Mammaliv i Nashville

Gravid i USA – Del.2

Här kommer fortsättningen på Del. 1 om att vara gravid i USA.
Jag vill återigen understryka att detta är från mina egna upplevelser & från synvinkeln av en 100% ”vanlig” graviditet.
Vården i USA kan skifta väldigt beroende på försäkring, vilken stat man bor i & vilken läkare man har.

  • Test för Down Syndrome.
  • OM du tackar ja till detta test, sker det runt vecka 15. Hur det går till vet jag inte då jag själv tackat nej, men detta kan alltså ingå i ”rutin-kontroller”.

    • Tredje besöket
    • Du är nu mellan vecka 18 & 20. Ultraljudet sker ofta på en mer avancerad klinik med bra ultraljudsutrustning. Det tar ca 1 timme & ultraljudsexperten går igenom varenda liten kroppsdel på bebisen, mäter olika mått överallt & du kan även få reda på könet om du önskar.

      • Fjärde besöket
      • Du är nu i ca vecka 24. Nu blir det inga fler ultraljud förrän slutet av graviditeten men du får lyssna på hjärtat & går igenom allmänhälsan. Varje gång kissar du även i en mugg & du får emellanåt blodprov för att kolla bla. järnvärden.

        • Femte besöket
        • Du är nu i ca vecka 28 & detta besöket är precis likadant som det i vecka 24. Nu går du in i tredje trimestern & nu kommer besöken ske med 2 veckors mellanrum. Doktorn börjar fråga om förlossning & rekommenderar att gå en ”tour” på sjukhuset för att känna igen lokalerna utifall förlossning skulle starta.

          Efter det femte besöket går man alltså varannan vecka ända fram till vecka 38, efter det- varje vecka. Besöken är väldigt enkla & snabba. Mäta magen, väga, lyssna på hjärta & prata om småsaker runt förlossning, graviditeten osv.

          Och nu börjar det dra ihop sig för bebis! Från vecka 38/40 & fram till förlossning får jag skriva om i ett separat inlägg för där finns det mycket att skriva om.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Letade mig ner till det här inlägget och tänkte fråga gällande barnmorskor här i USA, hur går man tillväga om man behöver träffa någon för preventivmedel, tester mm. Alltså finns det något som motsvarar ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning som i Sverige. Bor i New York så om du har någon koll på hur det funkar får du gärna hjälpa till! Behöver man ha försäkring för att göra ett besök?

  2. Malin

    Där jag bor erbjuds alla att göra KUB oavsett ålder. De verkar dessutom förutsätta att man vill det. När jag ringde kvinnohälsan för att bli inskriven bokade de direkt ett UL i ca v13 utan att egentligen tala om att det är ett KUB-test man gör då. Mycket märkligt tycker jag.

  3. Jenny

    Tack för ännu ett informativt inlägg! Tycker inte det du skriver om verkar vara så väldigt olikt Sverige ändå… Känner att det enda jag behöver sätta mig in i nu är…försäkringar!!!!

    1. jennybenny

      Ja försäkringar är A & O. Jag tror det skiljer sig väldigt mycket på hur otroligt fokuserade & intresserade de är av dig här. Visserligen beror det verkligen på doktor osv. Men i Sverige får man ju den man får liksom. Här i USA kan man välja med omsorg en som passar sin personlighet & eftersom de är privata måste de lägga ner sig mycket mer. Förstår du hur jag menar?

      1. Jenny

        Ja i Sverige får man välja BVC och sedan får man den barnmorskan man får där liksom. Jag AVSKYDDE våran första barnmorska! Hon var som en maskin, utan känslor, fingertopps-känsla eller lyhördhet för vad VI ville. Vi klickade INTE helt enkelt. Funderade på att byta, för det får man om man vill! När sommaren kom tog hon dock semester, och efter det bad jag att få stanna med den person som jag gått till under tiden hon var borta. Det löste sig smidigt. Hade jag gjort det igen hade jag bytt så fort det kändes fel.

  4. Eva

    Alla erbjuds cub-test nuförtiden, men rekommenderas särskilt om man är över 35. (Stockholm) Fast är det samma test som i USA? Det är ju bara ett screeningtest som avgör om sannolikheten är hög eller låg. Sen måste man gå vidare med fostervattenprov om man vill veta säkert.

    Tycker att detta låter ungefär som det jag upplevde på MVC i andra och tredje trimestern.

    1. jennybenny

      Jo men precis så är det här i USA också tror jag. Först gör man ett test via UL där man får en sannolikhetsprocent. (Vilket jag hört att MÅNGA får högt & det inte är något all = jättemycket oro & fostervattenprov som inte är helt riskfritt) Sedan som sagt fostervattenprov. Nej jag känner att jag avstår den stressen!

