Mammaliv i Nashville

Presenter på barnkalas?

Jag är lite kluven & behöver er hjälp.
Nu lämnar vi graviditet & oro för en sväng & fokuserar på min blivande 2-åring.
Vi ska ha kalas för honom om några veckor & snart kommer inbjudningskorten så jag kan skicka ut dom.
Nu har jag dock ett litet dilemma.
Jag vill inte ha några leksaker!
Det låter väl kanske elakt (& själviskt då jag inte är födelsedagsbarnet!), men nu är det så att August har SÅ himla mycket grejer.
Och jag vill gärna tänka på miljö, jag vill inte ha o-önskade leksaker i plast som hamnar hos en insamling & det skulle ju vara skönt för gästerna att slippa lägga ut pengar tänker jag.
Det blir tillräcklig med paket från mormor, morfar, farmor & farfar.
Nu undrar jag-
Är det ”o-artigt” att skriva att presenter ej önskas??
Jag skulle ju själv tycka det var ganska jobbigt att komma tomhänt till ett kalas.
Och den Amerikanska mentaliteten kanske är lite annorlunda från den Svenska.
Åh jag är så kluven.

Jag funderade lite på att om någon verkligen verkligen insisterar på att köpa present (om jag ber samtliga att INTE köpa) så kan jag föreslå fina sagoböcker eller pengar till WWF så August kan bli elefant-fadder. Det känns ju verkligen fint & vettigt!
Men kan man be om det? ”Får” man vara så tydlig liksom?
Maj gadd. Blir helt snurrig.
Sååå nu lämnar jag över denna frågan till Er!
Dela gärna med er av erfarenheter & känslor.IMG_7900
Älskade ett-åringen, för snart ett år sedan :,) Hjälp vad tiden går!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej. Väntar med iver på din formulering, tänkte fråga om jag kan apa efter?! Sitter också med inbjudan, fast för en 7åring. Det blir liksom inte lättare med åren 😉

  2. Magdalena

    Vill bara skriva en rad och peppa lite mer! 🙂 Så bra initiativ av dej. Jag är en så som har svårt att komma tomhänt på kalas, men köper nästan aldrig leksaker utan det blir kläder (i nån storlek större så de har ett tag) eller en bok tex, sånt känns mer hållbart än plastiga leksaker. Men det här du kommit på är ju en helt lysande idé. Kör bara kör!

  3. Johannaty

    Jag tänker som du, jag vill inte ha in en pryl till i Ciaras rum. Vill på något fint sätt säga sätt hellre in en slant på hennes sparkonto det har hon mer nytta av sen 🙂

    1. jennybenny

      Ja tänk om man ”vågade” önska om sådant 😉 Det gör inte jag, haha. Men däremot känns välgörenhet mer ok? Åh jag vet inte! Vår lär väl se snart 😉

  4. Victoria B

    Helt underbar ide! Efter jul tankte jag samma sak…fast forsent ute haha Alice fick saa himla mycket, i min mening ”skrot”. Massa stora plast grejer som tar upp jatte mycket plats..Nasta jul tanker vi be att alla spenderar halften av vad dom tankt och sen om dom vill satta in pengar pa ett sparkonto eller ge till valgorenhet resten. Men som sagt…sa himla svart att veta hur man sager det till vanner och familj utan att trampa pa tarna. Nar du har kommit pa en bra formulering far du jatte garna dela med dej av den!!! 🙂
    Ha en toppern dag!
    Kram!

    1. jennybenny

      Vad fint att du tänker i samma banor! Jag ska definitivt dela med mig av min erfarenhet & hur jag formulerar mig. Det är SVÅRT. Jag är lite svettig 😉 hehe. KRAM vännen!

