Recension och test av Sony A6000 vs Nikon D7500.
Hej alla bildfantaster! För ett tag sedan uppgraderade jag ju mig i kameraväg och sa farväl till min älskade kompakta systemkamera; min Sony A6000. Den hade ett par år på nacken, men det var absolut inget fel på den – tvärtom så rosade recensionerna och den var fantastisk på många sätt. Jag kände dock att jag var mer inne på en rejäl systemkamera som jag kunde utvecklas med. Jag stod och stampade och ville något mer hela tiden.
När jag var inne på Götaplatsens Foto som är beläget nästan längst upp på Avenyn i Göteborg så blev jag kär direkt. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet och nästan som att bli kär i Fredick all over again 🙂
Den här kameran – Nikon D7500 – hade allt jag ville ha. Utan redigering tog den perfekta bilder redan från start och fokuserade på objekt med ett enkelt touch på skärmen. Dessutom var den extra snabb och kunde filma i 4K – perfekt när man har mindre barn och en cyklande man 🙂 Nikon döpte sin förra kamera till D7200, men flög upp till D7500 den här gången för alla uppgraderingar de gjort. Det är lite kul tycker jag!
En vecka senare blev den iallafall min och jag älskar den.
+ Har ett annat djup i bilderna
+ Spelar in i 4K
+ Touchskärm för tex fokusering
+ Spela in timelapse
+ Touchskärm
+ Snabb
+ 8 bilder/sek att jämföra med 6 hos D7200
+ Vinkelbar skärm
– Trots den vinkelbara skärmen (170 grader) hade jag önskat att denna gick att vända helt för inspelning
De kompakta systemkamerorna är inte riktigt så långt fram i utvecklingen än att de kan mäta sig med en systemkamera. Det är helt enkelt mekanismen som inte är riktigt så utvecklad hos de kompakta och efter ett tag kunde jag känna att fotandet blev lite trist då jag ville mer än kameran. Bilder som togs när det började skymma blev oftast väldigt oskarpa och gula, något som jag inte upplever nu. Handhavande fel eller ej när det kommer till min Sony A6000 – de problemen har jag iallafall inte idag med min Nikon.
Visst, den är större, men den är också mycket bättre. Jag är så nöjd med D7500 och testar nya saker hela tiden. Nästa steg är att gå en fotokurs för att gå helt manuellt. Kanske har du någon kurs att rekommendera? 🙂
Till min kamera köpte jag även linsskydd, en väska, ett minneskort kompatibelt med 4K samt ett fast 50 mm-objektiv för makrobilder/porträtt. Det sistnämnda hade jag även till min Sony och det användes minst lika mycket som det medföljande. Det objektivet gör bakgrunden blurrig och föremålet skarpt – något som är perfekt när du fotograferar till exempel människor.
Är du nybörjare så tycker jag att A6000 är en bra kamera, men D7500 är något utöver det vanliga alltså. Något jag inte kan sätta fingret på. Den tar de där djupa bilderna. De där mystiska och som verkligen fångar känslan i bilden.
När jag hade rätt ljus med min Sony så tog den fantastiska bilder, men så fort det blev lite mörkare så tyckte jag att den var svårhanterlig. Jag tycker jag testade allt, men med min nuvarande behöver jag inte ens testa – det bara fungerar.
En bra kamera gör livet så himla mycket roligare – nu kan jag inte sluta knäppa bilder 🙂
Här kommer först 3 bilder tagna med min gamla kamera Sony A6000 och under 3 bilder tagna med min nya kamera Nikon D7500. Enjoy!
Kram.
I det här inlägget jämför jag Sony A6000 vs Nikon D7500.
Sony A6000 vs Nikon D7500 Sony A6000 vs Nikon D7500 Sony A6000 vs Nikon D7500
Nu blev det fel i hjärnkontoret igen, skyller på att jag legat sjuk i veckan… Det jag menar är kortare, alltså t.ex 1/500. Radera dessa två kommentarer! Kram!
???? check!
Äsch 😉 Älskar foto, bara kul!
Men jag ser nu att jag skrev fel i slutet, det ska stå ”Är det väldigt ljust ute, och du vill ha en stor bländaröppning kommer du att behöva ha en LÄNGRE slutartid, annars får du väldigt överexponerade foton”, inte kortare. Ledsen för att jag skrev fel!
Jag har redan börjat lusläsa dina fototips ? du är en fantastisk fotograf!
????♥️✨
Skippa kursen, och lek med kameran istället 😉 Om du vill kan du börja fota halvmanuellt via TV- eller AV-läget (kan också vara A eller S, vet att vissa tillverkare kör med denna benämning också). Via TV-läget ställer du in slutartiden och via AV-läget bländaröppningen. Bländaröppningen styr till stor del vilket skärpedjup du får i fotot, så om du t.ex vill fota en vacker blomma och ha bakgrunden suddig är det detta du ska experimentera med. Det är också så att ju närmre du går ditt objekt, blomman i det här fallet, desto suddigare blir bakgrunden. En hel del fysik i fotografering ;).
Om du istället vill gå hardcore direkt och testa fota i M-läget är en bra tumregel att börja på slutartiden 1/125. Lägre än så bör du inte gå utan stativ, då du i så fall riskerar skakoskärpa (om du fotar handhållet). Har ditt objektiv bildstabilisering kan du gå lite lägre. Slutartiden och Bländartalet jobbar tätt ihop tillsammans med ISO-talet du väljer. Är det väldigt ljust ute, och du vill ha en stor bländaröppning kommer du att behöva ha en kortare slutartid, annars får du väldigt överexponerade foton, samt ställa in ISO 100. Här har jag skrivit lite om de olika begreppen: https://fotoliselotte.se/lilla-fotoskolan-lite-begrepp-som-ar-bra-att-kanna-till/
Börja testa redan idag, vetja 🙂
Är inte du världens bästa?! TACK!! ????