  5. Jenny

    Vilket intressant inlägg! Jag ska snart flytta till USA med min dotter som då kommer vara ca 4 månader och är nyfiken på hur det funkar med vaccinationer och kontroll av vikt, längd och utveckling och sånt, alltså motsvarande vårt svenska BVC. Förstår att det är väldigt olika beroende på vad man har för försäkring men berätta gärna om du vill dela med dig. Vi kommer självklart ha sjukvårdsförsäkring men det känns ändå lite läskigt att lämna trygga Sverige med min lilla plutt:)

    1. jennybenny

      Vad spännande för er att flytta till USA! 🙂 vart ska ni bo? Jag kan absolut skriva om vår motsvarighet till BVC i inlägg! Du kommer bli väl omhändertagen kan jag lova!! De är väldigt ”hands on” & duktiga. Kanske att hon får ta igen lite sprutor som hepatit B? Det finns även ett par till som de tar tidigt här. Maila gärna om du vill ha mer info också! Jag svarar så gärna!

  6. Hanna

    I Karlstad är också KUB gratis. Jag upplever ibland att folk gör det utan att ha tänkt igenom vad de ska göra med informationen efteråt. Vi avstod, trots att jag fyller 34, just för att det finns så många sjukdomar ett barn kan födas med och att det är få som går att se via KUB. Har full respekt för att man väljer att göra testet, men tycker det är smart att diskutera igenom innan. Vill vi göra abort vid hög risk för ds, etc.

    Intressant med de här inläggen Jenny!

    1. Anna

      Vi resonerade likadant: vad vill vi göra med informationen? Vi hade inte avbrutit graviditeten och alltså avstod vi. Sen tänkte vi också, precis som du, att det ju finns så enormt många svårigheter som ena barn kan drabbas av som det inte går att screena för. Vi har vänner som, trots att de kanske bara är 27-28 år, gjort KUB-testet utan att överhuvudtaget funderat över vad de ska ha informationen till.

      1. jennybenny

        Precis! Jag vet inte vad jag skulle göra med informationen. Då den inte är helt hundraprocentig liksom. Och även om den var hundraprocentig skulle jag aldrig välja bort mitt barn. Och det skulle skapa ett sådant grubblande istället för att njuta av att vänta barn. Nej jag förblir lyckligare ovetande 🙂

    2. jennybenny

      vad bra att det är gratis!
      Och jag känner precis som du. Vad skulle jag göra efter jag fått information om att barnet eventuellt har DS? Det är ju inte 100% säkra svar de kan ge ändå.. Nej jag tror jag själv mår mycket bättre av att inte få någon diagnos på bebis i magen. Hur barnet än ser ut när hen kommer ut så kommer vi älska den lilla mer än något annat.

  7. Patricia

    Jag är finlandssvensk och bor vid finska kusten. Jag väntar också vårt andra barn i maj. Här är KUB-test/screeningen helt gratis och erbjuda alla gravida. Spelar ingen roll på ålder o.s.v. Har fått veta att ca 80% utför testet som består av ett ultraljud där de mäter en liten delmellan kotorna i nacken på bebisen bland annat. Annars verkar förloppet av besök vara rätt lika. Förutom att här är det i princip gratis. En liten avgift för förlossnings-vistelsen när bebisen kommer. Sen dygnsavgift på BB men vill minnas att det allt som allt inte blir mer än 200€, om man inte hamnar att vara länge på sjukhus förståss… Men då finns det oftast försäkringar som täcker sånt. Lycka till med fortsättningen av graviditeten! 🙂

  8. Anna

    Vi bor i Stockholm och erbjöds göra ett KUB-test (screena för kromosomavvikelser) trots att jag är 30 år. Vi tackade dock nej. Men jag tror det beror väldigt mycket på vilket landsting en hör till. Vi har inte heller tagit reda på kön. Dock tog vårt rutinultraljud i v. 19+6 bara 10 minuter ungefär, så det verkar vara en stor skillnad. Och utfördes av en barnmorska som är specialutbildad på att utföra ultraljud.

    Kul att höra hur det kan fungera i USA 🙂

  9. Frida-mor till fyra

    Vad förvånad jag blev när jag läste om Downs syndrom, här blir man erbjuden DS test om man är 35 och över. Kanske har det ändrats på senare men jag har aldrig haft det i tankarna…vi har inte ens tatt reda på kön på någon av våra fyra.

    Som sagt försäkring är allt i USA 🙂

    Har ni tänkt och stoppa vid två barn eller ser du för dig ett hus fullt av barn?

    Kram

    1. jennybenny

      Så kul att läsa era kommentarer också om hur det är hos ER! 🙂 För det verkar skilja ganska mycket från län till län?

      Njae vi hade nog tänkt stoppa vid två 😉 Även om min dröm en gång var att ha huset fullt av underbara lintottar, så känns det bra med två för oss båda just nu 🙂
      KRAM

    2. Jenny

      När jag var gravid våren 2011 så frågade de mig inte om jag ville göra test för DS. Däremot vet jag att en bekant som var gravid samtidigt gjorde det, och då på hennes egen förfrågan (=de erbjuder det om du frågar, men du måste själv ta upp det). Detta var i Göteborg.