Är ni redo för goda och enkla lussekatter / lussebullar att baka till jul?
Hoppas ni mår bra och känner er laddade för helg. Idag öppnar ju faktiskt Jul På Liseberg, men vi drar oss för att gå dit idag nu när det är EU-toppmöte och allt. Då känns det bättre att hålla sig inne. Nästa vecka dock – då ska vi nog kunna få in ett besök – jag är verkligen svag för just julen och allt som hör till – speciellt när Liseberg slår upp portarna 🙂Goda och enkla lussekatter
Svag för julen är kanske en underdrift – jag har redan börjat julpynta och det enda som saknas nu är granen. Adventsljusstaken är klar och julljusen står uppställde lite varstans hemma hos oss. Jag älskar smarta idéer och faktum är att jag stötte på en sådan häromdagen. Kolla in de här ljusstakarna i hjärtform – där kan du gömma sladden undertill för att slippa ha dem framme. Smart va? 🙂
Men nu till något annat – jag ska ju dela med mig av världens godaste recept när det kommer till Lussekatter, Lussebullar, Saffransbullar eller vad man nu än kallar dem. Det här receptet gjorde jag häromdagen och det blev alldeles magiskt! Bullarna som tjejerna gjorde blev härligt luftiga utan att vara alldeles porösta och riktigt smalt i munnen när man vet i dem. Åh, så goda helt enkelt! Bitarna som gjordes i långpanna fick Fredrick ta ut medan jag sprang. Det var bara det att istället för att faktiskt ta ut plåten när alarmet ringde, så stängde han bara av ugnen och lät kakan stå kvar – därav blev de lite hopsjunkna. MEN lika goda för det!
Jag använder alltid manitoba cream mjöl när jag vaknar. Proteinet i mjölet hjälper degen att svälla lite extra och gör alla typer av bullar sådär bageri-aktiga 🙂
Här kommer receptet iallafall om ni blir lite sugna på att baka till helgen 🙂
Du behöver:
1 paket saffran, 2 dl socker, 2 msk vatten, 1 pkt jäst, 175 g rumsvarmt smör, 5 dl ljummen 3% mjölk, en nypa salt, 13-14 dl manitoba cream, 1 dl russin och 1 ägg till pensling.
Såhär gör du:
- Stör saffranet tillsammans med 1 tsk socker i en mortel. Lägg i 2 msk vatten och rör om. Låt stå i ca 30 min.
- Smule ner jästen och blanda med mjölk, smör och saffran.
- Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen länge och väl – ca 15 minuter i maskin eller 20 min om du knådar för hand. Ha tålamod! Låt jäsa under bakduk i 60 min.
- Ta upp degen på en mjölad bänk. Knåda den lätt och kringla ut ca 40 lussebullar i den form du vill ha. Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakplåtspapper på en form och låt jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägg och grädda i ugnen ca 10 minuter eller tills de fått en fin färg 🙂 Låt svalna.
Att baka bullar är verkligen inte så svårt! Det tar bara lite tid med all jäsning 🙂
Hoppas det smakar!
Halvbränd plåt och något kompakta – men ack så goda! Världens godaste lussekatter eller lussebullar om du hellre vill kalla dem det 🙂
Goda och enkla lussekatter Goda och enkla lussekatter
Mums vad goda dom såg ut! Dom måste jag testa att göra till jul 🙂