparkonto! KRAM på dig!

  4. Carro

    Nu vet jag inte om jag kommer få massa motsvar av folk men….. Enligt mig så tycker jag att har man råd att spara undan barnbidraget så kanske man inte behlver något barnbidrag ….? Iaf inte om meningen är att barnet ska plocka ut pengarna när det blir 18 för o köpa en bil elr dylikt. När barnbidraget kommer är de typ en tack till högre makter för vi har det ganska knapert. Vi sparar 200 kr i månaden, nmen det är för att ALLTID kunna ha pengar till oförutsedda utgifter också, så man inte står där o inte har råd o låta barnet följa med på skolresor osv utan det ska alltid finnas pengar till det, eller ex nya vinterskor (men de tas i första hand ifrån lönekontot från oss). Sen, när det är daga så kanske de finns pengar så man kan hjälpa till med körkort, eller en startbudget på kanske motsvariget 20 000 eller nåt när barnet flyttar hemifrån… (Hon kommer inte kunna plocka ut det dagen hon fyller 18). Jag må låta hård men jag tycker det är så himla viktigt att man får lär sig att hantera pengar i dagens samhälle och att pengarna inte bara ”ramlar in”. Usch, jobbig press detta med universitetet i usa..:/ får ni något typ av barnbidrag?

    1. Charlotte - Happylivinghealthy

      Men vad ska man göra då? Alla i Sverige får ju barnbidrag, man kan inte vägra ta emot det… Skulle du innerst inne verkligen tacka nej till pengar ifall du hade så du klarade dig?! Jag kan tycka att barnbidraget borde vara inkomstprövat men så länge det inte är det och så länge som vi som familj betalar oerhört mkt skatt så tar jag med gott samvete emot det varje månad! Och, då vi inte har ngt att lägga dessa 3800kr på så spar vi dom…

      1. Carro

        Håller helt med. Inkomstbaserat vore ändå mest rättvist.. Jag hade säkert sparat undan barnbidraget om man hade haft råd att inte använda det, då är det ju. Men jag tycker ändå att det känns fel att folk med jättehög inkomst ska få ett bidrag som egentligen tom kvittar dem medans andra knappt skulle ha råd med mat om de inte fick det…

        1. Anna

          Detta kommer låta fel och hårt – men om man knappt har råd med mat kanske man inte ska skaffa barn?

          1. Carro

            Hehe nä men de e ju så det ser ut för många i dagens samhälle tyvärr. Tror ärligt talat det är vanligare än man tror att folk har det jäääkligt knapert i slutet på månaden. Vi har inte heller fett med pengar och i slutet på månaden kan det vara att vi knappt har råd med mat i några dagar. Misstolka mig rätt, vi har ju några slantar kvar och några slantar på sparkonto men själva poängen..Jag pluggar och mannen har inte superfet inkomst plus att vi har dyr hyra. Så man ska nog inte vara så trångsynt med det där.. Men även om det är knapert ibland så kan ja nog känna att jag förtjänar att vara mamma till min dotter. Vill bara att ni ska förstå hur jag menar,vill absolut inte tjafsa elle något sånt:)

          2. jennybenny

            Såklart du förtjänar att vara mamma till din dotter kära du! <3 Jag förstår hur du tänker!
            Mina föräldrar skaffade 4 kiddos & levde på noll komma noll väldigt länge. Men vi hade kärlek & tak över huvudet. Så det räckte liksom. En väldigt fin barndom. Inget sparkonto att trilla tillbaka på, men jag har klarat mig fint. Du gör ett fantastiskt jobb & gör det bästa du kan för din familj, det är jag övertygad om.

    2. jennybenny

      Vi får inget bidrag alls här i USA. Ingen föräldrapenning, inga bidrag, ingenting.
      Det är ju svårt det där med bidrag.. Verkligen lyxigt att kunna spara till sina barn & det unnar jag folk! Men jag tycker att det låter otroligt vettigt att det ska vara inkomst-baserat. Förhoppningsvis så hjälper de som har råd att spara till i samhället på olika vis!:)

      1. Charlotte

        Det är ganska skumt för alla andra bidrag är ju inkomstbaserade- låter egentligen bättre som i UK där man får gratis saker (typ på Apoteket osv) för då får ju alla liksom mer lika saker!