  5. Liilly

    Vilken bra ide av dig! Som miljökämpe blir jag alltid såå glad av att läsa sånt här! 🙂
    Vi var på ett bröllop för några veckor sedan, och där skrev de på inbjudningskortet att det är en stor önskan för dem att inte få några presenter utan om man gärna vill ge något så får man skänka en slant till valfri organisation eller hjälpa till med något under festen! 🙂 Nästan alla gäster hade accepterat detta! 🙂
    Så skriv du på inbjudningskortet att ”för oss är det viktigt att visa hänsyn för miljön och önskar därför inga presenter, kom med ett glatt humör typ” eller nåt!! ÅÅÅÅH vad mysigt för August att ha kalas och få leka med kompisarna! Jag blir lite bölig (gravid) haha!

    1. jennybenny

      Åh vad fint!! Heja heja dom! Jag är SÅ pepp på att gå igenom detta.
      Och grattis till graviditet!! Så kul! Jag vet hur det känns att bli gråtig typ HELA tiden 😉 <3 KRAM

  6. Tina

    Åh jag dööööööör så söt han e !! Man vill bara krama honom och retar honom med många många pussar .
    Kram tycker det är en lysande ide .

  7. Anna

    Jag vet några (vuxna då) som aldrig vill ha presenter utan vill man ge något så får man skänka pengar till ”läkare utan gränser” eller”cancerfonden”. Tycker det är en väldigt fin och osjälvisk tanke, kör på! 😉 Jag tycker inte det är ”oartigt”!

  8. K

    Vilken fin ide och vad roligt att så många kommer med tankar och förslag:) Ytterligare en fördel med välgörenhet är ju att lille August så tidigt kommer i kontakt med värdet i att ge till någon annan (även om han kanske är för liten för att förstå det just precis nu).

    1. jennybenny

      Ja men verkligen jättekul!! Jag är helt överrumplad över all positiv feedback för detta! Känner mig superpepp att genomföra iden! 🙂

  9. Anna

    Hej du söte,

    Alltså jag måste göra en liten invändan här;

    Det är helt okej att skriva på inbjudan; ”Inga paket i år, ta bara med era härliga barn” däremot tycker jag inte att det är okej att förmedla i inbjudan vart pengarna istället ska sättas in.

    Tanken är fin för dig, men det ser inte snyggt ut när det väl kommer på print, jag tror att du kommer att ångra dig.

    Jag tror att dina närmsta vänner kommer att dyka upp utan paket, precis som du tänkt, ett par stycken kommer att ringa och fråga vad de kan göra istället, ungefär då kan du ju säga; skänk pengarna till välgörenhet. Medan den tredje gruppen kommer att dyka upp med paket. Tacka och se glad ut, skänk sedan bort till kyrkan eller liknande.

    Under kalaset kommer det säkert att bli en trevlig diskussion kring detta paketfria-kalas, då kan du känna av föräldrarna lite inför nästa år ;o)

    Lycka till!

    1. jennybenny

      Ja vi får se vad jag väljer att formulera 🙂 Antar att det kommer vara någon som gnäller lite vad vi än gör liksom. Så jag måste försöka göra det smidigt & snyggt. Sedan får det bli vad det blir, men jag har ju försökt iallafall. Givetvis kommer jag se glad ut & tacka även om folk väljer att inte lyssna 🙂 Och hoppas att jag startar en trend! Det vore ju fantastiskt!!

  10. Maria Nw

    Hej!
    Jag har inte läst alla andras kommentarer, men tänker spontant att det är klart att ni borde kunna önska vad ni önskar få till August. Min tjej drunknar också snart i alla grejer hon har, och jag tycker det är såååå onödigt med en enda pryl till. Presentkort att använda framöver när man så behöver, att skänka en slant till något fint ändamål är jättebra önskningar tycker jag! Och grattis till lill-bebben, skönt att den har det bra i magen! Kram (Här skulle ett hjärta in men jag vet inte hur jag gör det på datorn?!?!!) 🙂

    1. jennybenny

      Haha jag vet inte heller hur man gör hjärta på datorn 😉 Så jag kör hederliga <3 eller copy/paste från någon annan som skrivit hjärta, haha! Skönt att veta att jag inte är den enda.

