Mammaliv i Nashville

Anledningen jag äter Organic

Jag har ofta fått försvara mina val av att välja vad vi äter.
Eftersom nästintill allt som finns i min kyl är organic, No-GMO & Fairtrade, vilket verkar irritera somliga människor?
Varför förstår jag inte då jag aldrig skulle döma någon som lever på halvfabrikat.
Anledningen till att jag väljer alla våra matvaror med sådan stor omsorg är för att det är verkligen det enda jag kan göra för vår hälsa.
Förutom att skratta, yoga, gå promenader, vara kär & allt sådant där som givetvis påverkar, så är det enda jag verkligen kan göra för mig, Andrew, August, bebisen i magen & Mally, att servera mat som inte innehåller gifter som kan framkalla sjukdomar såsom cancer.
Jag kan inte förhindra något, men jag kan förebygga.
Och för mig betyder det så oerhört mycket & är värt varenda extra krona det kostar.
Ni som ifrågasätter organic etc & tycker det är fjant, håll det för er själva & spana in denna as-coola brudens video.
Verkligen in your face känner jag.
Älskar henne!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin-Kalle och Klaras mamma

    Jag har varit vegetarian i nästan 20 år, men på senare år börjat äta fisk och kyckling, men jag har alltid fått ”försvara” mig. Samma sak gällande att handla ekologiskt. Folk som säger att man inte kan veta om det verkligen är ekologiskt osv.
    Jag handlar inte allt ekologiskt och köper halvfabrikat och så ibland. Men så mycket som möjligt av det jag handlar vill jag ska vara eko. Bananer, vindruvor, russin och sånt som är jättebesprutad köper jag alltid eko tex.

    Tack för en superblogg! Tror inte jag har kommenterat nån gång men läser varje dag 🙂

    1. jennybenny

      Jag förstår att du fått det! Det verkar tabu att ha något speciellt man inte vill äta etc. Trist alltså. Och underligt tycker jag nog.
      TACK själv för en jättefin kommentar som gjorde mig superglad! <3

  2. Hanna

    Bra inlägg Jenny! Jag har mer o mer gått över t ekologiskt. Förut köpte jag nån enstaka ekologisk vara, nu blir d mer och mer – jag har blivit mer medveten och utbudet i Sverige har blivit bättre. Visst är vissa saker mkt dyrare, men det kommer mer o mer tex ”ICAs egna märke” o liknande , som faktiskt har ekologiskt utan att kostnade är så mkt mer, definitivt värt det! Avstår tex fr att köpa bananer om d ej finns ekologiska – bättre vara utan än att stoppa i sig gift, det tar verkligen emot. Märkt även att tex apelsiner smakar mkt godare ekologiskt. Men jag är långt ifrån ”perfekt”, men undan för undan byter jag ut mer o mer t ekologiskt. Känns bra!

    1. jennybenny

      Vad kul att utbudet blivit bättre & att du kan göra bättre val utan att det påverkar budgeten alltför mycket. Heja på vännen! Det är svårt att ändra sig till EKO! Det tog mig säkert 2 år innan jag liksom var helt över på andra sidan 😉 Men precis som du säger, det smakar så mycket mer!

  3. Caroline

    Jag håller helt med dig, vill också bara äta ekologiskt odlad mat. Det känns extra viktigt till min lilla dotter på 10 månader. Blev lite förvånad när läkaren på BVC tyckte det var onödigt ”för hon kommer ju ändå gå på McDonalds sen när hon blir äldre”. Inte så länge jag får bestämma i alla fall!

    Jag tror att många blir lite provocerade just av att det kostar mer än ”vanlig” mat och kanske inte har råd. En del struntar ju även helt innehållet och vill bara köpa det billigaste. Något annat som folk blir otroligt provocerade av är när man vill hålla tillbaka på sockret, ojojoj vad vissa går igång!

    Gillar verkligen dina inlägg om ekologisk mat och liknande. Tänkte testa att göra tvättmedlet du skrev om för ett tag sen. Kram!

    1. jennybenny

      Oj vad jag skulle blivit arg på den läkaren! Vad säger att hon kommer äta på McDonalds i tid & otid? Suck & dubbelsuck. August har inte fått en bit skräpmat på sina 2 år & jag har NOLL planer på att ge honom något från de där hemska kedjorna. Han mår så bra ändå & vi äter på ”riktiga” restauranger där maten faktiskt smakar mat. Där köttet är KÖTT. Oj så upprörd jag blev 😉 haha.

