Mammaliv i Nashville

Att fånga mat på bild

Jag har ett problem hörrni.
Ibland lagar jag något nytt till middag & det blir jättegott. 
Då vill jag ta en bild på maten till bloggen för att dela med mig av recept, men maten ser ju inte alls god ut på fotona?
Hur gör ni som tar kort på er mat & den ser sådär sjukt himmelsk ut??
Somliga kan liksom ta kort på ett ägg & man får akuta äggcravings.
 
Då jag tar kort på mat, så ser det nästan.. oaptitligt ut..
 
Hilfe?
 
 
Helt knasigt goda piroger som jag svängde ihop men inte fick något kul kort på.
Obs att jag vet att den där pappershandduken inte gör saken bättre, samt att ljuset var kasst.
Men ändå. Huuuur gööör niiii?
Vill ha samtliga detaljer.
Tack. Hej.
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. A-mamma

    Du har ju fått en massa svar nedan men för inspiration, där man ser att snygg rekvisita används, tex träbord, olika fat, blommor, bär etc är bloggarna made by mary och call me cupcake (den sista av Linda Lomelino som även gett ut två böcker). Sjuuukt fina bilder av deras alster, du måste kolla!

    Svar:
    Åh så bra tips! Tack snälla du! 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville
  2. Caroline

    Jag lägger upp det så fint jag kan, fotar med min iphone sedan går jag in på picmonkey och väljer "Boost" t.ex., tadaaa så har du härliga färger och mums vad gott det ser ut 😉

    Svar:
    åh TACK för tips!! 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville
  3. Yohannas.se

    Jag vill också gå en kurs.. men man kommer långt på att bara hoppa över "auto" och välja tex "p" som inställning (Nikon) och lära sig tänka ut en bild inte bara klicka. Det fixar du 🙂 🙂

    Svar:
    Ja jag har precis lärt mig de tre grundinställningarna & försöker ställa in så gott det går varje himla gång jag ska fota 😉 Det tar TID. Puh! Men trägen den som ger sig! Heja oss!
    jenny – mammaliv i Nashville
  4. Yohannas.se

    Ljuset är a och o. En bra kamera, mobilen fångar ingen "känsla" alls :/ Gå en bit ifrån och zoom in för bäst känsla och djup i bilden, istället för att stå nära och nästan nudda maten med kameran. Å så provar du lite olika vinklar så du inte får så mkt "blurr" i bakgrunden 🙂 Heja heja 🙂 🙂

    Svar:
    Tack snälla rara för tips! Jag har helt undvikit mobilen på senare tid då jag verkligen kämpar med att lära mig kameran, men det tar tiiid 😉 hehe. Måste gå en kurs! tack för tips vännen!
    jenny – mammaliv i Nashville
  5. Malin S

    Tänd lampor om det är för mörkt… och ändra vitbalansen på kameran om det behövs, så att det inte blir för gul ton 🙂

    Svar:
    Tack tack tack för tips! Du vet ju verkligen hur man tar foton to die for tycker jag!! <3
    jenny – mammaliv i Nashville
  6. Elin

    Svar: I know the feeling! Blir alltid klar med maten när det är bäckmörkt.. och eftersom att jag bara bor i en studentlägenhet är här inte överdrivet många lampor att tillgå. Ett hett tips är att utnyttja datorskärmen – där kan man skaffa sig lite kallare ljus som ser fräschare ut! Kan behöva kombineras med en vanlig lampa dock.