      TACK för grattishälsning & jag har börjat fila på en bra formulering nu efter all er fina pepp! <3

  11. Johanna

    Formulera det som att det är August som skriver, typ ”Jag fyller ju år men då jag redan har allt kul jag vill ha och behöver så finns det egentligen bara en sak jag vill ha- en elefant att vara fadder till! Och kanske någon ny bok att läsa då jag läst de jag har om och om igen. Även pengar till framtiden är ju bra tillägger mamma & pappa :-)”

    Kanske något sånt?

  12. Sofia

    Tycker det är en jättefin idé! Om jag talar av egen erfarenhet så vet jag ALDRIG vad jag ska köpa till barn på deras födelsedagar så om någon skulle vara tydlig med vad barnet ville/inte ville ha så skulle jag bli jätteglad.

    Jag köper aldrig plastgrejer till barnen i min närhet men det är jag typ ensam om. Jag köper böcker, eller kläder till mina systerdöttrar för det vet jag att de behöver. Så kör på! Är ju en jätte jätte bra grej. 🙂 tänkte också passa på att säga att jag älskade temat för August ettårsfest! Vill minnas att det var ugglor och jag fullkomligt älskar ugglor.. Ciaran också, såklart 😉 hehe. Så tänkte inspireras av det nu i sommar när vi får en liten ettåring här hemma.

    Kram

    1. jennybenny

      Precis så känner jag med! Jag vet inte alls VAD jag ska köpa & frågar alltid föräldrarna för att det ska vara något ”vettigt” liksom.

      Jaa vi hade ugglor 🙂 Look Whoos One 😉 Sååå gulligt var det! Kul att inspirera någon <3

  13. Anna Lopez

    Det tycker jag absolut att man kan säga! Vi meddelade släkt och vänner att det råder inköpsförbud av leksaker både vid födelsedag och julafton. Vi har satt stopp av den enkla anledningen att Stella ändå inte skulle hinna leka med allt och för det andra inte verkar uppskatta prylar. Hon leker ju så fint med de saker hon redan har. Vi har istället sagt att hon önskar aih sånt som hom behöver, nya stövlar, en ryggsäck etc..

    1. jennybenny

      ja det finns så mycket som han verkligen behöver mer än leksaker. Det finns alldeles för mycket här hemma redan! Han leker knappt med hälften & då har vi storterat bort MASSOR. Jag ska genomföra min ide efter allt ert underbara stöd! 🙂

  14. På Selmas gata

    Tycker helt klart man kan vara tydlig!! Vi har varken plats eller önskan om mer plast och grejer, men nu när sonen fyller fyra så är han ju medveten själv om att han fyller så då är det svårt att inte låta honom få paket. Men helst vill jag inte ha nåt i plast! Det känns iofs som det är lite skillnad på släkt och på hans dagiskompisar, där vill jag inte göra nåt som är för krångligt för deras föräldrar och de paketen kostar ju inte så mkt.

    Finns det förresten något barnsjukhus/barnavdelning nära er? Isf kan ni ju skriva att de tar med sig sådant som skulle passa där (böcker, kritor?) och så skänker ni det i August namn.

    Sedan att jag själv skulle tycka att det vore jättesvårt att komma tomhänt på kalas är en annan sak…)

    1. jennybenny

      Ja efter all er pepp så ska jag bara tuta & köra! Har redan börjar jobba på formuleringen. SÅ pepp på detta nu 🙂
      Det blir nog svårare efter varje år eftersom de ser var deras vänner får, så kanske kommer det bara funka något år, men då gjorde vi något ”vettigt” ett par år iallafall 🙂

  15. Linda

    Jag tycker absolut att du kan ”avstå” från presenter och istället meddela att om någon hemskt gärna vill ge något att det kan vara till en välgörenhets organisation. En mycket bra idé! Min lilla har också en massa leksaker och några blir tråkigt nog liggandes, vilket är riktigt tråkigt.