      Ja socker & veg har jag förstått att folk har svårt att förstå. Men jag blir så less! Det påverkar ju inte dom sjävla så varför ens bry sig liksom??
      Nej nu tar jag ett djupt andetag här & kickar igång fredagen 😉 Heja dig & kul att du tycker om inläggen! Blir inspirerad av att skriva mer när jag får höra det! Och testa testa tvättmedlet, sjukt bra! KRAM

  4. Sarah

    Hej Jenny!
    Älskar din blogg o allt du skriver. Tycker att du gör helt rätt som väljer hur o vad ni ska äta. Sånt är ju verkligen upp till var och en.
    Dock så känner jag att jag bara måste få d sagt… Cancer får man ändå! Min man fick cancer för 3 år sen o d hade inte att göra med att han åt osunt eller dylikt. Kände att jag var tvungen att dela med mig av d, då jag ibland kan få uppläxning av folk från höger till vänster om hur man bör äta för att undvika cancer…
    Puss på dig! O tack för en fantastiskt rolig blogg ❤️

    1. jennybenny

      Usch så ledsamt att höra. KRAM & jag beklagar verkligen.
      Måste understryka att jag inte sagt att man kan förhindra cancer, men man kan försöka förebygga genom att inte mata kroppen med gifter som den närs av. Verkligen hemskt att folk försöker läxa upp dig!! Så okänsligt & elakt. Här kommer en till stor KRAM

  5. Anna

    Vi köper allt ekologiskt (sen har jag ätit någon färdigsoppa på jobbet även efter jag blev gravid, men det är i nödfall). Bad gäller utbud så är det ju konsumenterna som väljer det! Vi bor i Stockholm och här finns det ett bra utbud. Hittar jag inte något i ekologisk form då frågar jag efter det, oftast tas det då in. Ett bra exempel är den lilla ICA-butiken som efter all efterfrågan har mer och mer ekologiskt.

    1. jennybenny

      Åh så bra! Ja folk måste våga fråga & be butikerna att ta in större utbud absolut! Butikerna måste ju få veta att det finns en efterfrågan. Så bra! heja! <3

  6. Sofia

    Fantastiskt när man tänker efter att folk anser sig ha rätt att ”se ner” eller ifrågasätta ens val som är bra för en själv, familjen, framtiden och naturen. Men gud förbjude om du skulle nämna någons dåliga matvanor, typ att någon glufsar i sig en påse chips om dagen. Det får man inte göra, fy, det är ju den personens val. Haha lite extremt men du förstår förhoppningsvis vart jag vill komma.

    Jag köper det mesta jag kan hitta ekologiskt. Tyvärr är inte utbudet det bästa jämt men man får göra vad man kan! Tycker inte det blir dyrare, som någon annan skrev så får man se till hur mycket man handlar och slänger. Läste också att det inte är ekomaten som är dyr utan den ”vanliga” som är för billig. Finns mycket att tänka på när det gäller det vi stoppar i oss 🙂

    Älskar också dina go green inlägg! 😀 ska prova mig på att göra tvättmedel någon dag, Hoho. Kraaam

    1. jennybenny

      Ja precis så är det! Man ska inte anmärka folks dåliga vanor men de kan anmärka på våra bra 😉
      Sverige har tyvärr inte alls så bra utbud av organic som jag trodde. var SÅ besviken för jag minns inte att det var så himla dåligt? Men jag tror det är på uppsving eller hur? Kul att du känner att det funkar ekonomiskt med planering! Heja heja!! 🙂 KRAM

  7. Sara

    Bra inlägg! Jag får i stort sätt alltid försvara mitt val som vegan och ätandet av ekologiskt. Speciellt män ”attackerar” en. Jag har kommit fram till att min livsstil får vissa att känna sig ”hotade och dåliga” och försöker försvara sig genom att säga taskiga saker.

    1. jennybenny

      Ja precis så tror jag med att det är! Är så glad att många här är ”open minded” & tänker på samma sätt som jag. USA har kommit långt när det kommer till Organic. Jag tycker dock det är äldre som ofta går på en & tjafsar 😉

  8. brattbergskan

    Men vad är det för människor som ifrågasätter något som är så bra för allt och alla!? Jag blir tokig för mindre! Jag har själv länge velat köpa endast ekologiskt, men varit naiv och trott att det skulle bli dyrare för oss. NU har jag börjat resan mot helt ekologiskt och insett att det inte alls är dyrare! Håller med ovanstående om att jag väljer bättre alternativ och även ser till att allt blir uppätet. Så för mig är det BILLIGARE!

    kör på din grej (som är det alla borde göra) och skit i stackarna som har ångest över sitt eget liv och tar ut det på dig!

    1. jennybenny

      heja heja heja dig! Det ÄR inte dyrare om man planerar. Och så slipper man slänga en massa mat som ”skräpar” liksom. Win win!

