Hallå där alla gottegrisar!
Hur mår ni? Jag mår få dela med mig av receptet vi använda oss av när vi gjorde lussekatter. De blev sådär alldeles perfekt fluffiga och med en lagom stark saffransmak. Ni måste testa! Och hörrni, glöm inte pärlsocker – de gör halva bullan! 😉
Du behöver: 1 paket saffran, 1 dl socker, 1 msk vatten, 1/2 paket jäst, 90 g rumsvarmtsmör, 2,5 dl 37-gradig mjölk (3%), en nypa salt, 7 dl vetemjöl, 0,5 dl russin och pärlsocker och 1 ägg till pensling.
Såhär gör du:
1) Stöt saffranen i en mortel med 0,5 tsk socker. Rör om och låt stå i 30 min.
2) Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran.
3) Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin och låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
4) Lägg russinen i blöt ca 30 min.
5) Baka ut 20 stycken lussekatter, tryck ner russin en bra bit ner och låt jäsa 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper under och bakduk över.
6) Sätt ugnen på 225 grader.
7) Pensla bullarna med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk och gärna på galler.
Muuuuums!
// Godaste lussekatterna! //
Det där såg inte fel ut 🙂
så gott