  5. Ina

    Det där med pengar tycker jag är så himla svårt. Vi har ett sparkonto till dottern på 3 år dit vi sätter 200kr var varje månad. Sonen på snart ett år har inget konto än. Jag är föräldraledig och mannen jobbar deltid, ibland kan vi lägga över några hundra varje månad till vårt eget sparkonto men oftast blir det istället att vi tar pengar därifrån för att ha kvar till maten efter alla räkningarna. Reser inte utomlands, shoppar inte mycket, unnar oss inte mycket. Jag frågade honom faktiskt häromdan om vi verkligen ska spara till dottern just nu, om det inte är bättre att vi spar till handpenning till större bostad istället (nu bor vi i en trea) och spar till barnen senare istället. Än är det ju länge tills de är 18, men flytta vill vi ju göra mer snart. Jag är så trött på att tänka så mycket på pengar, och självklart drömmer jag om att resa, hitta på kul saker och flytta. Men vi har två friska barn och än så länge får vi plats där vi bor. Man får ta det för vad det är.

    1. jennybenny

      Ja vännen jag tycker inte du ska stressa! Jag hade noll spar-pengar när jag var 18 år & jag har klarat mig superfint. Jag är tacksam att mina föräldrar hade det drägligt under min & mina syskons uppväxt istället. Så jag tycker ni gör helt rätt i att ta hand om familjen & hushållet först. Allt löser sig <3

  6. Liilly

    Vi sparar ingenting än så länge mer än presentpengar. Vi har valt att ha vår 2åring hemma och jag pluggar på halvtid, snart kommer syskon och då ska vi fortsätta vara hemma. Ekonomin finns inte men vi ser det som att vi ger henne något mkt bättre, tid! 🙂

    1. jennybenny

      Man gör ju så gott man kan! Och jag tycker att en trygg vardag är minst lika viktigt, eller nej, viktigare! än sparkonto!

  7. Cecilia

    Vi sparar barnbidraget till vår son, än så länge är det bara på ett vanligt bankkonto i våra namn. Tänker mig att en del kanske får bli till fonder med åren! Men jag är verkligen igen ”gambler” med pengar så jag gillar vanliga bankkonton 😉 Mina föräldrar sparade i fonder till mig och min bror och jag minns när vi fick hem årsbeskeden och man såg hur mycket det var. Mindre roligt var det när det väl var dags att plocka ut av pengarna till körkortet och lgh eftersom att fonderna då hade dippat en 10-15000, men ja så är det ju med fonder! I långa loppet är de bra, jag har fortfarande kvar en del av de sparpengarna och nu har de stigit en 15000 igen 🙂

    1. jennybenny

      Nej fonder är ju himla klurigt alltså. Det har jag inte ork till att hålla på med heller 😉 Känns som en stadig sparränta räcker gott & väl!

  8. Annika

    Vi sparar 1000kr i mån till dottern. Men vissa månader när vi har mkt utgifter hoppar vi över en månad eller två. Hon är 2 år och hittills har vi sparat 30 000kr. Då har hon även fått några tusen av släktingar som vi satt in på hennes sparkonto. Jag tycker att det är fantastiskt att kunna spara pengar & underlätta lite för henne i framtiden- men kan man inte spara så ska man inte må dåligt över det. Pengar är långt ifrån allt!

    1. jennybenny

      Ja ekonomin ser ju så olika ut från månad till månad & jag tycker verkligen det är bättre att inte stressa över vardagsekonomi som familj NU än att spara pengar till framtiden faktiskt.
      Vilket toppenjobb ni gjort med sparande! heja!

  9. Fanny

    Jenny, vad har du för tips till oss som också vill träffa kärleken i USA och bli hemmafru? Jag har varit au pair i USA men träffade inte mannen i mitt liv då tyvärr. Ska över igen som utbytesstudent nästa vår dock och har en hemlig önskan om att träffa min framtida man då… Men vill ha alla tips som finns 🙂 tack!