  16. Karolin

    Jag tror inte Amerikanare anser det oartigt att undanbe presenter. Dom älskar ju charity.
    Säg bara att eftersom august är så fortunate oc hdet finns så många barn som inte är det så önskar ni att folk ger lite till dom istället. Barnhem eller cancerfond eller liknande. =)

    Ha en bra dag,
    Karolin

    1. jennybenny

      Ja dom gör ju det! Men sedan älskar dom att ge flådiga presenter också 😉 Men jag struntar i det nu efter ert otroligt fina stöd & har börjat formulera en förklaring som skickas med inbjudningskorten. KRAM

  17. christin

    Vilken underbar idé. Jag tycker det känns klockrent. Tuta och kör. Tror att några kommer köpa något litet till din son oxå. Men om några av gästerna lyssnar så är det ju alltid något. Jag kan tänka mig att göra samma sak nästa år när min lilla fyller två. ♥

    1. jennybenny

      Vad roligt med sådant medhåll från er allihop!! Nu har jag börjat fila på formulering till inbjudningen! 🙂 <3

  18. Josefine

    Ett år skrev jag ”leksaker i överflöd undanbedes” på kalasinbjudan till min son, tror faktiskt det var när han fyllde två. Det funkade väl inte så bra. Och nu när han snart fyller fem är det uteslutet. Nu handlar ju allt om att få presenter, även om han knappt leker med det sen. Julklapparna han fick lekte han med veckan efter jul, men har inte rört dem sedan dess. Min yngsta som är 15 månader leker däremot med sina leksaker hela tiden, och ofta är det med de leksakerna min äldsta också leker…

  19. Helena

    Om dina vänner och bekanta vet om att du ej gillar plastleksaker så borde de inte köpa sådant. Ett alternativ är ju att skänka bort leksaker som August inte leker med längre och ”fylla på” med nytt.

    1. jennybenny

      tyvärr förstår de inte det, haha. Många köper vad de vill ändå 😉 Hans gamla som jag valt ut med noga omsorg från Green Toys etc vill jag spara, hehe.

  20. Kim

    Vilket Jättebra förslag! Ett annat förslag är att önska upplevelser. Stella fick i julklapp gå på Disney on ice, presentkort på lekland bl.a. Det tyckte vi var super för Vi har också massor leksaker!!

    1. jennybenny

      Ja det tycker jag också är jättebra! Vi har önskat Zoo-medlemskap & musik-klasser av familj 🙂 Det känns bra & ”vettigt” liksom! Och han kommer ju ha kul så LÄNGE med de presenterna! 🙂

  21. Josefin

    Jag tycker absolut du kan be dem skänka pengar till något bra i hans namn. Ex något med djur eller som har med mammor o barn att göra. min vän gjorde så och det gick jätte bra. Jag gav min dotter wwf i julklapp så hon nu är elefant fadder 🙂 Hon fick en söt gosedjurs elefant på posten med 🙂 Känns mycket bättre än alla grejer att redan nu få låta hennes namn göra något bra. och det tycker jag absolut du ska önska till A, hans stora kärlek för elefanter är ju något du kan trycka på. kram

  22. anna m ludde o filippa

    Men ååhhh vilken fantastisk idé!!! Klart han ska bli elefantfadder! Tänk om alla gästerna kom med ett födelsedagskort med elefant på och notering om bidrag till wwf. August skulle ju bli överlycklig! Detta måste väl gästerna tycka är kul? Kraam

    1. jennybenny

      SÅ kul att ALLA håller med & peppar detta förslaget!! Jag tycker verkligen födelsedagskort med elefant är TOPPEN ide!!

  23. Linda

    Hello! eller kan ni inte önska er presentkort till August då? Då kan han få det han vill ha å det är ingen brådska!