  9. Eva

    Vad är det för folk som klagar på att du äter ekologiskt? Jisses alltså, mycket ska man få höra! För mig är det självklart att försöka handla eko och rättvisemärkt, problemet som jag ser det är att det fortfarande kan vara svårt att få tag på, utbudet varierar från butik till butik. Vi har turen att ha en bra kravcertifierad butik nära oss dock! Kanske har man kommit längre i USA?

    1. jennybenny

      Ja det är antagligen folk som har dåligt samvete över sina egna matvanor 😉
      Det var väldigt svårt att hitta EKO tyckte jag då vi var hemma i Sverige sist. Trist!! Här är utbudet fantastiskt! Alla butiker har organic, No GMO sektioner. älskart!

  10. Angeliqa

    Vilket superbra inlägg! Vi äter till största del ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat. Jag mot verkligen psykiskt dåligt om jag måste köpa oekologiskt av någon anledning och låter helst bli att köpa alls i de fallen (om det går).
    Jag får ofta höra som argument att det är för dyrt med ekologiskt, men jag kan faktiskt inte hålla med om det. Vi har veckohandlat i flera år nu och våra matkostnader har inte ökat särskilt mycket för att vi köper allt ekologiskt, snarare tvärtom vissa veckor. Eftersom alla varor tyvärr inte finns som ekologiskt alternativ så väljer vi bort dem och köper annat, tex mer ekologiska rotfrukter, bönor och baljväxter och sparar på så sätt in pengar. Dessutom köper en mindre skräpmat när en handlar eko/fairtrade och det sparar också pengar.

    Om en dessutom ser till att planera sina matinköp så att en inte använder upp hälften av allt och kastar resten utan verkligen använder allt så kan en spara massor med pengar på ett år. Det är galet skrämmande hur mycket mat som slängs!

    Jag ska nog också länka till den kloka flickan i youtube-klippet. Alla behöver börja tänka mer på vad de stoppar i sig, både för ens egen och för miljöns skull.

    1. jennybenny

      Ja det gör jag med!! Det liksom gör ont i hjärtat när det inte finns något som jag planerat att ha just samma kväll till middag eller tänkte baka etc. turligt nog har vi otroligt fint utbud här. Det svämmar över av organic överallt! Love love it! Och precis som du säger så planerar man bättre & man experimenterar mer, vågar testa nytt, testar veg (som sparar SÅ mycket pengar!) då man börjar köpa EkO för det är mer kostsamt.
      Kul att höra att ni kämpar på så bra att köra EKO fullt ut. heja heja! <3

  11. Annso

    Förstår absolut varför du väljer ekologiskt. Det är absolut inget du ska behöva försvara. Jag försöker också göra det varje gång jag handlar. Men allt jag vill ha hittar jag tyvärr inte som ekologiskt.
    Däremot förstår jag de som inte handlar eko pga kostnaden. Vissa har inte råd helt enkelt.

    1. jennybenny

      Jag skulle aldrig döma någon som väljer att inte köpa eko. Aldrig aldrig. Däremot så tror jag faktiskt att kostnadsfrågan är lite av en myt. När man handlar EKO så handlar man ofta efter strikta listor så man inte ”köper ditten & datten bara för att” liksom. Utan man använder verkligen all den maten man inhandlat, planerar noga & lagar mat från grunden. Men visst kan det vara svårt att hitta EKO i Sverige. Jag var otroligt besviken på karlstads utbud då jag var hemma i somras!

  12. Katarina

    Word!

    Håller verkligen med. Inte ens något jag tänker på – att vi kör ekologiskt hemma alltså. Känns så himla självklart. Fairtrade också såklart.

    Har sett videon innan – så bra!

    1. jennybenny

      Ja visst gör det! Det är liksom det mest självklara. Sådant otroligt enkelt steg att skydda sin hälsa & de man älskar.

  13. Nathalie

    Känner verkligen igen mig! Får konstant försvara mig för att jag väljer att bara handla ekologiskt samt att jag lagar all mat från grunden. Speciellt för sambons syster, hon har två barn och nu när jag väntar mitt första så pikar hon hela tiden om att jag minsann kommer få se hur det är sen och då kommer jag inte kunna ”hålla på” som jag gör nu. Dvs handla ekologisk och laga bra mat. För det har man inte råd eller tid med som småbarnsförälder. Tydligen.
    Jag säger inte emot, för jag vet ju faktiskt inte hur det är, men jag har svårt att tro att jag kommer sluta med det bara för att. Nu är det väl viktigare än någonsin att jag ser till att vi äter bra mat? Nu när jag är gravid, inte vill jag att min bebis ska få i sig massa farliga kemikalier nu innan han ens är född. Och sen när han är född, varför skulle jag vilja utsätta han för det? Känner jag mig själv rätt så kommer jag bli ännu hårdare! Jag är ju medveten om kemikalierna och vilken skada dom gör, då känns det helt ologiskt att jag ska ignorera det och utsätta mitt barn för det! Då kan jag lättare förstå min svägerska som tycker att det är löjligt och onödigt, hon är ju inte alls på läst om det och vet ju därmed inte bättre, då är det ju inte så konstigt att hon inte förstår varför jag lägger ner så mycket pengar och tid på det. I hennes ögon är ju verkligen mat bara mat.

