Mammaliv i Nashville

Lite fördjupning ang. Gravid i USA

Jag läste just om föregående inlägg & inser att jag blandade ”du”, ”jag” & ”man”, väldigt friskt, haha. Oh well. Skyller på grötig förkylningshjärna, haha.

Nu måste jag förtydliga mig lite.
Jag skriver utifrån mina upplevelser & ingen annans.
Det skiljer sig som sagt från stat till stat & beroende på försäkring.
Vi har en väldigt fin försäkring genom Andrews jobb & är lyckligt lottade.
Jag vet i ärlighetens namn inte hur i hela friden man kan ha råd att föda barn utan försäkring i USA.
Då jag var gravid med August hade jag 100% coverage. Alltså kostade min graviditet till förlossning 0 kr. Eller. Vi betalade nog 20 dollar första besöket, men det var allt.
Nu har många försäkringspolicys ändrats (tack Obama) & vi är nu inte 100% täckt,a men nästintill. Så nu har vi ett ”högsta belopp” som vi inte behöver betala mer än, vad graviditeten nu än må gå på. Det är ingen megasumma om man jämför med vad sluträkningen kommer ligga på, men det är ändå mycket mer än gratis.
Då vi fick sluträkningen från första graviditeten höll jag på att få att svimma!
Den låg långt över hundratusen-strecket & då hade jag haft en nästintill fläckfri graviditet & kunde förlösa vaginalt trots igångsättning. Kejsarsnitt & komplikationer gör att summan går upp ganska friskt.

Sedan tror jag inte det finns något MVC så som i Sverige. Här är (tror jag!!) alla kontor privata & beroende på vilka försäkringar kontoret tar, kan man få en plats. Har man inte försäkring kan man givetvis få välja doktor ändå, men räkningen blir nog inte rolig. Försäkring betyder väldigt mycket här.
Sedan finns det ju särskilda kliniker kan hjälpa till med ultraljud etc för mindre pengar, man kan få stöd om man är låginkomsttagare eller arbetslös. Men det vet jag inte så mycket om, så jag vågar inte skriva alltför mycket fakta.
Man behöver heller inte gå till en OB GYN om man inte vill utan kan välja ”Doula” eller ”Birth Mother” etc. Men det vet jag inte heller hur det fungerar med försäkring osv.

Fråga gärna mer!
Kul att inlägget blev så uppskattat!

Nu ska jag återgå till frukost & min superförkylda lillkorv.
PUSS & Happy Torsdag <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Hej! Bra inlägg! Undrar lite saker. Vad menar du med Obamacare, att det han gjort är bra eller dåligt för er?
    Sen undrar jag om sluträkningen på över hundratusen gällde efter eller före försäkring?
    Skulle vilja tillägga att eftersom det är öppen marknad på sjukvården så varierar också priserna rätt så rejält. Min killes förra fru fick högt blodtryck och fick läggas in tidigare, sedan kejsarsnitt, kuvös och flera veckor av vård där barnets andning måste kontrolleras dygnet runt. Den prislappen hamnade på ca 120.000 kr (före försäkring då alltså).
    En annan grej som är ganska kontroversiell: Inte alla vet att man kan förhandla om priset! Du kan gå till kliniken efter du får räkningen och säga: ”Jag har tyvärr inte råd att betala detta pris. Men jag kan ge dig 50% i cash idag!” Då går de ibland med på det. Känner folk som gjort på det viset. Även en artikel i New York Times pratade om detta sätt att deala om priset.

    1. jennybenny

      Åh kul kommentar! 🙂 Jag har lite ont om tid men ska försöka svara!
      Obamacare har inte hjälpt oss alls! Inte det minsta. Det har fått företag som förr haft 100% täcknings-avtal med bolag, för att ge till sina anställda, att dra sig ur samtliga avtal & låta personalen själv välja försäkring. För ALLA måste ha försäkring. Det är nu ett krav. Vilket är bra. Men fruktansvärt rörigt. Jag vet inte ens enda människa som jag känner, som inte är upprörd över detta. Och jag vet MASSOR som blivit drabbade av högre försäkringskostnader med mindre förmåner. Detta är fullt arbetande, fast anställda personer. Jättetråkigt tycker jag. Andrews företag bestämde sig för att ta ett kliv ner i försäkringsnivån pga priserna som gick i taket, så nu har vi fortfarande en bra försäkring, men sämre än den vi hade innan. Förstod du lite? 😉

      Och räkningen var den som kom FÖRE försäkringen betalat av det hela. Man får ändå siffrorna hem, även om man inte ska betala något. Det är till för bla. deklaration. Jag vet en vän som hade sitt barn 6 veckor för tidigt & låg på NICU i ett par månader. Hon födde också med kejsarsnitt. hennes räkning var på 350.000 dollar. FY FARAO. Men visst går det att förhandla. Man har mer makt än man tror men det är inte många som vet om det. SÅ himla rörigt system alltså!!