    1. jennybenny

      Jag känner bara att då blir summan så symbolisk liksom. Vill inte att folk ska känna stressen över att vi faktiskt ”ser” summan som de köpt för. Förstår du? Tänkte att donation kan vara 2 dollar eller 20 liksom.. 🙂 Även om jag själv skulle älska presentkort & aldrig döma någon!

  24. Nathalie

    Jag tycker du själv kom med ett kanonförslag! Donera en liten slant i August namn för någon organisation Som ni tror och står för. Ingen vill komma tomhänt så är det ju, men att få ge bort nått fint vill ju alla, och då blir ju en sådan ”present” Perfa!
    Så himla bra idé!

  25. Malin - Edwins mamma

    Vad glad jag blir för det är precis i de tankarna jag går med 🙂 Du kan väl meddela hur du får fram det till alla bjudna? Vill ha tips 😉 Ett bidrag till WWF tycker jag annars låter toppen! Urgulligt att han gillar elefanter så <3

    1. jennybenny

      Ja nu har jag börjat fila på formuleringen efter allt ert underbara stöd & all pepp! SÅ kul! Han ÄLSKAR ju elefanter mer än något <3<3<3<3 Underbara unge!

  26. Anna

    Det låter ju jättebra! Tycker du kan skriva det. För som du säger så är det ju onödigt att han får presenter som sedan ”slängs”. Skriv att det är för miljöns skull eller nåt och ha en bild på när August tittar på elefanter, för att understryka hans kärlek. Ett bidrag till WWF kan ju göra att hans favoritdjur finns kvar i det vilda 🙂

      1. Anna

        Tycker det är bra att ta ansvar för det slit och släng-samhälle vi har idag. Vi har redan sagt att när vårt barn föds så ska hen inte få bara för att få. Då förtas ju glädjen också. Plus att vi vägrar plastleksaker osv, precis som ni.

        1. jennybenny

          Ja det är verkligen ett slit & släng-samhälle vi lever i! August har det nog lite FÖR bra ibland känner jag. Han är allt bortskämd.. Så nu måste vi liksom ”skärpa oss” nu när han börjar fatta det hela. Fint att även ni kommer göra samma med plats etc! Heja! (svarar på ditt mail snart!!) <3

  27. Anna (dOddA)

    Håller med föregående! Någon organisation finns det som ligger dig extra varmt om hjärtat? Du kommer på något bra sätt att säga nej tack <3

    1. jennybenny

      Ja WWF ligger mig väldigt varmt om hjärtat så det skulle vi välja isådantfall. Med tanke på August otroliga passion för elefanter också 🙂

  28. eastcoastmom i Connecticut

    Nu fyller han ju bara två år, så han inser nog inte att det är meningen att han ska få presenter på kalas… det blir allt vanligare här (Connecticut) att man istället för presenter till fördelsedagsbarnet säger att man vill ha en gåva till nåt speciellt välgörande ändamål. WWF låter jättebra! Eller hör med något food bank eller ett womens shelter om de behöver något – böcker, mat, leksaker – och skriv det på inbjudan.

    1. Lisa

      En sån lysande idé! Hade jag haft ett mindre barn än en legotokig 9-åring, som aldrig skulle acceptera några såna förslag, så hade jag definitivt bett om gåvor till något välgörande ändamål. Lokala charities finns det ju många. Du kan höra med skolor och kyrkor i närheten vilka de brukar hjälpa.

      1. jennybenny

        Nej det blir ju annorlunda då de blir äldre & förstår det hela. Men August har fortfarande noll intresse av paket & han gillar inte att ha för mycket fokus på sig, så att öppna miljoner paket framför 30 pers känns som att plåga honom mer än att vara snäll, haha. Ja vi kör nog på WWF iden! 🙂

    2. jennybenny

      Jag tänker också så! Han förstår inte det där med paket & att undvika det ett par år vore ju skönt. Stressen med att öppna alla himla paket inför gästerna etc. Näe jag gillar det inte alls! Fint att det är vanligt i CT!! Jag måste ju våga vara den första här alltså!