    1. jennybenny

      Det var PRECIS så det var för mig när August skulle komma till världen. Jag skulle inte ha tid, jag skulle inte orka, tappa sugen bla bla.. Jag kan säga att jag blev VÄRRE & det är jag så tacksam för. Jag tog allt steget längre, läste på, lärde mig mer & jag lagar ALLTID all mat i detta huset. Det existerar inte halvfabrikat av något slag. Och har aldrig gjort! Så jäkla nöjd över det & jag är inte helt utmattad. Väldigt stolt är jag dock. Så du kan & du kommer orka för du bryr dig! <3

    2. Frida-mor till fyra

      Åhh vad svårt jag har för de människorna som ALLTID har något negativt att säga! Jag har en mot som påminner om din svägerska, man tappas ibland på energi och det är lätt att gå över på den mörka och negativa sidan…men gör det inte!

  14. Josefin

    Jag tycker det är jättebra med ekologiskt! Det gynnar vår jord, människor och djur, vad skulle inte vara bra med det liksom? 🙂 Håller med att det är så jobbigt att bli ifrågasatt hela tiden, jag blir det dessutom dubbelt för att jag är vegetarian också.

    1. jennybenny

      Ja visst gör det det! Det är bara bara bra för allt & alla! Tänk att andra har så mycket problem med små livsval man gör för sig själv som inte påverkar någon annan?

  15. Anna (dOddA)

    Coolaste lilla tjejen någonsin!
    Det är svårt att ta all kritik man får för att man väljer att bara äta vissa saker, eller kanske framförallt att INTE äta viss mat. Respektera mitt val liksom. Nej jag har också fått höra både det ena och det andra. Vissa saker rakt i ansiktet men de som verkligen sårar gör det bakom ryggen, så kommer det ändå alltid fram (vilket iofs är skönt att få veta också). Men jag är löjlig och överdriver. Att någon ens kan säga så till mig eller om mig när jag förlorat båda mina föräldrar i cancer. Båda mina svärföräldrar i cancer. Min styvmor har cancer för tredje ggn i detta nu. Brist på respekt och framför allt förståelse. Men jag blir så arg. Som du säger. Jag dömer heller ingen annan. Sen så mår man mycket bättre när man äter mer ekologiskt och det är faktiskt det främst till varför jag äter det. Och inte konstigt med all skit som är i oekologiskt. Stackars våra magar säger jag bara!

    Något jag tycker är skönt är att när man berättar om sina val, så respekterar somliga iaf (de flesta säger inte så mycket faktiskt utan frågar faktiskt en del också… och då är jag inte sen med att upplysa ;-)). Jag har ju börjat plugga nu. En tjej i klassen som inte dricker kaffe själv, köpte en kaffekokare och EKOLOGISKT KAFFE för att hon kom ihåg vår diskussion. Så himla fint gjort! Om min man, skulle köpa bananer igår. Han kom hem utan bananer men med orden ”det fanns inga ekologiska så då lät jag bli att köpa för jag vet vad du tycker om vanliga bananer”… så himla fint av dem båda tycker jag 🙂

    Nu blev jag sugen på att göra ett eget experiment…. hakar du på? 😉

    Kram kram! <3

    1. jennybenny

      Det måste vara folks dåliga samvete över att de inte äter ”bra” mat själva som får dom att prata strunt. Så trist ändå. För inte pratar vi illa om deras matvanor. Jag förstår verkligen varför du är så engagerad & stöttar dig till tusen i det <3 Och underbart att din man tänker på dig så. Det gör min också & jag älskar det!! Och han har även börjat känna smakskillnader vilket jag ÄLSKAR. Och fint av din klasskompis! Åh! Somliga människor! <3
      Jag tänkte testa men det får bli närmare sommaren när vi kan ha allt ute 😉 KRAM

  16. Bella

    Jag bara ÄLSKAR dina go green inlägg. Så jäkla härligt att läsa att det finns fler som försöker göra något för att våra ungar skall få en grönare värld och utsättas för mindre kemikalier och gifter.