  2. Karolina Malmborg

    Hej!
    Stort grattis till graviditet nr 2! Det är så kul att följa din blogg!
    Jag väntar själv nummer 2 och är lite nyfiken på om ni har möjlighet till barnomsorg om ni vill. Själva har vi precis skolat in vår son på förskolan (snart 22 månader gammal). När barn nummer två kommer om 3 månader får vår son gå 25 timmar på förskolan så att jag och bebisen skall få lugn och ro och vår son ska få stimulans via lek och pedagogisk verksamhet.

    Hoppas ditt illamående har avtagit.

    Karolina 🙂

    1. jennybenny

      Åh vad kul! Grattis till er! 🙂 Så härligt att ha förskola så du & bebis kan skrota runt själva en stund på dagen. Underbart! Jag har funderat på att ha någon nanny på eftermiddagar som kan gå ut & busa med August, så han också får uppmärksamhet & ha kul liksom. Vi får se 🙂
      Tack snälla för fina ord!! KRAM

  3. Frida-mor till fyra

    Vi är väldigt lyckligt lottade här i Norge med den ordningen vi har. Man har en egen fastlege som man ringer till och får all hjälp av. Just nu är det en STOR diskussion om dessa fastleger får lov att vägra utföra aborter. Hur fungerar det med abort i USA nu när det är en demokrat som president?

    Jag tycker att din ide med presenter är superbra! Passa på att ge honom goda värderingar som sitter i redan som liten! Du kan skriva på inbjudningen att du bara vill ha böcker, du förstår kanske nu att jag är pedagog 🙂

    1. jennybenny

      Underbart att ni har det så bra i Norge! Bra mödravård är extremt viktigt!
      Jag har inte fördjupat mig i abort-frågan om jag ska vara ärlig så jag vågar inte uttala mig. Men det är lagligt i nästan alla stater tror jag.

      Blir så glad över pepp ang. presenter! 🙂

  4. Anna

    Jag har varit fantastiskt nöjd med vården här i Sverige. Går privat, men det kostar inget. Har en väldigt engagerad barnmorska som verkligen är toppen. Tycker det känns läskigt med försäkringar osv i USA, men det är väl en vanesak – såklart. Känns dock skönt att veta att alla, oavsett plånbok, får möjlighet till samma vård. Sen finns det ju såklart massor som kan förbättras i Sverige också.

    Spännande att höra om dina upplevelser 🙂

    1. jennybenny

      Undrar om många vet att de kan gå privat & att det är gratis? Så himla bra ju! Kan tänka mig att engagemanget blir mycket större!
      Försäkringar var lite läskigt tyckte jag med, men nu när jag förstår systemet & vår försäkring känns allt väldigt tryggt. Vi har en himla tur! USA är ju så himla stort så det är svårt att få fläckfri vård här för alla. Sverige gör ett bra jobb för att hålla allt gratis ändå. Även om mycket kan förbättras!

  5. Jenny

    Jenny, det är så himla bra att du delar med dig av dina erfarenheter på det här viset. TACK!
    Vi är inte där än, men hoppas absolut på ett syskon till vår L i en (snar?) framtid. USA är verkligen landet av valmöjligheter (visst man kan argumentera att inte alla har råd till alla val), medan i Sverige så är det ju liksom lite mer universellt. Jag hade en jättebra graviditet och födsel med L i Sverige, men börjar nu fundera på om/hur jag skulle vilja ha det nästa gång. I och med att jag faktiskt måste ta ett aktivit val.
    Ser fram emot Gravid i USA DEL 2 🙂

    1. jennybenny

      Vad roligt att det blev så uppskattat & vad kul att ni vill ha syskon! 🙂 Ja att föda barn i USA är skillnad från Sverige, men jag tycker vården verkligen är toppen! Jag hoppas även du hittar någon som känns perfekt för just dig & dina önskemål! 🙂 Del 2 kommer om någon dag 🙂

  6. Lovisa

    Hej!

    Såg precis reprisen av Jills veranda och blev så nyfiken på om du har sett den. I detta avsnitt har hon bjudit in en lesbisk tjej ( kakan) och hon får prova på hur det är att vara homosexuell i Nashville.
    Hade varit intressant att se om den bilden av Nashville som visas här i Sverige stämmer överens med din