Janina

MINA TANKAR KRING MILJÖN & ATT HANTERA KÖPHETSEN KRING BLACK FRIDAY

Hej alla fina!

Jag ser, precis som alla andra runtom i Sverige, fram emot kommande Black Friday. Det viktigaste är att göra genomtänkta och köp som man kanske suktat efter länge, men tidigare inte haft råd med. Något som behövs under en lång tid, och sådant som nu kanske är nedsatt med halva priset, eller mer.

Eftersom jag/vi medvetet väljer bort att ha två bilar i vår familj exempelvis, även om vi skulle kunnat ha haft det, så anser jag att handla på Black Week är helt okej. För om det är produkter som ändå behövs hemma, är det win-win! Jag åker också gärna tåg, istället för att ta flyget (vilket jag ändå gör så sällan) så min klimatpåverkan överlag är låg. Jag tänker igenom vilka resor vi skall göra, och varför vi gör dem. Det är att dra sitt strå till stacken, för miljöns skull! Jag stöttar även bilpooler, och tycker det är en så bra idé att låna bil, istället för att äga en. Speciellt i storstaden är ju trafiken helt galen, där borde det göras mer för miljöns skull! Jag vet att kollektivtrafiken gör sitt, men jag tror absolut att det kan göras mer! Skall nya färjor byggas, skall de helt klart vara miljövänliga!

Priserna på alla varor (och nu speciellt mat!) skulle gärna få vara lägre överlag, så att alla familjer skulle få råd att ha en bra standard på sin mat & sina saker (som inte går sönder lika lätt = så bra för miljön!)

Jag tänker försöka välja ekologiskt producerade matvaror främst, och även gärna närproducerat/lokalproducerat, i den mån jag har möjlighet och kan, beroende på prisbilden. Jag försöker köpa second hand åt oss och bebisen främst. Jag har nyligen donerat det mesta, utav mina gamla kläder till klädinsamlingar. Jag behöver inte ha det nyaste, snyggaste, senaste eller dyraste modet, som samlar fler följare på Instagram. Jag behöver vettiga, tillräckligt varma och smarta kläder, som värmer mig på vintern och uppfyller mina behov. En bra basgarderob, helt enkelt.

Vi försöker även laga den mesta maten här hemma från grunden (bra baskost!), för att det är mycket godare än färdigmat, och för att det är bättre för både kroppen och hälsan.

Jag drömmer om en grönare värld, en värld där luften är god att andas för alla, och att leva och bruka jorden. En frodigare planet, där djur och växtlivet blomstrar!

Nu inför Black Friday, så har jag skrivit upp en lista med vilka nya inköp vi skall göra, och även själva tanken bakom, dvs varför vi behöver göra dem. Allt som är onödigt åker bort. Bebisen behöver självklart sina saker, och där kan det ibland vara skönt att köpa in något nytt och mjukt. Men jag väljer trä istället för plast på leksaker, om jag bara kan. Miljömärkta material främst, osv. Man behöver faktiskt inte köpa något alls på BF, om man så inte verkligen måste eller vill.

Orsaken till att vi behöver köpa nytt just nu, är för att vi ganska just flyttat hit, och gjort oss av med typ 90% av våra gamla saker, som vi donerat. På så sätt får någon annan användning av våra saker, och vi själva har startat ett nytt kapitel, med mer medvetna val och köp i framtiden.

Självklart är jag inget helgon, det finns säkert mer jag kan göra, men såhär ser det ut i dagsläget.

Vad gör ni för att hjälpa miljön? 🍃

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.