    Svar:
    Åååh smart!! Älskar era tips!! 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville
  7. Lilli Nyfiken - Fotbollsfru, småbarnsmama med fotografdrömmar I en nyfiken värld

    Många "proffs" bilder på mat och bak är faktiskt väldigt fejk. När det är sådana plåtningar så är det ingen som vill äta maten efter…

    Hemmafoto så är några tips : Snygga tallrikar och bestick, fynda på loppis. Variera dig lite. Bakar du så kan du ju ge bort fatet samtidigt med lite cellofan runt om du tröttnat på det. Olika kökshanddukar eller dukar. Tänk rekvisita, snygga glas i bakgrunden, ljus etc

    Man äter med ögat, gör det tilltalande och tänk på färger, vad framhäver vad och kontraster. Typ basilika blad ovanpå en soppa, citronmeliss på dessert- Och visa lite av innehållet au naturelle bredvid, några hallon bredvid en hallonkaka, en halva citron bredvid citronmuffins…

    Man behöver inte se allt. Och man behöver inte se allt i en bild. Dela upp i kanske 3 bilder, en vänsterkant, en detaljbild och en ovanifrån etc…

    Fota i mer i nivå. Gör en ministudio med vanliga a4 och tejp. För bättre ljus, så gör en egen liten reflexskärm om du inte har någon, av ex en skärbräda och ugnsfolie och hjälp till att rikta ljuset…

    Studera proffsbilder i kokböcker och på nätet, och tänk på hur de satt ljus och i vilken vinkel.

    Ingen vet hur "färsk maten" är, oftast vill man ju ha den direkt från ugn/ spis eller vad det nu är. Man kan ta det lite lugnt, låta det ånga av lite om du ska ta närbilder då ånga kan komma på kameran vid närbilder.

    Fuska lite, skölj/spraya salladen en gång till om det behövs. Smaklös olja…

    Mjöl kan vara dekorativt vid ex brödbak…

    Detta var vad jag kom på sådär på en höft…

    Svar:
    Åååh denna kommentaren är ju GULD värd! Måste spara. Tack tack tack snälla rara för att du tog dig så mycket tid att skriva ner allt detta!! <3 <3 <3
    jenny – mammaliv i Nashville
  8. Malin Jonsson

    Jag har samma problem, men jag försöker fota mer sidan/underifrån 🙂 Sen med ljuset nu är det ju mörkt mest hela tiden, men försök hitta någon bra lampa som ger något fint ljus 🙂

    Svar:
    Ja jag ska nog inte ta rakt uppifrån nästa gång 😉 Och kanske investera i en bra ljuslampa, hehe. Tack för tips!!
    jenny – mammaliv i Nashville
  9. Anna

    Inte för Mycket mat får vara med på bilden, åtminstone inte i fokus. Små portioner upplagda och fotade från sidan i ett bra dagsljus brukar vara ett säkert kort för att få det snyggt (åtminstone snyggare)

    Kram!

    Svar:
    Tack för tips! Ja det där med mat i stora lass ser ju bara gott ut för ögat då man ser maten IRL 😉 Dagsljuset är ju största problemet då jag lagar middag på kvällen, hehe. Men jag får väl gå upp i gästrummet som är ljust, tända lampor & fota där, hihi 🙂 Allt för ett bra kort!
    Tack igen för tips! Kram
    jenny – mammaliv i Nashville
  10. Elin

    Som övriga skrivet – LJUS! Jag föredrar själv att ta bilder från sidan istället för uppifrån, tycker det är enklare att få maten att se aptitlig ut då och man får mer djup. Fint porslin och kanske ett glas med lite reflektioner i bakgrunden – TADA!

    Svar:
    Det där med ljus är ju dock SÅ svårt då man lagar middag & det är lite mörkt ute :/ Men som jag skrev till en annan tjej så får jag gå upp i gästrummet som är ljusare, tända lampor & fota där 😉 Tack för tipset om glas i bakgrunden!
    jenny – mammaliv i Nashville
  11. hannaly // en salig blandning av inredning, recept och vardagliga ting

    Jag brukar fota i dagsljus! Vårat köksbord står precis vid ett fönster, så där tar jag ofta bilder. Och när det är relativt varmt så fotar jag oftast ute, där får man bäst ljus! Sen ser det ju alltid lite piffigare ut om man lägger på något grönt, t.ex. lite citronmeliss på desserter. 😉