    1. Charlotte

      Det måste vara dagens kommentar 😀 Är det ditt mål i livet att bli hemmafru?
      Jag har själv varit det i flera år och levt helt på min man, nu pluggar jag och lever fortfarande på min man (och mina föräldrar) så absolut inget fel med det men det var ändå ett roligt mål 🙂
      Lycka till iaf, Mr Right dyker nog upp när han vill, sen är det ju svårare om man letar efter ngn som ska försörja en, hur vet du det när du träffar han liksom? Jag tror inte alla män i USA tjänar så mkt att de kan försörja sin fru….eller att de ens vill det 🙂

      1. Fanny

        Vad roligt att du tycker det var så roande? Alla har vi olika mål i livet och det tycker jag är väldigt härligt. Att se ner på andras mål säger mer om dig än om mig och är enligt mig ingen charmig egenskap att ha. För mig handlar det inte så mycket om att bli försörjd av en man utan att kunna vara mamma och fru på heltid och fullständigt delaktig i varje steg av barnens liv, som annars är svårt när man jobbar. Jag håller med dig om att ALLA män i hela USA troligtvis inte vill vara ensam om att försörja familjen, men då är det ju inte en man för mig? 😉 Problem solved!

        Lycka till med dina mål Charlotte!

        1. Charlotte

          Det var inte alls meningen som att jag ”såg ner” på dig! Jag tycker det var ett (h)ärligt inlägg som livande upp dagen lite mitt i alla diskussioner kring jämställdhet och pappaledighet- som sagt, absolut inget ont menat!

        2. jennybenny

          Fanny – Jag hoppas inte du tog illa vid dig! Jag hoppas du hittar din kärlek & mitt bästa tips är att inte ”leta” 🙂 När du minst anar det kommer han <3

    2. Helena

      Det kan väl vara svårt att ge tips om? Kärleken kan ju dyka upp närsomhelst och i alla dess former. Det är ju väldigt individuellt hur man möter mannen i sitt liv men att vara sig själv är väl en bra början. Sedan är det väl inte mer speciellt med en amerikansk man än någon från ett annat land…

    3. jennybenny

      Haha, ja det är ju som sagt lite svårt att svara på 😉
      När jag åkte till USA, så ville jag då inte hamna i något förhållande. Jag ville vara singel, leva livet & bara festa loss med tjejkompisar. Att jag sprang på Andrew var högst oplanerat & att vi sedan blev dödskära & oskiljbara var ju bara ”ödet” liksom. Man kan inte planera för att hitta äkta kärlek tror jag, men jag hoppas så innerligt att du finner din drömprins snart. Vart det nu mår vara i stora världen! 🙂 <3

  10. Marie

    Ha ha nä vi får inget barnbidrag här i USA. Skaffar du barn så får du också kunna ta hand om dem ekonomiskt. Man får lite tillbaka när man deklarerar, ja dock inte vi, eftersom vår gemensamma inkomst gör att vi förlorar många avdrag och istället får betala högre skatt.

    1. Caroline

      Fast barnbidraget får man ju inte för att man inte kan ta hand om sina barn, utan som en kompensation för att föräldrarna tappar inkomst. Staten vill ju att fler barn föds, därför får vi barnbidrag 🙂

  11. Hells

    Kan tycka att det är lite äckligt att folk kan spara barnbidraget, tydligen kan man inte avsäga sig barnbidraget i Sverige vad man än tjänar. Här i uk så får man betala extra skatt för barnbidraget om en av föräldrarna tjänar mer än £55,000 per år ( typ 610,000 SEK )
    Men ni får väl inget barnbidrag alls i USA?

    1. Charlotte

      Jag tror dock att det är få personer som skulle avsäga sig att få barnbidraget- skulle du tacka nej till ett bidrag om du hade rätt till det? Jag kan tycka att det borde vara inkomstbeprövat men så länge det inte är det så tar vi emot det 🙂
      Om man absolut inte vill ha det så kan man ju skänka bort det till ngn organisation!

