Mammaliv i Nashville

Go Green – Plastbanta!

Sakta men säkert försvinner allt plast & gifter ut från detta hemmet.
Det blir mindre & mindre var månad & det känns så bra!
Här kommer lite snabba tips på hur man kan få ett grönare hem med enkla medel.
  • För det första – Du behöver inte slänga/ersätta allt på en gång. Byt ut långsamt efter er budget. Varenda plastpryl behöver ofta ersättas med något i glas/trä/bambu/plåt etc. så ta ett litet steg i taget allteftersom du hittar fynd eller extrapris.
  • Köp glas istället för tupperware! Glas håller i en evighet medan plastbunkar lätt går sönder & måste bytas ut. Det finns massor med glasburkar etc. på loppis! Köp, diska, använd & lämna de i plast på återvinningen!
  • Köp en Take-Away mugg för kaffe on the go. Om du tycker cafeets kaffe är godare, be dom fylla på din mugg istället för att slösa på pappersmuggar.
  • Byt sakta ut alla köksredskap i plast mot miljövänliga alternativ. Man behöver tex inte ha 1000 smörknivar i plast utan kan likaväl använda en matkniv.
  • Se till att bara ha EN rengöringsprodukt till varje användningsområde hemma (eller gör ditt eget av vinäger, citron, vatten & tillsätt lite aromaolja i valfri doft) Och köp re-fill till det som går!
  • Använd bikarbonat i tvättmaskinen mot elaka fläckar på vita kläder istället för Vanish & andra kemikalfyllda produkter. Bikarbonat tar även bort den där mustiga lukten som handdukar lätt får.
  • Låt tvätten (om det finns plats) torka lite innan torktumling samt använd ej sköljmedel. Använd istället lite aromaolja (bara ett par droppar) på en bit flannelltyg & lägg i tumlaren för önskad doft. För att ta bort det statiska, köp en ”torkboll”.
  • Tvätta/diska/koka tvättsvampar/diskborstar etc istället för att ständigt köpa nya.
  • Städa med gamla trasor/tshirtar/handdukar
 
Nu ska denna maman dricka upp sitt kaffe med honung från Colorado.
Ett annat tips är att stödja små lokala företag istället för att köpa ”namn-produkter” från storjättarna.

Trevlig Fredag kära ni!
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Jag måste bara få fråga om bikarbonat så det inte blir fel. Ska det vara 1dl i en maskin, eller menar du att man ska blanda ner det i tvättmedelsförpackningen?

    Svar:
    Blanda inte ner i tvättmedelförpackningen utan häll direkt på kläderna i maskinen 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville
  2. Pia

    Vad duktig du är Jenny (det här värmer en Miljövetaret hjärta att läsa :)) enda jag saknar är tipset på hur man omvänder sköljmedelsälskande lillebröder 😉

    Svar:
    Men vad GLAD jag blir!! 🙂 Ja du.. jag jobbar ständigt mot min kemikalieälskande man & små steg i taget blir det men han är övertalad till MYCKET nu, hehe. Jag ska göra mitt eget tvättmedlel nu och är superpepp! Det gäller bara att övertala dom 😉 Eller göra i smyg & inte säga att man ändrat. Säger de inget så kan det ju inte vara någon värre skillnad 😉
    jenny – mammaliv i Nashville
  3. Caroline

    Jättebra tips! Jag försöker också att undvika plast så mycket det går. Speciellt när det gäller leksaker till min dotter Dahlia på fyra månader som ju gärna stoppar allt i munnen. Har även alltid med mig tygpåsar till mataffären och om jag glömmer dem köper jag papperspåsar, inte de i plast. Kram

    Svar:
    Åh så bra! Heja dig! 🙂 Kram!
    jenny – mammaliv i Nashville
  4. Johanna

    Har du något bra tips på vad man kan använda som matlåda? Metall går ju inte att micra och en glasburk i rätt form är svår att hitta :/

    Svar:
    Vi använder glasburkar då det inte alls är svårt att hitta rätt storlek/form här. Trist om det är så i sverige :/ Jag googlade lite snabbt & då sa de att Biltema har billiga! Hittade även denna länkenhttp://hejeko.blogg.se/2013/april/veckans-plastbantning-matlador-2.html

    Lycka till 🙂 Kram!

    jenny – mammaliv i Nashville
  5. Annica

    Det där med bikarbonat visste jag inte! Men hur mycket ska man ha i varje maskin? Ska det blandas med tvättmedlet eller lägger man det direkt i maskinen? Vill gärna bli av med lukten i handdukarna!

    Svar:
    Lägg i vanliga tvättmedlet (inget sköljmedel!) & häll över ca 1dl bikarbonat. Sedan sköter det sig själv 🙂 KRAM
    jenny – mammaliv i Nashville
  6. Susanne

    Tack för tipsen! Jag har funderat en del över det här med gifter i hemmet och vad man kan göra själv. Fin blogg du har!

    Svar:
    Åh tack snälla du! 🙂 Hoppas du fick lite små tips 🙂
    jenny – mammaliv i Nashville