Janina

GRAVID VECKA 29

GRAVID VECKA 29
70 DAGAR KVAR/ 70 DAYS LEFT

Bebis status:  Bebis är ungefär 40 centimeter lång, och väger nu runt 1,2 kilo.

Det blir mindre och mindre plats inne i magen, nu kan man ana en fot eller en hand från magens utsida, när barnet tar spjärn för att vända sig runt. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till resten av kroppen, som upplevs mager eftersom den ännu inte har så mycket underhudsfett. Olika barn rör sig och sparkar olika mycket, men de flesta testar sina krafter och det är inte ovanligt att de då och då levererar en rejäl spark (Skojja inte!!) så det kan ömma en stund efteråt. Barnet har fortfarande gott om plats att ändra läge. Det kan ligga med huvudet både uppåt och neråt. Barnet kan även drömma nu.

Bebis och livmodern fortsätter att växa. För dig som är gravid blir det mer trångt i magen, dina inre organ får det trängre.

Faktaruta vecka 29:

      • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern

      • Hur många månader har du varit gravid i vecka 29? 7 månader och 1 vecka

      • Hur många veckor är det kvar? 11 veckor

      • Hur stort är fostret? Runt 38,6 centimeter från huvud till häl och väger runt 1150 gram

      • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en Squash

Min status: Förutom alla dessa besvär nedan, så mår jag/vi helt bra. Känner mig så himla trygg med förlossningsvården! <3

Graviditetshjärna – Vissa gravida kvinnor upplever att de är lite extra yra dessa dagar. Hormonerna ställer till det för ditt minne och hjärnas cellvolym minska faktiskt under den tredje trimestern. Försök att inte ta det för hårt. Minnet kommer tillbaka sen.

Halsbränna – Under den sista delen av graviditeten är det många kvinnor som lider av halsbränna (Japp!!). För att lindra det så ska du undvika att äta för mycket precis innan sänggående. Ät också många mindre måltider istället för ett par stycken stora.

Förstoppning – Tyvärr så gör graviditetshormonerna så att dina muskler, inklusive de i tarmen, slappnar av. Detta leder till att systemet stannar upp och blir långsammare.

Åderbråck – Orsaken till åderbråck är den ökade blodvolymen, din växande livmoder som sätter press på venerna i bäckenet och på grund av hormoner som mjukar upp venerna. Tyvärr kan detta även förekomma i ändtarmen och det är inte ovanligt att du som gravid drabbas av hemorrojder.

Hemorrojder – Under graviditeten är mycket vanligt. Orsaken till varför det är vanligt förekommande när man är gravid är den stora mängden blod som nu flyter runt i kroppen, den växande livmodern samt den ökade risken för förstoppning.

När du är gravid så ökar blodmängden i kroppen i takt med att du blir större och när du ökat som mest har du hela 1,5 liter extra blod. Detta gör att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre, vilket ökar risken för att du ska drabbas av hemorrojder.  Samtidigt växer livmodern och ökar trycket på de stora blodkärlen, vilket även det ökar risken för besvär. Är du dessutom förstoppad och behöver krysta och ta i för att tarmen ska tömmas, så ökar risken ytterligare för hemorrojder när du är gravid.

Övrigt: Har fortfarande rätt så viktiga saker kvar att bocka av på min BB-lista, för att det skall kännas komplett! Så alla tankar snurrar kring förberedelser och åter förberedelser..

Fakta från: www.babyhjalp.se, 1177, knodd.se samt www.mambaby.com

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.