      1. Hells mamma till Joe 6 och Lucy 4

        Givetvis skulle jag inte tacka nej till barnbidrag om jag var berättigad till det Charlotte, men ibland så låter vissa saker fel i mina öron. Kan bero på att jag bott utomlands i halva mitt liv. Tycker ibland att Svenskar är bortskämmda alt inte vet hur bra ni har det och att det kan vara nyttigt att se sig om och man behöver inte åka långt inom europa för att se skillnader. Visst ni betalar hög skatt och ni får mycket tillbaka äve om folkhemt inte är vad det en gång var. 🙂 Här i uk får tex barn gratis medicin, sjukvård, tandvård och glasögon tills de är 16, behöver bara hämta formular hos husläkaren så kan jag hämta ut gratis Alvedon, ipren, lusborttagning bla, det tycker jag är bra för inget barn ska behöva lida, ha ont vara sjuk bara för att mamma och pappa inte har pengar av någon anledning, sedan får vi mindre barnbidrag.

    2. jennybenny

      Nej man får inget bidrag alls! Är väldigt avundsjuk på er i Sverige kan jag säga 😉
      Tror dock de flesta som har råd att spara sitt bidrag gör något vettigare än att shoppa upp pengarna? Och att de förhoppningsvis hjälper samhället med någon slags donation etc. emellanåt 🙂

    3. Annso

      Äckligt? Det är väl bra att ALLA barn får barnbidrag? Tänk såhär annars.. familj nummer 1 på gatan har barnbidrag men de resterande familjerna har det inte pga hög inkomst. Ännu fler klyftor i samhället. Dessutom har de redan gått igenom det där med inkomsterna flera gånger och varje gång kommer de fram till att det kostar mer att inkomstpröva familjer än vad det faktiskt kostar att ge det till alla barnfamiljer.

      Ja vi har det bra i Sverige absolut… 🙂

  12. Charlotte

    Vi spar 1000kr till varje barn plus att farmor/farfar och mormor/morfar också sparar! Sen tänker jag att det räcker för att vi senare ändå kan hjälpa dom så de slipper studielån mm

    1. jennybenny

      Låter toppen! Drömmen är ju att kunna hjälpa till mycket ekonomiskt så de får en ”enkel” start i livet såklart <3

  13. Akka-mamma till Gustav

    Barnbidraget här också 🙂 tillsammans med födelsedagspengar och liknande på ett så kallat Framtidskonto med lite högre ränta och längre bindningstid. Tanken är att de blir hans till 18-års dagen. Vill väl kanske inte att han festar bort dem direkt den dagen utan hoppas att de går till något ”vettigt” typ boende, studier, se världen :)men är man 18 så är man,om man nu får skriva så 🙂 förhoppningsvis har vi lärt honom att göra kloka val haha!

    1. jennybenny

      Ja man kan ju hoppas på det iallafall 😉 Vi har en till skola & en till ”vardag” liksom. Känns bra att separera dom så det inte blir lika mycket att bråkas över utifall, hehe.

  14. eastcoastmom i Connecticut

    Här i USA finns ju speciella sparfonder för just college, och det bör ni fixa snarast möjligt! Din man vet säkert ungefär vad det kostar, men runt 10.000 dollar per år för in-state, och från 30.000 (till 50.000) dollar per år för out-of-state. Plus hyra, mat, böcker, hemresor, allt annat… Det blir mycket pengar. Tror vi sparar runt 500 dollar per månad per barn. Och det kommer troligen inte räcka till slut i alla fall. Stora pengar, jag vet. Men det är väl de där collegepengarna vi sparar som mina svenska vänner i Sverige spenderar på resor och dyra kläder… Just sayin…

    1. jennybenny

      Ja precis! Vi vet om dom fonderna för college & kan spara via Andrews jobb som lägger på en fin ränta, vilket är toppen!
      Men man vill gärna ha ett annat sparande som inte är låst till College liksom.
      Så fruktansvärt jäkla dyrt så det är skrattretande, haha. Hua!!

  15. Anna

    Har inga barn men mina föräldrar sparade till mig och mina syskon med start från när vi föddes. Vi har därför snabbt kunnat betala av CSN lånet vid utbildning. Vilket också kan bli en del i längden. Så som 23-åring var jag skuldfri och kunde börja spara på min lön ist 🙂 Känner dom som ännu betalar av vid 40 års ålder. Inget fel i det….

