Janina

Bebis utveckling i vecka 20

Barnet

Barnets utveckling:

Barnet är nu cirka 22 cm långt från huvud till fot, och väger cirka 225 gram i början av veckan och cirka 280 gram vid veckans slut.

Barnet växer nu snabbt. Utvecklingen av sinnesorganen – hörsel, syn, känsel, smak och lukt – kommer nu. Om det är en flicka så finns det redan cirka två miljoner ägganlag i äggstockarna. På huden finns ett vitt fett (vernix caseosa/fosterfett) som skyddar den känsliga huden mot påverkan av fostervattnet. En del barn har kvar en stor del av detta fettlager när de föds. Flera miljoner nervceller kommer behövas för motoriken. Utvecklingen av nervbanorna gör att barnet nu provar sina reflexer, griper och suger på tummen. Barnet sväljer också fostervatten, en medfödd reflex som är viktig efter födseln, när bebisen sen ska börja äta. Ännu är det ganska gott om plats för barnet att röra sig, det dyker och rullar runt i den halva litern fostervatten som finns runt omkring. Det råder en ganska stor omsättning på vattnet, hälften av det sväljs faktiskt av barnet varje dygn och lika mycket kissas ut.

 

Det lilla hjärtat slår mellan 110 och 160 slag per minut, precis som det ska. Fram till nu har ditt barn växt ungefär lika mycket varje vecka som alla andra barn i livmödrar världen över, men från och med nu kommer det bli större individuella skillnader på hur mycket de växer. Barnet kan nu känna igen din röst. Även smaklökarna utvecklas, och bebisen börjar redan nu känna igen smaken på saker som du som är gravid äter ofta. Passa på att äta dina favoriträtter nu, med andra ord.

Faktaruta vecka 20

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 

  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 20? 5 månader 

  • Hur många veckor är det kvar?20 veckor

  • Hur stort är fostret? Runt 16 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 250-300 gram

  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett banan

Såhär ser bebisen ut i magen:

Text från 1177, libero.se, preglife samt knodd.se ❤️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.