    Svar:
    Ja det gör vårt med men nu vill jag ju ta kort på middagen & då är det mörkt ute 😉 Det där med grönt håller jag verkligen med om! Vi kanske helt enklelt måste bli liiite nyttigare här hemma, hehe. Tack för tips!!
    jenny – mammaliv i Nashville
  12. Viktoria (Lyckans)

    Bra ljus! Gärna dagsljus, men absolut inte lysrör. Fota inte direkt ovanifrån, utan lite mer från sidan. Jag tycker att det där såg görgött ut i och för sig. 🙂

    Svar:
    Men jag lagar ju middag på kvällen, hehe. Det är då jag går bet liksom.Måste testa min fram lite till. SOm jag sagt till de andra så får jag nog fota i gästrummet om kvällarna 😉
    jenny – mammaliv i Nashville
  13. Christine&Paris

    It’s aaall about the lighting 😉 Nej, men jag brukar ta under en fläktlampan, eller i dagsljus med rätt inställning så färgerna kommer fram. Sedan leker jag lite med kontraster och ljus i det vanliga bildprogrammet som finns på datorn. Vad har du för kamera förresten?

    Svar:
    Jaa det är ju det! Men på kvällarna, hur gör man? Ska verkligen testa under fläktlampan!
    Jag hr en Nikon D7000. Och det där med bildprogram kan jag inte alls, haha. Pinsamt oteknisk 😉
    Tack för tips!!
    jenny – mammaliv i Nashville
  14. P i X E L I E - Erica Pettersson

    Jag har ungefär samma problem. Just matfotografering har jag svårast för; men jag kan tänka mig ljuset, uppläggningen och kort skärpedjup.

    Hittade några matfototips som andra publicerat:

    http://www.tasteline.com/koksknep/mat/fotoproffs-pa-nolltid/

    http://fotografgruppen.se/fototips/matfotografering-de-baesta-tipsen.html

    http://nevnarien.se/2013/february/tips-fa-din-mat-att-se-kick-ass-ut-pa-bild-2.html

    http://www.hittarecept.se/click/index/2843833/?site=mondoblog.se%2Femmalous

    (Maten på din bild tycker jag för övrigt såg jättegod ut!)

    Svar:
    Uppläggningen får jag verkligen jobba med 😉 hehe.TACK för alla tips snälla du!
    Och maten var himla god, men fotot, not so much 😉
    jenny – mammaliv i Nashville
  15. Felicia - In Melbourne Australia

    Du ar inte ensam!! Jag har ocksa detta ’problem’ nar jag tar kort pa mat. Har helt enkelt gett upp och insett att jag inte ens kan fa en frach sallad att se aptitretande ut pa kort 🙁

    Svar:
    haha preciiis så jag känner! Ska dock testa lite av alla tips här & se om det hjälper 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville
  16. Paulina Suonvieri

    ljuset gör jättemycket! var i dagsljus så se rdet "fräschare ut".

    men det viktigaste är nog att lägga upp det på ett fint sätt 🙂

    Svar:
    Ja uppläggning får jag jobba på 😉 Och dagsljus är ju så svårt då jag lagar middagen på kvällen då det är mörkt, men jag får som hag sa till de andra tjejerna, gå upp till gästrummet & fota där 😉
    jenny – mammaliv i Nashville
  17. michaela ♥

    Hihi. Hoppas du får många bra tips vännen, för jag undrar också! Tror att fint naturligt ljus är a och o dock!

    Kram

    Svar:
    Jag fick massor massor med bra tips 🙂 Ni är så fina <3
    jenny – mammaliv i Nashville
  18. Aida

    Haha men sötis då! Det där ser verkligen jättegott ut!!!

    Annars så brukar i alla fall jag redigera mina bilder i Photoshop så färgerna kommer fram och så de blir lite skarpare 🙂

    Svar:
    Åååhhh jag kan ju inte photoshop. Jag blir alldeles virrig, haha. Kanske behöver gå en kurs 😉
    jenny – mammaliv i Nashville