    1. jennybenny

      nej det är ju inget fel i att inte ha något sparat för man löser ju allt som vuxen med lön liksom, men såklart man vill hjälpa det finaste man har om man kan <3

  16. Isa

    Vi sätter undan ca 800 kr till vardera barn, vi har två. Sen investerade vi i fonder när de föddes som växer och frodas. Bästa investeringen!

  17. Marie

    Min man började spara till Sophia så fort vi fick veta att vi väntade barn. Vi sätter in 200 dollar i månaden på hennes sparkonto, typ 1200 kr. Vi lever ett bekvämt vardags liv och reser på som vanligt. Jag kommer nog lägga till mera om något år. Nu till hösten börjar hon privat skola och vi skämtar och säger att det är lika mycket som ett år på University of Minnesota. Så det lär ju inte bli en större chock i plånboken när hon väl börjar universitetet.

    1. jennybenny

      Vi har sagt att det är billigare att flytta närmre en bättre skola än betala för skolan, hahaha! 😉

      1. Marie

        Vi har jättebra skolor här i Minnesota, men vi vill ha det extra till Sophia så därför har vi valt en privat skola som erbjuder precis det vi vill ha och ge henne.
        Ja kära nån, vi skulle kunna köpa en ny bil varje år istället för att betala för skolan, men det viktigaste för oss är att snäckan får den bästa utbildningen som passar henne

        1. jennybenny

          Jag förstår verkligen att ni vill ge henne ”det extra”!
          Vi har toppenskolor i grannlänet som är ”kommunala” & som vi inte tillhör nu, men flyttar vi över gränsen kommer vi in där 😉
          Vi tjänar liksom på att flytta i framtiden, haha. Så himla KNÄPPT!

  18. Caroline

    Vi sparar 300kr i månaden i dotterns namn i fonder som hon får när hon blir 18. Sedan sparar vi 700kr i våra namn som är till henne fast vi har kontrollen. De är tänkta att gå till körkort, språkresa till exempel om hon vill åka på det och andra större saker. Sedan får hon det som ”är kvar” när vi känner att det är lämpligt, som vid köp av bostad.

    Sen har vi även hennes ”vanliga” sparkonto där jag tänker att födelsedagspengar och annat ska sättas in. När hon blir lite äldre tänker jag att hon ska få ha lite kontroll över dem själv för att lära sig handskas med pengar, tex sätta in veckopengen och spara till nåt hon vill ha.

    Vi känner oss väldigt nöjda med denna lösning!

    1. jennybenny

      Tack för att du delar med dig 🙂 Så kul att läsa hur alla gör!
      Givetvis vill man som förälder hjälpa sina skatter att underlätta starten på vuxenlivet om det går! <3

  19. Alexandra

    Än så länge har vi inte sparat något till dottern men målet är att lägga undan barnbidraget varje månad framöver. Tycker med det är viktigt att spara till barnen (om man kan). Ja o lite fördelar har vi ju i Sverige med CSN osv..men ett bra bidrag till bostad när det blir aktuellt vill jag kunna ge!

    1. jennybenny

      Ja det är ju mycket utgifter som de kommer ha i framtiden, så kan man vill man ju gärna hjälpa till liksom. Man älskar ju sina barn mer än något annat <3

  20. Mimmis

    Halva barnbidraget drygt .. 500kr../mån
    Och 500 kr in till bo-spar – konto. ( bostadsbrist här ju…!)

    1. jennybenny

      Ja man vill ju säkra så mycket det går. Ni har det ju så himla smidigt att ni kan sätta undan bidraget!

      1. Mimmis

        Ja det är förmånligt , och jag är tacksam för det då jag tjänar lite o f- penning blir jättelitet o lever på min man just nu ..fast med 13000 i hyra inkl garage blir det inte så mkt ändå ..
        Vi spar även gåvor i pengar , blir nån ju nån hundring här o var. Vill att dem ska få ja detta till lägenhet resor bil möbler eller körkort:)